Истанбул [тема 46]

• 81 671
  • 741
  •   1
Отговори
# 645
Здравейте момичета
Извинявам се за закъснението и аз да разкажа моят престой в Истанбул.
Както бях споменала пътувахме с ТА която ползвахме само за хотела и транспорта.Тръгнахме в четвъртък вечерта в 23 часа на границата минахме сравнително бързо имаше около 20 автобуси ние бяхме 10 по ред.Автобуси от северна и северозападна България основно.Пристигнахме към 6:30 на Аксарай на около 100 метра от трамвайната спирка спряхме да чакаме местният екскурзовод до 8:00 🤔🤔🤔 докато чакахме на ъгала баничарницата вече работеше та се озовахме вътре с порция си бюрек и чай мммм много вкусно запълнихме времето.След като пристигна нашия Гид първо се отправихме на обиколка към Султан Ахмед площад рано сутринта спокойно няма хора страхотно,от там с автобуса до азиатската част точно до двореца Бейлербей има нещо като мини парк от там се вижда моста малко снимки и обратно към Европа посока Св.Стефан незнам защо очаквах нещо по голямо аз не си падам по църкви но хубава е да бях е виждала във формата на торта една българка живееща в Истанбул е направи та може би затова очаквах нещо уаууу🙄🙄🙄.От там настаняване в хотел Хамидие намира се на 20 метра от Принцовата джамия не съм впечатлена доста захранен хотел и бедна закуска,но това не ни притисни изобщо в близост до спирката на метрото Везничилер  и до спирката Лалели Университет на Т1.Починахме два часа и в 14 часа се отправихме към Св.София групата която тръгна след мен се оказа 18 човека ( пълен ужас никога повече) та част от тях влезнаха в Св.София с останалите отидохме до Гюлхане парк кой с кафе кой с вкусна царевична поседнахме да ги изчакаме,парка беше пълен с ученици и туристи времето беше през всичките дни топло по къси ръкави се движихме.От там се спуснахме до Еминюню с ферибота се отправихме към Кадъкьой да търсим Мода( бях чела тук за Мода и квартала) ферито беше пълно с Истанбул карт е 3 тл.Трамвая и метрото 2,60 тл.Както знаете Мода е на разстояние от спирката на ферито и почнахме да вървим като питах от време на време да не загубим посоката,е точно това търсене явно изнерви част от придружаващата ме група и взеха да мрънкат колко тъпо било,скучно та с две думи се заформи скандал на един му се влоши,друг пък бил се забавил много в магазин направо....съжалих милион пъти не успях да се насладя на уличките и атмосферата и въпреки негативна си обещах че пак ще го посетя определено има атмосфера.Та едни си тръгнаха други останаха стана типично по български.Прибрахме се вечерта към 23:50 и направо по леглата,че и предната вечер не бях спала.На другата сутрин по молба на една от жените рано рано в 7:00 тръгнахме двете и дъщеря ми към Аксарай да търсим магазин за авто части😥😥😥много съм мекошава и немогат да отказвам намерихме взехме заден стоп за Мерцедес 😂😂😂 от там към хотела по улицата на пердетата и спалните комплекти ( имах поръчка за друга приятелка) взех каквото ми беше поръчала и ето ни в хотела.Групата седи и чака,някой от обидните от снощния скандал решили сами да ходят(разбирам ги ) обясних как се стига до местата който искаха да посетят.Имах идея да посетя Бейлербей и кафето с възглавничките (е не стана пак мрънкане охкане пъшкане това ме отказа) затова се отправихме към Везничилер от там с метрото директно до 4. Левент направо на Сапфир. Аз и дъщеря ми останахме долу по магазините защото сме посещавали Сапфир.Останалите се качиха на горе.От там обратно с Метрото на Таксим  и надолу по Истиклял.И отново трябваше да раздам правосъдие кой на където иска да ходи обясних отново и написах на листчета как да се приберат.И се започна голямото обикаляне по магазините на Истиклял хапнахме в една от закусвалните ,вкусно беше готвено а какво ашуре хапнахме,не съм любител на сладките неща но определено си заслужаваше вкусът на портокалови корички още ме преследва и не беше натъртващо сладко.Айде пак по магазините към 17:30 почивка на Mado е чай,кафе,кюнефе трудно намерихме места Истиклял се пръскаше от хора,страшно много  сърби,босненци и македонци към 19:30 вече се спускаме към Кулата Галата невероятно малки улички прекрасна атмосфера и огромна опашка,малко снимки направихме и надолу към трамвайната спирка по пътя хапнахме и миди( любимите на дъщерята 😊) С Т1 до Капалъ чаршъ мигане из уличките и магазините до припадък хахаха,аз си кротувах и реших да не събирам негативи а следващият път сама с детето.Докато чакам оп сергийка с царевица на жар еее толкова вкусна царевица не бях хапвала.Стигнахме до хотела оставихме милионите торбички с покупки и в посока Аксарай да хапнем пиле на грил( хубаво се натъпкахме хоби то щото цял ден все едно не бяхме хапвали) прибрахме се в хотела да оправяме багажа че на сутринта към Бг.Сутринта стандартно отпатуване като минаваме през МОЛ Форум за аквариум и обиколка към 14 часа обратно за Бг.В 22:00 бяхме в Пловдив е това беше моят престой.
ПС: Повече никога с толкова много познати,за да мога да се насладя на града😍😍😍

# 646
  • Варна
Здравейте, признавам си, че още не съм чела темата, ще я прочета не пътувам без да събера информация предварително. Само да ви попитам за две семейства за няколко дни в Истанбул ще ми препоръчате ли да ползвам агенция за транспорт и нощувки или да се планирам с автобус Варна - Истанбул и airbnb за нощувки? Много благодаря предварително!

