Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема 46

• 53 038
  • 735
  •   1
Отговори
# 615
Това с мястото на вземане на цитонамазката е интересно като твърдение, но цитонамазка се взема от цялата повърхност на шийката. Четчицата се слага в отвора на шийката и се прави пълно завъртане, за да се оберат клетки от цялата повърхност.

Именно при 3 б е нормално да се направи и колпоскоп. Hands V

# 616
Аз имах предвид, че 3б излезе след колпоскоп. До сега все 2гр. е излизало. Докторът и тогава поясни колко е важно мястото, от което се взима и застава зад твърдението си, че колпоскопията следва да се наложи като профилактика, успоредно с останалото, с което съм много съгласна. Иначе без колпоскоп не се виждаше нищо, щеше да се пропусне, щеше да си се развива години и така ...

# 617
  • София
В допълнение, дисплазиите в огромен процент вървят ръка за ръка с възпаление от самия вирус/ причинител, което се вижда и с просто око. Важното е лекарят ви да го разтълкува правилно и като го види да знае, че трябва да погледне по-отблизо с колпоскоп.

# 618
 Точно, един добър АГ би следвало да види проблем и при нормален преглед.
 Интересно ми е къде е това място , от което без колпоскоп нямаше да се вземат клетки? Пак пиша , че цитонамазка се взима от цялата повърхностност, като по този начин се обхваща едноцервикса(канала) и екзоцервикса.
 Но да, хубаво е да сме отговорни към здравето си и да се ходи и на колпоскоп. Но предполагам няма читав лекар, който да не препоръча такъв в случай , че има резултат от цитонамазка с притеснителен резултат или възпалена шийка  при преглед.

# 619
Лекарят е онколог, препоръчван тук и в други теми, затова смятам мнението му за меродавно. Изменението при нея било навътре в шийката и минимално, затова не се вижда без колпоскоп. За останалото - факт, прави цитонамазка 3 пъти, понеже беше 2б, после излезе 2а, на контрола пак 2а и така остана. След няколко месеца се появи кървене от полип, за щастие попадна на читав лекар и се оправи всичко. Но той си го обяси много ясно човека, ако не се вземе цито от точното място е риск да бъде пропуснато. Риск, не винаги, но се случи при нея и явно го има.

# 620
  • тук и там
Може, ако си младичка, да се надява че организмът ще се пребори?!?!
Mдам,на 44 съм-първа младост дето се вика...Stuck Out Tongue Winking Eye

Не знам.Като чета-и направо на късмет излиза цялата работа.Всяка година си правя цитонамазка иначе,ама ето че няма гаранция.Чакам си резултата сега от втората цитонамазка.(след Полижинакса).

# 621
Да уточня, че карцинома е ендоцервикален , т.е. в канала на шийката, където не влиза четчица. Но и отвън се виждало, че има проблем, според сегашния ми лекар.

# 622
А в чужбина е абсурд някой да тръгне да те праща на колпоскопия. При нас дори и групи не определят. Всяка година получавам резултат - "няма проблем". Но то зад това "няма проблем" може да стоят много неща. Бог да ни пази.

Преди години имах този резултат от цитонамазка: ATYPICAL SQUAMOUS CELLS OF UNDETERMINED SIGNIFICANCE/ASCUS. Като говорих с докторката ми каза, че съм била с HPV negative и за това горния резултат не бил тревожен. И това беше. В следващите години имам чувството, че умишлено ми отрязаха всякакви детайли при получаване на резултатите. И сега нямам и за какво да питам. Получавам единствено "няма проблем" и точка.

# 623
За Англия едно момиче беше писало, че цитонамазката се взема от личния лекар, който дори не е гинеколог. Микробиология също.
Тук колкото и да е зле, поне все още долу-горе повечето хора могат да си позволят да си платят поне колпоскоп, а другото по каса.

# 624
Да, точно личната ми ги прави тези цитологии.

Все още сте късметлии, че можете поне на частно да отидете и цените са горе долу приемливи. Аз плащам 500$ за здрвна застраховка всеки месец за семейството, отделно като отидеш на доктор 200-300$ за прегледа. И да дам още едно 800$ за частно нещо не ми се ще. То за тия пари билет до БГ ще си купя и там ще си направя. Загубена работа при нас.

# 625
Ambrosia,  не оспорвам мнението на лекаря, защото нямам нито знанията, нито опита му.
Аз лично пиша за профилактика, а профилактична цитонамазка се прави на цялата шийка. При резултат с изменени клетки е редно да се предприеме колпоскопия и евентуално да се вземе биопсия от проблемен участък. Лекар може за конкретен пациент да реши да направи нещата в различен ред или начин. Ето както е в случая, който ти описа , от притеснителния участък да се вземе цитонамазка,не биопсия,  която ще му е достатъчна за поставяне на диагноза и последващи действия.

palmi4kata, много неприятно се е получило при теб. Но при една добре взета цитонамазка би трябвало да има клетки и от канала, които се обозначават като порцио в резултата.

vici75, може и да е за добро. Ние  като имаме цялата информация и изтрещяваме за нищо понякога Disappointed

# 626
Момичета, изпуснах темата напоследъл и да питам: д-р Ганчева дали се върна на работа, какво ви е мнението за заместничката в кабинета й?
Дойде време за контролен преглед, не знам къде да ходя.

# 627
аз стигнах до заключението че трябва да си настоявам за колоскопия поне веднъж годишно, дори да трябва да си платя. четох за прекалено много случаи в които цитонамазката подвежда.

Последна редакция: ср, 07 ное 2018, 16:11 от dari84

# 628
аз стигнах до заключението че трябва да си настоявам за колоскопия поне веднъж годишно, дори да трябва да си платя. четох за прекалено много случай в които цитонамазката подвежда.
Колпоскопия задължително.Цитонамазката улавя само 30% от проблемите, идеята е, че е достъпен и евтин метод, стига да се практикува редовно.Презумцията е, че раковите образувания на шийката се развиват бавно и все ще бъдат хванати с редовни цитонамазки.
За съжаление колпоскопът не може да види каналът на шийката, а с цитонамазката има достъп донякъде.
(п.п: пише се случаИ в множествено число, не случаЙ 🤗)

# 629
Аз съм доволна от заместничката на д-р Ганчева. Бях вече веднъж и след НГ пак ще отида при нея.  Може би е с една идея по-груба от Ганчева, но... така или иначе като Ганчева втора не съм срещала, уникален лекар!

Иначе аз съм твърдо ЗА да се прави освен цито и колпоскопия. Така профилактиката е много по-добра и съм сигурна, че всичко е наред. Учудвам се често на начина, по който се процедира в чужбина, но дори и у нас. Аз от години ходя при онкогинеколог и ВИНАГИ ми е правена колпоскопия, независимо, че всичко изглежда ок и че резултата ми е 2ра група.

Общи условия

Активация на акаунт