Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 15

• 34 681
  • 759
  •   1
Отговори
# 525
  • гр. Варна
Запушване и мен така ме болеше Simple Smile

# 526
Моята одисея с нервниченето на малката продължават и днес. Като почне да се храни, първите 10мин е спокойна, после почва да бута с крака, да маха с ръце все едно не й е удобно. Ако изпусне зърното се нетвира, после го захапва пак нервно и някак настървено суче. Като го изпусне пак - има мляко по нея, даже то продължава да тече. Оригвам я, ако има нещо. Слагам я пак и по някое време се кротева. Не мога да разбера тормози ли я нещо, период ли е..Иначе след хапване е спокойна, пълни пампите (няма промяна)...

# 527
Моята одисея с нервниченето на малката продължават и днес. Като почне да се храни, първите 10мин е спокойна, после почва да бута с крака, да маха с ръце все едно не й е удобно. Ако изпусне зърното се нетвира, после го захапва пак нервно и някак настървено суче. Като го изпусне пак - има мляко по нея, даже то продължава да тече. Оригвам я, ако има нещо. Слагам я пак и по някое време се кротева. Не мога да разбера тормози ли я нещо, период ли е..Иначе след хапване е спокойна, пълни пампите (няма промяна)...
Колики?

Моят го прави същото, понякога веднага като започне да яде, понякога след няколко минути. Пъчи се, рита, ръкомаха, напъва се, плюе зърното и го търси пак... Голям зор. В някои дни го прави почти на всяко хранене, в други само веднъж. Според педи са коликите.

# 528
Според мен или са колики или пък силна струя на кърмата.

# 529
Благодаря на всички за отговорите.
Накратко:
- мекониумът вече е изхвърлен
- има по 4-5 наакани и напишкани памперса
- кърмя на поискване. Стартирах в режим заради болницата и после заръките на педиатъра, но режимът много ме стресира.

Бебка суче поне 30-40 мин. Като спре, аз дръпвам зърното и тя пак засуква. Сучи с преглъщане, като преглъщането в повечето случаи е през 2-3 засуквания.
Вчера вече реших, чд само се лигави и дръпнах зърното и явно го направих в момент, в който беше друпнала кърма и ск я всмукна във въздуха в движение, т.е не е просто залъгалка зърно. Не стигаме обаче до момент, в който да пусне зърното сама. Аз го дръпвам, тя си го придърпва обратно. Налага се да й запушвам нослето леко, за да пусне.
Уж заспива след това и се буди след 5-10 мин с мощен рев. Търси зърно, аз й подавам. Това от скоро. Преди спеше по повече. Но според мен се дължеше на жълтеницата, която се вече намаля почти изчезнала.
Преди се цедях, сега не се цедя. Давам по една гърда на хранене.
Чета, че жените цедят и замразяват, аз не мога да стигна до това да ми е достатъчна кърмата.
Не знам, освен да давам и двете гърди?
Тя сега има и колики и понякога се чудя затади коликите ли реве или защото е гладна. Забелязах и малко гъбички в устата й..
Иначе засмукването мисля, че е правилно, дори смятам, че май е засилила леко всмукателната си сила. Не ми разранява зърното.
Не мога да тазбера и колко кърма ми произвежда гърдата, защото веднъж реших изцяло да изцедя и докарах само 20мл, а други пъти след сукане съм доизцеждала от същата гърда 40 мл напр (рядко, но се е случвало 2-3 пъти).
Объркана съм дали и къде бъркам.. 🤷🏼♀

# 530
Ами колики няма със сигурност. Нощем не прави така, а и не на всяко кърмене е така нервна, май предимно сутрин се случва.
Сутрин като се събудим към 8-8:30, да кажем, че в просъница е сукала към 7-7:30. Става в настроение, спокойна. Слагам я в шезлонга , докато се оправя и си направя закуска. После й сменям памперса и я преобличам и тук вече усещам, че е гладна. Слагам я да суче и се случва описаната преди случка. Допускам , че може да й е рано да хапва, защото понякога няма 2ч пауза от сукането в просъница.

