Истанбул [тема 46]

• 81 654
  • 741
  •   1
Отговори
# 660
Таня67👍💐🌺🍀, благодаря за информацията, отделеното време и желанието да ми помогнеш.
Желая здраве и емоционални срещи, пълни с радост и усмивки с прекрасен Истанбул💖

# 661
Доста се спекулираше с името на новото летище. Някои дори предричаха, че ще се нарича РТЕ (Реджеп Таип Ердоган). Преди малко бе оповестено - летището ще се нарича летище "Истанбул".
Честито!

# 662
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Пирожка, може да прозвуча много груба, но не сте за екскурзия в Истанбул. Или поне не в комплект с майка ти. Ориентирайте се към нещо като Будапеща или Румъния.

# 663
Пирожка, самоорганизирайте се! Отидете с влака, запазете хотел до Сиркеджи, прочети темата и яваш-яваш по най-леките маршрути. В града има свестен транспорт, корабчета и пейки за почивка. Самата аз съм кон (както ми се смееха приятелките напролет) и мога и 25 км на ден да мина без проблем, но заради невъзможността на едната другарка да се движи много пеша (макс. 5 км) вкарах доста обществен транспорт в програмата (или препусках сама до Сюлеймание, примерно).
Сега в края на седмицата ни предстои второ петдневно ходене до Истанбул с влака, та заради другарката ще се наложи да се качим на автобус (или по-добре корабче) до Свети Стефан. Аз за четири спирки автобуси не хващам.
Напролет видях двойка доста възрастни български пенсионери с бастуни пред нашата църква, които после се връщаха с влака за България (т.е. самоорганизирани). Та не е невъзможно.

# 664
Доста се спекулираше с името на новото летище. Някои дори предричаха, че ще се нарича РТЕ (Реджеп Таип Ердоган). Преди малко бе оповестено - летището ще се нарича летище "Истанбул".
Честито!
...
Честито да е Летище Истанбул!
Гледах и аз церемонията по откриването.

# 665
  • Elena, Bulgaria
Едно предложение от мен, което не съм срещал в този раздел. Това е Kirim kilise, намиращо се близо до Галата кулеси. Църквата е построена на мястото на старо гръцко гробище, в нео - готически стил, през 1856 година, в памет на английските войници, загинали е Кримската война. Камъните, използвани за строежа и, са били доставени от Малта. През 1970 година е била затворена, но през 1990 година, с финансовата подкрепа на английската общност в... Шри Ланка, отново е отворена за служба. В момента пак тече някаква реконструкция, но въпреки това ми бе интересно да я видя.

Последна редакция: пн, 29 окт 2018, 20:06 от Зюлкяр Ходжев

# 666
  • Пловдив
Шебек, не си груба. Аз също мислих дали е подходяща дестинацията. Майка ми не е била в чужбина и искам да я заведа някъде, без значение къде. Не съм пътувала с АТ и не знам къде ще е по-подходящо, т.е. къде ходенето пеша ще е по малко. Така, че съвета ти е уместен. Даже моля за още Simple Smile

# 667
  • Варна
Liyan@, кажете ни малко по-конкретно какъв тип турист сте, какви очаквания/предпочитания имате за пътуването, кое ви е важно, за да ви насочим в дилемата ви Simple Smile
Иначе всеки ще даде съвет според личния си вкус.
Защо ви е агенция, ако ще я използвате само за път и нощувки?

Благодаря за коментара, отказах се от агенция, ще организирам, както аз си зная - с много четене
Само да ви попитам - февруари как ви се струва за посещение в Истанбул, дали няма да е много студено за разхождане? Иначе смятам да запазя с airbnb и да намеря автобусен транспорт , а за разглеждане около 4 пълни дни.Друго няма да питам, ще чета Flowers Hibiscus

# 668
  • Пловдив
Пирожка, самоорганизирайте се.

Колко часа се пътува с влак? Сега погледнах, че има и автобуси. На Метротранспорт е 7 часа и е 75 лв двупосочния. Даже няма да е нощен преход.

