Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 15

• 34 669
  • 759
  •   1
Отговори
# 555
А какво шише ползваш за кърмата? Има значение какво е, някои много лесно пускат и бебето после не му се занимава да суче, като има шише. То сукането е трудоемко все пак за малкото бебе. Дърпането и нервнеченето може да са от колики, не пишеш на колко е бебето, но разбирам, че е малко. Като почне да се дърпа,оригваш и после пак слагаш да суче. Ако не успяваш да го оригнеш бебо, сложи го легнал по корем върху теб 2-3 мин, обикновено се оригват.
Като засуква, чуваш ли звуци? Как са разположени устничките? Трябва да е не само зърното, но и част от ареолата в устата му. 

# 556
А какво шише ползваш за кърмата? Има значение какво е, някои много лесно пускат и бебето после не му се занимава да суче, като има шише. То сукането е трудоемко все пак за малкото бебе. Дърпането и нервнеченето може да са от колики, не пишеш на колко е бебето, но разбирам, че е малко. Като почне да се дърпа,оригваш и после пак слагаш да суче. Ако не успяваш да го оригнеш бебо, сложи го легнал по корем върху теб 2-3 мин, обикновено се оригват.
Като засуква, чуваш ли звуци? Как са разположени устничките? Трябва да е не само зърното, но и част от ареолата в устата му. 
На 40 дена сме. Шишетата сс на канпол, но в болницата незнам какви бяха, ами чувах че преглъща, но пак пробвам от няколко дена просто стои и чака не се опитва и да захване, много ми се иска да успея, но незнам дали не е късно вече. Просто се научи на лесно.

# 557
  • над кукувичето гнездо
Ако искате да се опитате да го приучи, трябва да повикате консултант.
Ако сте решили да цедите, трябва да е безкомпромисно на всеки три часа. Поне в началото, докато организмът свикне. Важно е каква е помпата. В блога на хедра има публикация за избора на помпа, може да я разгледате. Има и други полезни публикации за цеденето.
Трябва някак да провокирате рефлекса на потичане - топъл компрес, масаж на гърдата преди цедене, може да се навеждате напред и да ги разтърсвате леко, миришете ползвана дрешка от бебето и не мислете конкретно за помпата и цеденето, а за това как млякото излиза, бебето иска да хапва и т.н., но позитивни мисли. Пуснете си приятна музика, аромат, четете книга или цъкайте игрички по телефона, за да не се фиксирате в цеденето. Слагайте топъл компрес преди цеденето, затоплете фунита на помпата. Цедете до капка + 10 минути на празен ход и сменете гърдата. Повторете същото нещо и пак върнете на първата и така няколко пъти, докато ви издържат нервите. Това около седмица в такъв интензивен режим и би трябвало да се увеличи кърмата.

# 558
Вземи си шише на Медела. Това шише имитира реалния процес на сукане. Страхотно е. И моята беба беше свикнала на шишетата в родилното, вкъщи ги смених.
Като даваш от това шише, бебето ще трябва да изсуква кърмата, иначе шишето няма да я "пусне" като другите шишета.
Кърмиш на поискване. Колко пъти зареве - даваш гърда. А после помпаш. Ако искаш пробвай да "издърпаш" 1-2 мин зърното с помпата и тогава да му дадеш гърдата. При мен помогна много.
 Isa  ти е дала съвет за помпането.
Мисля, че тези неща ще помогнат много и бебо малко по-малко ще засуче. Кураж, стискам палци и да кажеш как върви.

# 559
Благодаря ви за отговорите. Ще пробвам и за цеденето и с бебчо и да се надявам,че ще се получи.

# 560
Феичка, влошаване на запушването е рязко вдигане на висока темепратура - 39 градуса и нагоре, оток на гърдата, зачервяване. Ако се влоши и личния лекар може да изпише антибиотик, който е съвместим с кърменето, а може и педиатъра предполагам. Аз пих аугментин и без рецепта ми го дадоха, защото лекарката ми го изписа по телефона. Аз не посмях да остана така до следващия ден, предпочетох антибиотика, но някои жени се справят и без антибиотик....за мен е рисковано.

# 561
  • София
Благодаря, Ваня! С цедене и сукане болката отмина. Усещам гърдата празна. Дано се размина с това и да не се влошава. Лошото е, че никога не съм июаша напрежение в гърдите и съответно нямам навик да изцеждам. Това в комбинация с бебе, което тези дни отказваше сукане и явно съм се позапушила.

# 562
И аз със запушване, даже на две места Flushed

# 563
  • над кукувичето гнездо
Яжте вафли, момичета! Laughing

...казано на шега, разбира се.

# 564
И аз със запушване, даже на две места Flushed
Ох, Верче, да минава бързо!

# 565
  • София
Майчета знаете ли каква е схемата за увеличаване на кърма с хапчета сминдух? Ще взимам 3х2 от днес, обаче май после се намаляше след време..?

# 566
Деси, не съм ползвала сминдух, но тук открих дозировка и много инфо https://atwins.wordpress.com/2010/01/18/fenugreek/, включително странични ефекти. Трябва да се внимава със сминдуха. След като се увеличи кърмата, трябва да го спреш според мен.
Иначе най-ефективния начин е по-често кърмене. Ако кърмиш на поискване, бебето само ще ти увеличи кърмата според нуждите си.
Чувала съм за бирена мая, а тя е пълна с витамини, може и това да пробваш, аз пия от време на време от нея.

# 567
  • София
Да и аз четох тази статия. Ами една консултантка по кърмене ми го препоръча, ама не ми каза дозировка. Просто ми нахвърля три варианта ако не ми е достатъчно кърмата. Явно ще го взимам 2-3 дни и като има увеличение ще го намаля на 3х1, после на 2х1 и ще го спра. Като гледам страничните реакции, надявам се да не се проявят при мен. Не съм имала такива проблеми до сега. На мен като цяло кърмата ми е достатъчно за бебето, доизцеждам само сутрин. Той си хапва през 2 часа. Пробвах да го слагам през час, ама яде малко, щото не е гладен и заспива и после само се нерви като го махам и не видях увеличение.. Чай също пия на Веледа, ама не съм очарована. Като го изпия ще го сменя с друг. Ще ми се наложи тази седмица да го оставя на майка ми за по няколко часа. Също ще ходя на зъболекар и не знам какви неща ще ми слагат и искам да мога да изцедя повече кърма и да им оставям.. Знам, че някои упойки са съвместими с кърменето, но искам да имам отделно кърма все пак.

# 568
Да, мисля, че плана ти е добър. Дано се включи някоя мама приемала сминдух да каже от опит. И биричка може да пийнеш една, при мене имаше осезаем ефект, а не го вярвах 😉
За зъболекаря - мен ми правиха кореново лечение, няколко пъти с упойки, има съвместими, не би трябвало да е проблем. След зъболекаря, таткото ме чакаше в колата и веднага я нахраних. Само припомни на зъболекаря, че си кърмачка.
Успех и да кажеш впечатления от сминдуха после 😊

# 569
Здравейте, да попитам кърмата до колко време може да стои в хладилник, че навсякъде пише различно и не смея да я държа повече от 6 часа и като я прибирам в хладилника губят ли се качествата на кърмата

Общи условия

Активация на акаунт