В момента чета ... 59

• 71 004
  • 753
  •   1
Отговори
# 390
Нямам възможност да давам 50-60 лева на месец. Нямам против да давам пари за библиотека, но да е електронна.
Така или иначе не ми е важно да чета нови книги, все още не съм прочела всички хубави стари.
Честно казано не ми пука за издателствата. нещо жестоко са ме отблъснали и даже да спрат да издават, няма да ми накривят шапката.
И цените, и качеството не ме удовлетворяват, затова залагам на безплатните електронни.

Може, само не ме убеждавайте, че четете електронно само книги, издадени преди 1989 Simple Smile

# 391
И аз гледам да купувам доволно много книги, повечето от наши издателства, тук-таме и от чужди. Искам да оценяват моя труд и затова държа и аз да ценя чуждия. Има издателства, които заобикалям заради некорекно отношение по повод цена-качество, но далеч не всички са такива.

Аз сега чета "Гениалната приятелка" на Феранте, на средата съм и ми е ужасно скучна.

# 392
Нямам възможност да давам 50-60 лева на месец. Нямам против да давам пари за библиотека, но да е електронна.
Така или иначе не ми е важно да чета нови книги, все още не съм прочела всички хубави стари.
Честно казано не ми пука за издателствата. нещо жестоко са ме отблъснали и даже да спрат да издават, няма да ми накривят шапката.
И цените, и качеството не ме удовлетворяват, затова залагам на безплатните електронни.

Може, само не ме убеждавайте, че четете електронно само книги, издадени преди 1989 Simple Smile
В Замунда си тегля книги даже от 2018 г.
В рулит също.
В читанката публикуват книги без излезли през последните 3 години.
Дори преди 2-3 дни си дръпнах Тебеширеният човек.
Има много богат избор!

# 393
Е, книгата на Джон Гришам със сигурност не е преди 1989 година. Първият му роман излиза през 1994 година, ако не се лъжа Peace

# 394

В Замунда си тегля книги даже от 2018 г.
В рулит също.
В читанката публикуват книги без излезли през последните 3 години.
Дори преди 2-3 дни си дръпнах Тебеширеният човек.
Има много богат избор!

Именно, това имах предвид и аз. Simple Smile

# 395
  • Ямбол
Как точно определи тази година 1989?
Чета наистина стари книги и тук-там по-нови.
Читанка увеличиха на пет години и въпреки това пак успявам да откривам хубави книги. особено в последно време чета книги отпреди повече от век.
Ето последните ми прочетени книги, отбелязани в ГР:
Скрит текст:

# 396
Е, и аз чета електронно, после си ги купувам, защото са ми харесали....

Преводите на електронните рядко са от фенове.., така че пак се ползваме от издателствата. Все пак, по-добре е народът да чете.
"Състояние на страх" чета в момента.

# 397
Как точно определи тази година 1989?
Чета наистина стари книги и тук-там по-нови.
Читанка увеличиха на пет години и въпреки това пак успявам да откривам хубави книги. особено в последно време чета книги отпреди повече от век.
Ето последните ми прочетени книги, отбелязани в ГР:
Скрит текст:

Определих я, защото твърдиш, че и да фалират издателствата, няма да ти пука.
Но ако те фалират и няма издаване на нови книги, няма да има и такива, качени в кой да е сайт за безплатно сваляне, следователно няма да има откъде да си сваляш било то стари, било то нови книги. Защото за тези “стари” книги същи някой е инвестирал: за права, превод, оформление, издаване ... За да може някой после да го оцифрова и да ги качи за безплатното сваляне.
Така че ... ако погледнем логично и хронологично ... би следвало да ти пука. Ако не сега, то след 5 години.

# 398
  • Ямбол
Пет години са много малко да прочета всички сканирани и качени книги до момента. Даже 25 няма да ми стигнат. Та, не се притеснявай за мен.