# 647
  • Sofia
Liyan@, кажете ни малко по-конкретно какъв тип турист сте, какви очаквания/предпочитания имате за пътуването, кое ви е важно, за да ви насочим в дилемата ви Simple Smile
Иначе всеки ще даде съвет според личния си вкус.
Защо ви е агенция, ако ще я използвате само за път и нощувки?

# 648
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Надето87, тези 18 човека доброволно ли си ги повела, или те се присламчиха към теб в автобуса? Самоубийство е такава група, стотици пъти сме коментирали как компанията може да провали всяко преживяване, особено ако са от онзи така разпространен напоследък вид туристи, на които всеки им е длъжен и те са най-важни на света.

# 649
Ноември ще ходим до Истанбул.
Доста изчетох по темата, но не открих някои отговори и ще съм благодарна ако някой може да помогне.
Кой от двата аквариума ще препоръчате. Гледам, че единия е до лего ленд и има промоция с него, но другия май е по-голям и по-хубав.
В увеселителния парк за деца 4 и 8 години какво ще препоръчате да се купи като билети?
Ще пътуваме с кола, което до колкото разбрах означава, че веднага след границата трябва да купим и заредим карта с 35 лири от някакви бутки от дясно?
Ще спим в кв. Фатих кой круиз по Босфора ще препоръчате?
Леголенд покрит ли е или открит или има и покрита и открита част? Въпроса ми е свързан ако някой от дните вали да мога да комбинирам програмата?
В забележителностите има ли намаление за деца или безплатен вход до определена възраст?
И някой от Вас възползвал си се е от това?
https://www.istanbultouristpass.com/whats-included

Сърдечно благодаря на всички, които ще ми помогнат Simple Smile

Последна редакция: сб, 27 окт 2018, 22:53 от ksc

# 650
Надето, благодаря за разказа.
Това с компаниите е абсолютно забранено. Simple Smile
Аз деликатно отбивам такива атаки.
Но важното е, че сте били там, разходки, хапване, колко му трябва на човек. Simple Smile

Аз ви нося много симпатична статия за Балат и Фенер.
Наслаждавайте се.

https://life.dir.bg/lyubopitno/pateshestvie-do-skritite-katcheta-na-istanbul

# 651
Здравейте !

Преди около седмица решихме да посетим Истанбул с децата през междусрочната ваканция .

Оттогава ви чета , защото знам , че тук е океан от информация . За което безкрайно благодаря на всички .

Ето , че дойде време и да се “разпиша “ 😄

Съжалявам , че нямам повече време да се подготвя . Но предполагам , че ще има и следващи пътувания . Така че вече ще следя редовно .

Ние сме били със съпруга ми преди години. Традиционните забележителности сме ги разгледали.

Сега пътуването е изцяло свързано с децата .

Ще бъдем в Истанбул от сряда до неделя . Пътуваме с кола в сряда през деня .  

Хотелът ни е в близост до площад Таксим .

При пътуванията си разчитам на Гугъл мапс . Предварително си набелязвам местата за посещение . И използвам препоръките им за транспорт като задам начална и крайна дестинация . Досега не са ме подвеждали , дано и този път е така .

Тези дни ще прочета още малко и ще направя програмата по дни .

В общи линии това , което съм набелязала е :

Музей на Рахми Коч

Миниатюрк

Св Стефан

Леголенд Дискавъри център

Джурасик ленд

Истанбул Аквариум

Рьоне парк ( евентуално )

Разходка с корабче по Босфора

Таксим - Истиклял

Галата - кула , мост

Девичата кула ( евентуално )

Сапфир

Возене на финикуляр 😄 ( всичко трябва да се опита )

Разходка с метро по моста Халич и слизане на мтростанцията , която е на моста .

Разходки за усещане духа на Истанбул 😉

Похапване на традиционни турски ястия и сладкиши 🙃

Май за това посещение - толкова .

И други неща харесах и набелязах , но няма да остане време този път .

Въпросите , с които бих искала да ми помогнете :

1. Децата ползват ли отстъпка за градски транспорт - възраст 5, 8, 11 години ?

2. Има отстъпка за онлайн билети за Лего и Аквариума . Ако закупя - разпечатвам ли ги или само ги плащам онлайн и ги търся на място .

3. Не открих каква е таксата за Джурасик ленд . Ако някой има представа каква е ?

