Горчив опит от урология в МБАЛ Вита (д-р Иван Александър Георгиев)

• 740
  • 5
  •   1
Отговори
Синът ми (3 г. и 3 м.) имаше много висока степен на вродена фимоза, която не успяхме да преодолеем нито със забелване, нито с кортикостероидни кремове, които бяха изписвани за омекване и разширяване.
След като обиколихме много уролози в София, всички ни насочиха към циркумцизио (обрязване).
Започнахме да проучваме мнения по форуми, намерих и позната, на която момченцето беше с направена доста сложна операция по обрязване и цялостна реконструкция на члена и тя ми потвърди, че извършилия операцията доктор Иван Александър Георгиев е добър специалист. Най-вероятно операцията е била извършена от или под наблюдението на д-р Атанасаов. Нямам друго обяснение. 
Отидохме на преглед и ни беше насрочена операция за след месец и половина. Впоследствие датата на операцията беше отлагана два пъти, включително 1 ден преди приема, защото се появило дете(отново с планова операция), което ни изместило от графика.
Още при отлагането ми направи изключително неприятно впечатление, че д-р Атанасов ни заяви, нека приемът да остане сряда, но операцията ще е петък и същия ден ще Ви изпишем. Споделих, че предпочитам нощта след операцията да останем за следене в болницата. Не виждах никакъв смисъл да стоя две денонощия в болницата с енергично дете, на което няма нищо да му се прави до петък само, за да мине пътеката.

ЛЪЖИ И НЕХАЙНОСТ
Една седмица преди операцията отидох на преглед при д-р Георгиев с въпроси, които имах. Той отговори на почти всички(но впоследствие се оказа, че е излъгал на повечето).

Въпроси за шевове
Изключително озадачена бях като ми каза, че шевовете ще са поне 60 бр. Как 60 на такава малка площ?
Д-р Георгиев: Ние ползваме иновативни методи, за да се избегне какъвто и да е козметичен дефект.
Как да предпазим малкия да не дръпне някой от конците преди да са паднали?
Д-р Георгиев: Няма как да ги дръпне, те са толкова финни, че не се виждат, по-тънки от косъм.
->Като свали превръзката, шевовете бяха много по-малко от 60 бр. Освен тънките, имаше и дебели плетени оперативни конци(сини). По думите на специалист тези конци не се използват за тази област. Освен това беше шито на два реда. Специалист обясни, че при такава операция не се шие на два реда, изпълнението е изключително непрофесионално и са предизвикани редица усложнения, които при малко внимание е можело да се избегнат. 

Лазерно обрязване – да, ама не
Държахме на лазерно обрязване. Попитахме дали във Вита се практикува. Казахме на д-р Георгиев, че ще доплатиме, ако не се включва в пътеката, но искаме по-бързо и леко възстановяване. Това беше повторено и в деня преди операцията. Д-р Георгиев увери, че ще е така(лазерно обрязване). 
-> Оказа се, че не е лазерна операция. След преглед на специалист се оказа, че разрезът е толкова неравен и некачествен, че се усъмни дали изобщо е използван скалпел!!!
Постоперативната грижа
Попитах за постоперативната грижа: Ще мажете с един много специален гел. Какъв? Ще Ви кажа след операцията. Същият въпрос беше зададен след операцията? Ще Ви кажа кой гел е след махане на превръзката.
-> Оказа се, че този гел(Пронтос@н), който се изписва на конвейр във Вита, изобщо не е подходящ за нашия случай, в резултат на което, въпреки стриктното спазване на дадените инструкции за мазане се разви инфекция на раната на главата на члена.
Консултация с анестезиолог и проверка за алергии
Тъй като аз(майката) съм направила алергичен следоперативен пристъп от упойка, попитах дали ще се прави тест на детето за упойки(драскане по ръчичката).
Д-р Георгиев: Разбира се!
Впоследствие се разбра, че това няма да се прави, а е просто разговор с анестезиолога. После разбрах, че не е практика, но защо трябваше открито да ме лъже! След „консултацията“ при анестезиолога ( по-скоро разговор от три въпроса) ми бе заявено, че ако искам да правя тест за  алергии да ходя в Александроовска болница. Първо там не се правят тест за упойки, а за алергени. Те нямаше и да споделят и какви упойки използват при операцията, за да бъдат тествани. Решението на Вита е просто премедикация с Урбазон.

