МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 13

• 69 274
  • 766
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Момичета,

а аз къде мога да си направя изследване за ИР ?
В репродуктивана клиника ( например Малинов ) или в Цибалаб ? ( предполагам не може ).

Аз съм със захар 5,8 от миналата година. Сега пак ще пусна заедно с ТСХ и холестерол.

Във всяка една лаборатория. Цибалаб е ОК

# 526
  • София
Maya Bee, наистина във всяка лаборатория може да пуснеш орален глюкозотолерантен тест, но в някои лаборатории ще те накарат да си купиш от аптека глюкозата предварително /около 1 лв. струва/ и на място само ще ти я разтворят /т.е. има шанс да си изчакаш реда и да те отпратят, защото не си носиш глюкоза/. Аз съм правила ОГТТ в лабораторията на Щерев, но бих препоръчала някоя по-малко натоварена лаборатория, тъй като след първото взимане на кръв трябва да влизаш на всеки час за ново боцкане поне два пъти и като прередиш цялата опашка, за да си спазиш точно часа, си навличаш злобни коментари от другите чакащи, а не можеш да се обясняваш с абсолютно всеки от 30-те чакащи защо влизаш без да си се редил на опашката.

# 527
ММ направи консултация с ендокринолог за ИР. Назначил му е терапия, препоръчал режим, повече движение и му казал след три месеца пак да се изследва. При него нещата са на границата на диабета, поне ЛЛ така смята.
За пролактина ендокринологът нищо не му е изписал. Той беше 529.70 µIU/ml при реф. с-сти 86 - 324, но лекарят казал, че ако имало проблем с жлезата, щял да е доста по- завишен. Все пак след три месеца пак трябвало да го изследва. Вие как мислите? Имате ли опит с леко завишен пролактин при вашите мъже? Знам, че при жените играе важна роля и затова се чудя можем ли да се доверим на това мнение. ММ спази всички изисквания преди изследването, вкл. и 30-минутното лежане, но още щом влязохме в лабораторията, му прилоша и го сложиха веднага да легне на кушетката. После се оправи и след 30 мин. му взеха кръв в легнало положение, но все пак си мисля дали не е възможно това прилошаване да е повлияло на пролактина и заради това да е скочил. И все пак не знам дали да потърсим още едно мнение за този хормон, понеже четох, че и той влияе на морфологията, а при него е плачевно положението. Ендокринологът бил категоричен, че ИР е причина за лошата морфология и оправим ли я, ще се подобрят веднага нещата. За тестостерона казал, че макар и в границите, е добре да се повиши. Резултатът там беше 12.31 nmol/l при реф. с-сти 9.90 - 27.80.
Изписа му и едни прахчета С-мен. Имате ли наблюдения върху тях?

# 528
Forest и ММ имаше проблем с пролактина,неговият беше обаче много нисък,тестостерона като вашия бешв.Доктора го иэпрати эа ИР-окаэа се ок,и эа щитовидната да пусне хормони ( иэлеэе хашимото)Но при него имаше и аглутинация и агрегация при спермограмата.И той вэима спимен и витамини три месеца,морфологията му беше 9%.На 8.02 ще пусне нова спермограма ,да видим шепите с витамини дали са окаэали влияние.

# 529
Момичета, здравейте Присъединявам се към вашата тема. Направи мм нова спермограма. Предишната беше от Щерев с гранична морфология 5% и леко занижена подвижност,  сега направи нова  и Морфология 1% и пак ниска подвижност
И този резултат е след три месеца добавки Ортомол фертил. Възможно ли е да се влоши толкова? Два дена преди да даде пробата беше пил един фервекс, дали има значение, а седмицата преди беше пил общо 2-3 чаши вино ? Ще запишем другата седмица час при андролог и да видим какво ще каже. Не съм мигнала снощи, четох че шанса за естествено с такива резултати е малък и ако има често води до аборт, така ли е?