Разбира се - приемам всякакви съвети.

P.S. Няма как да не се извиня за дългия с пост

Последна редакция: сб, 27 окт 2018, 22:18 от Radani

# 652
  • Варна и...духом на Босфора
Заден стоп за Мерцедес?!!!?
18 човека?
Ми оставяш ги на Бичето и кой откъде е!

# 653
Здравейте , чета с удоволствие всички коментари , следващата седмица ще ходим на организирана екскурзия до Истанбул,Чорлу и Одрин , искам да попитам някой ходил ли е в някакъв бар , който да препоръча и как стои въпросът с транспорта след полунощ , има ли такъв , ако не някой знае ли цените на такситата ? Rolling Eyes

# 654
  • София
Като прочетох Надето 78 и се притесних! А така го
чаках този Истанбул... И за мен отсега са се прикачили
15- 20 човека, които не знам как ще опазя в Истанбул.
Някои от тях отиват за първи път, други са ходили
много отдавна. Ще ги водя на Принцовите острови, на тур по Босфора, на Сапфир, Истиклял, Галата, Св. Стефан и Египетския пазар.
Аз повечето дворци и музеи съм посещавала, който иска да ходи с
организирано от фирмата. Само Йеребатан и кулата Галата
не съм посетила и ако може - сега са наред.Не съм ходила и в Азиатската част, но с толкова народ след мен как да тръгна?

# 655
Здравейте Благодаря на всички допринесли и частица от тази необятна информация за Истанбул . И така признавам си четох ,четох но инфото е доста а аз дефакто имам мн малко време за пред монитора , затова реших да попитам директно за по бързо ориентиране .Ще пътуваме за първи път към Истанбул - била съм там в  далечната 1992г срамота но факт Simple Smile , трима възрастни сме аз мъжо и синът ни . Обмислях да сме с  ТА но не съм фен на организираното посещение така че отпадна тоя вариант .Мислехме да бъде с кола но ме достраша дали ще се справим и накрая  решихме да бъдем с автобуси - тези които са с нощно пътуване  ( да не губим от малкото ценно време)за да имаме повече време за разглеждане , не знам дали постъпваме правилно приемам мнения и по този въпрос . Въпросите ми са коя част е най добра за запазване на хотел като се има в предвид че ще бъдем четири дни и ми се ще да обиколя доста места  , освен историческите забележителности  ми се ще да видим   Сапфир , Аквариума , разходката по Босфора и т.н. Била съм в Анталия и съм наясно много малко  с картите за пътуване т.е. -тези които се зареждат, питането ми е има ли карти за Истанбул подобни например на Рома пас т.е  освен да важи за всички линии да има и намаления за посещенията .Малко хаотично стана за което се извинявам .Благодаря предварително на отзовалите се Simple Smile

Последна редакция: нд, 28 окт 2018, 16:49 от ludiazaek

# 656
  • Sofia
По зададените въпроси, свързани с атракциони и забавления за деца, не мога да кажа нищо. Но назад в темата имаше майки, които са разказвали доста подробно, потърсете техните мнения.

Относно това:
Обмислях да сме с  ТА но не съм фен на организираното посещение така че отпадна тоя вариант .Мислехме да бъде с кола но ме достраша дали ще се справим и накрая  решихме да бъдем с автобуси - тези които са с нощно пътуване  ( да не губим от малкото ценно време)за да имаме повече време за разглеждане , не знам дали постъпваме правилно приемам мнения и по този въпрос . Въпросите ми са коя част е най добра за запазване на хотел като се има в предвид че ще бъдем четири дни...
Да, щом не си падате по организирани посещения, вариантът с автобус и после сами е идеален.
За хотел препоръчвам района, който съм маркирала в червеното каре.
За градския транспорт ползвайте Istanbulkart - вижте информация в първото мнение на първа страница в темата.
За музеите има Istanbul Museum Pass - инфо също на първа страница.
Изобщо ви съветвам да разгледате подробно първия пост и за уточняващи въпроси да питате пак.

Edit: благодаря на Пепел от рози за линка - чудесна статия! Simple Smile

Последна редакция: нд, 28 окт 2018, 18:42 от Melite

# 657
  • Пловдив
Здравейте, момичета!
Края на ноември/нач. на дек. планирам да заведа майка ми (72 г., с болки в краката) на екскурзия в Истанбул. Моля препоръчайте ми ТА (с качване от Пловдив). В сайта на Караджъ турс пише, че се пътува с автобус или микробус. Второто не ни устройва предвид майка ми. Четох, че пешеходната разходка си е "тичане след екскурзовода". 🤔Отново - греда. Ами, ако откажем пешеходна разходка, нали има и автобусна такава - с нея може ли да се разгледат обектите?
П. П нямам възможност за пътуване с кола, а самоорганизацията (макар и по-добър вариант, особено с човек, който се нуждае от чести спирания за почивка), ме плаши.

# 658
А в петък има ли го още пазара в Картал ...

# 659
На живо откриването на летището в Истанбул:
https://youtu.be/edUY2F77m0g

Общи условия

Активация на акаунт