ПРИЕМЪТ
Пълна несъгласуваност (която се оказа, че е при цялостната организация на болница Вита, не само при приема). Приемът отне от 8:00-12:30 като от регистратурата ни препратиха към друга болнична регистратура, оттам към кабинет, тъй като регистрацията за урологията била там. Най-дълго беше чакането пред педиатъра, която беше една за болни и здрави деца (за болничен прием). След като се редувахме с бащата(за да държим отделно детето от болните) да чакаме пред педиатърката, ни беше заявено, че ще чакаме ако трябва и 8 часа, днес не ни била операцията, първо трябвало да минат записаните болни деца.
Много майки знаят как се чака с 3 г. дете с часове пред кабинет.
-> ЗА СРАВНЕНИЕ в Пирогов ни качиха в стаята и ни настаниха в рамките на час от пристигането. Прегледите бяха изключително съгласувани. Кръвните изследвания бяха пуснати след настаняването.

ОПЕРАЦИЯТА ВЪВ ВИТА
Детето беше взето навреме(може би единственото нещо, което стана както казаха). Откри се и втори проблем фуниколоцеле(който би трябвало да се констатира много преди това на прегледите, а не на оперативната маса!!!) и се наложи допълнителна операция.
3 астрономически часа не ми беше давана информация дали детето е излязло от операционна, въпреки, че операцията трае не повече от час и половина по думи на доктора.
На следващия ден след операцията се смени превръзката.
В резултат на операцията, която беше извършена грубо, членът беше в отоци и хематоми, главата беше ощавена(оголена рана, визуално изглеждаще като одрано животно), освен това друг специалист потвърди, че е взето повече отколкото е необходимо.
Махането на превръзката трябваше да е в неделя(отново го разбрах впоследствие), но явно заради празничния ден ни беше казано да дойдем в понеделник сутринта.
След махането на превръзката бях ужасена от видяното и попитах как да се третира, за да се избегне инфекция? Изписа ни се Пронтос@н. Нещо друго?
Д-р Георгиев: Не, само това е достатъчно.
Предвид изложеното въпросният гел, който бе предписан не спря по никакъв начин инфекцията на оголената рана(не беше изписано адекватно лечение!!!).
Понеделник следобед отидохме при друг уролог, който каза, че е рано и да продължим с предписаното от болницата лечение.
Вторник сутринта раната на главичката ОЧЕВАДНО беше инфектирана, направих снимка, на която ясно се виждаше инфекцията и я изпратих на д-р Георгиев с текст, че според мен има инфекция и какво да правим. Той заяви: "Не смятам, че има инфекция, ако искате елате към 13 часа, за да ви покажа как да мажете".
Предвид заявлението на д-р Георгиев от болницата нямаше да ни приемат.
Насочихме се към Пирогов, където веднага потвърдиха инфекцията, но съвсем логично ни казаха да се обърнем към болницата, която ни е докарала до това състояние. Безкрайно съм благодарна на д-р Минова и нейния екип, които ни преха. Веднага бе назначено правилното лечение и на следващия ден имаше видимо подобрение!
Бях очарована от отношението и експертизата на докторите и екипа в Пирогов. Получих отговор на всичките си въпроси, спокойно, професионално, човешки и нито веднъж не бях излъгана! Всички бяха изключително деликатни и внимателни към раната на детето, отношението към детето и мен беше невероятно. Даваха ни необходимите обезболяващи, когато беше необходимо(а не да се чака определен час, в който се пускат всички системи като във Вита) и детето за първи път от деня на операцията спа спокойно!
-> ЗА СРАВНЕНИЕ във Вита трябваше да ги гоня за система с ибупрофен, като казаха, че ще я пуснат, но им трябваха 2 часа, за да го направят, въпреки болките на детето.

