В момента чета ... 59

• 71 079
  • 753
  •   1
Отговори
# 405
Cioccolata, аз вече съм склонна дори да платя пълната корична цена на някоя нова книга, но издадена веднага в електронен вариант. Ако ще я пускат електронно след време, тогава да е на ниска цена.
Ето, чета наскоро за "Тебеширения човек", специално отидох в книжарницата, за да си я купя. Да, ама по навик взех, че я разгърнах първо. Ами... Ситен и гаден шрифт, който ми се размазва пред очите. Или печатът не беше добър, не знам. Гледах, гледах и като си представих какво ще ми струва четенето, я върнах обратно и си излязох.
Слава богу, някой я пусна електронно и така я прочетох. На четеца аз си нагласявам шрифта и големината му, чета комфортно и не се мъча, както със ситните буквички на хартиените книги. Все пак тези книги ги чета за удоволствие, не по принуда. Не мога вече да си позволя едно от най-големите удоволствия в живота ми да ми причинява сълзене на очите и главоболие.
Какъв е проблемът с електронните книги у нас, не знам. Подозирам, че нещо издателската мафия е намесена, защото не става въпрос само за художествената литература, но и за учебниците.
Само да напомня за още нещо при сравняването на цените на електронните и хартиените книги. Хартиената книга можеш да я продадеш, дори на оригиналната цена, а електронната – не. Четеш и дотам.

# 406
Како Сийке, проблемът най-вероятно е, че книгите лесно се "пиратстват" - веднъж качиш ли електронно издание, много бързо ще се намерят хора, които да го пуснат за безплатно теглене в съответните сайтове. Явно премахването на защитите не е трудна работа, особено за можещ и мотивиран човек. Затова са малко издателствата, които предлагат електронни книги у нас - просто е неизгодно. А права се плащат и за електронните - отделно, не заедно с правата за книжното издание. И не се спестява толкова много от електронното издание. Да, не се плаща наново за превода (но предполагам, че все пак е калкулиран отчасти в цената, нали все пак книгата е преводна), нито за хартия и печат, но въпреки това си има разходи. Затова и цените са такива. И пак причината е малкият ни пазар. Разбира се, всъщност пазарът ни не е толкова малък, защото ако говорим за мобилни телефони, със сигурност не ги купуват само 1000 души от цялата страна. Но пазарът за книги се оказва много малък. Е, вярно е и това, че има много голямо предлагане на най-разнообразна продукция - море от книги, а това също играе лоша шега на качествените издания, защото понякога просто потъват в плявата.

# 407
Хартиената книга можеш да я продадеш не само на оригиналната цена, но дори и на по-висока от нея, ако след години се окаже доста рядка.
За тиражите не мога да не се обадя, защото преди време попаднах на едно невероятно безумие. Става въпрос за една книга, която е разделена на три части, както е и в оригинал. И трите части са преведени на български език, но няколко години по-късно втората се изчерпва. Какво се оказва? Някой е направил някаква грешка, в следствие на което тя се оказва с доста по-малък тираж от другите две doh Въпрос: Как се очаква да бъдат продадени останалите копия от другите две части, след като издателството няма намерение да пуска допечатка на втората част?

# 408
  • "Винаги прави това, което сърцето ти казва."
В момента чета "Пътуване към себе си" на Блага Димитрова

“Надзъртах в себе си и ми се завиваше свят, все едно че съм се надвесила над безкрайност.”

Прекрасно е книгата да е в ръцете ти,  да я разлистваш, да спи до теб на нощното шкафче, но все по-често чета от телефона. Очите ми стават на поничка,  но на душата и е кеф от прочетеното Blush

# 409
  • София
Аз също доста намалих купуването на книги напоследък. В момента има 10+ чувала с книги у дома, които не знам как и къде да слагам. Като си купя книга за 15-20 лв. и я прочета, после в най-добрия случай я завъртам през 1-2 приятелки да я прочетат, ако имат интерес. Не препрочитам, друг от семейството също не чете - поне не нещата, които аз чета. С Киндъла просто се родих - много по-лек, мога да си уголемявам шрифта и да регулирам светлината.
Сега почнах на хартия "Ние срещу всички". Струва ми се страшно тежка и с дребен шрифт Blush . Явно съм се поразглезила.
Купувам предимно за Деня на будителя за малкия, на намаленията на Сиела и покрай рождени дни на приятели напоследък хартиени.

# 410
А четете ли по време на път? Аз се опитвам, но за съжаление пътуването ми се отразява зле на организма и трябва да избягам четенето Sad Единствено самолетът ме щади.

# 411
  • Mostly in my mind
Чета по време на път. И съм старомодна и си обичам и хартията и нейния аромат.
Започнах "Мозайка от убийства". Simple Smile

# 412
  • София
Зависи от пътя. В кола ми става лошо, но в метрото нямам проблем.

# 413
Аз не обичам дълги пътувания и затова единственото ми спасение е книгата- пренасям се "направо в нея"Simple Smile

# 414
И аз не искам да продължавам да се затрупвам с книги вкъщи, просто свършва мястото за слагане. Скоро ще трябва някак да се отърва от една част. Затова съм абсолютно "за" електронните издания - аз чета на Киндъл и ми е много удобно. (Естествено, обичам да чета на хартия, но за хартиените издания си трябва физическо място, а то свършва.) Но наистина бих искала да има възможност за библиотека като тази, която описах - не знам доколко е изпълнима тази идея, но не е и редно да се консумира чуждият труд безплатно. И съм категорично на мнението, че който чете пиратски книги (или гледа пиратски филми, или слуша пиратска музика), не може да има никакви претенции към качеството. За да имаш претенции, трябва да си платил. И претенциите трябва да се адресират към издателството, подплатени с конкретни доказателства, и то всеки път, а не да махваме с ръка и да си казваме, че така или иначе няма да се вземат мерки.

# 415
  • Разпиляна във въображението
По едно време бях спряла да купувам книги. Четях основно електронни. После открих старата промоция на Озон с Виза и "полудях" Simple Smile В резултат се затрупах с много, но отново продължих и с електронните. Сега отново имам спирачка, плюс карта за библиотеката, където получават много от новите заглавия.
Прочетох "Къде е Президентът?" на Бил Клинтън и Джеймс Патерсън. Типично американско клише. Чете се бързо, има американски патос, обичайното набиване на канчетата и докато отметвах страница след страница си мислех, че това е готов филм и може би затова е написана. Не съм проверявала дали има подобна информация, но не бих се изненадала.
Започвам "География на гения" на Ерих Уайнър.

# 416
Този Тебешерен човек има ли го в ел. вариант или е само на хартия. Бих го купила за мен или подарила на някой за Коледа след препоръките ви.

# 417
Този Тебешерен човек има ли го в ел. вариант или е само на хартия. Бих го купила за мен или подарила на някой за Коледа след препоръките ви.

Аз го имам в ел. вариант.

# 418

Къде го има, за да си го дръпна?

# 419

Къде го има, за да си го дръпна?

https://dox.abv.bg/download?id=9611478940 Ето тук, потребител по-горе е пуснал линка.

Общи условия

Активация на акаунт