Къща около София

• 73 367
  • 910
  •   1
Отговори
# 810
  • София
Как да не е, така е. Ако има открити партиди - супер. Ако трябва тепърва присъединяване - успех с тока. Даже водата не е толкова зле.
Строила съм 2012-2013 та с бригада.

# 811
Откритите партиди са лични. При прехвърляне се гледа дали е законен водопровода, който в 70% от случаите не е. И се иска - варианта на българска мама - паралелно трасе с различна дължина, индивидуално за имота от най-близката точка за присъединяване, която е ЗАКОННА. Може и на 5 км да е. Въобще не им пука че има открита партида, че съседите ползват същото трасе.
И понеже самото искане е идиотско, в много случаи со кротце со благо и с малко кютек, прехвърлят партидата. Но е главоболие и нерви.

# 812
  • София
Ми, не, не е така. При покупка на имот, всичко това минава разглеждане предварително. С къща, макар и стара е лесно, разбира се, ако искаш да ползваш петното. Но с измененията в ЗУТ това е почти невъзможно.
Самостоятелно присъединяване е по-трудно, но не невъзможно.
Говоря за София, но доста бързо стават нещата. Разбира се, ако имаш финанси да следваш процедурата.

# 813
И аз не съм твърдяла, че е невъзможно, прави се, но преди това няколко месеца ти предлагат да теглиш паралелен водопровод само за твоята къща. Българска мама е описала същата ситуация. Изненадах се, че същият подход се ползва толкова години по-късно. Тоест опит за изнудване или и аз не знам какво е това - да правиш собствен водопровод и да го подариш на общината.

# 814
  • София
Така е, но има процедури и механизми за възвръщане на инвестицията.
Не е толкова трудно, просто трябва да се запознаеш /извън желанието ти/ с много неща.
Трудоемко е, времево, много финанси и нерви, но пък си струва.
Основната ми препоръка - да се направи обстоен финансов разчет и да се намери финансиране, ако трябва.

# 815
Вариант в миналото е и да съдиш общината за направените разходи до 5 години след като си направил водопровода. Има спечелени дела по този повод. Но си е наистина главоболие. Та това беше относно "вода и ток в близост" по обявите. Трябва си здраво проверка. И пак повтарям НЕ ВЯРВАЙТЕ НА БРОКЕРИ! За нищо не стават.

# 816
  • София
българска мама, недей така и ти.
Моят за имота ми каза какво, защо, как. Спряхме го от съдебна делба, с всичко ме запозна, нищо не е крил. Пита- искате? Да, поисках.
Имам и брокер от над 15 години, над 30 сделки са и минали през ръцете - винаги моето желание е било приоритет.

Вече, за селски имоти, винаги препоръчвам местни такива. Знаят всичко и необявените, които са съкровища.

# 817
самият факт, че взимат процент и от купувач и от продавач говори, че не могат да защитят правата на нито един от двамата, а само си търсят процента. Нямат никакво задължително образование, защото професията не е регулирана. Така, че - при сделка, ако си купувач взимай адвокат. Ще ти вземе същите пари даже по-малко и знаеш, че наистина ще ти защитава интереса и ще провери имота по-добре. Ако си продавач - взимай брокер

# 818
  • София
Да, да , да, това съм го чела милион пъти. Имам адвокат, който преглежда всичко. Но той няма да ти доведе клиенти, няма да ти намери имот.
Твърдо, клиширано, тертипно мислене.
Добрия брокер ще ти извади заек от ръкава, добрия брокер ще ти доведе заек. Не подценявайте професията на първо четене и личностни разочарования. Когато имаш доверие, просто вдигаш един телефон и водиш 10 мин разговор. Стрелянето на сляпо не е окей, но ми е ясно, че малко хора разполагат със запознати хора.
И понеже запознат ми води 90 процента от делата, знае кога ще клекна и кога ще направя отпор. Но всичко е в моя полза. Времето и неговото знание го доказват.

