Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 15

• 34 641
  • 759
  •   1
Отговори
# 645
Да така правя преди шишето,гърдата и се надявам да успея, но ако не здраве да е. Поне да имам кърма, пък каквото е.

# 646
Момичета, проблем ли е , че кърмя само и единствено със силиконени зърна? Аз нямам никакви зърна Sad смисъл преди всяко кърмене зърната ги стерилизирам и беба си хапва хубаво от тях, тъпо ми е , че не е дирекрно от моите, но те са едни огромни аореоли и никво зърно, само на дясната що годе има някво зърно

# 647
Нали си кърмиш бебенцето 😊 аз не мисля, че има проблем със силиконовите зърна. Похвално е,че го правиш даже.😉

# 648
Аз кърмех със силиконови зърна до 4ти месец,когато малкият започна да ги дърпа,да ги маха и един път си засука без тях и така си продължи. Преди това ги ползвах,защото гърдите ми се препълваха,когато дойдеше време за кърмене те вече бяха твърди и той нямаше зърно,което да засуче,така че според мен няма проблем да си ги ползваш,щом бебчето си се храни.

# 649
Аз незная, дали е разрешено в правилата да прикача линкче на аптеката публично, за това не смея!

Сима, няма проблем да се обменя информация за ценни продукти чрез линкове. Предполагам е това: https://aptekadara.com/dara-aroma-academy/27835/bio-maslo-za-nos-5ml 
Преди години ми предписаха капки за нос на основата на етерични масла и ми помогнаха, но на следващото ми разболяване вече ги бяха спрели от производство и от тогава се ослушвам за нещо подобно. Благодаря за тази информация.

# 650
Не знам какво се случи през днешния ден и как да си го обясня, надявам се някоя от вас да има предположение.
Сутринта кърмих малката (на 2 седмици) около час и половина, след което заспа. Тъй като има остатъчна жълтеница и наддава бавно, след два часа я поразбудих малко да я покърмя. Това беше обедно време. И оттогава като се почна - лява, дясна, лява, дясна. Малкото иска само да е със зърно в устата, но като й дам, след 10 сек се разкиселява. Ту засмуква, ту не.. набира се на гърдата, мачка я, дере... и така до вечерта.. като си стиснех гърдите, пускаха капки мляко и затова си мисля, че все пак похапваще нещо. Накрая обаче вече стана истерично дране. Съчета се и с малко колики. Имах една единствена доза кърма, замразена във фризера, която беше само 30-40 мл.. дадох й я и я изсмука за секунди. Явно е била гладна и не е можеша да си засмуче както трябва от гърдата, защото няма достатъчно сили. Все още не ск е върнала рожденото тегло и в момента е почти 3кг.
Аз дремнах малкл, докато баща й се опитваше да я успокои със сешоара и към 11 я накърмих и заспа.. сега в 2ч се събуди да хапне. Хапна и после повърна малко. Опитах се да я приспя, тя мрънкаше за зърно и искаше да суче. Дадох й малко, хапна и после пак върна, явнл е преяла, но не мога да разбера защо все търси зърно. Като я гушна към гърдите, почва едно движение като кокошка, която иска да зоба зърно и си удря главичката в мен. Едвам я приспивам. Сега заспа.
Не мога да си обясня защо през днешния ден беше почти през цялото време на гърда, нл сякаш не й харвсваше..
Тези дни очаквам и посещение от консултант по кърменето. Купила съм за вс случай АМ, защото изпаднах в ужас преди 2 вечери, че може да нямам кърма и тя да стои гладна.
Иначе през деня сменям миксирани памперси - с пишкане и акане. Почти на всякл хранене се изаква и изпишква.
Малко съм отчаяна. Кърменето ми създава стрес.. иначе бебка сякаш заяква, нищо че на килограми седи малка.
Ще се радвам, ако споделите мнение.

# 651
Момичета, проблем ли е , че кърмя само и единствено със силиконени зърна?

Имам два комплекта силиконови зърна, в първите дни само с тях кърмех. В момента кърма яде само от шише, и тя ми стига само за 2 или 3 хранения за деня, останалите са на АМ. Няма да се откажа, ако ще и по 50 мл на ден да имам. Бих ти казала чисто човешки, радвай се, че имаш кърма и не си търси поводи за тревоги или нещо да се чувстваш непълноценна. Кърмата е, за да се яде. По какъв начин ще става това, на мен не ми е приоритетно и това мислене ми помага да остана адекватна.

# 652
  • София
Вит ц в носа веднага пресича хремата.

Верче , може ли да кажеш по колко капки и еднократно ли се слага витамин С ?

# 653
Вит ц в носа веднага пресича хремата.

Верче , може ли да кажеш по колко капки и еднократно ли се слага витамин С ?
Не броя капките. Взимам с капкомера и капя обилно. От вчра усещам, че може да се разхремавя и почнах с вит. Ц в носа. Колкото пъти на ден се сетя. Въпреки че очите и восът ми лютят точно като при хрема, нямам онзи характерен "теч" от носа. Та много помага. Аз се лекувам само с бабини рецепти от години.

