Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема 46

• 53 084
  • 735
  •   1
Отговори
# 570
Здравейте,

Искам да попитам достатъчно ли е да изминат 2 месеца, за да направя контролна цитонамазка, или е твърде кратко времето. Също така, има ли значение конкретно за цитонамазката при кой АГ ще се прави, от към нейната подробност и достоверност? Може ли да е общопрактикуващ АГ (така или иначе всички предлагат такова изследване) или трябва да е при онкоспециалист. Благодаря предварително на включилите се.

# 571
Здравейте,

Искам да попитам достатъчно ли е да изминат 2 месеца, за да направя контролна цитонамазка, или е твърде кратко времето. Също така, има ли значение конкретно за цитонамазката при кой АГ ще се прави, от към нейната подробност и достоверност? Може ли да е общопрактикуващ АГ (така или иначе всички предлагат такова изследване) или трябва да е при онкоспециалист. Благодаря предварително на включилите се.

Аз направих първа цито след конизация на 4-ти месец, при "личния" ми гинеколог, който не е онколог. Втората - след още 4 м.- при професорът, който ме оперира. И двете - 2-ра група.

# 572
Обадиха се за хистологията на майка ми, всичко е изчистено до здраво и няма лоши клетки. Много съм щастлива. След такива случаи колко често ходехте на прегледи и приемахте ли нещо? Става въпрос за подсилване на имунитета, не лекарства, по-скоро природни продукти. Благодаря.

# 573
Обадиха се за хистологията на майка ми, всичко е изчистено до здраво и няма лоши клетки. Много съм щастлива. След такива случаи колко често ходехте на прегледи и приемахте ли нещо? Става въпрос за подсилване на имунитета, не лекарства, по-скоро природни продукти. Благодаря.
мисля, че първоначално се ходи на 6 месеца, ако цитонамадките са добри, през 1 година.
за добавки - всичко може да ти свърши работа. имуностимулант, витамини - на мен ми дадоха биозин, лек е, просто добавка. аз есента си взех и меден имуностумялатор с мед, пчелен прашец и други смески.

п.п. радвам се за майка ти Simple Smile

# 574
Здравейте,

Хубаво е да има поне три месечен интервал между две цитонамазки, защото може да се получи фалшиво нисък резултат. Зависи и какво се е предприело след първата цитонамазка, като лечение или третиране, за да се вземе предвид и какви резултати се очакват от него.   
 Всеки АГ може да вземе цитонамазка, да я приготви и фиксира, след това тя се оценява от Клиничен патолог. Онкогинеколог е добре да се посещава , ако има по-висока /рискова/ група или за по-адекватна реакция при налично изменение.

# 575
Здравейте!
Нова съм във форума и се записвам да следя темата.
Преди два месеца ми излезе цитонамазка 3А група с лека диспалзия-cin 1. Съответно и положителен резултат на скрининг за високорискови типове на папилома вирус.
Моят лекар ме предписа имуностимулант (Кориолус). Преди месец минах коплоскопия и се видя, 80% исменение на клетките на маточната шийка. За щастие ( то не , че има някакво щастие в това изобщо 🤦♀), изменението е все пак леко. Лекарят ми предписа и Биозин, който да приемам паралелно с Кориолуса (същите имуностимуланти приема и човекът до мен). Идеята беше, да направя 3 месечен курс и след това, да мина още един път на колпоскопия- спреми резултатите, да се предприеме следващо действие. Да де, но аз не обичам да чакам и реших да ида на второ мнение, което да е на онкогинеколог. Та вчера ми беше този преглед и лекарката каза, че не вижда смисъл да се пропилява време. Обяснихме си нещата. След една седмица имам назначена конизация (ако обелването на изменените клетки се нарича така) с лазерна бримка (leep). При мен е повърхностно и ще ми бъде направено обелване. Някой минавал ли е през точно тази процедура и какво да очаквам след това? Честно казано искам да се приключва с това и не ми се отлага, предвид идеята,че подобни неща са бомба със закъснител.
Извинявайте за този дълъг пост. Simple Smile

# 576
  • София
Не се притеснявай, всички тук сме минали през това или подобно като процедура. Минава,леко е, трябва да се пазиш после от вдигане на тежко, натоварване, контакти, тампони. Лекарят ще ти ги обясни тези неща. И след това си ходиш редовно на прегледи и ако не целите забременяване най-добре ползвайте презервативи. Simple Smile
Добре си направила, че си потърсила 2ро мнение от специалист. Ако е на голяма площ изменението няма какво да се чака.По-добре да го махаш и да си живееш живота.

