Испания

• 47 685
  • 748
  •   1
Отговори
# 315
  • Ispania
Eroisse,
Сключването на църковен брак в Испания има три вариянта, при единя след като мине церемонията, попа(или който е отговорен от църквата)носи в регистъра документите  за да узакони брака, втория е преди брака да се подпише в регистъра (или подобно място) и третия е : след брака се взимат документите от попа и ти си ги носиш в регистъра. Ако брака не е вписан в регистъра, той няма никаква валидност.

# 316
  • някъде под слънцето...
Именно, признават  удостоверение за църковен брак от България , точно толкова, колкото кръщелно свидетелство  от кръщенка.вместо акт за раждане.

# 317
  • Mediterraneo
Т.е. николко не го признават, така ли?

# 318
Registro de parejas de hecho de Madrid:
Secretaría General Técnica de la Consejería de Justicia y Administraciones Públicas
C/ Gran Vía, 18. 28071 Madrid

мисля, че това би било полезно за двойки без брак.

# 319
  • някъде под слънцето...
Ако въпроса е към мен, при издаване на акт гражданскито състояне от общината,  лице само с църковен брак  би фигурирало като неженен/неомъжена.
Друг е въпроса, че на времето за църковен брак в България изискваха удостоверение за граждански брак.Поне когато аз се омъжвах беше така.
В интерес на истината за близо за близо 20 години , само веднъж се опитаха да ми поискат свидетелство за брак, но накрая минахме на честна дума.
Беше, през 2004, когато записвах  бебето в рехистро сивил.Служителката видя , че по тархета ресиденсия сме с  еднакво второ апейидо и се съгласи да подпиша декларация пред  нея  , че имаме граждански  брак в България скючен на еди коя си дата.
Така и записаха в регистъра.В партида де насимиенто също излиза, че майката е декларирала, че има брак с бащата сключен еди къде си , на еди коя си дата.

Последна редакция: сб, 22 дек 2018, 10:28 от sl

# 320
Здравейте, извинявам се че нахлувам  в темата , но имам такъв въпрос. Зет ми е испанец в момента ми е на гости в България искам да го заведа до Сърбия може ли да мине граница само с лична карта

# 321
  • Мадрид / София
Сърбия не е в Европейския Съюз. Според мен няма да може да се движи свободно, както това става в ЕС. Но по-добре питай в Полицията или испанското посолство в БГ.

# 322
  • Euskal Herria
С българска лична карта се влиза в Сърбия. Ние така пътуваме. Но не знам дали не направиха изключение само за нас, българите, или това важи и за останалите граждани от ЕС.

# 323
  • Испания
За много години!

В сайта на министерството на външните работи на Испания - испанците могат да влизат в Сърбия само с лична карта /DNI/.

Цитат

Documentación y visados
DOCUMENTACIÓN Y VISADOS:

Pasaporte / DNI:
Se informa de que los nacionales de los países miembros de la Unión Europea, Suiza, Noruega e Islandia pueden entrar en Serbia para estancias de hasta 90 días en un periodo de 6 meses, provistos únicamente de su Documento de Identidad (DNI, en el caso de españoles).

http://www.exteriores.gob.es/Embajadas/BELGRADO/es/Embajada/Pagi … ones.aspx?IdP=162

Има доста подробности на страницата.

# 324
Честита Нова Година
Имам въпрос. Решили сме да изпратим детето в България за лятната ваканция. За момента вариантът е бабата да дойде да я вземе, а ние да си я приберем после. Та въпросът е какви документи ( освен паспорт ) са нужни? Ще искат ли пълномощно на летището в Мадрид? Ще звъня на посолството, но им нямам много доверие, а не искам да поставям бабата в инфарктни ситуации още в началото. Ще съм много благодарна ако някой има подобен опит и сподели.

# 325
  • някъде под слънцето...
По закон би трябвало ако има документ за постоянно пребиваване в Испания да не изискват декларация на излизане България.В Испания не искат нищо.
За да спестя нврви на близките ми в България
имам безсрочна  декларация  от посолството (издадена е на егн то на малката), че  дъщеря ми може да пътува сама до навършване на 18, защото в България е длъжна да се  легитимира с българския си паспорт.
Навсякъде другаде пътува само с Испански паспорт и не искат нищо

Последна редакция: пн, 07 яну 2019, 22:55 от sl

# 326
Излизането от България ще е с двамата родители и не ме притеснява, само излизането от Испания ми е чуденка. Декларация ще направя със сигурност , но в България, защото Мадрид ми идва малко далече.
Благодаря ти за инфото.

# 327
  • някъде под слънцето...
На излизане от Испания не искат нищо.
До 12 години обаче е задължително да пътува като непридружавано дете , услугата е около 45 евро на  полет.
Служител на компанята, взема децата след чекирането и ги води до самолета, след кацанатвто друг слижител ги отвежда от самолета до залата на чакащите.
В документа се вписва кой точно ще посрещне детето имена и номер на лична карта  адрес и телефон
Тази услуга е само за нормалните авиокомпании.нискотарифните не я осъществяват.

# 328
  • ES
Тя няма да пътува за България сама, баба ѝ ще дойде да я вземе. Мисля, че Уизеър нямат тази услуга за придружаване на малолетни лица, Българияеър да.

# 329
  • някъде под слънцето...
Тогава пък няма никакъв проблем.
Аки правуш двкларация най универсалната е да пътува сама непридружавана в чужбуна.
По този начин може да я придружава всеки.
Правихме такава, защото майка ми води малката по Гърция и Турция . Нямаше при
облем
Старата беше упоменато само пътувсне до Испания.
Освен това я  ако  я наоравиш на ЕГН,(а не на номер на паспорт) можеш да пишеш че е до навършване   на 18 години.
И така няма да се занимаваш повече с декларации.

Последна редакция: пн, 07 яну 2019, 23:35 от sl

Общи условия

Активация на акаунт