Фермата 4 - Съединение - тема 3 (24.09. - 30.09.)

• 38 983
  • 815
  •   1
Отговори
# 540
Ехе, хайде тогава всички да учим и ползване само английски. Ами ние като сме в държава,в която се говори друг език?  Аз мисля,че всеки език,който научим само ни обогатява. За моето дете английски е трети език.

# 541
  • Me? I'm a raging sea trapped inside of a raindrop.
Снощи се хванаха на Роси за детето, че не пише на български.
Но никой не споменава, че има райони в България  с турско или пимашко население , където децата даже не могат да говорят български.В тези райони се изучава турски език, направени са даже и училища уж към джамиите.
В Българска национална телевизия се излъчват новини на турски език

Това се премълчава, даже и от продукцията, но снощи една майка не можа да се заеадва на писмото на детето си, понеже я разпънаха.
Абсолютно! А жената не каза, че детето не говори български, само че не пише. Изобщо снощният епизод беше страшно грозен и натоварващ с двете пуйки Христина и Радилена, които не спряха да крякат и каканижат и с циганските прийоми на Цецо. Искам в най-скоро време да го сложат ратай, че да се омете с 200 оттам. Венецът на всичко пък бяха воплите на Нина, че без нея участниците ще се изпотрепят.  Crazy Crazy

# 542
Аз също мисля, че владеенето на чужди езици (дори и само говоримо) е богатство. Всяко знание е ценно и изобщо не става дума за набиване на канчето кой как да си гледа децата нито за гол патриотизъм. Съгласна съм, че "скандалът" беше предизвикан от продукцията. Без тези нарочни разделения на наш'те и ваш'те, надпявания, надсвирвания и надскачания, животът във Фермата 4 щеше да е спокоен, та чак скучен. Тогава само 1 Хриса и 1 Рада, щяха да "поддържат огъня". Satisfied

Много искам Гинчев да беше участник в този сезон. Smiling Imp Що не вземат да го вкарат като гост?

# 543
  • London
Но говоренето - задължително от най-ранна възраст.

Не знам дали ти е известно но на всеки 6 деца има едно със социално комуникативни проблеми от различен неврологичен характер. И понеже моето дете е едно от тях ми е много забавно да чета кое е задължително. Та родителите като мен се молят детето им да говори....без значение какъв език, защото за тях е трудно като цяло това нещо. Та утре, ако все пак....говори само английски или пише само на английски ще е кощунство Пена да дойде да ми обяснява кое е задължително, защото за него ще е голяма мъка изобщо да се научи да пише. И много от децата в чужбина са с такива проблеми. Какво е задължително си знае всеки отделен индивид, как се справя детето на Роси пак само тя си знае и дали не ходи на логопед или не е имало проблеми като цяло с речевото развитие, та може да има куп причини да не пише на български, но нужно ли е да се споменават? Нужно ли е зрителя да дълбае, може всичко да е, заради това зрителя ще си гледа неговата паничка и неговите деца.

Промото
https://www.facebook.com/fermata.btv/videos/510911442715236/

Последна редакция: пт, 28 сеп 2018, 14:00 от La Catrala

# 544
Съжалявам, ако съм те засегнала лично, но коментарът ми не визира частни случаи, а отразява принципната ми позиция по въпроса. Затова и писах за четенето/писането, в подходяща възраст, според възможностите на детето. Това не го ли прочете? Пак ще повторя, твърдението ми не е породено от голия патриотизъм, а само и единствено от идеята, че всяко знание е богатство и че владеенето на още 1 език само би помогнало... някога, някъде. Не приемай коментара ми лично и не ми чети лекции и статистики. По възможност, избягвай да ми набиваш канчето какво трябвало да обяснява "Пена" и какво не.

Последна редакция: пт, 28 сеп 2018, 14:32 от pip4i

# 545
И аз искам Гинчев ! Като се сетя как "къртеше" загорялото сладко от буркана и какъв почитател беше на соца ... Гинчев, викинга на фермата Тодор от Финландия, Гечо ... Бяха "теркове" , бяха работливи, бяха направо мощни на фона на избраните тази година. Не изпадам в конспирация , ма като си избрал няколко нашенци като Цецо, Ивайло и Георги, вкарай и по - телесни емигранти. А то Георги където хване Симеон на силова игра, все ще го бие. Yum
И не се притеснявайте за доминацията на английския език , попаднах на изследване, че след 100 години и самите англичани няма да си познаят езика. Говори се по всички континенти, от всякакви народи , с всякакъв акцент  и  езика се видоизменя. Дори табелките с означения опасност , радиоактивност и т.н. , след много, много време ще са неразгадаеми.
От промото за довечера се вижда, че единственото ,което обединява българите е ... недоволството срещу някой. Mask 

# 546
  • London
Виж сега и аз имам много принципни позиции, но си ги прилагам вкъщи. Тоест НЕ бих отишла при Роси да й повдигам въпроса на какъв език пише детето й, защо и прочие. Това може да се случи само в  България за жалост, както и да те питат директно колко ти е заплатата и други куриозни теми, които на запад хората ги считат за строго лични.

