СЕДМОКЛАСНИК ставам и успех си пожелавам

• 56 205
  • 749
  •   1
Отговори
# 570
  • София

Нали от миналата година бЕлото официално го включиха в подготовката за НВО? Ние само надграждаме с червено, защото сме по нова програма.

JoyJoyJoy
Много яко! Трява да го включат в гафика на дейностите по провеждане на НВО - някъде между определяне на състава на регионалните комисии и обявяване на резултатите. Joy И после преди първо и между първо и второ класиране, както и между междинните такива /първо "първо", второ "първо" и т.н./

Joy Joy Joy
А следващите след нас с твърдо гориво ли ще надграждат,като им се включа материала от 5,6 и 7 клас? Mr. Green

С газ, дзифт и тежки транквиланти. Joy

# 571
  • София
За сега няма да се включвам в темата с белите и червените Laughing . Моите днес бяха на Хитър Петър, ще чакаме резултат, но не вярвам да е висок.
Реших тази година изобщо да не си даваме зор със състезанията, само ако те имат желание. На набора програмата е добре запълнена - понеденик и сряда БЕЛ по 2 астрономически часа, вторник и четвъртък Мат по 1,5 часа, петък - АЕ по 1 час, а след 2 седмици тръгва и на школа по физика. В петък, докато чакаше да приключи часа по АЕ на сестра му, заспа ( към 18:00) , та до тази сутрин. Тя пък заспа на дивана в хола , докато приготвях вечерята. Това ставане сутрин в 6 им разказва играта, но като минат втора смяна другия срок, незнам как ще смогват с домашни и курсове. За момента не давам допълнителни задачи, освен по някоя тема за подготовка за състезание. И те душа носят - трябва да почиват.
Все още нямам резултат от входните на сина по мат и по БЕЛ, но пък минаха 2 контролни по мат - 6 и 5. За сега съм доволна.
Да са ни живи и здрави децата, и ние покрай тях! Все ще се справят!

# 572
Не съвсем по темата за бЕлото. Не знам дали ви е попадало това: Децата от елитните училища - най-малко щастливи
http://purvite7.bg/detsata-ot-elitnite-uchilishha-sa-nay-malko-shhastlivi/

# 573
  • София
Не съвсем по темата за бЕлото. Не знам дали ви е попадало това: Децата от елитните училища - най-малко щастливи
http://purvite7.bg/detsata-ot-elitnite-uchilishha-sa-nay-malko-shhastlivi/

То тая медия не е меродавна и може да дава оценка за детската градина, като съдя по името на сайта 😃

# 574
Това е препечатка от Дневник. Обикновено някоя уж сериозна медия пуска новина, която после скоростно се мултиплицира в мрежата. Наскоро имаше подобен случай с БНТ за деветте отсъствия и явяването на изпит. По някое време стана ясно, че е партенка и БНТ свали новината от сайта си, но тя все още може да се намери на много други места.

# 575
  • София
Резултатите от дадено проучване могат да бъдат интерпретирани по различен начин в зависимост от това каква теза трябва да се докаже. А пък като чета какви критерии са избрали, за да измерят щастието ...

Според мен от "...38.4% от седмокласниците в България са с от много ниско до умерено ниво на удовлетвореност в училище, като най-ниските нива са отчетени в т.нар. елитни училища....", изобщо не следва, че "... или се жертва благополучието за сметка на високи образователни постижения, или се полагат много усилия децата да се чувстват добре, но това е за сметка на образователната функция..."

# 576
Това изследване е реално и е истина (между другото и в централните новини по тв го даваха), но нищо ново не казват. В моите среди (психология) това се знае от години, имало е и други подобни измервания.
Вярно е поради високото натоварване, интензивността и повишените изисквания в "елитните" гимназии. Слагам ги елитни, защото това звание е просто мода. Добри и лоши учители има във всички училища, както и ученици които им се учи и такива на които не им се отдава.
Получават се такива резултати, защото в тези училища се губи баланса между учене и свободно време. Самата аз се уморявам на 5 час работа и концентрацията ми е паднала, а искам от детето да е на макс. по 10 часа на ден. А трябва да е на макс , за да покрие наложеният стандарт, да но този стандарт е еднакъв за всички, без да се отчита, че всъщност тези всички са с различна душевност и така се развиват предпоставки за различни заболявания. Постоянното напрежение води и до намалено усещане за щастие.

# 577
  • София
Това изследване е реално и е истина (между другото и в централните новини по тв го даваха), но нищо ново не казват. В моите среди (психология) това се знае от години, имало е и други подобни измервания.
Вярно е поради високото натоварване, интензивността и повишените изисквания в "елитните" гимназии. Слагам ги елитни, защото това звание е просто мода. Добри и лоши учители има във всички училища, както и ученици които им се учи и такива на които не им се отдава.
Получават се такива резултати, защото в тези училища се губи баланса между учене и свободно време. Самата аз се уморявам на 5 час работа и концентрацията ми е паднала, а искам от детето да е на макс. по 10 часа на ден. А трябва да е на макс , за да покрие наложеният стандарт, да но този стандарт е еднакъв за всички, без да се отчита, че всъщност тези всички са с различна душевност и така се развиват предпоставки за различни заболявания. Постоянното напрежение води и до намалено усещане за щастие.