# 399
В момента чета "Пясъчните крале" на Джордж Р. Р. Мартин. Засега не ми харесва много.

Иначе по темата от предните постове - в последно време почнах да купувам доста повече книги от преди,било защото са нови и нямам търпение да ги прочета или пък по-стари,но не намирам в интернет,а също така има случаи в които съм прочела дадена книга свалена от нета толкова да ми е харесала и след това съм си я купила.
Но определено понякога се чувствам много гузно да давам толкова пари за книги,например сега съм си набелязала доста и не ми се смята колко ще ми струват.
Така е - толкова много хубави книги,а толкова малко пари Joy

# 400
От тези "Пясъчни криле" тръгнах да чета един разказ, но не можах да го довърша. Ясно колко ме е "впечатлил" Laughing Laughing
Лиляна, ще има ли тема за номинации за Книга на 2018 година? Аз си признавам без бой, че за пръв път нямам никаква идея кои книги да номинирам Embarassed Дано до края на годината това ми се изясни. Трябва да погледна и списъка си с прочетените книги Tired

# 401
  • Ямбол
Добре е, че ме подсещате.
В началото на декември ще я пусна и ще номинираме до края на годината. Огледайте списъците си.

# 402
Моят е в гудрийдс и благодарение на темата, тази година прочетох толкова хубави книги, че ще има да се чудя коя по-напред да номинирам:)

# 403
Аз също благодарение на темата научих за много книги и автори и благодарение на общите мнения тук си преценям дали да купя определена книга или не. До момента не сте ме подвели в избора,  а аз тайничко ви следя от доста време:)
Относно купуването на книги мога да кажа,  че и аз определено съм привърженик на хартиеното издание,  но  все повече хора от моето обкръжение са на мнение,  че са доста скъпи и все по- рядко си купуват. Затова от скоро започнах да подарявам по поводи ваучери за книжарници и всички много се радват:) Аз също бих се зарадвала вместо нещо тривиално,  пак за същите пари! Simple Smile

# 404
Скрит текст:
Иска ми се най-накрая да се намери начин електронните книги да станат широкодостъпни в законна форма, на достатъчно разумни цени - и българските преводни, и чуждоезичните. Представям си го например като библиотека, от която да можеш да свалиш каквото поискаш срещу такса от порядъка на 1 евро на книга, но файловете да са наистина добре защитени срещу копиране и да се деактивират или самоунищожават след примерно 1-2 месеца. А ако за това време не си успял да прочетеш книгата, плащаш отново 1 евро и я изтегляш пак. Ако искаш да я притежаваш, си я купуваш на съответната цена, разбира се. Мисля, че много повече хора биха плащали по този начин за електронни библиотеки и пиратството би намаляло значително. А иначе съм съгласна, че книгите са скъпи за повечето българи - просто доходите са ниски. Това не означава, че издателствата правят огромни печалби - не, няма такова нещо, просто за да се издаде една преводна книга, има много разходи, които трябва да се калкулират в цената - плащат се авторски права, а читателите не си дават сметка колко голяма сума са те, плаща се за превод (обикновено далеч по-малко, отколкото трудът на един квалифициран и отговорен преводач заслужава), плаща се и на редактор и коректор, на страньор, на дизайнер на корицата (или поне би трябвало), плаща се на печатницата. И накрая, както за всички други стоки, се слага и някакъв процент печалба, но той не е чак толкова висок. Проблемът е, че при нас се правят малки тиражи - огромна част от изданията излизат в 1000 бройки или дори в 500, а това е смешно малко. Но причината е, че дори този тираж често не може да се разпродаде с години. А ако се купуваха по принцип повече книги, тиражите щяха да са по-големи и отделната книга щеше да излиза по-евтино. И вероятно щеше да бъде направена и с по-добро качество, защото щеше да има възможност да се плати повече за превода, например, а не да се наеме първият срещнат "преводач", както нерядко става, и да се спести я от редактор, я от коректор, я от дизайнер, я от хартията. Напълно разбирам, че никой не иска да плаща за лошо качество, аз самата рядко чета преводни книги точно по тази причина - знам, че качеството много често не е достатъчно високо, а на мен ми бодат очите слабостите на превода дори в книги, преведени от езици, които не разбирам, например от френски. Но това лошо качество тръгна от реалността на ниските продажби и малките тиражи, така смятам.

А "Кавалиър и Клей" наистина са удоволствие, продължавам да им се радвам. "Островът под морето" също ми харесва много.

Общи условия

Активация на акаунт