В момента чета ... 59

• 71 488
  • 753
  •   1
Отговори
# 150
Започнах Кенет Бланчард, но се оказа, че е съвсем тъничко книжле и в него, поне в първите 40%, не намирам и капчица от полезността, която намерих при Барбара Лоухийд. Обаче ще дочета книгата, разбира се, защото може да се извлече нещо и от нея, от подхода, който е прилагал и който е бил успешен при пациентите му.

# 151
  • София
Не ми влизаше в предстоящите планове, но посегнах към една "Роуз Мадър", която сигурно ме чакаше две години преди това. Добрият стар Кинг, ама почти. Нещо не ми стояха достоверни персонажите нито на Роузи, нито на Норман, и на моменти странно "сладнееше" историята. Аз Кинг си го деля на две. Едното са му стандартните "ужаси", а другото са "гнило-човешките" истории (от типа на четирите времена - Шоушенк, Дихателните упражнения). Това го класифицирам като нищо по средата. Да не става дума да е лоша, просто може би очаквах друго. Но поне продължавам с наваксването на безкрайното му творчество Simple Smile И освен това след Красавиците и Роуз го обявих за феминист Grin Нищо лошо, но може би от там дойде и "сладникавото",
Скрит текст:
твърде черно-бяла ми е историята, дори без някак насилствено напъхания в края гняв на Роузи, който така лесно "зарови" в миналото

Започнах "Гениалната приятелка" със спорна подготовка - между крайните хвалебствия до "скучна", но ще видим. Умишлено не поръчах и др. две части Nerd

# 152
Мда, и Бланчард вече е прочетен. Той е написал книжле, не книга, затова и се чете толкова бързо, макар че съдържа някои полезни съвети, но далеч по-малко, поне според мен, отколкото в книгата на Барбара Лоухийд. А и когато основната информация ти е известна, неговата книга няма как да бъде много полезна.

За да не приключа две книги днес (някак прекалено ми идва), оставих последните страници от Гардел за утре, а днес започнах втората част от трилогията на Ева Гарсия Саенс де Уртури.

# 153
  • София
В последно време четох разнородни неща. Първо опитах да дам втори шанс на Филипа Грегъри и си избрах "Последните Тюдъри". Прочетох я с известна доза досада и обичайните забележки, които имам към авторката - много плиткоумни образи, твърде голямо елементаризиране, пълно изпускане на важните неща и фиксиране върху някакви маловажни детайли... Предполагам може да се чете за забавление, ако човек не се дразни Simple Smile 2 звезди от мен.

След това прочетох "Караджата" на Георги Божинов. Хареса ми как я е структурирал и написал. Само дето използва много остарели думи, както и турцизми, които ме затрудняваха. Но е изградил много добре образа на Стефан Караджа. 3 звезди му дадох.

И след историческите рязко смених жанра на любимия ми - съвременна белетристика. Изборът ми беше "В черупката" на Иън Макюън. Отдавна мислех да се запозная с автора (харесвам много филма "Изкупление")  и като че ли течащият в момента Синелибри ме подсети за него. Избрах си най-новата му книга за старт. Допадна ми много като писане, а и като разгледани теми. Дадох 4 звезди, защото имаше по средата малко пълнеж, който не отговаряше на силното начало. Но книгата ме запали да прочета и други неща от автора.

В момента чета "Завой на реката" на В.С. Найпол. Чела съм преди време и друга книга на автора, той е нестандартен и ми беше харесал (въпреки че не съм чела все още сочените му за най-добри книги). Надявам се и тази да ми хареса.

# 154
  • София, България
Здравейте, да се отчета и аз. Прочетох "Вербувана" на Стефани Евгениева. Темата засегната в книгата е интригуваща (поне за мен). Нещата са разказани по интересен и иновативен начин, нооо има нещо, което не ми достигна. Нещо малко, което обаче се усеща, та за това и дадох 4 звезди.
В момента чета "Разказано на водата" Паула Хоукинс. До 70-75 страница съм. Има много герои и понякога се обърквам, но иначе сюжетът за момента ми допада Simple Smile

# 155
  • София
Прочетох с огромно удоволствие "Мозайка от убийства" на Антъни Хоровиц. Ето моите впечатления и усещания в ГР https://www.goodreads.com/review/show/2544308393?book_show_actio … rom_review_page=1, романът е едно бижу в моите очи Simple Smile

# 156
Изкушавате ме с този Хоровиц Simple Smile Той така или иначе си чака реда, ама може пък да го започна по-скоро. Сега пак съм на криминална вълна (прекалено често май взе да става). Вчера започнах Los ritos del agua, но най-напред има убийствено дълъг предговор за разни сакрални или мистериозни по една или друга причина места в околността на Витория - има тук-там по нещо интересно, примерно за този масов убиец El Sacamantecas, за който се споменаваше в "Мълчанието на белия град", но като цяло ми е адски скучно. А продължава цели 13% от книгата. Anguished Но съм решила някак да го изтърпя, въпреки че повечето ми влиза през едното ухо и излиза през другото... (и не бил написан от авторката, а от някакъв друг). Обаче за да го включат, явно има смисъл да се изчете, та ще стискам зъби.