Извинявам се за питането, но кои са тези толкова "елитни " държавни гимназии, в които чак толкова се учи, че е нарушен трайно балансът учебен процес -свободно време, а оттам и децата са нещастни заради натиска и постоянното напрежение? Познавам доста деца в софийските "елитни", никое не е споделило да се е преучило...Може другаде, извън "наше село", да е иначе, но имам своите резерви и към тази теза. Мит е в общия случай това с голямото натоварване в "елитните". Ако има такова въобще, то е примерно при напасването в 8 клас към нов език и интензивното му изучаване, в математическите в 8 клас в периода на адаптация за деца, които в периода 5-7 клас не са учили там, и вероятно в 12-ти към края, при подготовката за ДЗИ, при това не за всички, а само за гонещите отлична (максимална или почти максимална) диплома.

# 578

Извинявам се за питането, но кои са тези толкова "елитни " държавни гимназии, в които чак толкова се учи, че е нарушен трайно балансът учебен процес -свободно време, а оттам и децата са нещастни заради натиска и постоянното напрежение?

За гимназии не зная как е положението към настоящия момент, факт е, че на мен ми беше в пъти по-лесно в университета, отколкото в гимназията. А бяхме къде-къде с по-малко часове от сегашните ученици и не помня някой, поне от наборите около моя да е ходил на допълн уроци, друг е в-сът, че и сертификати нямаше по това време.Завършила съм със сребърен медал, не че съм се преучила, но факт, беше уморително и трудоемко да си винаги на ниво, разбирай- винаги за отличен.

В днешно време нямам наблюдения върху гимназиите, но това, което се случва в основното училище- в някои от тях, точно водещи се като "елитни", а всъщност- само по-желани, доколкото в тях няма подбор не е нормално. Никой не може да ме убеди, че е нормално да имаш 7 часа в училище, да се подготвиш добре, да си научиш и напишеш у дома всички домашни, които точно в тези училища никак не са малко, както и да ходиш в уикендите, а често и през седмицата на допълнителни уроци. Че на всичко отгоре майка ти да е наясно с тези, задачи, сборници и току да те юрка да не би да изостанеш. Сметнете колко часа прекарват децата в гърбене над бюра и чинове .Да, не се оплакват, защото гонят някаква цел- те или родителите им, както се подразбира. Но поне в децата, които познавам- и в най-големите отличници има някакъв бунт и недоволство срещу ограниченията.

В училище има и предмети, които ние някога без грам липса на уважение наричахме "технически" и дори "разтоварващи"- пеехме, играехме, шиехме, творихме. Сега огромна час от тези часове протичат пак в "минаване на материал"- запомняне, възпроизвеждане, попълване на тестове. А в началното училище е имало случаи с месеци да не се играе физическо, защото "Салонът е зает", "Имаме да се готвим за тест по мат", "Наказани сме" и ред др. щуротии.
      В първи и втори клас синът ми учеше в училище, което почти винаги беше на първо или второ място в града по резултати, ама не мирясаха тези учители- за всяка ваканция- купища задачи, "книжки" за попълване с упражнения по БЕЛ, въпроси по Роден край, безкрайни примери и то ваканцията свършила.Такива домашни се даваха и дори да се съберат два-три дена почивни покрай празниците, сакън, да не изостанат децата.По лични наблюдения, едно нямаше да е щастливо от този факт. Като видеха в пощата "книжка" или като ги питаш- попълни ли си "книжката"- следваха кисели физиономии.

В трудовото законодателство е регламентирана часова почивка, междудневна, междуседмична, отпуски. Прието е като нарушение да ти се ограничава почивката, а при необходимост следва компенсация. Кой и как спазва трудовите права на децата ни?

Пиша това с ясното съзнание, че и аз се включвам във всеобщата истерия, масово е така, друг е въпросът кой за какво има очи.

# 579
  • Бургас
Че и рисуването/ИИ/ ни е намалено с един час.Беше 2 часа,сега е 1 седмично.Предполагам навсякъде е така.

# 580
Напълно се солидаризирам със Светкавица. Дните ми в 91 НЕГ, тогава "Карл Либкнехт", са един от най- тежките ми лични житейски моменти. Сега детето има 3 седмично по 10 часа, останалите дни са с по 7 часове. Вярно е, че изборът на конкретното училище е наш и в 7 клас детето ще е с два езика на добро ниво, но това не прави натоварването по- малко, а от мен не сваля отговорността за нездравословния натиск.