Сега я кърмя и е супер спокойна, сука 10-12 Мин от първата гърда, толкова и от втората и сега тъкмо пусна зърното и се е унесла. Поза - люлка.

# 531
Kate, предлагайте и двете гърди на всяко кърмене, това е важно, за да се получи добра стимулация. Бебето може да търси гърда и не само защото е гладно, но и защото има нужда от близост.
За гъбичките сигурна ли сте, защото е нормално да има по езичето бял налеп от млякото? Пуснете микробиология или да види педиатъра и да се лекуват ако са гъби. Ако наистина са гъби създават дискомфорт на бебето, а може да заразят и зърната ви, а това боли.
За замразяването....изобщо не е нужно, нито цеденето. Най-лесното  хранене е просто да давате гърда и толкова, без цедене, помпи, шишета, замразяване....
Love_fairy, като детето спре да нервничи на гърдата заспива ли? Моето правеше същото, когато много и се спи, но не може да заспи. Гърдата не я успокояваше, а точно обратното, започваше да реве неистиво и да се гърчи, все едно ми казваше "Не ме ли виждаш, че ми се спи, а ми буташ цица в устата".

# 532
Kate, предлагайте и двете гърди на всяко кърмене, това е важно, за да се получи добра стимулация. Бебето може да търси гърда и не само защото е гладно, но и защото има нужда от близост.
За гъбичките сигурна ли сте, защото е нормално да има по езичето бял налеп от млякото? Пуснете микробиология или да види педиатъра и да се лекуват ако са гъби. Ако наистина са гъби създават дискомфорт на бебето, а може да заразят и зърната ви, а това боли.
За замразяването....изобщо не е нужно, нито цеденето. Най-лесното  хранене е просто да давате гърда и толкова, без цедене, помпи, шишета, замразяване....

Благодаря!
Аз исках да имам запаси в случуай, че я оставям на някого и й се дояде, докато ме няма, както и в случай, че нещо трябва да пия лекарства и временно не може да суче от мен.

За гъбичките - виждам две бели точици в дъното на горного небце, както и двечки отстрани, няма по езика. Не са се махнали от вчера и затова реших, че са гъбички. Ще говоря с педиатър.
Ще започна да давам и двете гърди. Но защо толкова дълго суче и как да я накарам сама да пуска зърното? Мисля, че още не мога да се ориентирам дали реве от глад или от нещо друго. Досега ме е било да заплачд, да к предложа гърда и тя да откаже

# 533
Кърмените бебета, често не искат да ядат от шише. Моите и двете не знаят какво да правят с биберон и за това никога не е ясно дали ако оставите бебето на някой то ще може да яде. Лекарства почти за всичко има съвместими с кърменето.
Дългото сучене е в реда не нещата, а и това са само 30-40 мин, аз имам спомени и за по час, т.е. кърмех по повече от 8 часа на денонощие. Периодите, на които се кърми, например 2-3 часа се броят от началото на едното кърмене до началото на другото, да си знаете ако търсите ориентир.
За гъбичките задължително да види педиатър, за да се лекува на време, има си кремчета, които са за бебета.
Много добре се ориентирате за плача и кърменето, това е начина да се увеличи количеството мляко. Колкото пъти ревне, толкова пъти на гърда и колкото време иска. Може и да не пуска само бебето, но ако заспи дълбоко може да извадите гърдата. Някои мами бъркат с кутрето в ъгълчето на устата, за да развали вакуума. Аз издърпвам бузката към ушенцето като натискам леко бузката близо до устата и леко с натиска издърпвам, така губи вакуума и пуска.

# 534
Кактус, няколко страници назад и аз питах за "непозната" болка в гърдата. Имала съм много запушвания, бебето ме е удряло и тн, но това беше нещо нов, а и нямах буци.На третия ден напипах буцата, а на четвъртия нямаше помен от болка и буца.

# 535
  • над кукувичето гнездо
 Love fairy, според мен имате силна струя. Пробвайте полегнала назад с бебето отгоре ви да кърмите или да изцеждате 10-20  мл преди кърмене.

