Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Консултативна тема на болница "Чорлу Ватан“. Задайте своите въпроси!

 • 11 601
 • 41
 •   1
Отговори
 • Мнения: 24
Болница "Чорлу Ватан" е първото частно здравно заведение в турската част на „Тракия“, създадено през 1981 г. Тя се намира само на 160 км. от границата с България и е най-близкото реномирано заведение, алтернатива на българските болници. Това е болница, на която се доверяват вече четири поколения семейства в областта. Причината е, че философията на заведението е основана на принципа „Човекът е преди всичко“.

Преди 39 г. болницата започва дейността си на площ от 2500 кв.м с 29 легла. През 2014 г. се премести в новата си сграда, създадена в съответствие с световните стандарти за изграждане на болнично заведение.  На 12 000 кв.м разгъната застроена площ са разположени 120 легла. Обзавеждането, оборудването и медицинската апаратура в болницата съответстват на последните технологични новости.


Лекарите в “Чорлу Ватан” непрекъснато усъвършенстват уменията си и осъвременяват познанията си. Целият екип е усмихнат и отдаден на мисията  да предлага обслужване на високо европейско и световно равнище. Обстановката е изключително комфортна, а пациентите могат да разчитат на персонални асистенти, които говорят български, на уважение и внимание. Настаняване в самостоятелна стая е осигурено за пациента и негов придружител. След изписване са предвидени контролни прегледи и възможност за постоянен контакт с лекуващия лекар.

Болница „Чорлу Ватан“ предоставя безплатно второ мнение.

"Чорлу Ватан Хоспитал" предлага здравни услуги във всички сфери на медицината с модерна медицинска апаратура и високоспециализиран лекарски състав и обслужване от високо европейско и световно равнище.

В настоящата консулатитивна тема ще обърнем внимание на пластично-възстановителнaта хирургия, затлъстяването и метаболитните заболявания, както и подобряването на външния вид. На вашите въпроси ще отговарят специалистите д-р Ахмет Кьормутлу и д-р Мустафа Ондер Долап.

   

Д-р Ахмет Кьормутлу завършва Медицинския университет „Османгази Ескишехир” през 2007 г. Там специализира и пластична хирургия. Работи в различни болници до 2018 г., когато започва професионалният му път в болница „Чорлу Ватан“. Член е на Турската асоциация на медиците. В сферите на професионален интерес на д-р Кьормотлу са мамопластиката, ринопластиката, блефаропластиката, операции за оформяне на тялото (липосукция, абдоминопластика), оформяне на уши, кожни тумори, премахване на белези от изгаряния и др., хирургия на ръката и друга микрохирургия.

През 2010 г. е отличен с престижния приз на Турската асоциация по реконструктивна и естетическа пластична хирургия Dogsan Achievement Award.

Д-р Мустафа Ондер Долап завършва Истанбулския университет, Факултет по медицина през 1996 г. Специализира в Хасекска обучителна и изследователска болница. През 2013 г. специализира минимална инвазивна хирургия. Участвал е в многобройни конгреси, свързани с хирургия при затлъстяване, метаболитни заболявания и херния. От 2007 г. е част от екипа на болница „Чорлу Ватан“. Член е на Медицинската камара на Tekirdağ и на Асоциацията на хирурзите в Турция. Ежегодно посещава всички най-престижни форуми по лечение на затлъстяването и метаболитните заболявания по целия свят.

Pushpin В настоящата консултативна тема ще публикуваме поредица от полезни материали за различните естетични интервенции, както и интервюта със здравни специалисти и доволни пациенти на болница „Чорлу Ватан“.

Полезни материали:
Човекът и човешкият живот са в центъра на дейността ни
Онкологичните заболявания и затлъстяването са най-честите проблеми, които решаваме
Анита Червенкова: „Възвърнах си младежката фигура“


Pushpin Всички потребители, които оставят своя въпрос към специалистите в темата, ще имат възможността да спечелят ваучер за 15% отстъпка за естетична, пластична и реконструктивна интервенция или лечение на затлъстяване и метаболитни болести от болница „Чорлу Ватан“ (отстъпката не важи за фармацевтични и медицински материали). На 24.02.2020 г. ще изтеглим на случаен принцип петима потребители на форума, които са взели участие в настоящата консултативна тема.

