Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Как да се подготвя за разговор с моя работодател относно завръщането на работа след майчинство?
Какви са правата ми, ако работодателят откаже да ме върне на предишната ми позиция?
Какво да правя, ако работодателят иска да ме освободи по взаимно съгласие?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Как да се подготвя за разговор с моя работодател относно завръщането на работа след майчинство?
По време на разговор с вашия работодател е важно да бъдете уверени в правата си и да знаете, че сте защитени от закона. Подгответе се, като съберете информация за вашето положение, включително разпоредбите от Кодекса на труда, които защитават работещите по време на майчинство. Уверете се, че позицията ви все още е налична в офиса в родния ви град и че законово работодателят не може да ви уволни без ваше съгласие. Ясно изразете намерението си да се върнете на работа и попитайте за текущия статус на вашата позиция.
-
Какви са правата ми, ако работодателят откаже да ме върне на предишната ми позиция?
Ако детето ви е под 3 години, имате право на защита от трудовото законодателство и не можете да бъдете съкратен без разрешение от Инспекцията по труда. В ситуация, в която работодателят отказва да ви възстанови на работа, можете да се свържете с Инспекцията по труда за консултация и информация относно правата ви. Освен това физическото представяне на заявление за връщане може да укрепи позицията ви в преговорите.
-
Какво да правя, ако работодателят иска да ме освободи по взаимно съгласие?
Ако работодателят предлага взаимно съгласие за прекратяване на трудовото правоотношение, бъдете внимателни към условията, които предлагат. Законът предвижда, че можете да поискате обезщетение в размер между 2 и 6 брутни заплати в зависимост от обстоятелствата. Консултирайте се с адвокат, за да разберете правата си и как най-добре да действате.
-
Как мога да се защитя, ако работодателят не спазва законовите разпоредби?
-
Какво да правя, ако работодателят не желае да приеме молба за връщане на работа?