Великобритания - Тема 76 Есенно към Зимно Коледно

• 47 574
  • 729
  •   1
Отговори
# 480
  • Истински се вижда само със сърцето.
Сняг края на октомври прехвърча, когато бяхме в Пийк Дистрикт и повече не съм видяла Simple Smile детето обаче от няколко дни си слага шапка и ръкавици и си прави импровизирани шейни в къщи  Joy горкото не знае, че сняг я видим, я не Wink.

# 481
детето обаче от няколко дни си слага шапка и ръкавици и си прави импровизирани шейни в къщи  Joy горкото не знае, че сняг я видим, я не Wink.

И мойто милото го чака с такова нетърпение. А аз се надявам да е само за 1-2 дни. При нас всяка зима има, няма да ни се размине, ама предната направо прекали.

Тези различия в усещането на английския климат, според мен, идват от това кой къде е живял в България.

# 482
  • Bristol
Ние що пари плащаме, за да отидем на почивка със сняг 😂 🤣

При нас в Бристол рядко вали. Но миналата година имахме няколко снежни дни и дори училищата бяха затворени, за щастие на децата 🎉

# 483
  • Scotland
При нас в Шотландия вече всяка сутрин има скреж по колите, но след час-два всичко е сухо. Времето е ок засега. Тук вечерите са доста студени, особено когато има вятър или вятър + дъждец. През останалото време на мен ми е все топло. Аз все още си ходя през деня по къс ръкав и яке отгоре. Вечер, когато водя детето на футбол обаче, нахлузвам де що има пуловери и най-дебелото яке Simple Smile За мен тук зимата е много по-приятна от българските зими Simple Smile
За сладкарките Simple Smile В скрит текст, че е дълго и не искам да отегчавам всички :* 
Скрит текст:
Преди време бяхте коментирали печенето на сладкиши и подобни, исках да се включа, но не остана време, та сега ще споделя опит. Аз съм запален сладкар/пекар и доста печах в България. В началото тук имах провали, но хванах цаката и на печивата тук. Не смятам, че брашното е проблем. Аз ползвам всякакво, но най-често лидълските, които не са скъпи. Ако ще правите козунаци и хлябове, винаги използвайте strong/very strong bread flour! Мая, ако държите да е жива, поискайте си от пекарната на Теско, ще ви подарят. Ако не - използвайте fast action yeast. В монета ползвам такава на Морисънс. И сега най-важното: при печива от типа на козунаци, т.е. сладки теста: ВИНАГИ си предвидете мноооого време за втасване!!! Няма да стане без него. С посочената мая аз оставям тестото да втаса около час, а оформените от него изделия поне още два часа. Те стават леки и памучни и се изпичат за 20 минути. Температурата на печене е максимум 175 градуса. Всяка по-ниска температура суши отвътре и прави дебела кора, всяка по-висока препича отвън, но оставя сурово отвътре. За солените печива температурата е висока, около 200 градуса, а времето за втасване е доста по-кратко. Но се използват пак силни брашна. За да имате мека коричка мажете оформените изделия с разреден с мляко жълтък поне 4-5 пъти докато втасват. АКо имате хлебопекарна или миксер с кука, ползвайте го за замесване на тестото. Добре е да имате и термометър за печене. Не са скъпи. В Асда ги има постоянно, около 1,50 струват. Печивото е готово при 95 градуса. За всички останали печива, като кексове, блатове, палачинки и т.н. използвам self-raising flour/ plain flour. Те са слаби брашна и не стават за питки, погачи и подобни, без значение сладки или солени. В чаритата има страхотни готварски/сладкарски книги за стотинки, в които има много сполучливи рецепти. Преди дни направих най-сполучливите си козуначени кифли с брашното на Лидл. Ще ви пусна и снимка. Едва ги вдигнах от тавата, толкова бяха крехки, че имаше опасност да ги пробия с нокът дори.
Малко се отплеснах, момичета, но се надявам да съм ви била полезна Flowers Hibiscus