Ха-ха, видях, че не само на мен не ми допада този дълъг предговор (на хартия бил 50 страници и не бил от значение за действието в самия роман): http://demoniorojo-demoniorojo.blogspot.com/2017/04/los-ritos-del-agua.html

А тази сутрин приключих с книгата на Гардел и съм отново много впечатлена.
Скрит текст:
Тази му книга е леко нетрадиционна, защото е на практика до голяма степен автобиографична, с истинските имена на членовете на семейството и истинската история, макар че има и доза измислица, естествено (например започва с това, че Юнас Гардел умира 1998 година). Много хубав текст, в типичния за него стил, на места ироничен, на други направо смешен, най-често по-скоро тъжен. В центъра на историята е майка му Ингейерд, наистина забележителна жена - баптистка, силно вярваща, но и с много силен стремеж към свобода. Естествено, историята на едно семейство с 4 деца, в което майката е принудена да отложи кариерата си, докато децата поотраснат, а междувременно мъжът й се издига, в един момент среща по-млада жена и ги зарязва, не е толкова необичайна и може да бъде историята на много други семейства по света. Но това е истинската история на семейство Гардел, травмата от това, че бащата ги изоставя, дълбоката обида, която майката изпитва от предателството на мъжа си, трудностите, през които преминават, тормозът в училище върху Юнас. След време идва и ужасната болест (АЛС), която слага край на живота на бащата. После майката се разболява от Алцхаймер - може би божият начин да й помогне да забрави за огромната измяна на мъжа й спрямо нея и мечтите, които са имали. Гардел казва, че едва ли ще пише повече книги, макар че не изключва да напише още някоя. Но мисля, че гледа на тази като на сбогуване с писателската си кариера и ми се струва, че с нея се помирява с миналото си и оставя вечен спомен за безусловната любов на щурата си майка.

Последна редакция: чт, 18 окт 2018, 16:59 от Cioccolata

# 157
Здравейте! В този форум прочетох за поредицата на Патрик Нес "Живия хаос". За съжаление намерих само първите две книги от поредицата. Прочетох ги и много ми харесаха. Искам да помоля за "Чудовищата на войната" Кн.3 от трилогията "Живият хаос". Няма я електронна, в библиотеката в нашия град също. Ако някой може да ми я заеме само да я прочета ще бъда много благодарна. Моля да ми пиши на лични съобщения.
Извинявам се, че пиша тук, но вярвам че всички от форума знаят какво е да жадуваш да прочетеш дадена книга Simple Smile
Хубав ден!

# 158
"Тяло под роклята" на Галин Никифоров ... "Тяло под роклята" - мда, определено препоръчвам ... толкова думи мога да скалъпя засега Simple Smile

# 159
''Емоционалната интелигентност'' на Даниъл Гоуман.

# 160
И за мене беше удоволствие да прочета "Мозайка от убийства" на Антъни Хоровиц. Умно замислена и добре написана забавна книга, която насърчава читателя да играе на детектив, а аз обичам да го правя Yum. В началото бяха въведени много герои и се чувствах като на ускорен курс по превенция на алцхаймер (което си е направо бонус за моята възраст Wink), но се оказа, че героите и взаимоотношенията им са интересни и разпознаваеми и списък не е необходим. От мене 4.5 звездички, заради последните няколко глави.
Скрит текст:
Някак повествованието ми излезе от ритъм и мотивите на убиеца не ми бяха убедителни. Допускам и Хоровиц умишлено да го е направил, примерно като съпоставка между писането по времето на Златните години на криминалните романи и съвременните трилъри, но просто това на мене не ми допадна.
Поздравления за преводача Simple Smile

Последна редакция: пт, 19 окт 2018, 23:47 от evilan

# 161
В момента съм на "Вроден порок" на Томас Пинчън. Страшна работа е това нещо Mr. Green

# 162
  • София
И аз си купих Мозайка от убийства, подтикната от темата. Като довърша Кралицата на юга (нещо тегаво ми върви), я почвам.

# 163
  • Ямбол
Чета "Кметът на Кастърбридж" от Томас Харди. Интересно започва.
В последно време ми харесва да откривам интересни много стари класики.

# 164
  • Berlin
Започнах "Червеношийка" от Несбьо, първа книга - първа среща с Хари Хуле. Simple Smile Засега ми е любопитна.

Общи условия

Активация на акаунт