Още не говори!

• 14 253
  • 68
  •   1
Отговори
# 30
Много добре звучи! Но се чудя дали трябва да го запиша първо час за психолог или направо логопед? Дали работят съвместно на тази диагностика? Иначе още по-добре според мен щом родителят не влиза с детето- ще е по-съсредоточено и няма да се разсейва.

Ами записваш час за консултация с Нина, идва и детето с теб. Започват работа с логопед, при който има свободни часове. А те по време на диагностиката ще си работят екипно. В смисъл че и психологът прави оценка на детето.

За психолог, ако питаш Нина, понеже съм изчела всичко, което някога е писала (включая в бг-мама), добрите детски психолози в София са точно трима. Аз не съм водила моето, де. Но да кажа, че логопедът беше много полезен и от към игри, които показват на децата, защото детето се научава на повече игри и съответно е по-самостоятелно, вместо само да ми виси за полата. И на концентрация ги учат. Тоест не е само говорът, ами работят комплексно. След всеки час дават и обратна връзка какво са правили и как се е справило детето, както и какво да се прави вкъщи.

Да добавя, че не е евтино - 35 лв на час. Два пъти в седмицата са посещенията по 50 минути. За децата, при които трябва допълнителна работа, освен индивидуалните посещения, предлагат и работа в сборни групи, два часа на занимание.

Нина е много опитна и я препоръчвам, наистина. Другата, която съм чела, и ми е направила много хубаво впечатление, но не сме посещавали, е Светлана Картунова. Четох нейни отговори на въпроси в един форум и ми падна ченето.

# 31
На първоначалната среща и обследване влизаш задължително.

Е, да, разбира се, че влиза с детето при Нина. Аз и на първия час при логопеда влязох, а на следващите си седях отвън и пих кафе Simple Smile

# 32
  • София
Моят син посещаваше и Монтесори група около година, както и психолог от 2 месеца насам. Но това го определя Нина Йорданова или се предлага от логопеда, който работи с детето. Първата среща е с Нина Йорданова, а оттам насетне се разбирате според нейната преценка, както и вашите възможности.

# 33
35 лв на час не е толкова много. Колкото толкова- все пак са за развитието на детето.

# 34
35 лв на час не е толкова много. Колкото толкова- все пак са за развитието на детето.

О, с радост ги давах, дори. Днес примерно преди малко водихме следния разговор (приспивам го): Той: Мамо, сте спис ли? Аз: Да, Той: Добе, лягам. Той: Мамо, сте ставас ли? Аз: Спя, Той: Добе, лягам. Simple Smile Просто ни е далече от градината в момента, а пък зимата да го водя до там и да го връщам на градина, направо ще е мъчение за него.

# 35

О, с радост ги давах, дори. Днес примерно преди малко водихме следния разговор (приспивам го): Той: Мамо, сте спис ли? Аз: Да, Той: Добе, лягам. Той: Мамо, сте ставас ли? Аз: Спя, Той: Добе, лягам. Simple Smile Просто ни е далече от градината в момента, а пък зимата да го водя до там и да го връщам на градина, направо ще е мъчение за него.
Ама то детето си говори идеално за възрастта си, няма и смисъл от това.

# 36
Моят брат проговори на 4 годишна възраст. Преди това говореше само някакви си негови бебешки думи. Водили сме го на логопед и жената каза,че детето си е супер и няма за какво да се притесняваме. Нямало абсолютно никакъв проблем и е въпрос на време да проговори. Е,сега е на 14 години и не можем да му затворим устата. Всички деца са различни. Не се притеснявайте.

# 37
  • София
Късното проговаряне понякога носи рискове, които проличават в предучилищна възраст. По-добре е да се направи ранна консултация с логопед, дори и нищо да няма, отколкото да се успокояват, че на Гергина детето проговорило на 3-4-5.
В момента има "епидемия" на бавно проговарящи деца, най-вече момчета, което се дължи и на въвеждането на всякакви визуални и слухови стимулации от най-ранна детска възраст. Отделно с това захранване с пюрета става все по-чест хранителния проблем, който предшества и е свързан с говора след това.

# 38
  • София
Аз не бих лежала на кълка че на някой друг детето видиш ли по-късно проговорило и било супер.

Пример е моето, проговори на 2г и 4-5 месеца някъде, сега е на 3г и 6 месеца, не спира да говори, надува ми главата, НООО има проблем с дъвкането на храната и държи дълго време храна в устата. Ходим на логопед по този повод, малко хора знаят че логопед работи и за такъв проблем. Ако си лежах на кълката че е злояд сигурно нямаше да ходим на логопед.