# 484
  • на малък остров в океана
Много полезни съвети, Jinxey. Аз съм от нетърпеливите и второто втасване го претупвам и разчитам да втасат като ги слагам в студена фурна и тогава включвам на избраната програма. И явно там ми е грешката.
На нас предколедно ни предстои местене. В Ирландия Simple Smile И в тази връзка имам въпроси относно нещата, които трябва да направим преди да напуснем страната. Има ли някой, който е запознат какви документи трябва да извадим относно стаж и здравни осигуровки.
Също, ние ли трябва да отидем в общината да кажем, че напускаме къщата или ландлорда. И за засичане на показанията за вода, ток и газ кой трябва да ги уведоми?
Трябва за около 2-3 седмици да се преместим и се чудя откъде да ги подхвана нещата.

# 485
  • Scotland
Ujasia, много местене ви се събра на вас. Нямам отговори на въпросите ви, но ви пожелавам успех на новото място Flowers Four Leaf Clover
Иначе, аз пека в дните, когато съм целия ден у дома. Замесвам си тестото, оставям за час, оформям и 'зарязвам' за поне два часа. През това време си чистя, пера, гладя, готвя, чета си книга, ходя на пазар/разходка и т.н.

# 486
Ужасия ние когато се местим аз уведомявам и доставчиците и общината от коя дата следа да напусна къщата, съответно последния ден засичате то, вода и газ и подавате последни показания. Препоръчвам ти за всеки случай д а снимаш показанията които ще подадете, а най хубаво е да ги засечете заедно със собственика. При издаването на къщата също си направи снимки в какво състояние я оставяш с дата и час.

Успех в Ирландия и да ни пишеш и от там Simple Smile

# 487
Ужасия, леко и безпроблемно местене! И бърза адаптация на дъщеря ти! Стана ми интересно - местят изобщо офиса на мъжа ти в Ирландия или местят мъжа ти в друг офис?

# 488
Леко да ви мине местенето!

Ние като се местихме лично предупредихме всички доставчици и общината за това. Всичко става онлайн или по телефона, не е нужно да ходиш никъде. А в последния ден снимахме показателите на водомер/електромер/газомер за всеки случай.
И предупредих над 40 различни други обекта за действието ни - банки, работодатели, HMRC, всякакви видове доставчици на услуги, поликлиниката че се отписваме, училището, библиотеката, всички регистрации, всички от които имаме някакви карти, застраховки, лицензи, електронното гласуване........

# 489
Блу, просто се появи по-добра възможност и реши да се възползва. Преценихме плюсове и минуси и решихме да се мятаме. Детето тъкмо понаучи уелския и сега ще трябва ирландски да учи Simple Smile
Сетих се и още нещо да питам. Интернетът е с 18 месечен договор. Има ли начин да се измъкнем и да не платим за оставащите месеци? Някаква вратичка дали има при напускане на страната?
Благодаря на всички за съветите.

# 490
За интернета не мисля че ще стане без да платите оставащото по договора. Когато ние се местихме, новата къща беше в район в който доставчика ни нямаше окабеляване и въпреки че не беше наша вината, че няма как реално да ни включат си платихме оставащите в договора 6 месеца мисля.

# 491
Абсолютно същото е и в общите условия на Talk Talk. Здраве да е, каквото такова. Предвидили сме ги като разход, а пък ако се съгласят да ги плащаме до края на срока всеки месец, ще е чудесно.

# 492
  • UK
Ужасия, много успехи ви желая на новото място! Не се отписвай от темата, моля, разказвай как вървят нещата там по местене и адаптация, на всички ще ни е интересно. Знаете ли вече къде точно, кога? Търсите ли жилище вече?

# 493
Благодаря много. Simple Smile
В Корк отиваме. Търсим онлайн, за да насрочим дати за огледи като отидем. Те бързо се сменят. Явно търсенето е голямо. Компанията, в която ще работи, ще ни помогне за преместването. Ще поемат почти всичко всъщност. Чакаме подробности да ни пратят и да уточним датата. Така или иначе седмица преди Коледа трябва да сме напуснали къщата и да сме в Корк, за да почне работа.

# 494
Знам че в Корк е много красиво, успешно местене, а когато се решим за разходка натам ще се обаждаме Wink

Общи условия

Активация на акаунт