ХИСТОЛОГИЯ
Пусната бе хистология, поради допълнителната операция за фуниколоцеле, без наше знание и съгласие, което забави епикризата. Защо( не че това толкова ни интересуваше)? Стандартна процедура. Очевидно да се точат още пари. Операцията бе по медицински, не по религиозни причини, но ми е интересно как биха постъпили, ако държахме да получим кожата. След бързо търсене в Интернет се оказа, че има ритуално погребване(заравяне) на кожата след обрязване. Заради хистологията епикризата се забави около месец. След като вече ми потвърдиха, че е готова за вземане, мъжът ми отиде и чака два часа, за да търсят къде може да е епикризата и да се върне с празни ръце( така и не я намериха). Две седмици по-късно(месец и половина след операцията) най-накрая получихме епикризата.
Резултатът от тази толкова „обстойна“ хистология бе един ред: 2372 Препуциум с хиперкератоза на епидермиса и наличие на огнищни пресни кръвоизливи в субепителната строма.

НЕОЧАКВАНО ТЕЛЕФОННО ОБАЖДАНЕ
На 6-ти май д-р Георгиев ми звънна с въпроси, защо е било хоспитализирано детето в Пирогов(явно има вътрешна информация, защото ние не сме му споделяли). Разговорът бе единствено, за да извлече информация дали колегите му от Пирогов не са вписали в епикризата нещо, което не е извършено(с цел да ги злепостави Пирогов). След като тръгна нагло да ме разпитва дали в епикризата не е вписана конкретна интервенция и аз отрекох  като заявих, че всичко описано в епикризата е извършено наистина в Пирогов, неговия отговор беше: В момента ме лъжете.
Епикризата от Пирогов беше безупречна. Нищо повече от извършеното в Пирогов не беше дописано, каквато явно е практиката на д-р Георгиев. Само човек, който практикува това би тръгнал да разпитва с конкретни манипулации и интервенции, които явно той дописва.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ДЕТАЙЛИ
Имаше много други неща, които ми направиха изключително добро впечатление в Пирогов, за разлика от Вита. Някои от тези добри практики изискват минимални усилия и съм в смут как д-р Емил Атанасов и д-р Иван Георгиев, предвид опита си в Пирогов не са се възползвали от тях и не са ги пренесли във Вита.
-> На всяко легло в Пирогов имаше лист с диагноза, дата на прием, следене дефекация, температира, други симптоми, забележки. При визитацията във Вита докторът нито имаше представа за какво сме там, кой доктор е оперирал или кога. Всеки доктор от Пирогов беше наясно за състоянието на детето и насроченото лечение.
-> В Пирогов има рапорт със стрикно описание кога какво е прилагано на детето, какво може да му се прилага при нужда, а не да се чака определен час, в който се пускат системите. Надявам се и при Вита да има поне рапорт, какво е третирано детето, макар, че неорганизираността и забавянето в прилагането на обезболяващото ме озадачиха(2 часа забавяне на прилагане на обезболяващо, за да се пусне в 20:30, когато явно са решили, че ще се пускат системите).
-> Температурата на децата в Пирогов се мереше тихо(докато детето спеше, без да се събужда) и нито веднъж не се сбърка мерена ли е или не(просто Пирогов има безупречна организация). Докато във Вита се нахлу в 21:30 часа за мерене на температура, въпреки, че и двете деца вече спяха. Съответно се събудиха. След 30 мин пак се нахлу и без никакво съобразяване се викаше да измерим температурата. След като им казахме, че е мерена излязоха от стаята, но децата за втори път бяха събудени.
-> Абокатът във Вита беше сложен, докато детето беше под упойка и за да се задържи беше преметнат веднъж само с марля. Съответно малкият като дойде в съзнание мисия номер едно беше да махне абоката. Почна се едно кроене, лепенки, бинтове, марли и се размести абоката. За сравнение в Пирогов абоката беше сложен, докато детето беше в съзнание, беше поставен безупречно и освен това имат специален накитник(като лента, която фиксира абоката и минава между сгъвката на палеца и показалеца) – по този начин шансът за разместване силно се намалява.
-> Чершафите веднага бяха сменяни в Пирогов, когато се налагаше. Във Вита ме преследваха защо не слагам памперс на детето, за да не напишка чершафите. Като им обясних, че има рана, която от памперса ще се спари, ми обясниха, че нямало значение. Чак след като им казах, че д-р Георгиев ми е казал да е без памперс ме оставиха на мира. Само да кажа, че малкият нито веднъж не напишка чершафите, но пък бяха мокри от пот и окървавени от некачествено сложения абокат.
-> Лошо впечатление ми направи изказването във Вита на член на персонала: „Всички добри лекари от детското отделение в Пирогов са вече във Вита, в Пирогов няма останал един читав уролог.“ Изключително непрофесионално изказване, предвид, че конкретната сестра никога не е работила с екипа от доктори в Пирогов. За cравнение в Пирогов не чух такова непрофесионално изказване към Вита, въпреки очевадното недоглеждане в постоперативната грижа и непрофесионално извършената операция.
-> Бях шокирана от отношението на д-р Атанасов и д-р Георгиев към малките пациенти. Нулева емпатия и предразполагане. Детето се грабва от майката, прегледът/смяната на превръзка е бърз и груб. Разбирам, че имат натоварен график, но може да се каже 1 мин по-рано пригответе го за смяна. Всички сме виждали колко меко се изказва д-р Атанасов по медиите. В реалността има нулев подход и емпатия към пациентите.
Нека да мина и към малките битови неща, които не са толкова важни, но в такъв момент осигуряват спокойствие и комфорт на майката и детето. Не съм жена, която спи само по 5 звездни хотели – спала съм много пъти и на палатки,  на хижи и на плажа, завита с одеало, но исках да осигуря спокойствие на детето си след операцията.