На мен ми се стори, че обедини просто Роман и шепа тукашни.

# 547
Еми то и аз така - принципите си ги прилагам вкъщи, не в комшиите. Радвам се, че сме на едно мнение ☺

# 548
  • Sunshine state
Отново се наслушахме на скандалите на Христина.. На тая само дето пяна от устата не й излиза като я отвори. Противна история. Надали има някой, който я харесва.  Нина ме разочарова, много неудачен избор лишен от всякакяа мисъл.
Аз продължавам да не долюбвам Георги - като започне да ръси нравоучения колко добре му се получавало управлението на фермата, е склонен да се величае сам. Цецо тия цигански номера и биткаджийски заплахи да си ги пробутва на някой друг. Браво на Роси, че стопира нещата и не му позволи да си вихри агресивното поведение. Отвратителен е.

# 549
Така, след промото да обобщя-според мен идеята на предаването е пресъздаване на реалността, такава каквато е наистина в БГ и да си разпознаем грешките, да не следваме наши и ваши.        На дуела ще съм за Нина, Ваня е тотално обезличена-нищо не се дава за нея, като цяло е извън кадър.Нина поне си реве.
Относно българския в чужбина е крайно нелогично да се правят сравнения, при положение, че грамотността в БГ училищата спада със завидни темпове.И това са деца, които живеят в родната си страна, а не говорят и/или пишат правилно.Не говоря за всички, но такава е тенденцията.Относно адаптивността, четох преди няколко години изследване на англичаните за способността на различните етноси да се адаптират в нови условия.Българите бяхме в челната петица. Доколко това е претопяване е друг въпрос.Или не трябва да се гордеем от факта, че имаме способността да говорим като местните без акцент-вид интелигентност и функция на мозъка.Децата на Роси са родени и израснали в Англия, а момчето май беше на 5-7 години. Самия факт, че говори български е значителен.Нашия език се нарежда между един от най-трудните във всяко отношение езици .Няма как да се иска някой живял и израснал в чужбина да говори и пише идеално български, само защото така трябва. А в България, подчертавам България, има цели общности, които не разбират български език. Преди да гледаме в чуждото канче да погледнем в нашето.                         

# 550
  • London
Детето само избира кой да е водещият език. Познавам дечица, които разбират всичко на български, но отговарят на английски. Стремят се докато са по-малки да хванат по-лесният за тях език за да могат да общуват, не всеки може да се организира с няколко езика наведнъж добре. Моето например въпреки проблемите си предпочита българският и говори повече български, макар и не особено чисто и правилно, нооо това пък му вреди в средата в която живее, защото там се изисква английски и за мен лично сякаш е по-добре езика на средата да е водещ, ако едно дете не може да е в час и с двете наравно ( а то поначало в ранните година няма как да стане ). Но детето решава....то избира къде е по-сигурно, та то дори в България има деца гледащи Бейби Тиви и проговарящи едва ли не на английски, а живеят в БГ среда. Много е сложно това с езиците и зависи от самото дете.

# 551
  • Другата България
Аз пак ще напомня заглавието на темата. Peace

# 552
Съжалявам,мила,че семейството ти има такива проблеми. Пожелавам здраве на детенцето ти. Но мен са ме учили,че трябва да сме смирени,с добри мисли и вяра. Дано Бог ви помогне и всичко се оправи,но никому не е навредило да е смирен и с добри помисли.

# 553
Даа, общият враг често обединява хората. А Радилена вече не е просто Радка, а Радка Пиратка Обединителката.
Ето го Съединението, получи се и по-рано от предвиденото, и то благодарение на Радка!

# 554
  • Другата България
Аз довечера няма да мога да гледам, по коментарите ви ще преценя дали утре да го правя на запис. Laughing
Забравих да кажа за Ваня - не била очаквала. Ами какво е очаквала? Thinking

Общи условия

Активация на акаунт