СЕДМОКЛАСНИК ставам и успех си пожелавам

• 56 171
  • 749
  •   1
Отговори
# 450
Видовете подчинени изречения отидоха в осми клас. В модела ясно е описано: Съчинително и подчинително свързване в сложното изречение. Сложно съчинено изречение, сложно съставно изречение, сложно смесено изречение, т. е. не е някаква изненада, че ще бъдат включени.

# 451
    Аз тази година за себе си реших най-вече да я натискам дъщеря ми на тема планиране и организиране на време. Да се готви всеки ден по малко и регулярно, така няма да "прегрее". Ами на ден по 4 задачи да решава, това са си 1000 задачи до матурите, децата мразят огромни задачи и домашни. Дейности допълнителни има толкова много, че няма нито един ден без да ходи на нещо и по тази тема ще помисля, ще пропуска по нещо, а вторият срок може и да прекъсне пеене или танци за няколко месеца. Не искам да я лиша от тези дейности напълно, защото я правят щастлива. Много отрезняващо ми действа сина ми, той е единайсетокласник, той ми напомня, че това са просто матури, за добро училище все ще успее да се класира сестра му и да няма драма. За сега съм спокойна и пиля на тема"Бъди по-организирана, времето за всички на този свят е еднакво, но всеки го ползва различно рационално"

# 452
  • Sofia
При нас родителската среща мина и госпожата по БЕЛ каза, че за НВО отпада трансформиращ преразказ на непознат текст и вероятно ще бъде сбит преразказ. Smile

# 453
  • Варна
Определено някои от госпожите, че даже и в школите не са в час. Лошото е, ако разберем кои точно са те, през юни догодина.

# 454
  • София
Май само аз съм била на родителска среща само с класната, защото била организационна.

# 455
Недоумявам и аз как може да има неяснота още по темата. Нали уж казаха ясно, че материалът по литература ще е само от 7 клас, а по български ще се включва от 5, 6 и 7 клас. Сбит преразказ и характеристика на герой децата учиха по новата програма за литература в 6 клас. Тогава логично е сбит преразказ и характеристика на герой да отпаднат, защото са от материала за 6 клас, който не се включва.

# 456
На нашата родителска ни увериха, че промените по БЕЛ са: махат сложните изречения, прибавят Чинтулов. Като взех да задавам въпроси, мамите взеха да се подсмихват, че съм чел в бг мама  ooooh!

# 457
Недоумявам и аз как може да има неяснота още по темата. Нали уж казаха ясно, че материалът по литература ще е само от 7 клас, а по български ще се включва от 5, 6 и 7 клас. Сбит преразказ и характеристика на герой децата учиха по новата програма за литература в 6 клас. Тогава логично е сбит преразказ и характеристика на герой да отпаднат, защото са от материала за 6 клас, който не се включва.
Всъщност коментарите бяха относно изучаваните произведения, не ставаше дума за целия материал по литература в пети и шести клас.
Не вярвам да има изненади с преразказа. Доста изявления на представители на МОН имаше в медиите. Едва ли искат да станат за смях.
Мента, не махат сложните изречения изобщо, просто част от учебното съдържание, свързано с тях, е преместено в осми клас. И по литература промените не са само двете добавени стихотворения на Чинтулов, но това толкова е обсъждано в няколко поредни теми, че не си струва да се повтаряме пак.

# 458
Следя темата, Дидева, мерси. Коментирах само какво ни казаха на РС, на която се чудя, с къв акъл отидох.

# 459
Аз съм в почуда как така учителите  по училища не знаят, че има модел, спуснат от МОН за тази учебна година (https://www.mon.bg/bg/100155) и в него ясно пише за втория модул. А каква е тази 26 задача?! Моля Дидева за разяснение?

# 460
Преразказът. Simple Smile

# 461
Светкавичка, веднъж питах, но не разбрах. Какво се разбира под СЪПОСТАВИМА характеристика- на повече от един герой ли? Останах в същото недоумение като Меринем. Правилно ли е, че под въпрос е тезата, а преразказът- подробен трансформиращ се запазване?Ние също не сме имали РС.

Съпоставима характеристика- пример Еню- Серафим- речева характеристика- Съпоставяме двама герои в произведението по определен вид характеристика. Или- съвсем произволно- Бай-Ганьо- Иречек- по външност / портретна характеристика/, по действия и т.н.

Но според другата версия, въпросът ще бъде само да се разпознае видът на характеристиката от даден откъс.

Тезата си е както досега, задължително било ключовите думи да присъстват.

И ще бъдат заложени, като се редуват- това е по мнението на двете учителки.

За преразказа- нищо не казаха изрично, останах с впечатление, че ще е само трансформиращ

Не зная защо, някъде се мярна информация ,че няма да има сложни изречения като граматика.Според нашата учителка в училище- ще има.

Да, сложните изречения, както и изразните средства и тропите "отидоха" в осми клас. Но без познаване на сложните изречения, няма да се справят с пунктуацията, а без изразните средства- с тезата. Така че- ще си ги учим самодейно - в школи / с учители. Т.е
 намаленият обхват на граматиката в 7- и клас не ни ползва, а ни товари.

Съпоставима х- ка значи точно познаване на произведението и дълбока аналитичносъ.  Като време тази задача се съизмерва с преразказа, а не с тезата ( по- трудна е). Само видът да определят пък е облекчаване, което не очаквам... Т.е. отново сме в пълно неведение!

# 462
Моля ви,
дайте ми паролата за пощата!
Благодаря предварително!

# 463
  • Варна
На нас в школата също ни казаха, че си остават тезата и трансформиращият преразказ. Недоумявам защо има такива разминавания в информацията при различните школи и учители. Дано не е прекалено късно, когато се разбере кой крив и кой прав!

# 464
Тезата остава, но ще има заложена и характеристика, т.е още една възможност за 25 задача.Нс принципа каквото се падне.Въпросът е в разминаванията на мненията на учителите за 25 задача, ако не е теза.Но все пак, това е само един въпрос, предполагам има време да се усвои.Но пак се връщам на първоначалното недоволство- няколко години утъпкан път, множество типови тестове, едни и същи произведения.Баш за нашия набор с " притурките"-нови автори, нови задачи дано имат късмет децата по- нататък.

Общи условия

Активация на акаунт