# 39
Моят син не е от децата, които стоят по устройства особено много. Той е по действието. Не стои на едно място. Постоянно прави нещо. Не е от децата с тихоте дейности-примерно да рисува с часове. Проходи рано, започна да не ми разрешава да го храня много отдавна, дъвче всичко също отдавна. Памперса реши сам, че не го иска преди други деца около нас и доста преди брат си. Изобщо като второ дете всичко гледа от брат си и бърза и той да прави нещата като него. Мислех си, че и с проговарянето ще е така, но уви. Играе с деца, но просто почти не им говори- но те децата и без думи се разбират и играят. Бута се да играе с големите деца. Но явно вижда, че и без да говори го разбират и не смята за нужно. И по принцип е голям инат. Преди месеци като го карах да повтаря думи-направо ми тропаше с крак и казваше “не”.

# 40

Ама то детето си говори идеално за възрастта си, няма и смисъл от това.

Ами не знам дали няма смисъл, защото мисля, че би дръпнал още, а и наистина ходи с голямо удоволствие. Но просто няма как. Иначе, да, изреченията са в стил: "Това там не е мама, а тати". Което са доста думи в изречение за 2-годишно.

Понеже видях в следващ пост, че го караш да  повтаря, мисля, че друг подход може да е по-подходящ. Ако нещо му е много интересно, организирай ученето около тази тема. Моето дете понеже е много запалено по коли, така научихме цветовете. Вървим си и - Ето бяла кола, ето синя кола, ето жълт камион... Ако взема да му покажа цветове с нещо, което не му е интересно, по-трудно ще се получи. Също Нина съветва да се играят повече ролеви игри. Примерно Мечо е вкъщи и животните му идват на гости. Първо идва (да кажем) заекът и казва "Здравей, мечо, аз съм заек, идвам на гости". После идват по същия начин всички плюшки, които имате. После им давате да ядат въображаема торта /или друго/ и да пият чай от детски сервиз. След това с детето четете на животните книга. И после си тръгват по същия начин - "Мечо, аз си тръгвам, чао, чао", Мечо: "Чао, чао, заек". Аз съм слагала до детето плюшки и съм давала една лъжица на него, една на: "Хайде ам, слон (заек, вълк, хипопотам). Като резултат започна и той да храни животните, както и мен, а и лесно ги научи. А и той самият започна да измисля игри. Например скоро ходи на лекар и оня ден идва с една обувалка да ми проверява гърлото да съм кажела - Ааааа.

И също книжки, в които има много повторяемост с рими като Дядо вади ряпа и Житената Питка. Всеки ден. Моето вчера понеже му казах, че заспивам и решило да чете и го слушам - Тая питка, бляблябля (понеже не знае нататък Simple Smile ).

# 41
Е, не, не го карам на сила да повтаря. Когато иска нещо, например вода, тогава и не е насила. Гледаме картинки в книжката сочи и казва “мамоооо” и аз обяснявам. Каквото му е интересно го назовавам. Колите също обяснявам какъв цвят са и така. Иначе като пожелая да повтори- се опитва само когато поиска. Както написах- доскоро не желаеше да повтаря- “неее” и “нямммм”(няма). Сега вече поне се опитва. Но и бебешкият пубертет отминава. Говорим си постоянно- аз на моя, той на неговия език. Ще пробвам ролевите игри вкъщи.

# 42
Спомням си, че имаше един такъв период. Моят е от раннопроговорилите. Но имаше един такъв период, в който започна да си бърбори, вместо да продължи напред с говора. На 3 и половина отново имаше един такъв период на "затъпяване" (извинете за израза), но просто ми правят и на мен впечатление тези периоди. Вместо да подобрява или обогатява говор, детето започва да "влачи", т.е., да не произнася както трябва. После, ми прави впечатление, че има скок - изведнъж показва, че е усвоил нови изрази и думи, които не знам, че може да произнася.
Поизчакайте 2-3 месеца е моят съвет.

# 43
Здравейте мами, моля за съвет малката ми е на 4г. И 6м., но още изговаря част от нещата като току що проговарящо дете. Консултирахме се веднъж казаха, ще се отпусне от самосебе си. Когато е сама и никой от нас не е около нея изказва думите правилно в мига, в който попиташ нещо тя започва по старо му. Дори и в детската някои неща не изговаря както трябва. Има ли някой с подобен проблем,  моля за съвет как да постъпи.

# 44
И аз не бих разчитала на някакви примери, в които някой проговорил на 5 и ей така изведнъж всичко е идеално и както си трябва.
Аз заведох сина ми на консултация с проф. Боянова в НБУ когато на 2 години и половина не говореше разбираемо и много. Въпреки, че нямаше конкретен неврологичен, психологически или физически проблем започнахме да посещаваме логопед от тогава та до края на лятото тази година (на 6 е вече).
Няма проблем с говорене, звуци, разбиране или разбъркване на срички, но има известен проблем с фината моторика въпреки работата с него. Представам си, ако не бяхме работили ...
То е като да го заболи нещо детето - може и да е нищо, ама ходим на лекар. Защо да не се посети и консултация с професионалист, ако нещо ни притеснява в развитието?!

Общи условия

Активация на акаунт