На море в Гърция 2018-2019 - IV

• 85 779
  • 746
  •   1
Отговори
# 540
Здравейте и Честита Нова Година!

Влизам с питане и съвет. Купих билети за о. Крит за април. Кацаме около обяд в Ханя, а на връщане полетът е късен час 21.30ч. Ще имаме 7.5 дни на острова.
Заемам се да чета, но от малкото, което прочетох разбрах, че си заслужава западната част на острова и се ориентирам да резервирам нощувки в Ханя. Ще наемем кола под наем.
Питането ми е:
1. Мислите ли, че е удачно да спим на две или три различни места? И къде? Ретимнон? Хараклион? Как ще е най-добре и дали да разделим тези 7 нощувки?
Преди време питах точно тук за съвет за Кипър и се оказа добро решение да се раздели почивката на две. Така спахме и в Ларнака, и в Пафос.
2. Предполагам, че няма да е удачно, но дали си струва да се "отскочи " до Санторини за два дни, ако решим да сме само в Ханя? Или Санторини да го оставим за по-нататък.

# 541
Според мен, Санторини го оставете. 7 дни не са много и няма да ви стигнат. На мен лично, Ретимно ми хареса повече от Ханя.
За разпределението на нощувките, зависи какво искате - повече почивка и плажове, исторически обиколки, градски обиколки, пътува ли ви се или не.

# 542
Аmélie, благодаря!

Пътува ни се много. За плаж вероятно няма да става в началото на април, но искам да обиколим красивите плажове. Е, от всичко по малко. И природа, и разходка в градчетата, хубава храна, по-малко археология като че ли.

# 543
Тогава аз бих останала 2-3 нощувки в Ретимно, което е разкошно, кокетно градче, с малки улички и много вкусна храна. Ние спахме в един апартамент в самия център на града, колата оставихме на платен паркинг на има-няма 50 метра от нас. Ханя не е далеч, ще можете да се разходите един от дните с колата, да обиколите през деня и да вечеряте край брега.
Може би една или две на Елафониси, за да можете да се насладите на плажа, без бързане.
За другия известен плаж - Балос - ние спахме във Фаласарна, за да сме близо. Самият плаж на Фаласарна е огромен, пясъчен, но беше много ветровито когато бяхме ние (октомври). Пътят от Елафониси до Фаласарна върви покрай морето и се разкриват вълшебни гледки.
На мен много ми хареса и около Йерапетра, оттам ни тръгваха круизите за Куфониси и Хриси, два разкошни острова, които силно препоръчвам.
От Ираклио летяхме, пообиколихме града, но не ни впечатли особено.

# 544
И ние сме в голяма дилема за края на юни...Крит или Кипър...? Не сме били и на двете места, при всички положения ще вземем рент а кар, за да обикаляме плажовете и ще бъдем с дете на 4.5 години. Искаме да има хубави пясъчни плажове и топла вода, та какво ще препоръчате?

# 545
  • София
И ние сме в голяма дилема за края на юни...Крит или Кипър...? Не сме били и на двете места, при всички положения ще вземем рент а кар, за да обикаляме плажовете и ще бъдем с дете на 4.5 години. Искаме да има хубави пясъчни плажове и топла вода, та какво ще препоръчате?

В Кипър е ляво движение, което за мен би било проблем, ако наемам кола.

# 546
Тогава аз бих останала 2-3 нощувки в Ретимно, което е разкошно, кокетно градче, с малки улички и много вкусна храна.

Искам задължително да посетим Ретимно, Балос, Елафониси и Ханя, където кацаме. Но не знам в каква последователност. И дали да се ограничим само с разходки западно от Ретимно? Моля за съвет.

В такъв случай 3 нощувки в Ретимно. Една в Балос. Една в Елафониси и две в Ханя.
Или много накъсано става? Пътуваме с раници, няма да ми е проблем събиране и разопаковане на багаж.
Не мога да преценя разстоянията и времето за придвижване.

# 547
Фран, аз пред Ретимно бих предпочела 100 пъти Ханя.
Вашето ще е екскурзия точно и е съвсем удачно да разделите.
Направи списък какво искате да видите и само ще изкочи къде да спите.
Ето моя списък с интересно за екскурзия:
Балос
Елафониси
Фласарна и залеза там
Акротири и плажа на Зорбас в Ставрос.
Кносос с уговорки
Платото Ласити и пещерата на Зевс
Плажа Ваи
Агиос Николаос, Ханя и Ретимно
Спиналонга и гледката към залива Елунда
Музея в Ираклио

Има и още много неща на юг. Но там други са по-компетентни.

