Тема за бързи въпроси и отговори - Всичко за нашите деца - Училищен блиц-Тема №2

• 78 473
  • 752
  •   1
Отговори
# 195
Одобриха я за ресурсно, аз го отказах. Не и във вида, който ми предлагат и прилагат тук при нас. Говорих с учителка от съседен клас в края на миналата година, но изкарала дете със СОП и не й се искаше пак да поема дете, изискващо внимание. Каза ако не се подобрят нещата в края на втори клас пак ще говорим. Да, в системата съм. Да, наясно съм как мислят колегите и колко им се занимава.
Уф, наистина съм за отделна тема. Но тези дни просто ми прекипя. Поисках да си сверя часовника, че съм в професионално училище и да изпусна малко парата. А на милата ни класна и подобните но нея от все сърце им пожелавам един слънчев ден да се окажат в моите обувки. Тогава може би ще станат и човеци, и по-добри учители.

# 196
А детето по принцип послушно ли е? Имам предвид дали създава други проблеми с дисциплината например или на нея ѝ е само трън в очите това, че не е "отличничка" и ще ѝ намали рейтинга...

# 197
Не съвсем. Но и няма как като й беше толкова трудно. Още от втория месец учителката влезе в обяснителен режим с детето. Тогава й казах как да подходи, да не й създава този модел - забелязва ме само като направя нещо, значи ще правя, за да ме забележи. Не ме послуша. Това лято детето обеща, че тази година няма да я дразни и ще слуша. Не, че и миналата година е било нещо фрапантно. Детето си има проблемите, но и аз не очаквам шестици на килограм, нито нещо кой знае какво. Просто елементарно съобразяване, изпитване на нещо, което знае за самочувствие, че и тя може, отчитане на напредъка, добра дума когато се е справила. Май очаквам твърде много.

# 198
Много е кофти да учи в такава атмосфера. За самото дете.... Говорете с директора за опции, проучете възможности за друго училище дори.

# 199
Да де, ама педагога е учил как да преподава на дете с или без проблем, не детето да се съобразява как й е удобно на учителката
И на колежката й не й се занимава.  Ми какво да се каже повече, малко полезни ходове имаш. Пробвай все пак друг клас или училище близо до твоето.

# 200
Мама Ру,изобщо не са ти големи изискванията,даже напротив.Смятам,че всеки един ученик заслужава похвали от време на време,когато естествено е показан резултат и/или старание,а не удобен момент да бъде смачкан и унижен.Много ми е мъчно,че ще го кажа,но все по рядко срещам съпричастни,човечни и отзивчиви учители.С това поведение няма да се мотивира детето,а тихи войни недей и да водиш.Преди инспектората е редно да уведомиш и директорката,ако тя не вземе становище,тогава  действай на по-висока инстанция.Според мен местенето в друг клас е нож с две остриета.Каквото и да предприемеш от цялото си сърце и душа ти желая успех.

# 201
  • софия
Колко деца носят тестовете вкъщи след приемане на Наредба 11? При нас и преди, и сега, тестовете не се носят. Знам само оценките, но не и допуснатите грешки. Нямам самочувствието да споря с учителите (освен, ако няма нещо фрапантно), но и не знам какви са слабостите на детето.
След 2 седмици има РС. Знам, че учителите ще мрънкат, че не могат да си съберат обратно тестовете, но редно ли е поради това да не се дават, въпреки приетата Наредба?

# 202
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
нашият ги носи - трябва да се подпиша и да ги върне.
и миналата година беше така.

# 203
Носи ги за подпис и се връщат при г-жата!

# 204
Промяната беше обнародвана на пети октомври. Надявам се все някой учител и/или директор вече да я е прочел. Член 19 вече изглежда така:
Чл. 19. (1) (Доп. - ДВ, бр. 82 от 2018 г.) Контролните и класните работи се коригират и рецензират от преподаващия учител и се връщат на учениците за запознаване с резултатите и за информация на родителите.
(2) Оценяващият анализира и обобщава резултатите от контролните и класните работи, като в срок до две седмици след провеждането им уведомява учениците за направените изводи.
(3) (Отм. - ДВ, бр. 82 от 2018 г.)

Отменената алинея е: (3) Контролните и класните работи се съхраняват от учителя до края на учебната година.

# 205
  • софия
Благодаря, Дидева! Пак ще се обясняваме. Писна ми да не знам къде греши детето. Нямам времето след всеки тест да ходя да се обяснявам със съответния учител. Вярвам, че и при тях е същото по н броя ученици. В нашето училище все не са разбрали какво пише, ако да се води елитно  Tired Надявам се да ни остава там само тази и другата година. Има прекрасни учители и много неадекватно, но правилно ориентирано ръководство.

Последна редакция: ср, 10 окт 2018, 18:48 от zvаnchе

# 206
Благодаря момичета за подкрепата. Явно е трябвало да поизпусна пара и да си сверя часовника. Не знам нещо свише ли е, но класната днеска я хвали и се отчита какво са свършили, върху какво са работили след часовете (беше я задържала), дори я изпитала по литература - чела, отговаряла на въпроси и й писала ... 6! И по технологии има 6. Значи може. Ама защо трябва да ми пили нервите? Три похвали и две шестици за един ден и 4 часа.
Дидева, значи ако правилно съм разбрала вече няма да пазим контролните и класните? Т.е връщаме ги да се запознаят и не ги изискваме обратно?

# 207
Мн се радвам за теб, Мама Ру:-)

# 208
  • European Union
А защо си мислите, че учителите не са прочели наредбата? Може някой по-нагоре да не я е прочел. Вече две експертки ни казаха, че класните и контролните трябва да се пазят. Изобщо не бяха чули за промените в наредбата. Третата, с която говорих, беше от МОН. Тя поне знаеше, че е променена, но каза, че е за предпочитане да се пазят, защото много родители спорят за поставените оценки и ако контролното е върнато, учителят не може да си защити оценката (явно тя е била от противниците на промяната).

От друга страна децата най-вероятно още не са правили контролни работи. Контролно се прави след изучен раздел и според предварително обявения график на училището. Оценката от входното ниво е текуща оценка, не влиза в броя на оценките от контролни. А дали входните нива трябва да се пазят е абсолютна мъгла.

# 209
  • Русе
 Рядко попадам на учител, чел наредба.Подозирах че и експертите не четат, явно е факт. То не е концерт предпочитание.  А и наредбите не са препоръчителни ,мисля.

Общи условия

Активация на акаунт