# 581
Само да не мине модератор през темата,че ще ни замете с тези бели и червени. Mr. Green
Аааа, няма такава опасност. Аз за какво влизам тук?
Освен да се информирам как, какво, къде и кога за НВО, вече имам и списък с вина.
Ние наскоро се връщахме от Рилския манастир и открихме една винарна Меди Валей в с.Смочево/името на селото не е случайно, да знаете Simple Smile) . Хубави са им вината и на прилични цени. Ако минавате наблизо се отбийте и пробвайте.

# 582
  • Варна
Че и рисуването/ИИ/ ни е намалено с един час.Беше 2 часа,сега е 1 седмично.Предполагам навсякъде е така.
При нас е 2 часа, най-вероятно втория срок при вас ще е 2 Wink. Правят обаче тестове и по изобразително и по музика и по технологии.
Светкавица, моите наблюдения са, че в гимназиите, с малки изключения, повечето ученици си преседяват, очаквайки завършването си. Не е голям напъна.

# 583
  • Пловдив
     Имам чувството, че моите синове не приемат важността на това, което ги очаква. Принудих се да прибера електрониките и ги оставих с една стара Нокия, така и така са в един клас. Smile Единият ми  е мнооого бавен.  Нямам никаква идея как да го накарам да се забърза. В училище по математика не му стига времето и все има една задача, на която даже условието не е прочел. Частната госпожа по математика и тя казва същото. Дано измисли начин да го стресне. Аз вече нямам такива.

# 584
  • София
Светкавица, Шарлот, гимназиите от някога,  за които вие говорите, нямат нищо общо със сегашните. Айде да не е нищо, почти нищо, за жалост. Идеално, Шарлот, знам  също от личен  опит какво предлагаше/изискваше НЕГ тогава и какво сега (пак от от опит на родител с 3 деца там). Живеех първоначално с нагласата и очакванията, че всичко ще е като тогава - ученето ще е  доста,  учителите ще са на ниво и ще изискват, но въпреки това учениците ще имат време за странични занимания. Но тези очаквания в голяма степен не се оправдаха, човек избира просто по-малкия дявол. Време за странични неща децата имат в изобилие, въпрос е на нареждане на ангажименти и отговорности. Натоварването в училище може да  се определи не като натиск, а като често безсмислена необходимост, наложена от системата, физически да си там при положение, че нищо няма да получиш от престоя си - било заради лоша дисциплина и незаинетересованост на някои ученици в час, било заради безхаберност и ниско ниво на някои учители, било, ако щете, и заради  излишността на 12 клас, в който децата са всичко друго, но не и натоварени, поне по досегашната програма. Знае ли човек, може с промените нещата да станат по-различни. Масово по  баш елитните не се ходи в 12 клас  на училище, отсътвията със замах се извиняват, двете страни  карат по тънката лайсна, а учениците оползотворяват това време със стабилна подготовка за кандидатстудентски изпити навън. Кое тогава прави децата толкова нещастни, кое ги притиска... Около мен децата, следващи в чужбина и завършили преди това все добри гимназии като АЕГ, НЕГ,164 ГПИЕ, НПМГ, СМГ и сие, споделят, че с истинско учене и натоварване са се сблъскали едва по университетите  в Англия, Германия, Австрия, Холандия, Франция. Оттук тръгва вълна от псевдоотличници от елитните гимназии,  там значителна част още през първите семестри окапват, защото именно в гимназията нишката се е скъсала безвъзвратно - с лекота, без кой знае какво напрежение, са си изкарвали  учениците неподплатени със знания шестици, а номерата им навън не сработват.  Ако е истина, че в петте гимназиални години са били подложени на напрежение, натоварване и голям натиск, как тогава за толкова време  не са придобили учениците  необходимите знания, умения и тренинг да  се справят и със стрес, и с натоварване, и с изисквания?Та затова и попитах защо  да ги определяме с лека ръка  като нещастни. Разбира се, има изключения в лицето на отделни учители, които изискват и натоварване при тях наистина  има (но в съвсем поносими граници), в лицето и на отделни ученици, които въпрек всичко съвестно си  учат по всеки един предмет и зад оценките им наистина стоят знания и голямо количество положен труд, но масовият случай е друг -  максимална успеваемост с минимални усилия, а оттам и  тъкмо обратното на описаното в статията - голяма степен на удовлетвореност у учениците от лежерно преминалата гимназия..  Но дори с  множеството минуси хората пак избират точно тези училища, понеже в тях все пак има някаква концентрация на мотивирани и амбициозни деца, които се дърпат напред взаимно  дори и в училище нещата просто да се движат по течението, какъвто често е случаят.  Прочетете темите за елитните...Същите тези деца  в добавка са щастливи,  а не изтормозени, и от това, че  са попаднали (винаги има изключения) в среда, която им е дала възможност да завържат трайни във времето приятелства.

Последна редакция: пн, 15 окт 2018, 14:25 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт