НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене част, 124

• 58 288
  • 746
  •   1
Отговори
# 165
dolce, идеята на книгата е, че всички болести започват от стомаха и трябва първо той да се излекува.Има хранителен план кои храни да се изключат и за колко време, но режима не е адаптиран за БГ, защото съдържа храни, които ги няма тук. С книгата получаваш код, с който можеш да получиш адаптирания режим, но се оказа, че никой не е получил тази екстра до сега Cry
За размера ако искаш ми изпрати мейла си на лични.Мога да ти я изпратя.Имам я в ПДФ формат.
Асос, дано скоро да се появи и официален доклад, защото наистина е масова хипнозата на тема месо.

# 166
  • Sofia
Да, за жалост... Confused Както много хора асоциират растителните "продукти" със здравословно Cry
Лошото в цялата работа е, че "учените" през 5 год си сменят мнението и резултатите от "проучванията" за това кое е здравословно и кое не. Първо мазнините бяха страшния убиец. Махнахме маслото и тлъстото месо, минахме на обезмаслени продукти и маргарин, после се оказа, че те са по-вредни от всичко друго. После месото и млякото бяха супер вредни, рибата с тежки метали, минахме на растителна храна. Аз лично няколко години бях почти вегетарианец - ядях месо 2-3 пъти в годината. Ефектът върху здравето ми не беше никак добър. Сега реабилитираме мазнините и месото, заклеймяваме повечето растителни храни. Да видим след още 5 год каква ще е новата мода.
Аз лично вече тотално губя вяра на всякакви "изследвания и проучвания". Смятам, че поне половината от тях (ако не и повече) са поръчкови и резултатът е обвързан с интересите на поръчителя. Само дето не знам как да се храня вече. Не че имам избор де. С диабет нямам никакъв избор освен ВМНВХ. Но примерно за децата много се чудя.  newsm78

# 167
Аз се опитвам моето 15 годишно да му огранича бялата захар и бялото брашно, т.е. ако ще яде хляб да е от типа Вита, ако ще яде десерт, да е от суровите някакъв. Рядко картофи и ориз, по-често бобови. Основно обаче, месо и яйца. По-малко млечни.

# 168
  • София
До колко знам медитеранската диета/начин на хранене е най-полезна, балансирана е откъм протеини, естествени мазнини , риба. Наистина е объркващо какво да правиш.

Ох снощи ядох Кето хляб, обаче съм си вдигнала дозата на метфогамата на 500мг и оповръщах света посред нощ. Днес корема ми е разбит и само нещо сухичко ми се яде, мазнина не мога да погледна. Хапнах малко пилешка супа и пилешко бутче, пия сода и си взех една домашна веган торта с горски плодове, само единствено фурми има, ама майната му...

# 169
  • Sofia
Аз се опитвам моето 15 годишно да му огранича бялата захар и бялото брашно, т.е. ако ще яде хляб да е от типа Вита, ако ще яде десерт, да е от суровите някакъв. Рядко картофи и ориз, по-често бобови. Основно обаче, месо и яйца. По-малко млечни.
За сега и аз така правя с децата. Спряла съм им изцяло захарта и бялото брашно, картофите, царевицата и белия ориз, както и всички "пакетчета". Много рядко готвя боб и леща, още по-рядко кафяв ориз. Плодовете съм ги ограничила до 2 бр на ден. Прясното мляко до 2 ч. седмично. Ядки до 100 гр седмично. Мед по 1 ч.л. дневно. Хляб (пълнозърнест или от цели семена) до 1 филийка на ден. Много черен шоколад (над 85%) по 1 редче 2-3 пъти седмично. Ядат основно месо, яйца, кисело мляко, зеленчуци, малко плодове и мазнини. Пият вода и чай. Въпросът е, че няма как да съм 100% сигурна, че това е правилното хранене, защото препоръките се сменят непрекъснато. Ама за сега така ще караме, пък ще видим нататък.

Последна редакция: вт, 11 сеп 2018, 14:20 от savina_33

# 170
  • до едно тепе
То хубаво, ако се съгласяват да ядат това. Моето на почти 7 лапа само мръвки. По възможност свински. Зеленчуци само краставица, ориз не готвя и картофи заради мен и сестра му(аз не трябва да ям,а малката не ги иска), плодове не близва, от млечните само айрян на литраж, хляб в градината май основно яде. Днеска му пусках изследвания, че го местим в друга градина и хемоглобина му е над нормите, в урината отново има кристали пикочна к-на. Направо се чудя как да го накарам да яде поне малко зеленчуци и по 1 плод на ден.

