Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? Тема 11

• 47 320
  • 779
  •   1
Отговори
# 615
Гал, дават наемодателите, още по телефона си казват какво ще ти искат, ако ти водят клиент.
Айша, права си, няма гаранция , после може и да излезеш виновна или да се обиди брокерката, разни хора сме.
Лъки, има брокери, които им даваш ключа, подписвате нещо си и те си водят клиенти на оглед и отговарят, ако нещо стане (липсва или нещо друго) Проблемът е , че само те разполагат и правят огледи, не работят с други фирми, ако наемателят е кандидат , отрязват ги. Аз съм давала ключ така, много доволна бях от момичето, многоо съвестно и ми се обаждаше какви хора е водила. Бързо намери и кандидат, но..шефът им се обади , че била им близка, нямала пари , после щяла да даде, да намаля наема и т.н.... гарантирал за нея... Бях доволна много от тази фирма, но така поставено условие не ми хареса и не го дадох, взех си ключа и ... още се чуваме с това момиче за съвет примерно, но не е същото...Така че , ако имаш доверие на човека не е проблем и не тичаш да отваряш и затваряш, ако не живееш наблизо.
И аз не съм фен на фирмите. Имам договор, давала съм отдавна с години  и друго жилище вече продадено , наясно съм, но ето че последните 2 пъти се излъгах в преценката си и изгорях. Наематели сами звънят и търсят, виждат ти обявата , както и фирмите. Спестяват си и те и ти комисионната. Но..аз поне виждам и проблем вече. Такива хора може и да са честни и по-оправни и ... спестяват и те пари, но пък това е донякъде и знак, че може и често да се местят, не са сигурни и ...Някои фирми си обменят информация за некоректни наематели , имат си база данни. Но пък и не винаги се съобразяват с това и комисионната е фактор , пък ти се оправяй после. Ако обаче ти е близък или се разбираш с брокера , той няма да ти предложи такъв. Повечето фирми са и посредници на двете страни (разбираемо е, повече пари взимат и те работят за това) За мен няма лошо, но и да имат ангажимент при възникнали спорове за сметки, наем или друго, съдейства при изгонване на такива или не работи с наемодатели некоректни (има всякакви и от другата страна).
  За мебелите има 2 варианта също. Даваш по-стари и съчетани здрави , но демоде примерно, ама наема е 50 лв по-малък (това те устройва иначе трудно избиваш с години новото и вече пак е старо станало) Но..те вече не се лъжат наемателите. Повечето искат екстри за 50 лв по-малко няма да се навият да живеят без някакви удобства и уют. Вече много станаха на пазара новите и скоро обзаведени, особено малките апартаменти.  Когато ми беше старо точно с 50 лв по-малък наем взимах и никакви грижи за мебели и стопанисване. Ако съм имала то е било за наема и сметките , че бавят примерно. Сега изхвърлих всичко старо , купих ново и проблемите почнаха, а наема е вдигнат точно само с 50 лв. Еми хич не е изгодно. Но пък...иначе не става си мисля. Та идва време да изхвърлиш всичко и после.... какъвто ти късмета.  

# 616
Аз пък от многото обаждания дето получих от нахални и по-нахални брокери, попаднах на един младеж. Казах му и на него, че комисионна по принцип не давам, обаче ако дойде и харесам клиентите му ще се разберем нещо. Момчето беше супер възпитано и сериозно. Нищо повече не коментира. Та дойде, разбрахме се, казахме му изискванията си и какво да уговаря с кандидат наемателките, после ни носи стоп капаро и т.н. Дадохме му 25% и той беше доволен и ние.

# 617
Фанфани, няма как да дам ключ на непознат човек да ми води хора без мое присъсътвие. Не става.

Аиша, докладвай псуващия.  Twisted Evil

# 618
Аз пък от многото обаждания дето получих от нахални и по-нахални брокери, попаднах на един младеж. Казах му и на него, че комисионна по принцип не давам, обаче ако дойде и харесам клиентите му ще се разберем нещо. Момчето беше супер възпитано и сериозно. Нищо повече не коментира. Та дойде, разбрахме се, казахме му изискванията си и какво да уговаря с кандидат наемателките, после ни носи стоп капаро и т.н. Дадохме му 25% и той беше доволен и ние.

и на мен са ми предлагали да ми вземат 25%. Мисля, че е някак по-справедливо

# 619
То сигурно е приключило обзавеждането, но за мебелите - аз май предпочитам стари мебели. По-здрави са и ако нещо се закучи по панти, дръжки и пр. - по-лесно се оправя. Новите талашити се разпадат лесно, една панта да опиташ да смениш - под нея се изронва и става пак криво.

# 620
Здравейте,
Чета темите тук от много време, но не коментирам. Поздравявам всички за информативния форум.
Какво мислите за закупуване на двустаен апартамент в сграда Авигея на Артекс в Дружба и отдаването му под наем.
Проекта като цяло е от по-поносимите цени на Артекс заради локацията. Сградата ще е доста голяма.
Благодаря на всички за мненията! Пускам и в двете теми  - и за наемите и другата за пазара на имоти.

# 621
Аз съм си казвала мнението - тази сграда на артекс е недомислица някаква - локацията е лоша, ще е нещо огромно, изобщо не бих инвестирала в подобна сграда. Явно е измислена, за да вземат парите на хората, които искат да притежават апартамент от Артекс, но не могат да си го позволят в другите квартали.