Последна редакция: сб, 02 фев 2019, 22:14 от RoseBlossom

# 530
Forest и ММ имаше проблем с пролактина,неговият беше обаче много нисък,тестостерона като вашия бешв.Доктора го иэпрати эа ИР-окаэа се ок,и эа щитовидната да пусне хормони ( иэлеэе хашимото)Но при него имаше и аглутинация и агрегация при спермограмата.И той вэима спимен и витамини три месеца,морфологията му беше 9%.На 8.02 ще пусне нова спермограма ,да видим шепите с витамини дали са окаэали влияние.
ММ изследва всички хормони. Щитоводната е наред. Неговата морфология е 0.5. Даже нямаме 1%. И подвижността е зле, но предполагам, че това идва от опашните дефекти.

# 531
Здравейте момичета, искам да попитам тъй като съм много притеснена...ако е на лице спонтанно забременяване при олигоастенотератозооспермия, каква в възможността тя да се развие нормално и има ли такава, много съм уплашена.

# 532
Винаги има шанс и за нормална бременност,  както и при хора без проблеми понякога се получава биохимична , кухо яйце и т.н.

# 533
В турция ми казаха че само 10% оказва влияние сперматозоида , Защото по реда на нещата матката е редно ди филтрира лошите . Така че напълно възможно .
Здравейте момичета, искам да попитам тъй като съм много притеснена...ако е на лице спонтанно забременяване при олигоастенотератозооспермия, каква в възможността тя да се развие нормално и има ли такава, много съм уплашена.

# 534
  • софия
Здравейте, за първи път пиша в тази тема. Преди години мъжът ми си направи спермограма с резултат "Азооспермия". При консултация с уролог, директно бе насочен за диагностична биопсия, която той отказа. До днес не е правено нищо повече. Днес направи нова, със същия резултат и по съвет на Кацаров, при когото ще запишем час в понеделник, пуснахме тестостерон и ФСХ. Резултатите са: ФСХ -29,32miU/ml /при горна граница 10.1/ и тестостерон - 2,41ng/ml/при референтни 2.9 - 11/. Доколкото четох колкото по-висока е стойността на ФСХ, толкова е по-малка вероятността да се открият сперматозоиди при биопсия. Мога ли да помоля за идеи и напътствия какво може да се изследва още? И дали изобщо има шанс за забременяване/ест, АРТ/. Благодаря предварително!

# 535
Много е високо FSH. Мъжът ми беше с 18, също ходихме при Кацаров и си направи биопсия. Не бяха изолирани сперматозоиди. Шанса при такива високи стойности е нищожен. Все пак опитайте, може късмета да е на ваша страна. Успех 👍

# 536
  • софия
Evelinn, благодаря за информацията. А дали има някакви добавки и/ли лекарства, с които може да се понижат стойностите.

# 537
Не мога да кажа, но дори и да има положението не мисля, че може да се промени. Високия ФСХ говори за малък обем на тестисите, както и за нарушения при производството на сперматозоиди. Обикновено при такива отклонения става въпрос за генетичен проблем. 

# 538
Здравейте отново, в опита си да се успокоя след новината за лошите резултати ''анализирах'', до колкото мога разбира се, спермограмата на мм ми и при обща концентация 214 млн( N>39М) ,
Обща подвижност 55,5 ( N>40%),
занижен резултат на прогресивно подвижните 29,9 ( N>32%) и
морофология 1 % с TZI 1,31 и предимно главични девекти(82%)
Сметнах, че реално този 1% е равен на 2,14 Млн сперматозоиди с добра морфология. Това много ли е малко за естествено забременяване или само еднинствено ИКСИ дава шанс? Не знам, могат ли изобщо така да се пресмятат? Много ще съм благодарна, ако някой ми отговори и каже какво мисли

# 539
Blossom, не мога да ти отговоря на въпроса. ММ е с 0.5 и има проблем с подвижността, като неговите дефекти са комбинирани. При него се установи причината- има ИР. Ендокринологът е категоричен, че преодолее ли я, нещата ще се оправят. Дано е прав. При твоя мъж стана ли ясна причината за лошата морфология?

Общи условия

Активация на акаунт