*Моля, запознайте се с общите условия на активацията ТУК.


Правила на темата

Тази тема е от типа “Виртуален кабинет”. Не е предназначена за създаване на дискусии, а е консултативна тема от вида "Въпрос от потребител – Отговор от специалист".
За да бъде максимално полезна и добре организирана и да бъде улеснен специалистът, който ще отговаря на Вашите въпроси, както и с оглед получаване на по-бърз и точен отговор, молим да спазвате следните правила:

- въпросите следва да бъдат зададени максимално ясно и с възможно най-подробно описание на проблема

- въпросите следва да съответстват на областта на компетентност на специалистите в темата

- не отговаряйте на въпроси, зададени от други потребители – темата не е дискусионна

Информацията, предоставяна в тази тема, не може да замени посещението при лекар, поставянето на конкретна професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Отговор на Вашите въпроси може да очаквате всеки четвъртък.
Темата ще бъде активна до 23.02.2020 г.


Темата не е предназначена за диагностициране и реакция на спешни състояния.
В случай че имате притеснения относно спешно здравословно състояние, моля, потърсете съдействие от личния лекар или на телефон 112.

Последна редакция: вт, 11 фев 2020, 11:42 от Редактор***

# 1
 • Мнения: 19 397
Възможно /удачно ли е да се комбинират абдоминопластика с блефаропластика и повдигане на бюст наведнъж? Какви са рисковете при възстановяване след подобна тройна намеса?

# 2
 • Мнения: 6 417
Защо е противопоказно една и съща зона да се третира и с Ботокс, и с филъри?

  # 3
  • на правилното място, в точното време
  • Мнения: 2 731
  Какъв е възстановителния период след процедура за намаляване на бюста? Всичко ли приключва с една интервенция или се налагат няколко?

  # 4
  • Мнения: 34 802
  Кой е най- ефикасния метод за премахване на пигментни петна от лицето? Как да се запази постигнатия резултат?
  Тук не искам да обръщате внимание на слънцезащитата, защото тя си е по презумция. Има ли още нещо, което трябва да се прави?

  # 5
  • Мнения: 24
  Сонер Еркан: Човекът и човешкият живот са в центъра на дейността ни

  Сонер Еркан е управител на болница "Чорпу Ватан" в гр. Чорлу, Турция. Професионалната си кариера започва в частна болница в Истанбул. Преди да стане управител на "Чорлу Ватан", е работил като мениджър в различни други болници. Женен е и има дъщеря на 4 години.  Стараем се да оборудваме болницата с всичко най-ново като техника и познания, да предлагаме първокласни услуги на достъпни цени, в близост до границата с България, за да спечелим доверието на българските пациенти.

  Г-н Еркан, как си обяснявате тенденцията много българи в последно време да търсят решение на здравословните си проблеми в турски болници?
  Отношенията на добри съседи между България и Турция имат дълга традиция. В последните години нашата страна стана предпочитан избор не само за българите, но и за гражданите на много други страни заради факта, че болниците ни разполагат с модерни технологии, талантливи лекари, отлично подготвени физиотерапевти и сестри. Хоспитализацията и медицинските услуги са на отлично ниво. Познаването на тенденциите мотивира нас, ръководството на болницата, да правим непрекъснати усилия, за да предлагаме по-удобно и по-достъпно здравеопазване за чуждестранните ни пациенти.

  Какво е най-важното за пациентите, за да се доверят на определен лекар или на дадена болница?
  Доверието. Болница „Чорлу Ватан“ е първата частна болница в турската част на Тракия. Нашата болница започва да предлага здравни услуги далеч преди повечето частни болници в Турция. Днес ние се грижим за трето-четвърто поколение в едно семейство, което разчита на нашите специалисти повече от 40 години. Всички тези хора ни вярват.