Ние лично спахме в Истро и в маслинените гори над Ханя. Това за 12 дни плажно-екскурзионна почивка.

# 548
Разстоянията са малки, но се пътува една идея по-бавно, защото има доста завои и често се катери планина. Гугъл мапс дава сравнително вярно време за пътуване.
В твоя случай бих наредила програмата Ретимно - Елафониси - Фаласарна - Ханя. Според мен останалата част от острова я оставете за друго пътуване, защото иначе ще се получи безумно препускане и не знам колко ще можете да се потопите в атмосферата.

# 549
  • София
Фран, може да нощувате в Ханя и оттам един ден да отидете с кола или с кораб до Балос, което е плаж, и после да се върнете да нощувате в Ханя. После да отидете с кола до Елафониси и да се върнете пак да нощувате в Ханя, макар че и около Елафониси май мернах хотел.

От Ханя до Балос има около 20 км по черен път и той се пътува около час плюс още поне час си отделете до началото на този черен път (от Ханя до черния път). Накрая на черния път се слиза още мин 30 минути по път за пешеходци (каменни стълби) до плажа. А после наобратно качването на мен ми отне час - много ми беше тежко, топло, дишах като парен локомотив и си почивах на всеки две минути Simple Smile. Но има и опция да отидете с кораб и да си спестите ходенето и друсането с кола по черен път.

От Ханя до Елафониси ми се струва, че беше около 2 ч., през много завои, но дотам се стига директно по нормален път. Елафониси беше много ветровито, с идеални условия за сърфисти.

Фаласарна с нищо не ме впечатли; морето беше студено. Плажът Ставрос беше много подходящ за къпане - в началото на юни морето беше топло.

Ханя - страхотно място с история и архитектура, с много ресторанти и вкусна храна.

# 550
Не съм сигурна дали е по тази тема, но искаме да посетим турската част на Кипър. Някой дали е ходил , според вас безопасно ли е и можем ли да вземем кола под наем в гръцката част ,  а да я ползваме в турската?

# 551
При нас и Фласарна, и Елафониси бяха уникално топли и кротки. А залеза на Фласарна е един от най-впечатлилите ме.
През април няма да е толкова топло, а и трябва да проверите графика на корабчетата защото не е сезон още. Балос сниман отгоре е впечатляващ, но аз лично това ходене в канска жега втори път няма да си го причиня. Така, че е важно да се прецени какви са моментните обстоятелства. Черният път е само 8 км, но е бавен, защото макадама е изровен и има доста стърчащи камъни. Но все пак не е нещо непреодолимо.

# 552
  • Там където

"И ние сме в голяма дилема за края на юни...Крит или Кипър...? Не сме били и на двете места, при всички положения ще вземем рент а кар, за да обикаляме плажовете и ще бъдем с дете на 4.5 години. Искаме да има хубави пясъчни плажове и топла вода, та какво ще препоръчате? "

Aко сте с малко детенце по-добре отидете на Крит, на Кипър е много горещо в края на яни. На Крит ще е супер иза плаж и за екскурзии. Доста от плажовете са с пясък, но има камъни във водата.

# 553
  • София
Не съм сигурна дали е по тази тема, но искаме да посетим турската част на Кипър. Някой дали е ходил , според вас безопасно ли е и можем ли да вземем кола под наем в гръцката част ,  а да я ползваме в турската?
Някъде четох, че се препоръчва да се остави колата в гръцката част и да се ползва ГТ в турската. Но, къде го четох? Може би в Магеланци.

# 554
Много благодаря за отговорите. bouquet

Така като ви чета и си мисля, че най-удачно ми се вижда да резервирам седем нощувки в Ханя и според прогнозата на времето да пътуваме нанякъде и да се връщаме/както ме посъветва Аш/. Едва ли ще стигнем до източната част на острова. Не ми се препуска, а и на повечето места, където сме били, винаги повтаряме.

Felice, дали е добра идея след Балос да гледаме залеза във Фласарна, който ще е около 19.40 и после да се приберем в Ханя за късна вечеря?

Общи условия

Активация на акаунт