Стаята във Вита
Задушна, протекторът на матрака беше ужасен(10мин и си плувнал в пот. Наложи ми се да смена 4 пъти малкия през нощта, защото се потеше още нощта преди операцията, въпреки, че буквално бе по тениска, завит само с чершаф.
от 8:00-19:00 точно пред нас режеха плочки за строежа(знам, че това не зависи от Вита, но е добре да се знае, ако някой планува прием близкия месец-два. Нас ни оперираха края на април. Строежът няма да приключи до септември)
Легло за майка няма, няма дори стол, за сравнение в Пирогов има осигурени разтегателно легло за майката във всяка стая, както и стол.

Стаята в Пирогов
Платих за самостоятелна стая в Пирогов. Доплащането е 120 лв за самостоятелна, 80 лв за същата стая, но с настанено още едно дете), за сравнение във Вита е 150, но докато в Пирогов имат капацитет и могат наистина да ти осигурят самостоятелно настаняване, във Вита просто нямат капацитет, независимо, че бях писала на регистратурата седмица преди плановия прием, че желая самостоятелно настаняване, като го повторих и при приема ни просто нямаше налична самостоятелна стая.
Стаята бе почти двойно по-голяма стая от тази във Вита с приветлива гледка на дръвчета от прозореца, щори с детки мотиви (бухалчета), всичко беше ново, вратите имаха звукоизолиране и се затваряха добре. Навън беше спокойно(нямаше строеж), на перваза кацаха птички.
Банята имаше всичко необходимо, съхнеше бързо и се оттичаше, без необходимост от подсушаване. Имаше четка за тоалетна(за разлика от Вита).
Леглата бяха изключително удобни, с качествен протектор, който осигури спокоен сън без никакво изпотяване на мен и детето.