  За кои медицински проблеми болница „Чорлу Ватан“ е най-верният избор?
  Болницата разполага със 120 легла, разположени на площ от 13 000 m2. Това е многопрофилна болница. Гордеем се с нивото на хирирургията по лапароскопския метод. Болницата е позната и със специалистите си в областта на онкологичната хирургия. Това е здравна институция, която използва модерни медицински техники и се стреми да развива специалистите си във всички области: пластичната и реконструктивната хирургия, ортопедията и травматологията, неврохирургията, очните болести, лапароскопската онкологична хирургия и рехабилитацията след операция. Но, ако трябва да обобщя, бих казал, че нашата болница е специализирана в хирургията.

  Защо българските пациенти да изберат болница „Чорлу Ватан“?
  Ние обслужваме населението в турската част на Тракия от 40 години. Тракия е важен регион за Балканите, както знаете. Убедени сме, че гражданите на Бургас, Варна, Пловдив, Хасково, Шумен заслужават да имат достъп до висококачествени здравни услуги както гражданите на Чорлу или Одрин, например.

  Знам, разбира се, че и в България има отлични здравни заведения. В Турция също има много качествени болници. Стараем се да се конкурираме със здравните заведения в България така, както го правим и с конкурентите си в Турция. Разчитаме на висококачествените здравни услуги и на квалифицираните кадри, на които пациентите ни се доверяват.

  Изборът да се лекуваш в болница зад граница е свързан с редица неудобства – езикът е различен, разстоянията са проблем, настаняването на близките е допълнителен разход. Как решавате тези проблеми?
  Ние говорим български. Ние обещаваме на българските си пациенти, че няма да се чувстват в чужбина. Транспортът може да бъде сериозен проблем, разбира се. Но болница „Чорлу Ватан“ е на 160  км от ГКПП „Капитан Андреево“,  на 160 км от ГКПП „Малко Търново“, 115  км от международното летище в Истанбул. Българските ни пациенти идват или с кола, или със самолет. Ние предлагаме безплатен транспорт от границата или от летището за пациенти, които идват за операция или с други здравни проблеми. Няма особена разлика дали пациентът ще дойде до Чорлу от Одрин, или от Бургас.

  Болница „Чорлу Ватан“ предлага разумни цени на пациентите, които искат да получат медицинско обслужване в Турция. Едно от най-важните ни конкурентни предимства пред останалите болници в Турция според пациентите ни са достъпните цени.

  При пациенти, които се нуждаят от придружител, ние предлагаме настаняване в болницата. Ако настаняване се налага за повече придружители или след изписването от болницата, ние помагаме, тъй като имаме договори за отстъпки с много хотели в различни ценови класове наоколо. Съветвам ви да прочетете мненията на нашите български пациенти на сайта ни. Те говорят много повече от всичко, което мога да кажа аз.

  # 6
  • Мнения: 24
  Възможно /удачно ли е да се комбинират абдоминопластика с блефаропластика и повдигане на бюст наведнъж? Какви са рисковете при възстановяване след подобна тройна намеса?

  Здравейте,

  Aбдоминопластика и повдигането на бюста е препоръчително да се правят в различни сесии. Причината е продължителността на анестезията, която е дълга. Блефаропластиката може да се направи с всяка от другите две интервенции.

  Няма да има риск по отношение на лечението, но от гледна точка на комфорта на пациента, много по-добре е абдоминопластиката и повдигането на гърдите да се правят в различни сесии.

  Поздрави,
  Д-р Ахмет Кьормутлу

  # 7
  • Мнения: 24
  Защо е противопоказно една и съща зона да се третира и с Ботокс, и с филъри?

  Здравейте,

  Механизмите и зоните на влияние са различни и по тази причина те не могат да бъдат приложени върху една и съща зона.

  Поздрави,
  Д-р Ахмет Кьормутлу

  # 8
  • Мнения: 24
  Сонер Еркан: Онкологичните заболявания и затлъстяването са най-честите проблеми, които решаваме

  Ежегодните цялостни профилактични прегледи са задължителни за всеки над 35 години, тъй като ранната диагностика спасява живот.

