Счетоводни въпроси - 2

• 58 105
  • 753
  •   1
Отговори
# 645
Има промени и НАП вече иска да се включват и ваучери, и всякакви социални придобивки, а от тази година и командировъчни - в справки, бланки и къде ли не. Съответно най-удобно, а и редно е, да се включват във фиша, ведомостта и т.н., дори и само информативно да е и да няма данъци и осигуровки.

# 646
  • Варна
Добре, в такъв случай, защо не ми удържат допълнителното здравно осигуряване от фонда?

# 647
  • Варна
Добре, в такъв случай, защо не ми удържат допълнителното здравно осигуряване от фонда?
Ваучерите не участват в осигурителния доход.

# 648
  • Варна
Да не участват, това ясно. Но добре,аз пак не разбрах- значи дават ми ваучери и ги броят като плюс все едно,че са ми дали пари, а това,че имам здравна карта към фонд, което пак е социална придобивка, не фигурира никъде. Кой я плаща тогава тази карта?

# 649
На тези въпроси може да ти отговори конкретното счетоводство. Някои колеги са оформили по един начин, други по друг, някои сега се ориентират. По принцип тези неща едва ли те ощетяват. Бонуса в плик е по-големият проблем.

# 650
  • Варна
Да не участват, това ясно. Но добре,аз пак не разбрах- значи дават ми ваучери и ги броят като плюс все едно,че са ми дали пари, а това,че имам здравна карта към фонд, което пак е социална придобивка, не фигурира никъде. Кой я плаща тогава тази карта?
За допълнителното здравно най-вероятно полицата е обща с поименен списък. Разликата е, че ваучерите ги получават служителите, а за допълнителното здравно се плаща на застрахователната компания.

# 651
  • Точно където трябва
Имам питанка. Може ли да се пусне продажна  ф- ра с дата примерно 4.06, ако датата на протокола/ за строителство/ е 17.05, а положените подписи отдолу за приемане на работата имат дата до подписа 31.5. Срока за издаването на фактура е спазен от датата на подписване, но не и от датата на акта. И какви са вариантите в този случай? Благодаря!

# 652
Здравейте, имам пак чудене, моля за съвет.Трябва да издам фактура за извършена услуга на чуждестранно учреждение, имат Булстат без латинските букви, коетоозначава,че няма да подавам виес декларация ,не са регистрирани по  ДДС. Моята фактура,която трябва да издам трябва да е без ддс , на основание чл,21 - място на изпълнение на услугата е извън територията на България, тъй като лицето е регистрирано там.
Правилно ли разсъждавам, благодаря предварително

# 653
  • София
Здравейте. Надявам се някой да може да вкара малко яснота в казуса, който имам. Служителка е в отпуск за гледане на дете до 2 годи, който изтича на 22.06.24 , но е бременна с второ дете и на 28.05 е издаден 45-дневен болничен. Какви обстоятелства и в какъв ред трябва да се декларират пред НОИ? Благодаря.

# 654
Спираш първото майчинство и пускаш за първото дете приложение за 50%. Все едно се връща на работа. По второто си пускаш нормално документите. Все едно пак я пускаш майчинство. И готово:)

# 655
Здравейте,
Ще се радвам, ако някой тук ще може да ми отговори:

Какви последици би имало прекъсването на трудов стаж?

Примерно на едното работно място се водиш до 01.05, а на новото започваш на 16.05?

Друг случай- единия договор е до 01.05, а новия от 02.05.

При последния вариант договора е до петък, новата работа започваш в понеделник (падат се в един и същ месец, ако има значение)

Опитах се да си отговоря с четене из пространството, но така и не разбрах. Единствено, че има значение при пенсиониране?? Не ми предстои в близко бъдеще, независимо от това ще окаже влияние? Както и за трудовата борса би имало някакво отражение?

Дано може някой да ми обясни на прост език.

Благодаря предварително!

# 656
Понледици за прекъснат трудов стаж нямаш, имаш недостатъци за осигурителен.Не си осигурен и, ако се разболееш,  нямаш право на болничен. Губиш дни в осигуряване, които са нужни за някои бъдещи обезщетения като безработица и пенсия. Но толкова малко дни едва ли ще се драма. И здравните осигуровки трябва да си платиш да тия дни, на база подадена декларация в НАП, ако са повече. Лично аз имах прекъсване 10 дни и нищо не съм предприемала.

# 657
  • Варна
Здравейте,

Има ли значение за размера на осигуровките факта, че работещият е ученик, както и че работата е на непълен работен ден?
 Ваучерите за храна облагат ли се?
 Идеята ми е да не се получават изненади с възнаграждението, вследствие на незнанието ни.

# 658
Размерът в процентно съотношение е еднакъв за всички. Ваучерите не се облагат.

# 659
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, имам пак чудене, моля за съвет.Трябва да издам фактура за извършена услуга на чуждестранно учреждение, имат Булстат без латинските букви, коетоозначава,че няма да подавам виес декларация ,не са регистрирани по  ДДС. Моята фактура,която трябва да издам трябва да е без ддс , на основание чл,21 - място на изпълнение на услугата е извън територията на България, тъй като лицето е регистрирано там.
Правилно ли разсъждавам, благодаря предварително

https://www.linkedin.com/pulse/%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0 … 0%BD%D1%82%D0%B8/

Освен мястото на изпълнение, има значение и статута на лицето, а също и в коя държава е то.

Общи условия

Активация на акаунт