# 622
"Артекс" много строежи са започнали. В "Изток" и "Изгрев" новостроящите се сгради са все техни.  И една от друга по-големи. Само тази на ул. "Гагарин" им е по-малка.
От 2-3 години са заградили  парцел на бул. "Цар Борис 3", но не започват там строеж.

# 623
Новите талашити се разпадат лесно, една панта да опиташ да смениш - под нея се изронва и става пак криво.
Въобще не се достига до смяна на панти, те се изтърбушват сами, понеже няма здрава основа, а вафла.
(пантите са ок)
Скрит текст:

# 624
...Някои фирми си обменят информация за некоректни наематели , имат си база данни. Но пък и не винаги се съобразяват с това и комисионната е фактор , пък ти се оправяй после. Ако обаче ти е близък или се разбираш с брокера , той няма да ти предложи такъв.

И доверен брокер и друг брокер предлагат всякакви кандидат-наематели.
Критериите им са понижени до безумие, ако ви срещнат - имат някакъв, даже да е  минимален, шанс да стане договор, а ако не ви срещнат - никакъв шанс.

# 625
Като се заговорихме за мебели - поръчах един гардероб от тези леките, текстилни на Виденов, да събера временно багаж при ремонт. Никога повече не искам да чувам за Виденов! Сбъркана и неясна схема, частите не си отговарят, трябваше да напасвам, сглобките се напукаха. А трябваше да е лек и лесен за бързо сглобяване. Представям си ако е талашит.

Онзи ден у баба ми чистихме почти нов диван на Виденов - в пълнежа ли имаше нещо, не разбрах, но се вдига прах при тупане, дамаската ужасна, лепи всяка прашинка, мъхче и боклук, които минат през стаята, конструкцията му изглежда сякаш след една година ще се разпадне.

# 626
Весела - и аз това акзвам: не ги ща нито за у нас, нито за под наем. Жив боклук са. Още ме е яд, че си купих един скрин за 124 лв. На вид е чудесен - но чекмеджетата пропадат едно в друго. ММ го закрепи и укрепи след много псуване. И не ми костваше нищо. Но не трябва да е така - все пак съм дала 124 лв. И вярвайте ми - с много зор ги бях събрала него момент ;-(

# 627
Аз като изхвърлих всичко старо , чрез една фирма, поне не ми взеха пари , измазах с латекс и освежих , се огледах за мебели. Ми цял месец почти мерих, напасвах , ходих по магазини и сравнявах. Понеже е еднопространствено жилище и трябва да не е шарения , да има всичко нужно поне. Накрая стигнах до Виденов и оттам поръчах. Проблем ми беше доставката, сглобяването и качването до етажа (има асансьор , но..) Те предлагаха това и на добра цена за мен.
Поръчах легло, матрак, секция , маса с 4 стола , скрин, портманто за коридора, огледало, бюро и май това беше. Дойдоха и качиха бързо мебелите, на другия ден ги сглобиха и дори снимаха за шефа им искал. Останах доволна, но това преди 4 месеца беше. Сега съм поръчала само от сайта (преди ходих до магазин техен) етажерки, табуретки мини, малка масичка , нощно шкафче да допълня. Пак с доставка и сглобяване. Не знам дали са качествени но дъб сономо е сякаш по-качествен материала от венгето (така стои някак) Казаха хора дето идваха на оглед, че не са добри на Виденов мебелите, като се разглобят за местене после не ставали за нищо. При нас матрака малко ме съмнява нещо се е подуло горе дамаската не знам така не е било при нас поне. Другото си е здраво , ама не е почти ползвано. Като цена обаче ме устройваше, на другите места почти същото беше , но без доставка , качване и монтаж. За българските магазини пиша дето ходих мебелни. В Икея взех едно килимче , ама хич не става , много наблъсква и всичко лепи прах , косми, боклук. Но не е скъпо та...имаше обаче и други и ме е яд , че не избрах мъхестите.
Като монтираха там момчетата споделиха, че винтовете нещо са различни техните и със специална отверка си трябва (ами смешно е сигурно , но...) Не е за сам човек да напасва много. Работиха бързо и чисто, аз поне останах доволна. Но колко ще издържи не знам, поне не се бият цветове и си е като комплект, добре се получи, аз си го харесвам. Само не знам кога ще го дам под наем((

# 628
Имах етажерка в квартирата - тръгнахме да се местим, подхванахме я и след леко разместване започна да се разпада. Същия проблем със сглобки и схема. Поне беше съвсем евтина, към 70 лв. с намаление. Мислех, че малко са подобрили качеството.

# 629
  • Варна
Уникална простотия каза току що. Не знам дали се усещаш. Дъб сонома бил по-качествен от венге. ЪЪЪ моля? това е само цвят на фурнира. Вътре талашитът е еднакъв.  Също не е вярно, че имат различни винтове във Виденов. Поръчвах доста неща от тях и сама си ги сглобих. Нищо специално.  Апък техните матраци са най ама възможно НАЙ-некачествените продукти от целия им каталог. Не знам кой и защо ги поръчва, при положение, че има за почти същите пари разкошни матраци без пружини на Нани и то без да са в промоция.

Общи условия

Активация на акаунт