Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 495
Моля за съвет и насоки. Майчинството ми приключи, малко преди да ми изтече отпуската разговарях с мениджъра и той ми заяви, че нямало място тъй като всички били назначени на постоянни договори, предложи ми да отида да работя в съседния град като аз трябва да си осигуря транспорта и разходите по него. Отказах му първо, защото това е непосилно за мен да работя в друг град, второ защото аз съм си назначена на безсрочен трудов договор конкретно в офиса в моя град. Реших да изляза в неплатен отпуск за отглеждане на дете, докато дойдели по-добри времена според него... Изминаха няколко месеца и аз все пак се нуждая от пари и работа и желая да се върна, но не и да пътувам. Става дума за много известна фирма с офиси в цялата страна, офиса в моя град не се закрива, но той не може да ме върне, защото няма място. Все още съм под закрилата на чл.333. Идната седмица искам да разговаряме и да се решава, бих напуснала само по член 331 с обезщетение. Дайте съвет как да разговарям с него, как мога да се защитя и какво мога да очаквам ?

# 1
 • София
 • Мнения: 5 720
Обади се на Инспекция по труда, имат телефон за консултации. Обикновено са мили и отзивчиви. Те ще ти дадат най-точно указания как да постъпиш и на какво имаш право в конкретната ситуация.
http://www.gli.government.bg/page.php?c=3

# 2
 • Мнения: 16 220
Защитена си от КТ до навършване на 3 години на детето. Не позволявай да те шантажират. Кажи на мениджъра, че ще се обърнеш към ИТ и, ако не те върне на работа, го направи. Ще ти изплати хем обезщететние, хем ще те върне на работа.  Peace

# 3
 • Мнения: 2
Не съм много сигурна, но мисля че работодателят не може да прекъсне трудовите ви отношения едностранно до навършване на 3г възраст на детето. Има право да те премести на друга длъжност, на друга заплата, но в същата фирма. Има някакъв закон, но не мога да цитирам. Ако имаш познати в НОИ или на длъжност Човешки Ресурси, ще могат да те информират коректно.

# 4
 • Мнения: 1 566
Законът е Кодекс на труда. И никакво местене и смяна на длъжност не  могат да се случват без подпис.

# 5
 • Мнения: 5 011
Твоето място се пази докато си в отпуск за отглеждане на дете. Съответно работата ти или се разпределя между останалите, или се назначава човек на временен договор до твоето завръщане. След като заявиш, че се връщаш, заместникът се освобождава.

# 6
 • Мнения: 1 566
От тази камбанария е точно така.
Но защо един работодател ще назначи човек по заместване. След края на майчинсто всяка мама може да реши да напусне. В същото време имате човек, който е обучен и работи работата вече две годнини.
Това е ситуация, която няма как да е справедлива за двете страни.

# 7
 • Мнения: 495
По принцип е така както казвате, само че след мене идваха и напускаха поне 5 човека. Шест месеца преди края на майчинството ми се свързаха с мен за да ме питат дали имам намерение да се връщам след изтичането му, да знаели дали да назначат още 1 човек или да ме чакат. При което аз заявих категорично, че ще се връщам. При моето завръщане, ми се заявява, че всички са на постоянен договор и няма свободно място в офиса за мен. Предлага ми да пътувам на 48 км всеки ден за моя сметка, с междуградски автобуси. Не е изгодно нито от финансова гледна точка, не е удобно нито за пътуване, защото няма точен транспорт и ще се окаже че ще чакам по 1 час за подходящ автобус. Ще давам също така и половината си заплата за автобуси. А и в договора ми пише, че съм назначена в офиса в моя град.
Не мога повече да стоя нито без пари, нито да чакам така за по-хубавите времена.
Притеснявам се, какво да очаквам, как биха ме уволнили и как мога да постъпя?
Някакви съвети, насоки?

# 8
 • Мнения: 29
Ако ти отпрати писмено предложение и ти откажеш,има право да те уволни,

# 9
 • Мнения: 495
Наясно съм, че нещата вървят на съкращение, аз няма да го предложа първа. Въпроса е те какво биха ми предложили и по кой член биха ме съкратили ? По взаимно категорично ще откажа, все пак аз си искам работата. Просто мениджъра е постъпил тъпо назнащавайки всеки следващ на постоянен договор. Още преди да изляза в майчинство назначиха човек на моето място по заместване, само че той напусна и от там още смениха. Накрая той знаеше за мене и назначава все на постоянен дори когато ме пита. Сега аз стоя в неплатена и просто ми писна, иска да ме извози явно да мине времето на закрилата. Но искам идната седмица да говорим и да се решава.
Става въпрос за мобилен оператор.

# 10
 • Мнения: 29
Едва ли ще те уволни по член 331(на кой български шеф му се дават 4 заплати на куп),там инспекцията на труда не може да се намеси,това си е вид споразумение.Аз бях в същото положение,(предложиха ми на 4 часа,което ме отказа да се върна и да им върша тежката хамалски работа)адвокатката  ми съученичка,ми каза;има ли писмено предложение,ти откажеш ли имат право да те уволнят.Така ще си спести 4 заплати и ще си подадеш сама предизвестието по взаимно съгласие.Отидох на борсата 4месеца по 9лв на работен ден.

# 11
 • Мнения: 1 566
Защо?
Предприятието , в което сте работили се е преместило на друго място ли?
В случая не става въпрос, че предприятието се е преместило като цяло, а  за това, че авторката на темата трябва да се премести в друг офис, който е в друг град.

# 12
 • Мнения: 16 220
Ако детето ти няма 3 г., не може да те уволни/съкрати без разрешение от ИТ, което няма да получи щом офисът в твоя град го има и работят хора там. Говори с него и го предупреди, че ще сигнализираш ИТ за казуса. Твоето място е това, което си била преди да излезеш по майничнсто и няма право да те прехвърля. Друг е въпросът, че ставаш неудобна и очаквай да ти стъжни живота..

ПС: После - раждайте деца, няма деца в България..... Crossing Arms

# 13
 • Мнения: 9 491
Мен ме прецакаха много изкусно. Когато тръгнах да се връщам закриха бройката ми като ненужна и откриха нова уж(!) с друго име и функции. Когато някъде не те искат по една или друга причина, дори и да си извоюваш правото да жостанеш могат тотално да ти вгорчпат живота. Ето това е притеснителното в случая.

# 14
 • Мнения: 3 166
Законът е Кодекс на труда. И никакво местене и смяна на длъжност не  могат да се случват без подпис.

да. и цялата фирма да размести, нея може да я премести чак след връщане на работа и то не може да я понижава ... ако иска може да я повиши и да и вдигне заплатата обаче.

Общи условия

Активация на акаунт