# 171
А плод с кисело мляко? Или пак не иска
Вчера си правих нещо - стана като сладолед: замразени боровинки имах, изчаках малко да се отпуснат, пасирах ги и ги смесих със крема сирене (може и маскарпоне, гърсто мляко) и стане много вкусно кремче - сладоледче Simple Smile

# 172
  • Sofia
Съгласяват се за сега. Да видим до кога, че това хранене е малко еднообразно и рано или късно ще им омръзне.
pospalancho, пие ли достатъчно вода?  newsm78

# 173
Скрит текст:
За сега и аз така правя с децата. Спряла съм им изцяло захарта и бялото брашно, картофите, царевицата и белия ориз, както и всички "пакетчета". Много рядко готвя боб и леща, още по-рядко кафяв ориз. Плодовете съм ги ограничила до 2 бр на ден. Прясното мляко до 2 ч. седмично. Ядки до 100 гр седмично. Мед по 1 ч.л. дневно. Хляб (пълнозърнест или от цели семена) до 1 филийка на ден. Много черен шоколад (над 85%) по 1 редче 2-3 пъти седмично. Ядат основно месо, яйца, кисело мляко, зеленчуци, малко плодове и мазнини. Пият вода и чай. Въпросът е, че няма как да съм 100% сигурна, че това е правилното хранене, защото препоръките се сменят непрекъснато. Ама за сега така ще караме, пък ще видим нататък.
Те препоръките се сменят през "5 години", ама храненето на човешката раса е едно и също от милиони години....  Smile  Вярно, че днешното животно и растение не е като през каменната ера, но основата в храната си е една и съща.Т.е., храната трябва да е тази, която можем да си "наберем в полето, да уловим в гората, да си отгледаме в двора или градината"-или месо, яйчица, зеленчуци, плодове, ядки.....истинска, натурална храна.
Второто нещо, което аз гледам да съблюдавам, е храната ми да може да се яде и сурова.Т.е., и месото, и яйцата, и рибата, и зеленчука, и плодовете могат да се ядат и сурови при нужда.
Всичко, което трябва непременно и задължително да се вари/пече/готви, като например боб, ориз-които не могат да се ядат сурови, гледам да са възможно най-рядко.
Млечните са ми на кантар...мъжът ми има непоносимост и почти не ги яде.Аз ям, ограничила съм ги доста, но не съм си ги забранила.Сина ми също ги яде.....
Всичко останало би трябвало да е "веднъж на високосна".Например:парче торта по повод РД на близък, сладкиш на Коледа/Великден, топка сладолед при излизане с приятели -стига да не е през ден излизането  Smiley  т.е., модерните днешни "храни", произведени във фабрика, да са изключително рядко.Те не дават абсолютно нищо на организма, но пък подсилват удоволствието при социалните контакти, затова само тогава.Така човек свиква, че сладкото и десертите не са ежедневие, а започва да ги свързва САМО със специални поводи и срещи.Точно както би трябвало да бъде.

# 174
  • Sofia
Принципно съм съгласна. Обаче с едно малко, но много важно уточнение - месото, млякото, яйцата и зеленчуците, които са яли хората преди само 100 год нямат нищо общо с тези, които ние ядем. Тогава са били чисти и натурални. Сега са пълни с химикали, антибиотици, хормони, добавки, сол, оцветители и какво ли още не. Това е единственото, което много ме притеснява. Ако имах възможност да се храним с чисти, наистина натурални продукти изобщо нямаше да го мисля.

