Ден Първи
" И днес е ден като ден, скучен и дълъг. Мама я няма повече от месец. Замина на онова обучение за Италия, което тати и подари. Баба Тюркян вдигна ръце от мен и уж щеше да помага на тати в моето отглеждане, се сети още на втората седмица, че има да прави зимнина... Посред зима???...И се изнесе!!! После Ниханче малко се поинтересува от мен, но и нейния интерес не се задържа дълго... Не знам защо... Може би защото реших, че якето и е мръсно и го сложих във ваната и пуснах водата без да искам...и забравих...и джобовете и били пълни...Ами да си ги и извадила...После тати на мен ми говори строго и ме гледа лошо...По едно време се появиха Нерото и Кориша, но и те си заминаха...Реших, че онези гадни банани, които ме карат да ям, най добре ще се скрият в " многоо скъпите " и обувки и тя падна и се удари и сега куца...Ами аз не съм виновна, да не се е събувала...Тати пак ме гледаше строго и ми говори сериозно...Кориша пък се разсърди, защото реших, че яденето в неговата чиния е по хубаво от моето и когато реших да си го взема и .... ами обърнах го върху него и папагалския му костюм яде и той...а това , което се размаза по пода даже и него изчисти и аз реших да помогна на тати с едно рошаво нещо, а то се оказаха перушините на Кориша и те се омазаха...И пак ме гледа тати строго, но този път не ми се кара сякаш...Знам ли... И сега сме само двамата и лелката, която идва да почисти. От утре ще съм на детска градина във фирмата на тати...Да се социализирам с другите деца... Но дали ще стане, кой да каже... Сега трябва да ме изкъпе тати Йомер, защото кучето от улицата ме облиза цялата, имам кал в ушите, камъчета в джобчето на якето, листа в косата. Ами опознавам света, няма как. Обаче се чудя дали и г-н Ипликчи е мръсен колкото мен? Утре пак ще пиша, сега съм уморена. Само да попитам, вие като се къпете във ваната поливате ли си крачетата с лейка за да порастат големи? Днес полях на тати краката, утре ще поверя дали са пораснали те или чорапите му. А кой влиза в баня по чорапи? Йомер Ипликчи, да не повярваш. И една снимка от албума ми, аз, парцаливото Гюпсе, което още не е парцаливо в по млада възраст."