В момента чета ... 59

• 70 980
  • 753
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Прочетох "Виенското братство" от Ингар Йонсрюд. Много типичен сканди трилър - имаме полицай с лични проблеми, извратени лоши герои, малко политика, малко тероризъм, връщане назад към Втората Световна. Динамичен роман, който прочетох бързо, но финалът беше претрупан според мен и развали иначе отличното ми впечатление.

# 421
  • София
Аз започнах Разказът на прислужницата на Маргарет Атууд. Засега върви добре, интересна е (не съм гледала сериала).
За мен и авторката, и книгата бяха откритие. Антиутопия, която те жегва... кара те да се замислиш. Няма да се разочаровате, мисля.
Довърших книгата и сте напълно права. Освен, че е интересна като сюжет, ми допадна и като стил. Мисля в бъдеще да избера и друга нейна книга.
Следващата в списъка ми е Крадецът на книги на Маркъс Зюсак.
Относно дискусията - напоследък купих доста книги, имам и свалени на таблета, не знам кога ще ги чета. Въпреки това, когато вляза в книжарница, не мога да се спра и винаги взимам нещо. Тази тема не ми помага особено във въздържанието... Grinning

# 422
Следващата в списъка ми е Крадецът на книги на Маркъс Зюсак.
Наскоро я прочетох. Тежка, хубава книга.

# 423
  • София
Вечната дъвка скоро няма да има правилен отговор Nerd Първо, който обича хартия, обича хартия. А който обича удобството на четците, обича електронните опции. Аз обичам хартията и си я складирам, и още в 9 клас спрях да взимам на заем, от библиотеката и пр. Моите книги са си ми като деца, гледам си ги, галя си ги, понякога ги отварям втори или двайсетивтори път, понякога не. Не давам книги назаем или рядко, защото съм имала случаи да не си ги получа, не взимам назаем, защото си ги искам да се гледаме налични. Чета и електронно, но силно ограничено, не ми е приятно.

Обаче с цените не сте прави. От години има промоции, аз си купувам книги само от тях и в редки случаи на регулярна цена. Обикновено за 100 лв мога да си взема толкова книги, които я прочета за 3 месеца, я не. По-често не. Като клишето за мацките с обувките съм в това отношение. В този ред на мисли, замисляли ли сте се колко пари за какво друго харчите? 15 лв. е има-няма кило сирене, но не и кашкавал, не стигат за 3 кутии цигари, билет за кино без пуканките, едно ходене на фитнес без карта, токче на обувка и блуза в намаление (за която едно китайче или мексиканче е дало живота си). И да, зад всички тези продукти стоят редица хора, както и зад написването, превеждането, издаването, разпространението, рекламата на една книга. Така че аре стига с това "книгите са ни скъпи". И не е хартията проблемът, макар че - да, повечето издателства нямат електронни варианти, сигурно с причина.

# 424
  • у нас
Въпрос към вече прочелите "Тебеширеният човек" -книгата има ли елементи на ужаси? Имам я в ел. вариант, анотацията звучи супер, обаче не знам защо си мисля, че има ужаси в нея(а аз изпитвам ужасия от такива книги и филми😱). Ако е криминална или трилър ще я прочета, но иначе не бих.... Та, моля за мнение Simple Smile

# 425
За мен в книгата няма ужаси. И трилър много много няма. Очаквах повече. Нищо нечетено и никакви изненади.

# 426
  • Варна
Аз я чета в момента. Много ме дразни използването на "напът", вместо "на път".
Да не съм пропуснала някаква нова правописна промяна?

# 427
Да, вече е правилно да се пише "напът", когато се използва преносно, например "Науката е напът да открие лек за рака." А когато се изполвза буквално ("На път за Варна се отбих във Велико Търново."), се пише отделно. Това е според последния правописен речник, мисля, че от 2012 година беше, но може и да греша годината.

# 428
Малко е извън темата, но не би могла да ми се обърне ръката и да напиша "напът". Ужасно ми изглежда. С всички тези промени, които приемат в писледно време, се чувствам като динозавър. Спомням си колко ме подразни миналата година в една книга "четиресет". Все едно четях чат на пубери.

# 429
Да, има някои безумни промени, включително това "четиресет", но след като са в речника, който е нормиращ, трябва и излизащите книги да са съобразени с тях. И мен ме дразнят, но няма начин - ако преводачът не напише "напът" или "четиресет", след това или редакторът, или в краен случай коректорът трябва да поправи "пропуските".

Между другото, има една много полезна страница, непрекъснато я поглеждам, когато имам съмнения: https://kaksepishe.com/ А миналата година излезе и книгата на авторката. Ето, например, нейното мнение за "напът": https://pavlinav.wordpress.com/2012/04/05/1-22/

Опа, тук пък авторката не е съгласна: http://ibl.bas.bg/ezikovi_spravki/pod-raka-i-podraka-no-samo-na-pat/ Но не е вярно, че няма дума "напът" в речника - сега погледнах, в този речник, който излезе 2012 г., си има "напът". Не знам вече...

# 430
Разбира се, че има дума "напът" в книжния речник на БАН от 2012 г. Не знам къде е гледала дамата (Диана Благоева), но не е редно да заблуждава по този начин хората.
Между другото, не е за първи път работещи в ИБЕ на БАН да не знаят какво са писали в собствения си речник и да твърдят, че обратното е вярно. Щом дори те не владеят правописа, който самите те кодифицират, как се очаква от нас да сме грамотни, не знам...

# 431
Сигурно друг е писал Simple Smile Но наистина положението взе да излиза извън контрол вече, на счетоводители ни обърнаха - да следим промените в "законите", които отгоре на всичко далеч не всеки път са логични. Никаква нужда няма от "напът" и "четиресет", само изглеждат грозно.

# 432
  • София
Леле потресохте ме с този речник от 2012г. Дори не знаех за него. Никога не бих предположила, че "напът" е правилно изписано, пък било то и в преносната му употреба Blush .

# 433
Ето го: http://ibl.bas.bg/ofitsialen-pravopisen-retchnik-na-balgarskiya-ezik/

На мен ми харесва, че в него е включено "кликвам", защото вече ми се струва прекалено остаряло да пиша "щраквам". Но пък няма "линк", така че трябва да се използва "връзка", макар че също вече започва да стои странно...

# 434
  • Варна
Съжалявам, че оспамих хубавата тема с това "напът", обаче точно защото съм счетоводител и чета предимно специализирана литература, когато реших да чета The chalk man, това "напът" ми се струваше като НАП обаче членувано. И си викам брех и тук ли... Grinning Спирам със спама.
Остава ми още малко от книгата и след това започвам "All the light we cannot see" by Anthony Doerr. Някакви мнения? Гледам е с висок рейтинг в гудрийдс.

Общи условия

Активация на акаунт