Обаче, по въпроса с парцела. Понеже много дълго гледах, съблюдавах, накрая брокрерката се оказа повече от близка на майка ми - съвсем случайно, заведе ме и ми показа каквото исках. с 40 % над бюджета. Еми, хлъцнах. Пак подходи повече от коректно, както казах, обясни всичко - евентуални спънки, проблеми, опит, съдействие до последно. С кеф й платих.
Аз с кеф плащам за отлично свършена работа. Това е труд, не е наглеене на дребно.

# 819
Пак казах. Когато продаваш - наемай си брокер. Когато купуваш- намери си имот и ползвай адвокат за останалото.
Обяви за имоти колкото искаш. От строители. От частни лица и прочие. А за селски имот е достатъчно да обиколиш селата и да попиташ местните кой продава имот.
Така се нагледах на 4 имота.

# 820
  • София
Благодаря ви, mandarinka и българска мама! Водопроводът е строен от частно лице, държи го на Акт15, за да събере някаква възвръщаемост на инвестицията си човека (събира такса за включване и не иска да издава Акт16, за да не го подари на общината съвсем за без пари). А докато е на Акт15 не вярвам, че  ще мога да искам от Общината заповеди и/или становища - за закона той не е въведен в употреба Simple Smile Но така или иначе, за сумата, която ни поиска частния предприемач за включване, ние направихме сондаж. И щяхме да си му платим за водопровода, де - просто ни спряха тия 3-4 метра Simple Smile

# 821
Благодаря ви, mandarinka и българска мама! Водопроводът е строен от частно лице, държи го на Акт15, за да събере някаква възвръщаемост на инвестицията си човека (събира такса за включване и не иска да издава Акт16, за да не го подари на общината съвсем за без пари). А докато е на Акт15 не вярвам, че  ще мога да искам от Общината заповеди и/или становища - за закона той не е въведен в употреба Simple Smile Но така или иначе, за сумата, която ни поиска частния предприемач за включване, ние направихме сондаж. И щяхме да си му платим за водопровода, де - просто ни спряха тия 3-4 метра Simple Smile
Това със сондажа е интересно. Ако не е тайна каква цена платихте, за колко метра сондаж и колко време ви отне процедурата? В нашия парцел има много вода и идеята ни един ден да станем независими от монополисти, ако имаме и соларни панели на покрива

# 822
Да, да , да, това съм го чела милион пъти. Имам адвокат, който преглежда всичко. Но той няма да ти доведе клиенти, няма да ти намери имот.
Твърдо, клиширано, тертипно мислене.
Добрия брокер ще ти извади заек от ръкава, добрия брокер ще ти доведе заек. Не подценявайте професията на първо четене и личностни разочарования.
Скрит текст:
Когато имаш доверие, просто вдигаш един телефон и водиш 10 мин разговор. Стрелянето на сляпо не е окей, но ми е ясно, че малко хора разполагат със запознати хора.
И понеже запознат ми води 90 процента от делата, знае кога ще клекна и кога ще направя отпор. Но всичко е в моя полза. Времето и неговото знание го доказват.

Обаче, по въпроса с парцела. Понеже много дълго гледах, съблюдавах, накрая брокрерката се оказа повече от близка на майка ми - съвсем случайно, заведе ме и ми показа каквото исках. с 40 % над бюджета. Еми, хлъцнах. Пак подходи повече от коректно, както казах, обясни всичко - евентуални спънки, проблеми, опит, съдействие до последно. С кеф й платих.
Аз с кеф плащам за отлично свършена работа. Това е труд, не е наглеене на дребно.
Хаааа-хаааа-хаааа.
Заек от ръкава, имот от шапката, апартамент от друго измерение!
Спрете се бе хора! Няма скрити имоти! Всичко се публикува, често и от собственика освен от агенцията.

# 823
  • София
Някои имоти не се публикуват.
Два наши при продажба не са обявявани никъде.

# 824
Някои имоти не се публикуват.
Два наши при продажба не са обявявани никъде.
Изключението потвърждава правилото.

Общи условия

Активация на акаунт