# 175
Принципно съм съгласна. Обаче с едно малко, но много важно уточнение - месото, млякото, яйцата и зеленчуците, които са яли хората преди само 100 год нямат нищо общо с тези, които ние ядем.
Скрит текст:
Тогава са били чисти и натурални. Сега са пълни с химикали, антибиотици, хормони, добавки, сол, оцветители и какво ли още не. Това е единственото, което много ме притеснява. Ако имах възможност да се храним с чисти, наистина натурални продукти изобщо нямаше да го мисля.
Smile
Скрит текст:
Скрит текст:
Те препоръките се сменят през "5 години", ама храненето на човешката раса е едно и също от милиони години....  Smile
Вярно, че днешното животно и растение не е като през каменната ера,
Скрит текст:
но основата в храната си е една и съща.Т.е., храната трябва да е тази, която можем да си "наберем в полето, да уловим в гората, да си отгледаме в двора или градината"-или месо, яйчица, зеленчуци, плодове, ядки.....истинска, натурална храна.
Второто нещо, което аз гледам да съблюдавам, е храната ми да може да се яде и сурова.Т.е., и месото, и яйцата, и рибата, и зеленчука, и плодовете могат да се ядат и сурови при нужда.
Всичко, което трябва непременно и задължително да се вари/пече/готви, като например боб, ориз-които не могат да се ядат сурови, гледам да са възможно най-рядко.
Млечните са ми на кантар...мъжът ми има непоносимост и почти не ги яде.Аз ям, ограничила съм ги доста, но не съм си ги забранила.Сина ми също ги яде.....
Всичко останало би трябвало да е "веднъж на високосна".Например:парче торта по повод РД на близък, сладкиш на Коледа/Великден, топка сладолед при излизане с приятели -стига да не е през ден излизането  Smiley  т.е., модерните днешни "храни", произведени във фабрика, да са изключително рядко.Те не дават абсолютно нищо на организма, но пък подсилват удоволствието при социалните контакти, затова само тогава.Така човек свиква, че сладкото и десертите не са ежедневие, а започва да ги свързва САМО със специални поводи и срещи.Точно както би трябвало да бъде.
Дори да е така, пак е по-добрия вариант на хранене, от това да ядат пакетирани "храни", пък били те и здравословни.....или поне нарочени за такива.
Животните също имат механизми за изчистване на тялото от отрови, освен това има и, поне се надявам, осъществяван контрол и доколкото знам, спират да им дават лекарства и добавки известен период преди да ги заколят именно с цел да се изчисти максимално организма им.
Но дори да допуснем, че в месото, рибата, яйцата, зеленчуците все пак има разни отрови, със сигурност са в пъти по-малко, отколкото във фабричната "храна".Която си е почти 100% химия.

# 176
Савина, ако много държиш, има варианти да си поръчваш чисто месо, без добавки и антибиотици, от собствени производители....Чела съм в някои теми, ако се поразтърсиш най-вероятно ще ги намериш. Peace Вярно е, че днешната храна няма много общо с тази от преди 100 години, но.... Crazy
Ева, има логика в това здравето да зависи от състоянието на храносмилателния тракт- нали всяка храна която хапваме минава оттам. Rolling Eyes Странното е, че са дали код към тази книга, а не пращат нищо... #Cussing out
Аз на моята дъщеря (няма алергии, непоносимости, диабет, наднормено тегло и т.н.) и давам храна каквато ям аз+ понякога варива (боб, ориз, киноа, елда, леща- различни видове, всякакви други подобни храни, гледам да разнообразявам), картофи рядко, хлябът- предпочитам да е пълнозърнест и домашен (но не се получава винаги- яде и бял, но скоро ще бъде заместен с бадемов Twisted Evil ), мляко и давам да пие по колкото иска- то рядко е по повече от 1 малка чаша дневно, кисело мляко не ограничавам- обикновено яде по 1 купичка и не всеки ден, мед- по 1-2 ч.л. - но не го яде всеки ден, пастата гледам да ограничавам (тук нямам правило, понякога яде няколко пъти седмично, понякога 2 седмици не яде, в БГ за 50 дни съм и правила 3-4 пъти), зеленчуци за щастие хапва от повечето видове, плодове също обича. Гледам да не яде бяла захар и бяло брашно вкъщи, купешки сладолед и т.н.  не се яде вкъщи, със суровите ядки гледам да не прекалява....
Амур, аз съм на принципа детето да си хапва сладко понякога, но с мярка и гледам да подбирам. Не искам да асоциира сладките/солените преработени храни само със социално общуване, излизания и т.н.
Поспаланчо, аз "пробутвам" здравословни сладоледи с плодове, също и шейкове, смутита....Вчера и пасирах кисело мляко 4,5%+ малко боровинки+ 2-3 пръста вода, сложих в готина чаша с готина сламка и...дори нямаше нужда да подслаждам с мед. Simple Smile Опалянки със зеленчуци също можеш да даваш- ако му харесват. Не помня рецептата, но се пасираха броколи, карфиол или др. направо в сместа за печене на опалянките. Peace

# 177
За съжаление, когато порасне детето и започне да има джобни .... става лошо. И моето докато зависеше от мен се хранеше супер, като си е в къщи също, но от както му давам по символичните 1 - 2 лв. ( няма още 8 год. ) и си купува боклучки. Вижда другите деца и .... неизбежно е, влияе се от тях Sad

# 178
Скрит текст:
Савина, ако много държиш, има варианти да си поръчваш чисто месо, без добавки и антибиотици, от собствени производители....Чела съм в някои теми, ако се поразтърсиш най-вероятно ще ги намериш. Peace Вярно е, че днешната храна няма много общо с тази от преди 100 години, но.... Crazy
Ева, има логика в това здравето да зависи от състоянието на храносмилателния тракт- нали всяка храна която хапваме минава оттам. Rolling Eyes Странното е, че са дали код към тази книга, а не пращат нищо... #Cussing out
Аз на моята дъщеря (няма алергии, непоносимости, диабет, наднормено тегло и т.н.) и давам храна каквато ям аз+ понякога варива (боб, ориз, киноа, елда, леща- различни видове, всякакви други подобни храни, гледам да разнообразявам), картофи рядко, хлябът- предпочитам да е пълнозърнест и домашен (но не се получава винаги- яде и бял, но скоро ще бъде заместен с бадемов Twisted Evil ), мляко и давам да пие по колкото иска- то рядко е по повече от 1 малка чаша дневно, кисело мляко не ограничавам- обикновено яде по 1 купичка и не всеки ден, мед- по 1-2 ч.л. - но не го яде всеки ден, пастата гледам да ограничавам (тук нямам правило, понякога яде няколко пъти седмично, понякога 2 седмици не яде, в БГ за 50 дни съм и правила 3-4 пъти), зеленчуци за щастие хапва от повечето видове, плодове също обича. Гледам да не яде бяла захар и бяло брашно вкъщи, купешки сладолед и т.н.  не се яде вкъщи, със суровите ядки гледам да не прекалява....
Амур, аз съм на принципа детето да си хапва сладко понякога, но с мярка и гледам да подбирам. Не искам да асоциира сладките/солените преработени храни само със социално общуване, излизания и т.н.
Скрит текст:
Поспаланчо, аз "пробутвам" здравословни сладоледи с плодове, също и шейкове, смутита....Вчера и пасирах кисело мляко 4,5%+ малко боровинки+ 2-3 пръста вода, сложих в готина чаша с готина сламка и...дори нямаше нужда да подслаждам с мед. Simple Smile Опалянки със зеленчуци също можеш да даваш- ако му харесват. Не помня рецептата, но се пасираха броколи, карфиол или др. направо в сместа за печене на опалянките. Peace
Естествено, че всеки сам преценява кое как да прави....
За мен лично, на едно дете плодовете като ежедневно "сладко" са му напълно достатъчни.От другото "сладко" нищо полезно не получава, напротив, трови се.Вярно, в малки дози, но си е отрова.
Ако сега започвах да си гледам децата, сладкото им щеше да бъде в гореизброените случаи....парче торта на РД, сладкиш на празници, ако излязат с приятелчета...т.е., точно да се научат да свързват сладкото удоволствие само със специалните случаи/поводи, а през останалото време да не се и сещат за него.
Аз в общи линии така съм отгледана и нямах никакви проблеми с теглото.Докато не започнах редовно да ям сладко и тесто.
"Модата" да се яде ежедневно сладко дойде от препълнените супермаркети и рекламите.Т.е., целта е да продават....никой не мисли и не му дреме за човешкото здраве.
А организма чудесно може и без новите, модерни, фабрични сладки боклуци.Измислянето им и производството им си си чисто престъпление срещу човечеството...

# 179
За съжаление, когато порасне детето и започне да има джобни .... става лошо. И моето докато зависеше от мен се хранеше супер, като си е в къщи също, но от както му давам по символичните 1 - 2 лв. ( няма още 8 год. ) и си купува боклучки. Вижда другите деца и .... неизбежно е, влияе се от тях Sad
Ако закуска/обяд/вечеря са му в къщи, с домашна и чиста (сравнително) храна, едно боклуче на ден/през ден едва ли е проблем...А навиците, придобити у дома, в детството, остават почти завинаги.
Давала съм пример със синовете ми...големия порасна със сладкото, следователно до ден днешен не може без него.
Малкият-обратното, порасна основно с домашна готвена храна, много плодове и зеленчуци, вода....и до днес, вече на почти 22, предпочита това.Не че не си купува или не яде "пакети", но ако има избор, предпочита домашната храна.Беше сам за 10 дни, ние с половинката бяхме на море.Ами, след като си изял сготвеното от мен първите два дни, в следващите 8 си е готвил-2 пъти спагети, няколко пъти яйца, печени картофи със сирена, таратор....На доста познати децата им, оставени сами и с пари, биха изкарали тези 10 дни само на пици, дюнери, сандвичи, чипс и подобни.
Та ,не подценявайте наученото у дома и създадените навици.

Общи условия

Активация на акаунт