Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? Тема 11

• 47 428
  • 779
  •   1
Отговори
# 435
Колко лева разлика в наема е нормална, при монтаж на 1 и 2 климатика? Видях, че Драго е писала 50 лв.

# 436
  • Варна
Ако ще слагам ше се насоча към Gree или нещо пак евтино. Ако е изчислен правилно и работи добре, няма проблем. Югозападна стая ще се стопли с всичко. Между кухнята и хола има огромна портална врата, като ти е студ си затваряш кухнята. Климатик ще сложа в дневната, но пък ще духа над дивана.
Намери ли са ми кандидати девойки ще видим.

# 437
Ако ще слагам ше се насоча към Gree или нещо пак евтино. Ако е изчислен правилно и работи добре, няма проблем. Югозападна стая ще се стопли с всичко. Между кухнята и хола има огромна портална врата, като ти е студ си затваряш кухнята. Климатик ще сложа в дневната, но пък ще духа над дивана.
Намери ли са ми кандидати девойки ще видим.
Има едни турски finlux не са никак лоши, и са на добра цена. Миналия ноември взех с монтаж около 800лв мисля беше... За наематели пък точно никога няма да сложа дайкин или подобен клас. Климатика също е инвестиция, и не виждам как ще избия 2000лв с корекция на наема.  Rolling Eyes

# 438
Lucky, аз си го сметнах приблизително. Инвестиция около 1400 лв. Гаранцията на уреда - 36 мес. Та си разделих сумата на 36 и понеже аз ще поемам профилактиката.... - 50 лв/мес.

# 439
So Lucky*,
климатикът има годишна амортизация от 15%. На 79 месец е с 0 стойност.
Закупен с потребителски кредит (1500лв), за срок от 79м, то месечната вноска е 24,26лв.
Тази сума бих добавила към основен наем.
Скрит текст:

# 440
За мен е абсурдно да няма комарници. После да не се сърдите, ако има размазани комари по стените.

# 441
  • Варна
Абсолютно съм съгласна с Лъки. Как ли пък няма да изкарам 2000 лв, и след месец да офейка и да стои празен апартамента. Имам вече кредит за ремонта, втори за климатик няма да тегля. И изобщо като чета какви са тия наематели, които си нямат лични вещи?! Как няма да имаш нищо, само телевизор и компютър?!
Интернет и тв на ваше име или те си пускат? Не ми се занимава с плащания извънредни.

# 442
So Lucky*,
климатикът има годишна амортизация от 15%. На 79 месец е с 0 стойност.
Закупен с потребителски кредит (1500лв), за срок от 79м, то месечната вноска е 24,26лв.
Тази сума бих добавила към основен наем.
Скрит текст:

Така, 15% ако се стопанисва съвестно. Значи слагам двойно на тези 24лв. Права  е Драго 50лв нагоре. Peace

# 443
Моите не ползват ТВ-то. Като наемаха искаха интернет. Предплатих на Нет1 за 6 мес без да сключвам договор. Дадоха ми парите веднага. Аз им плащам сметките, снимам бележките, пращам по мейла и после се виждаме за парите на място в апартамента.

Последна редакция: чт, 04 окт 2018, 10:05 от drago_2008

# 444
Така, 15% ако се стопанисва съвестно.
Един път годишно основна профилактика с цялостно разглобяване (50лв),
която се поема от наемателя. Един път месечно измиване на филтри.
Друго какво включва съвестно стопанисване?
Гаранцията на уреда - 36 мес. Та си разделих сумата на 36 и понеже аз ще поемам профилактиката.... - 50 лв/мес.
А след 36-я месец ще намалите ли наема с 50лв?  Wink

# 445
Не знам за другите, аз си нося къщичката като охлюв. Нищо лично, но ме е гнус да ползвам чужда посуда и прибори, ако няма съдомиялна. А пък пари за наем на жилище със съдомиялна нямам Grinning тъй че си нося чиниите и чашите.
Това не е много коректно като идея, дотогава ще е станало време за вдигане на наема.

# 446
Аз не съм чула до сега за наемател, който вика фирма за годишна профилактика и чисти филтрите веднъж месечно. При нас се чистят веднъж годишно, не вярвам наемател да го прави по собствена воля. Разсъждават като Гал - гнус ги е да пипат нещо чуждо (климатика).

# 447
Така, 15% ако се стопанисва съвестно.
Един път годишно основна профилактика с цялостно разглобяване (50лв),
която се поема от наемателя. Един път месечно измиване на филтри.
Друго какво включва съвестно стопанисване?
Гаранцията на уреда - 36 мес. Та си разделих сумата на 36 и понеже аз ще поемам профилактиката.... - 50 лв/мес.
Оооо тогава ще е дошло време за освежаване със сигурност и подмяна на доста неща. Въобще не вярвам този климатик да изкара 7 години да речем, без ремонти и поддръжка, а аз както споменах поемам профилактиката, а при необходимост тя включва и допълване на климатика. Наемателите поемат само дребни поправки - смяна на крушка изгоряла и подобни, никой от тях няма да плати ремонт на уред или да го организира, всичко е мой разход, освен ако от нехайство и неправилна употреба не е повредено нещо. Ако уредът си изкара гаранцията добре, но всичко вкъщи скъпо се прецаква едно след друго, та най-вероятно ще има нужда от нови неща. Аз не съм фирма, та счетоводителката да ми начислява амортизация и да ми прави отчисления на база тези амортизационни таблици. Винаги купувам уреди от енергиен клас поне А+ (среден или висок клас), а и съм наясно колко им е живота, а за работата им вече не е толкова от значение ползвателя, а калпавото производство и фабрично зададения им живот - докато трае гаранцията. В този ред на мисли някои уреди ще са морално остарели след 3-5 г, а аз давайки имот от средния и по-висок ценови клас трябва да се съобразявам и с този фактор.

Последна редакция: чт, 04 окт 2018, 11:07 от drago_2008

# 448
На теория е много ясно и подредено и обосновано, но н а практика не е така. Моя наемател за половин година унищожи  2 смесителя, които аз платих като съвестен наемодател. Дала съм му бележките за гаранция на новите, ако пак ги повреди да вика майстор. Човек си казва, какво ще му направи на един душ смесител. Не знам и аз но факт е, че протече и направи други бели. Климатик искам да сложа, за да с а ниски сметките за ток зимата, но като знам че за всеки малък ремонт ще трябва да бягам и тичам, защото наемателя е на работа, а аз съм хазайка и е мое задължение...ми да се топли на духалка, нали живее на нисък наем.

# 449
Drago, енергийният клас има значение само за това колко ток ще се плаща, не и за това колко ще издържи уредът. Аз залагам на по-известни марки, по възможност правени в Германия, и нямам нито един уред, който да се е повредил (сам, а не виновно) в рамките на гаранцията.
So Lucky, аз имам същия проблем точно с батерии - за мивка и душ. Виждат им сметката за нула време - душа го изпускат, ясно, ама батериите предполагам,че от някакви камъчета се задръстват.

Общи условия

Активация на акаунт