Може ли също някой да ми посочи някой хотел? Много се извинявам, но сте доста добре информирани за разлика от мен.Hug Ще обмисля и варианта за самоорганизация.

# 669
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Шебек, не си груба. Аз също мислих дали е подходяща дестинацията. Майка ми не е била в чужбина и искам да я заведа някъде, без значение къде. Не съм пътувала с АТ и не знам къде ще е по-подходящо, т.е. къде ходенето пеша ще е по малко. Така, че съвета ти е уместен. Даже моля за още Simple Smile

Изхождам от ходенето с моята майка през пролетта, тя е на 56 и принципно е добре, но по няколко причини и начина на живот бързо се уморява. Ползвахме много транспорт и въпреки това за нея беше уморително. Големи разстояния, много народ, денивелация. До всичко има транспорт, ама тука малко, там малко, тука прави-там прави из транспортите и то си се навърта умората.

Хотели около Сиркеджи, винаги това се препоръчва.

# 670
  • Sofia
Цитат
... февруари как ви се струва за посещение в Истанбул, дали няма да е много студено за разхождане? Иначе смятам да запазя с airbnb и да намеря автобусен транспорт , а за разглеждане около 4 пълни дни...

Ааами времето е до късмет. Мен сезонът не ме е спирал Simple Smile 
Истанбулската зима е по-мека от Софийската да речем, с по-високи средни температури. Кофти е когато вали или духа силен вятър. Второто се случва често. Обаче заради протока времето е доста динамично и не ми се вярва 4 дни да е нонстоп гадно, все ще има хубави часове, дано сте късметлии.

По отношение дилемата на Пирожка - за мен най-големият ви проблем ще е денивелацията, целият град е на хълмове. Но не е невъзможно, ако направиш компромис и просто не посетите местата, които са по-труднодостъпни. Султанахмет, около гара Сиркеджи, районът Еминьоню, Свети Стефан и Балат, Юскюдар покрай морето са все равни и са достатъчни за възрастен човек да усети града при първо ходене.

# 671
  • somewhere over the rainbow
Пирожка, като човек с подобен проблем, че дори и по-тежък от болки в крака, ще ти кажа, че мен проблемът ми никога не ме е спирал да посетя един град.  Сега също няма да ме спре. Просто цялата организация на пътуването е съобразена с моите възможности. Нашата екскурзия например ще се ограничи до забележителностите около Султан Ахмет, достъпите до които за инвалиди са много по-добре устроени, отколкото в България, разходка с корабче, Сапфир и аквариума. И евентуално с колата по моста до Азия. Не обичам, а и не мога да препускам по местата. А и  аз не разбирам така екскурзиите - да видиш много, а да почувстваш много. Ние сме с кола, защото ми е по-удобно качването и слизането от нея, но, ако нямах, ще намеря друг начин. Например със самолет.
Но, ако просто искаш да заведеш майка си някъде, препоръчвам Гърция /Солун/ и Сърбия /Ниш или Белград/. Солун също е малко стръмен, но може да си наемете хотел по брега или около площада и горе-долу всичко е там. Ходене ще има навсякъде, няма как без него, но пък и места за почивка - дал Бог. Не си давайте зор, колкото - толкова. Абе щом се справяте в България, навсякъде ще се справите Simple Smile

# 672
  • Варна
Последната брошура на Ортаклар.
http://proy.snimka.bg/other/ortaklar.5141007.38803686

Последна редакция: вт, 30 окт 2018, 20:25 от Proykov

# 673
  • Варна
А това е малко над Ортаклар не го пробвахме ,но за сравнение на цени и меню.
http://proy.snimka.bg/other/mevlana.5141008

# 674
Как се стига до пазара в Бакъркьой, от Лалели?

Общи условия

Активация на акаунт