# 654
Скрит текст:
Не знам какво се случи през днешния ден и как да си го обясня, надявам се някоя от вас да има предположение.
Сутринта кърмих малката (на 2 седмици) около час и половина, след което заспа. Тъй като има остатъчна жълтеница и наддава бавно, след два часа я поразбудих малко да я покърмя. Това беше обедно време. И оттогава като се почна - лява, дясна, лява, дясна. Малкото иска само да е със зърно в устата, но като й дам, след 10 сек се разкиселява. Ту засмуква, ту не.. набира се на гърдата, мачка я, дере... и така до вечерта.. като си стиснех гърдите, пускаха капки мляко и затова си мисля, че все пак похапваще нещо. Накрая обаче вече стана истерично дране. Съчета се и с малко колики. Имах една единствена доза кърма, замразена във фризера, която беше само 30-40 мл.. дадох й я и я изсмука за секунди. Явно е била гладна и не е можеша да си засмуче както трябва от гърдата, защото няма достатъчно сили. Все още не ск е върнала рожденото тегло и в момента е почти 3кг.
Аз дремнах малкл, докато баща й се опитваше да я успокои със сешоара и към 11 я накърмих и заспа.. сега в 2ч се събуди да хапне. Хапна и после повърна малко. Опитах се да я приспя, тя мрънкаше за зърно и искаше да суче. Дадох й малко, хапна и после пак върна, явнл е преяла, но не мога да разбера защо все търси зърно. Като я гушна към гърдите, почва едно движение като кокошка, която иска да зоба зърно и си удря главичката в мен. Едвам я приспивам. Сега заспа.
Не мога да си обясня защо през днешния ден беше почти през цялото време на гърда, нл сякаш не й харвсваше..
Тези дни очаквам и посещение от консултант по кърменето. Купила съм за вс случай АМ, защото изпаднах в ужас преди 2 вечери, че може да нямам кърма и тя да стои гладна.
Иначе през деня сменям миксирани памперси - с пишкане и акане. Почти на всякл хранене се изаква и изпишква.
Малко съм отчаяна. Кърменето ми създава стрес.. иначе бебка сякаш заяква, нищо че на килограми седи малка.
Ще се радвам, ако споделите мнение.

За бебетата, още повече за новородените, сукането не е само за наяждане, а и за успокоение. Те имат нужа да чувстват близост, да бъдат гушкани. Особено ако и нещо ги боли (коликите). Не случ  айно първите три месеца са наречени четвърти триместър Simple Smile
Това не изключва понякога да няма достатъчно кърма, особено ако е съчетано с физиологичен скок в растежа http://maimunka.org/2011/11/фази-бърз-растеж/ Когато се получава така, дори да суче бебето на празен ход, стимулира производството на повече кърма. Ако е прекалено нервно да суче, може да увеличите вие, като цедите след кърмене, дори да не излиза нищо, пак на празен ход - за стимулация. Пийте и много течности, може лактогонни чайове да опитате. Хранете се пълноценно и почивайте, това също има значение. Важно е да се кърми нощем, тогава производството на кърма е увеличено.
Даването на АМ може да усложни нещата, да намалее кърмата, освен ако не цедите, за да компенсирате пропуснатото хранене.
Със сигурност има какво още да се каже, но ме дърпа един тодлър и ми е трудно да си събера мислите Laughing Останалите ще допълнят, а ако имате време може да почетете темата от началото, доста съвети са давани за случаи като вашия. Началото е трудно, но след като се регулира кърмата и свикнете е ужасно удобно - не носите бутилки и АМ, не цедите, храната е винаги с вас, без да полагате кой знае какви усилия Simple Smile

# 655
Аз незная, дали е разрешено в правилата да прикача линкче на аптеката публично, за това не смея!

Сима, няма проблем да се обменя информация за ценни продукти чрез линкове. Предполагам е това: https://aptekadara.com/dara-aroma-academy/27835/bio-maslo-za-nos-5ml 
Преди години ми предписаха капки за нос на основата на етерични масла и ми помогнаха, но на следващото ми разболяване вече ги бяха спрели от производство и от тогава се ослушвам за нещо подобно. Благодаря за тази информация.

Да, точно това е!
Радвам се, че си го открила.
На мен също, много ми погнаха! Лошото е, че за тази цена, количеството ми стигна само за три дни. И все пак е за предпочитане пред агресивните лекарствени препарати.

# 656
Кате82, бебетата плачат и искат да сучат заради много неща- глад, умора, нервност, всякакъв дискомфорт(мокър памперс), колики, недпособност да заспят, шумове, опит да си създадат режим...
Така че си кърмете не поискване и по време на кърмене оригвайте бебето, нормално е да връща, това не е преяждане.
Моя син се дереше след кърмене изтерично, докато се изака, явно му беше много некомфортно.Имаше много силни колики.

# 657
Kate82, правите ли компресия като започне да суче? Може да пробвате, за да се понаяде по-бързо ако имате съмнения по отношение на количеството. След 15-тина мин с компресия на гърда може да оставите и да си виси. Бебетата често имат нужда просто да си се гушкат с гърда в устата и ако нямате кой знае каква друга работа се оставете на течението и се водете от бебето.

# 658
Благодаря! Прави сте!

# 659
Мацки, според вас мога ли да приемам Геритамин, докато кърмя? (Уж за борба срещу косопада 😂). Според е-lactancia може, то е витамин А и Е, но на листовката изрично са написали „не”... и имаше нещо за синтетичните форми на единия по време на бременност, дали важи и за кърменето? Мерси!

Общи условия

Активация на акаунт