Kate, кърмете на поискване и имайте търпрние бебето само да пусне гърдата или да заспи непробудно. След това оригнете и предложете втората гърда. Бебето ако иска, ще си хапване и от там. През това време може да сои почивате, да четете книга. Препоръчвам и „Книга за кърменето ” на Хана Лотроп. Разгледайте и блога на хедра. За изцеждането - то не е критерий за количеството мляко. Критерий са пълните памперси. Не използвайте запушване на носа за разваляне на вакуума, бебето може да се задави. За гъбичките - докато се консултирате с лекар, може да направите разтвор на сода бикарбонат в преварена вода и с това леко да изплаквате устата на бебето след кърмене. Дактарин се казва препарата против гъбички, когато започнете лечение на бебето, мажете и гърдите си.
Дерзайте, след няколко седмици ще се промени картинката, бебето ще заякне и няма да виси с часове на гърда, както е сега.

# 536
Love fairy, според мен имате силна струя. Пробвайте полегнала назад с бебето отгоре ви да кърмите или да изцеждате 10-20  мл преди кърмене.

Kate, кърмете на поискване и имайте търпрние бебето само да пусне гърдата или да заспи непробудно. След това оригнете и предложете втората гърда. Бебето ако иска, ще си хапване и от там. През това време може да сои почивате, да четете книга. Препоръчвам и „Книга за кърменето ” на Хана Лотроп. Разгледайте и блога на хедра. За изцеждането - то не е критерий за количеството мляко. Критерий са пълните памперси. Не използвайте запушване на носа за разваляне на вакуума, бебето може да се задави. За гъбичките - докато се консултирате с лекар, може да направите разтвор на сода бикарбонат в преварена вода и с това леко да изплаквате устата на бебето след кърмене. Дактарин се казва препарата против гъбички, когато започнете лечение на бебето, мажете и гърдите си.
Дерзайте, след няколко седмици ще се промени картинката, бебето ще заякне и няма да виси с часове на гърда, както е сега.
Мой близък лекар ми се накара веднъж за това със содата, само защото го споменах. Било опасно за малките бебета. Иначе аз съм го чувала не за промиване, а да се топне марля в разтвора и с нея да се обтрие устичката, където се виждат петната.

# 537
  • над кукувичето гнездо
Ужас...с баткото месеци наред се борихме в гъбичките. Няма отърване. Започнахме с разтвора на сода и оцеля, дано не съм му навредила. А за обтриването с марля пък знам, че е възможно да се разнесат така. Най-добре е с лекарство, но трябва лекар да си го види. При нас и дактарина не свърши работа, та фунгостатин давах и то не една опаковка. Чак до акото му стигнаха, та накрая, като захраних, се пооправи. Не бяха много в устата му, но нямаше отърване. За това е добре, ако има подозрения, да се действа бързо, докато не е побеляло всичко.
Важно е също дезинфекцията на всякакви биберони, които влизат в устата.

# 538
Пораснало си е детето и със содата Simple Smile Тази сага с гъбите звучи плашещо, ние не сме имали проблем никога, на първото опитвах да плакна устата с вода, а на второто не съм и опитвала.
Открих начин да накарам бебето да пие вода, защото не пиеше и капка, а като яде пюрета много трудно ака. Стоплих малко водата и като се разпи това бебе, даже ревеше за шишето. Но не пие от биберон, а от мек накрайник.

# 539
Кактус, няколко страници назад и аз питах за "непозната" болка в гърдата. Имала съм много запушвания, бебето ме е удряло и тн, но това беше нещо нов, а и нямах буци.На третия ден напипах буцата, а на четвъртия нямаше помен от болка и буца.
Верче, аз помня, че някой писа за това, ама що ми е останало в акъла, че са били вазоспазми, не знам. А малката явно ще изкарва зъб и не ме остава за минута, та не можех да тършувам из темата. Същото е както описваш. Ще чакам да мине...то с тия запушвания съм като абонирана вече.

Общи условия

Активация на акаунт