СЕДМОКЛАСНИК ставам и успех си пожелавам

• 56 243
  • 749
  •   1
Отговори
# 585
  • Варна

Никой не може да ме убеди, че е нормално да имаш 7 часа в училище, да се подготвиш добре, да си научиш и напишеш у дома всички домашни, които точно в тези училища никак не са малко, както и да ходиш в уикендите, а често и през седмицата на допълнителни уроци. Че на всичко отгоре майка ти да е наясно с тези, задачи, сборници и току да те юрка да не би да изостанеш.

Абе и мен ми се струва ненормално, но се чувствам като бяла лястовица безхаберна сред всички амбициозни родители и почвам да се съмнявам в собствения си здрав разум на моменти Simple Smile

# 586
  • София
Напълно се солидаризирам със Светкавица. Дните ми в 91 НЕГ, тогава "Карл Либкнехт", са един от най- тежките ми лични житейски моменти. Сега детето има 3 седмично по 10 часа, останалите дни са с по 7 часове. Вярно е, че изборът на конкретното училище е наш и в 7 клас детето ще е с два езика на добро ниво, но това не прави натоварването по- малко, а от мен не сваля отговорността за нездравословния натиск.

Същата работа бях аз в СМГ. Въбще нямам амбиции да учи в такова училище.

# 587
Вярвам, Русалка. Такива са и личните ми наблюдения- работя близо до НЕГ. Но се питам тогава защо е сегашното ( 7-мокласно) душевадство. Наистина битка за по- малкото зло, а не за същностно добро. Бррр- демотивиращо!

# 588
  • София
Вярвам, Русалка. Такива са и личните ми наблюдения- работя близо до НЕГ. Но се питам тогава защо е сегашното ( 7-мокласно) душевадство. Наистина битка за по- малкото зло, а не за същностно добро. Бррр- демотивиращо!
Де да беше такава картинката само в НЕГ...
За душевадството написах по-горе: избор просто на по-малкия дявол в сегашните условия. Да кажем, че при голямата  дъщеря съм била оптимистка, че всичко ще е на макс. При малките, 4 години по-късно, се предполага, че съм знаела вече (и беше точно така) какво се случва в училище. И въпреки това ги натиснах да учат в 7 клас  и да избират между определяните като елитни  училища, защото все пак в тях при късмет с учител има учебен процес и изисквания, има и натрупан набор от знания,  при липса на такъв пък самите деца драпат в повечето случаи пропуските да бъдат запълнени по един или друг начин. Та на финала  не са съвсем голи и боси...  И определено не са нещастни. Заради що-годе еднородната среда  си намират приятели,  с които 5-те гимназиални години не са никакво бреме,  създава се колектив, има време за съвместни забавления извън училище, сякаш и  степента на тормоз между ученици (психически и физически) е доста  по-малка в сравнение с тази на други места. Малки наглед са тези неща, ама наклоняват пак везните към избора на "елитна" гимназия.

# 589
О, не са малки! За кратко ( по- малко от срок) дъщеря ми беше в училище- чалготека. От директор, през учители и деца- страшно. Но бях с илюзията, че след запълването на луфта 5-ти - 7- ми клас, има нормализиране.

# 590
  • София
Аз имам пред очите пример на двама настоящи ученици в НЕГ. Единия твърди, че нищо не учат и е отличник без много усилия, другия е в Лайстунгскласе и се скъсва от учене по цял ден и твърди, че времето не стига за учене. Да ви кажа, мисля, че и двете деца казват истината.

# 591
  • София
Здравейте на всички. Имам въпросче за езиковите паралелки. Една позната с осмокласничка изкарала почти отличен бал ( 485т.) и приета тази година в Испанската гимназия с Испански и английски език беше възмутена, че и двата езика започват от А и Б въпреки, че всички деца още от първи клас учат английски. Така ли е във всички езикови паралелки? Това леко ме стъписа.
 С дъщеря ми обмисляме да се бори за паралелка с втори чужд език английски, за да наблегне и научи още един език, с английския се справя много добре и ще и е голяма скука да го започне отначало.

# 592
Здравейте на всички. Имам въпросче за езиковите паралелки. Една позната с осмокласничка изкарала почти отличен бал ( 485т.) и приета тази година в Испанската гимназия с Испански и английски език беше възмутена, че и двата езика започват от А и Б въпреки, че всички деца още от първи клас учат английски. Така ли е във всички езикови паралелки? Това леко ме стъписа.

И защо те стъписа? Защо реши, че всички деца още от първи клас учат английски? Чуждият език е задължителен от втори клас и не за всички е именно английски. МОН и образователната система не са длъжни да се съобразяват с това, че родителите са решили детето им ( или децата им) да посещават школи и курсове. По същата логика, децата, посещаващи школи и курсове по математика от първи клас, че и от по-рано, могат да имат претенции по отношение на учебната програма по математика. И не само те, а всеки, който получава допълнителна извънучилищна подготовка в определена област.
Проблемът не е, че се започва отначало, проблемът е, че няма да се стигне далеч.

# 593
  • София
Според новите програми по чужди езици на МОН, първият език започва от 0 и в 12-ти клас трябва да приключи на ниво В2.1. Вторият език също започва от 0 /задължително, включително английския/ и в 12-ти клас трябва да завърши на ниво В1.Това важи за всички гимназии, да. Според титаните на мисълта в МОН, Испанската и НЕГ, които досега са започвали от по-високо ниво на английския и са достигали до С1 в 12-ти клас, са "нарушители". Предлагането на по-високо ниво на обучение било "в разрез с образователните изисквания". Това е. Сега е в ръцете на учителите да измислят креативни начини как да заобиколят поредните малоумщини, сътворени от МОН и учебните програми, писани за идиоти. Защото по тази логика и достигането на ниво С1 по първия език в езикова гимназия, пак е в нарушение на образователните изисквания. Тепърва предстои да видим какво ще се случва на практика.

# 594
Санака, мила, ОФГ Simple Smile! Първото ниво, за втори чужд език е А2.1.

# 595
  • у нас
Не само в ЕГ езикът се почва от начало, а във всяко едно у-ще, било то ПГ или не.

# 596
Ако има един и същ задължителен език до 7 клас, да се почва в 8 от по- високо ниво.Но като няма, нормално е да се почне отначало.Няма нужда никой да се възмущава, нови езици се предлагат достатъчно

# 597
  • София
...и приета тази година в Испанската гимназия с Испански и английски език беше възмутена, че и двата езика започват от А и Б въпреки, че всички деца още от първи клас учат английски. Така ли е във всички езикови паралелки? Това леко ме стъписа.
Не всички деца учат английски език от 1 клас.Има училища,в които се изучава друг чужд език,различен от английския. Peace

# 598
  • непостоянно
Проблемът не е в това, че започват да изучават езика от нула, а в нивото, което МОН смята, че трябва да достигнат след 5 години в ЕГ Persevere

# 599
  • София
Моята дъщеря не е учила английски. При предишните условия, дори да имаше достатъчно точки, как щеше да се запише в Немската или Испанската? Единственият вариант беше да я изпратя на частни уроци, за да наваксва. А как се учат два нови чужди езика едновременно и дали всеки родител може да си го позволи финансово?

Общи условия

Активация на акаунт