СЕДМОКЛАСНИК ставам и успех си пожелавам

• 56 166
  • 749
  •   1
Отговори
# 435
Снощи бях на родителска среща и всички учители казаха, че знаят колко им е важна тази година най-вече с подготовка по БЕЛ и математика, но... да не се изоставят другите предмети Ill
Госпожата по БЕЛ каза, че още не е взето окончателно решение за втория модул относно преразказа и за това за сега да не купуваме помагала.
Утре е и на първи урок в школата, така че ще видим и там какво ще кажат.

явно до всеки учител е стигнала различна информация. Нашата пък каза, че е станало ясно, че ще е трансформиращ преразказ и съответно събра пари за конкретно помагало. Не ни го е показала, явно каквото е преценила, това взима.
И при нас учителите казаха същото, след което всеки от тях представи своите изисквания, за които не мисля, че се различават от предишни години. Стресът в училище вече започна, но подозирам, че си зависи както от изискванията в дадено училище, така и от детето. Опитвам се да успокоявам и разведрявам, че ако отсега започваме на педал...

# 436
     Според родителската среща от вчера- з.25- теза, а ако е характеристика, ще е разпознаване на вид характеристика.В тезата се търсят ключови думи, нещо, което е странно за мен, защото винаги съм роптала и съм спорила против мненията за наизустяване. Не еднократно съм писала- не съм наизустявала никакви критики, разсъждавала съм по произведенията и съм била оценявана съвсем достойно.Сега май трябва да си обърна критериите спрямо детето.

Според учителка от школа- съпоставима характеристика/ теза- ще се редуват през годините.

По граматика- материал от 5,6,7 клас- сложните изречения ще бъдат включени!

И двете учителки са и проверителки.

# 437
И аз да дам отзиви за "Хъшовете" снощи. Бяхме с моята госпожица и нейна приятелка. На дъщеря ми, въпреки че преди 2 часа й бяха сложили брекети и я боляха и зъби, и глава - много й хареса и не усети как мина времето в театъра (с един аналгин в антракта). Другото дете едва издържа и само питаше  кога ще свършва, защото му се спи. Явно си е до дете, но препоръчвам, за по-поспаливите деца, ако има постановка - петък или събота вечерта за да могат да си поспят на другия ден.
И провокирана от горните два поста, както си и мислех, задачата за създаване на текст може да е всичко. Не е еднозначно определено какво ще бъде. Все пак ми се струва, че от МОН трябва да внесат яснота, пък н крайна сметка каквото се падне. Имам предвид, че дори и да са няколко възможности - напр. преразказ, защита на теза, характеристика на литературен герой - трябва да се знае, за да се готвят децата върху всичко.

Последна редакция: чт, 04 окт 2018, 11:35 от merrynem

# 438
  • София
Светкавица, в тезата на НВО, винаги са се търсели ключови думи. Те са едни от критериите, по които се оценява тази задача. Изобщо, да смяташ, че в днешни дни, в часовете по БЕЛ и на изпитвания се търси творчество и мисъл е наивно!
Може и да има изключения, но са твърде малко и със сигурност, с оригиналност няма да се изкарат много точки на НВО.

# 439
  • непостоянно
Здравейте, от години не съм писала във форума, но, като родител на седмокласник, реших, че е време отново да се включа Simple Smile Изчетох настоящата тема с интерес и вече черпя информация от нещата, които сте обсъждали. Надявам се да мога и аз да се включвам и да бъда от полза занапред.
Понастоящем живеем в Бургас, и моята дъщеря има желание да учи в новата ИТ гимназия от догодина. По назад в темата прочетох, че синът на една мама също се е насочил натам. В тази връзка исках да споделя, че балообразуването там ще бъде 3*НВО-Мат + 1*НВО-БЕЛ + оценките по БЕЛ, Матем. и ФИЗИКА!
Бих искала да помоля също така за паролата Simple Smile
Пожелавам успешна учебна година на децата и много търпение на родителите Wink

# 440
  • Пловдив
Информацията от нашата учителка по БЕЛ е същата като тази, която е дала Светкавица. Ще ги подготвя и за двата вида за 25 задача. Преразказът остава както до сега! Тя също е проверяваща!

# 441
Правилно ли разбирам, от това, което са ви казали учителите, е че едната  задача (зад. 25) с разширен свободен отговор ще бъде теза или характеристика на литературен герой, а задача 26, която е за създаване на текст ще бъде преразказ? Ние все още не сме имали родителска среща.

# 442
Светкавичка, веднъж питах, но не разбрах. Какво се разбира под СЪПОСТАВИМА характеристика- на повече от един герой ли? Останах в същото недоумение като Меринем. Правилно ли е, че под въпрос е тезата, а преразказът- подробен трансформиращ се запазва?Ние също не сме имали РС.

# 443
Здравейте, бях се отдала на заслужена почивка под формата на пътешествие, после ежедневните задачи и ангажименти ме затрупаха, та ви бях поизпуснала и току що наваксах с четенето на темата  Blush Изпуснах, съответно родителската среща в училище и нямам инфо от там...Обнадеждена съм за подготовката в училище по БЕЛ, защото са сменили учителката и синът ми много харесва новата учителка и съответно за сега много се старае. Но пък хич не го виждам да е на педал, вечер след 19.00-19.30 си се помотва, но пък и няма много ангажименти- един ден е на курс по БЕЛ и МАТ , и друг по английски език, та съм в голяма чуденка дали и какво да му добавя - спорт?, частни уроци по трудната математика?, някак много несериозно ми изглежда да е толкова малко зает  Twisted Evil
Представлението "Хъшове"и аз съм го планирала за ноември, явно трябва да се организирам скоро със закупуването на билети, че може да свършат  Simple Smile Далеко съм от литературата и аз ще се радвам да се изяснят 25 и 26 задача от НВО-то
Школата на Студио С ми е под носа, но не я избрах за подготовката на детето, някак по-големите школи ми се струват по-надежни, особено за актуална информация..
Моля, тези които ходят в Образователни технологии да споделят кога са предварителните изпити и дали там се допускат външни деца.

# 444
  • нейде там, където ....
При нас родителската среща мина. Не ми хареса, че от сега се почна повтарянето колко важна и съдбоносна е тази година. Повечето учители казаха, че разбирали децата и нямало да ги натоварват излишно. Който има засилен интерес по някой предмет - има възможност за допълнителни занимания.
Не всички резултати от входните нива ми харесаха, но хубавото е, че и детето не си ги хареса и се готви по-съвестно от преди. По всичко.
Школите едва започнаха. Казаха, че целта им е децата да получат знания, с които да се справят с всичко, което им излезе насреща, не само с НВО. Харесаха ми.

# 445
Светкавичка, веднъж питах, но не разбрах. Какво се разбира под СЪПОСТАВИМА характеристика- на повече от един герой ли? Останах в същото недоумение като Меринем. Правилно ли е, че под въпрос е тезата, а преразказът- подробен трансформиращ се запазва?Ние също не сме имали РС.

Съпоставима характеристика- пример Еню- Серафим- речева характеристика- Съпоставяме двама герои в произведението по определен вид характеристика. Или- съвсем произволно- Бай-Ганьо- Иречек- по външност / портретна характеристика/, по действия и т.н.

Но според другата версия, въпросът ще бъде само да се разпознае видът на характеристиката от даден откъс.

Тезата си е както досега, задължително било ключовите думи да присъстват.

И ще бъдат заложени, като се редуват- това е по мнението на двете учителки.

За преразказа- нищо не казаха изрично, останах с впечатление, че ще е само трансформиращ

Не зная защо, някъде се мярна информация ,че няма да има сложни изречения като граматика.Според нашата учителка в училище- ще има.

# 446
  • Варна
Вероятно е имала впредвид сложно-съчинени. Сложните съставни за вашия набор се преместиха от 7 в 8 клас.

# 447
  • На планетата Земя
При нас родителската среща мина. Не ми хареса, че от сега се почна повтарянето колко важна и съдбоносна е тази година.

Спрете да ги слушате тия учители с постоянните им апели за важността на година, това всички го знаят, а най-вече децата. Моята дъщеря още от 5 клас неясно как беше облъчвана, че в седми ги чака нещо страшно.

Бъдете до децата през годината, дайте ми спокойствие, уют, качествена почивка в моментите, в които могат да си я позволят, покажете им подкрепа, да знаят, че каквото и да се случи, вие ще сте до тях. Покажете им, че им вярвате. Така всичко ще си дойде на мястото. При нас по този начин токущо мина седми клас.

Дъщерята разказваше, че е имало много стресирани деца около нея, с психясали родители, не може за едно и също да се пили цяла година, олеква и целта и всичкото. Разбира се, моето дете учеше съзнателно, имаше нужда от помощ на моменти, но не и от контрол, на моменти вътрешно се съмнявах в някои неща, но предпочитах да не се издавам, а да и показвам, че й вярвам, това дава наистина криле.

# 448
  • Пловдив
Родителската среща беше преди седмица. Тогава се знаеше, че преразказът твърдо остава трансформиращ, както и до сега. Що се отнася до 25-та задача, предстоеше среща на преподавателите, на която да се уточнява все още какво точно ще е, но по предварителни данни, или както до сега теза или характеристика на герой. Като на въпроса ми "Ще се редуват в годините ли?", отговорът беше "Нее, ще е изненадващо всяка година" Но пак казвам, това все още не беше на 100 процента решено. Каза, че ще предаде информация по децата. Сега питам набора дали няма нещо ново, нямало!

# 449
Вероятно е имала впредвид сложно-съчинени. Сложните съставни за вашия набор се преместиха от 7 в 8 клас.

Миналата година учиха сложни съчинени и сложни съставни.Но при сложните съставни не са учили вида на подчиненото изречение, а само да разпознават връзката каква е. Иначе сложните съчинени ги учиха подробно със съответните видове.

Нашата учителка по БЕЛ  е много амбициозна и някак умее да заинтригува децата.Иначе нямаше приказки от типа на "най-важната година" и т.н., гледам, всички лежерно си говореха.

Общи условия

Активация на акаунт