ОБОБЩЕНИЕ
В болница Вита прекарахме 48 часа, за които почти всички от персонала се държаха неадекватно и/или непрофесионално, липсваше непрекъснато дежурен лекар в отделението, системите се пускаха не при нужда, а по график,  лоша организация, нулева емпатия към децата и съобразяване с нуждите им, непрекъснато лъгане на родителя.
В Пирогов прекарахме повече от 4 дни, за които се смениха най-различни екипи, нито един не беше груб, отговаряше се с истина на въпросите и притесненията ми(естествено някой доктори бяха по-обстойни, други по-кратки), винаги имаше дежурен лекар на един бутон разстояние и дежурен педиатър, всеки член на персонала бе мил и разбиращ. Просто не можех да повярвам след ужасното отношение във Вита и общата нагласа и общественото мнение за Пирогов (главно от форуми). Нито веднъж не се нахлу с трясък в стаята, което всеки път ставаше във Вита.
Във Вита тъй като е просто отделение по урология педиатър няма, въпреки, че на дъската с хоспиталицзирани пациенти 8/11 пациента бяха деца. Останах с впечатление, че цялата болница има само двама педиатри, който се редуват на смени (крайно недостатъчно за цяла болница!!!, където деца се приемат и оперират).

Ако моят горчив опит помогне поне на една майка да направи правилния избор, ще съм благодарна. За нас, за съжаление вече е късно!

Последна редакция: пт, 13 юни 2025, 20:58 от keira_knightley

# 1
Прехвалените частни болници!
И представите на хората, че щом си плащат, ще получат нещо повече срещу парите си.

# 2
  • Sofia
И представите на хората, че щом си плащат, ще получат нещо повече срещу парите си.
Не бих обобщавала.
Нямам опит с урологичното отделение и не мога да дам мнение.
Но съм била 4 пъти в родилното на Вита и мога само хубави неща да кажа - и като база, отношение, грижа, професионализъм и лечение.
3 секцио са си все пак 3 операции. Имам и кюртаж там. Никакви усложнения, възпаления, лошо последващо лечение или лоша/липса на комуникация с лекуващия/опериращия.

# 3

Последна редакция: нд, 15 юни 2025, 13:02 от keira_knightley

# 4
Не бих обобщавала.
Но съм била 4 пъти в родилното на Вита и мога само хубави неща да кажа - и като база, отношение, грижа, професионализъм и лечение.
3 секцио са си все пак 3 операции. Имам и кюртаж там. Никакви усложнения, възпаления, лошо последващо лечение или лоша/липса на комуникация с лекуващия/опериращия.

И моят опит с Вита е подобен, била съм за две 2 нормални раждания и 2 гинекологични операции.

За отделението по урология не мога да кажа нищо, но съм водила синът ми на прегледи при д-р Георгиев и д-р Атанасов и не съм срещнала отношение подобно на описаното.

# 5
Да, аз също ходих на няколко прегледа при доктор Атанасов - беше изключително любезен и внимателен, както на телевизионните интервюта и после като ни приеха в болницата тотално различно отношение.
Д-р Георгиев също беше любезен и отговори на всичките ми въпроси. После се оказа, че отговорите му нямат нищо общо с истината. Не мога да разбера той знае, че Вита нямат лазер, че няма да се прави с лазер, защо ме лъже в очите? Можеше да каже: Не, няма да е с лазер, практиката във Вита не е с лазер.

Не бих обобщавала.

И моят опит с Вита е подобен, била съм за две 2 нормални раждания и 2 гинекологични операции.

За отделението по урология не мога да кажа нищо, но съм водила синът ми на прегледи при д-р Георгиев и д-р Атанасов и не съм срещнала отношение подобно на описаното.

Общи условия

Активация на акаунт