  Г-н Еркан, доколко важна е ролята на технологиите при решаване на сложни медицински проблеми и колко важен е професионализмът на медиците?
  Бих искал да ви обърна внимание, че нашата болница „Чорлу Ватан“ е на 40 години, но се намира в сграда, която е само на 5 години. Знаейки отлично колко важен е комфортът за хората, нуждаещи се от здравни услуги, ние създадохме проекта за сградата на болницата от нулата, така че да съчетава комфорта и възможностите за предлагане на първокласни здравни услуги.

  При подбора на персонала кандидатите преминаваха през няколко интервюта, за да бъдем сигурни, че споделят нашето разбиране и култура и в същото време са в крак със съвременните тенденции в медицината. Този подход е една от причините болницата да съществува вече 40 години.

  Като мениджмънт, който се интересува от удовлетвореността на служителите си, ние създаваме такава атмосфера, че персоналът да работи щастливо и спокойно. Сигурни сме, че, ако работещите тук са щастливи и спокойни, те ще предадат това настроение и на пациентите.

  Друго нещо, в което вярваме, е, че независимо колко добри са специалистите, модерната медицина през 21 век не може да игнорира технологиите. Нашето разбиране е, че технологиите са много ценни за медицината и сме създали своята инфраструктура в съответствие с него. Ще продължаваме да добавяме най-съвременната апаратура в полза на пациентите ни. Използваме най-новата техника, позната по света, за диагностициране и образна диагностика, ICU, операционни зали и лаборатории. Болница „Чорлу Ватан“ следва тенденциите в модерната медицина и отчита приноса на съвременната апаратура за модерната медицина в развитите страни.

  Българският пазар, включително този на медицински услуги, е силно чувствителен към цените. Достъпни ли са цените на вашите услуги за българските граждани?
  Поевтиняването на турската лира, което за жалост е голям проблем за Турция, е сериозна възможност за жителите на България и другите части на Европа. За 1 лев се купуват 3,5 турски лири. Когато разглеждаме основните разходи за здравеопазване, проучихме какви са допълнителни плащания както в държавните, така и в частните болници. Сравнихме разходите за здравни услуги с нашите. Това сравнение потвърди, че нашите цени са много разумни както поради поевтиняването на турската валута, така и поради желанието ни да предложим качествена услуга на разумна цена.

  На базата на наблюденията си от последните години можете ли да кажете кои заболявания нарастват сериозно?
  Мултидисциплинарният подход е ключов за нашата работа. Човекът, избрал болница „Чорлу Ватан“ за определена здравна услуга, трябва да е подготвен да му бъдат направени изследвания в същия ден. В резултат, ако ще са необходими сложни изследвания като ЯМР, компютърна томография, ендоскопски изследвания, те се предлагат под същия покрив, за да се постави своевременно правилна диагноза. Точната диагноза е много важна, за да се назначи правилно лечение. Както вече казах, за да се постави вярна диагноза, са необходими модерни технологии.

  Ако пациентът получи тревожни резултати или се окаже, че е задължителна хирургическата намеса, операцията се насрочва възможно най-скоро, използва се най-приложимият за конкретния пациент метод.
  Най-популярните здравни проблеми, с които пациентите идват при нас, са затлъстяването и ракът.

  Създадохме специална клиника за борба със затлъстяването. Когато пациент с тревога за наднорменото си тегло избере нашата болница, назначаваме консилиум за оценка на състоянието му. В него включваме: диетолог, ендокринолог, физиотерапевт, метаболитен хирург или общ хирург.

  Създадохме курсове за повишаване на информираността относно това, до какви проблеми може да доведе затлъстяването: диабет, кръвно налягане, сърдечни заболявания. Когато дойде пациент със затлъстяване или метаболитни проблеми, той получава лайф коучинг съвети заедно с плана за лечение. Назначава му се диабетна сестра, осигурява му се обучение. Сестрата го наблюдава, информира и го обслужва. Тя е мост между лекаря и пациента. С повишаване на доверието на пациента в болницата, се ускорява и положителният резултат от лечението.