# 577
Не се притеснявай, всички тук сме минали през това или подобно като процедура. Минава,леко е, трябва да се пазиш после от вдигане на тежко, натоварване, контакти, тампони. Лекарят ще ти ги обясни тези неща. И след това си ходиш редовно на прегледи и ако не целите забременяване най-добре ползвайте презервативи. Simple Smile
Добре си направила, че си потърсила 2ро мнение от специалист. Ако е на голяма площ изменението няма какво да се чака.По-добре да го махаш и да си живееш живота.

Благодаря, за бързият отговор! Simple Smile
Аз притеснението го изхвърлих, след като си получих резултатите от цитонамазката и си я разчетох, докато си чакаш часа при доктора.
Онкогинеколожката ми каза, че няма смисъл да пия имуностимулантите, но честно казано не съм сигурна дали да ги спирам. Ще я питам отново де.
Simple Smile

# 578
  • тук и там
Имуностимулантите  няма да навредят така или иначе.

И аз август бях със цитонамазка 3А група.След колпоскоп,доктора ми каза че вероятно се касае за ЧПВ..Изписа ми обаче Полижинакс за два поредни месеца и Виузид(имуностимулант) и нова цито след 3 месеца .Виузида не го пия все още,пробвах няколко пъти-обаче  ми увеличава апетита,а аз и без това съм със наднормено тегло и се чудя как да  го озаптя.Ще го започна де-за всеки случай,и без това зима иде..Ама и аз не издържах и този понеделник отидох за нова цитонамазка.(Първата беше във БГ,тази сега във Белгия).Изрично попитах доктора-дали след като не са минали три месеца,резултата ще е коректен и ми каза -да.Чакам резултати-които ще са готови след две-три  седмици.Според него не се касаело за ЧПВ,ама те тука никога не казват тревожни неща на пациента по принцип-освен ако не са 101 процента сигурни в резултата.Поне цитото си мисля че ще е подробно описано,на тази във Бг пишеше само "лека дисплазия" и никакво друго описание.

# 579
счита се, че около 80% от хората са изложени и са се заразили с ЧПВ през живота си. в повечето случай имунната система се справя сама с вируса, без абсолютно никаква намеса. има 2 теории - едната е че вируса изчезва напълно от организма, другата е че преминава в латентно състояние и не може да бъде засечен от тестовете.
подсилването на имунната система е важно при този вирус. високорисковите щамове може да са по упорити и трудни за изчистване. след отстраняването на засегнатия участък, не се отстранява 100% от вируса, той все още може да е останал в някоя клетка. затова редовните прегледи и поддържането на силен имунитет са важни в случая.
Kaisia - може да питаш за друг имуностимулант или пробвай да озъптяваш апетита с повече плодове и зеленчуци.

# 580
  • София
Ми не е точно така,хората с щитовидни проблеми никак не е хубаво да пият имуностимуланти,по-скоро имуномодулатори!

# 581
  • тук и там
Предполагам се има предвид тези със хашимото.Да,при автоимунни заболявания,мисля че не трябва да се приемат иминостимуланти,защото имунната сиситема работи против тях самите.Но хората със такива заболявания се предполага че го знаят това.

# 582
Каквото и да се приема трябва да се съгласува с лекар. Ако има автоимунно заболяване трябва да се информира лекаря.
Не е необходимо да е хапче, може билки и добавки. Не бива да се мисли, че кото се изреже нещото и се приключва.

# 583
ЧПВ е човешки папиломен вирус нали а какво по точно означава това ?Какви са симптомите?

# 584
Пишеш ЧПВ в гугъл и четеш.
В първият пост на темата също има линкове с информация.

Общи условия

Активация на акаунт