  По отношение на онкологичните заболявания ние отдаваме особено значение на скрининговите програми. Всъщност повтаряме нещо, което всички днес знаят: всеки човек над 35-годишна възраст трябва да преминава през цялостен профилактичен преглед поне веднъж годишно. Затова сме създали отдел за профилактични прегледи и програми за провеждането им. Непрекъснато подчертаваме важността на ранната диагностика.  Как български гражданин може да се свърже с лекар от болница „Чорлу Ватан“?
  Ние говорим български. На разположение в болницата са служителите в отдела за обслужване на чуждестранни пациенти и отдела за връзки с пациентите. Те говорят български като майчин език.

  Нещо, по което болница „Чорлу Ватан“ се различава от турските болници извън турската част на Тракия е, че тук работят много българи. Когато има лекари, сестри, санитари или съветници на пациентите, които говорят български, нашите български пациенти се чувстват като у дома си и са обслужвани така, както и турските граждани.

  Какво бихте посъветвал хората, които се колебаят дали да изберат вашата болница?
  Ние не разглеждаме жителите на Чорлу и жителите на Бургас като различни пациенти. Болница „Чорлу Ватан“ се ползва с доверието на пациентите. Нашата философия се основава на разбирането, че в центъра на всичко са човекът и човешкият живот. Затова болницата е просъществувала 40 години. Аз съм убеден, че можем да впечатлим българите с отношение, гостоприемство и професионализъм. Сигурен съм, че те ще ни разберат, когато се запознаят с това, което им предлагаме. И ще ни се доверят. А най-добрият атестат за работата ни са мненията на нашите български пациенти за обслужването, което са получили в Болница „Чорлу Ватан“.

  # 9
  • Мнения: 24
  Какъв е възстановителния период след процедура за намаляване на бюста? Всичко ли приключва с една интервенция или се налагат няколко?

  Здравейте,

  Пациентът се хоспитализира за средно 3 дни след операцията, като заздравяването отнема средно 2 седмици. Пациентът трябва да използва специалния сутиен в продължение на 2 месеца и няма право да взема душ през следващата 1 седмица след операцията. За да се ускори периодът на зарастване на белезите, трябва да се използва препоръчаните кремове за следващите три месеца. Не се допуска излагане на пряка слънчева светлина през следващата 1 година, за да се защитят белезите.

  Всички процедури се извършват в една операция. Ако пациентът има проблеми с лечението на белези, процедурите за преглед на белезите могат да бъдат направени.

  Поздрави,
  Д-р Ахмет Кьормутлу

  # 10
  • Мнения: 24
  Кой е най- ефикасния метод за премахване на пигментни петна от лицето? Как да се запази постигнатия резултат?
  Тук не искам да обръщате внимание на слънцезащитата, защото тя си е по презумция. Има ли още нещо, което трябва да се прави?

  Здравейте,

  Пациентите с пигментация по кожата трябва да използват слънцезащитния крем, за да се предотврати разпространението на зоната на пигментация.

  В допълнение могат да се използват смесителни кремове с различни съставки, мезотерапия, PRP терапия, пигментационни лазери и някои таблетки. Никой от методите няма 100% гаранция за лечение и честотата на повторно появяване е много висока.

  Поздрави,
  Д-р Филиз Ердем Байрам, дерматолог

  # 11
  • София
  • Мнения: 4 881
  Здравейте и благодаря зададената възможност за консултации!

  Въпросът ми е следният, когато на пациентка ще се правят абдоминопластика и уголемяване на бюст, какво е времевото отстояние между двете операции, което препоръчате и също, коя от двете операции следва да е първа и коя втора или няма значение от медицинска гледна точка?

  Благодаря!

  # 12
  • I want it all and I want it now.
  • Мнения: 4 455
  Какво препорьчвате за назолабиални  бръчки?

  # 13
  • Мнения: 34 802
  Още един въпрос имам- какво препоръчвате за увиснали бузи?

  # 14
  • Across the Multiverse
  • Мнения: 1 104
  Какви са неинвазивните мерки, които човек може да предприеме за подобряване на метаболизма си и за превенция на затлъстяването (особено в областта на корема)? Балансираният хранителен режим и движението / спорта са задължителни, както и пиенето на много вода; какво друго?

  Общи условия

  Активация на акаунт