На пазар в Лозенград, Одрин и Чорлу - 19

• 114 576
  • 736
  •   1
Отговори
# 360
  • Някъде в Европа...
Относно произношението - купих си разговорник и се научих да чета Grinning, не че разбирам нещо...Подтикнаха ме думичките "изход" и "осем" (çıkış и sekiz). Отначало по хотелите "изходът" все си го четяхме както се произнася "осем" на турски. Оттам ми се възбуди интереса да се науча да чета...

# 361
Здравейте момичета , предстои ви пътуване до Одрин . Въпроса ми е за колко часа се стига о т Варна до Одрин  през Лесово. Благодаря  предварително 🙄

Както каза Делта, зависи от стила на шофиране, индивидуално е при всеки, аз го "взех" точно за 3ч и 15 мин. с едно спиране само за тоалетна, има-няма 15 мин. в петък 28.09,  беше ми първо пътуване до Одрин за пазар.....Редактирам, за да допълня - излязох точно в 04:50 от Варна.

Последна редакция: пн, 01 окт 2018, 22:13 от marilyn monroe

# 362
  • Пловдив
AIR,чъкъш е изход,гириш е вход,а за балък джаддеси-балък е риба,джадде е булевард,балък джаддеси е рибен булевард,meydan-мейдан е площад,улица е сокак-sokak.Другото,което ми е направило впечатление е,че българите питат за някоя цена с кач пара-това не е правилно-ne kadar-не кадар-е правилно.

# 363
  • Бургас / UK
То хубу питаме,но като тръгнат да ни отговарят и става интересноо ,нищо не разбираме Joy  Най-успешната ми покупка е на пълнен картоф от Лозенград,всичко си поръчах ,салати малати и момчето вика “мн .добре говориш “ хехе ,бях много горда от себе си Stuck Out Tongue Winking Eye
Но съм имала контакт с тр говорящи и понаучих някои думи и изрази Bowtie

# 364
  • у нас
Артемида, стана ми интересно защо кач пара не е правилно? Аз така си питам и винаги са ми отговаряли. Сподели моля те.

# 365
докато сме на тема турска лексика и фонетика, на съботния пазар научих, че хладилник е долап, много се смях Simple Smile

# 366
Sinara и google преводача така го превежда само че го произнася "не кадаш" а не "не кадар".

# 367
докато сме на тема турска лексика и фонетика, на съботния пазар научих, че хладилник е долап, много се смях Simple Smile

"Долап" dolap  е шкаф , а "буз долабъ" - buzdolabı  е хладилник

# 368
  • у нас
Пантофка, въпросът ми беше друг.

# 369
Здравейте искам да попитам тъй като ще ходим утре насочили сме се да посетим главната улица , Ераста ,Марги аутлет и Кипа . Искам да попитам борсата за перилни препарати (Bostanpazari) дали ще работи и също така има ли някакви пазари през седмицата ?Къде ? кои магазини предлагат мъжки обувки с големи номера (46-47)

# 370
Сайт за актуална информация ,за курса на валутите в Турция:
https://leva.tlkur.com/

# 371
  • у нас
Евито, борсата работи. Големи номера има в Дайхман. В магазините в Ераста също понякога има големи номера.

# 372
  • Някъде в Европа...
Да,да..вече знаем как да го произнесем, но преди да купя разговорника и понауча това-онова, синковецът ми като я видеше турската дума я произнасяше както се произнася "осем" т.е "сикиз". Един от аниматорите му обясни разликата и така на мен ми стана интересна фонетиката им...

# 373
  • Пловдив
evitooo,  в сряда има пазар на мястото където се провежда съботния пазар- зад Марги аутлет

# 374
lana76 В магазин Derimod има много хубави кожени якета. Аз лично си купих яке от Мол Ераста в Одрин и съм страшно доволен от него. Derimod има и в аутлета Марги и в мол Ераста, но за мен имаше по-голямо разнообразие в Ераста. От там си купих и много хубави кожени обувки. Също така правят промоции. Ако решиш да купиш 2 броя обувки или 2 чанти, ти правят 40% отстъпка на втория чифт/брой. Също така можеш да комбинираш обувки и чанта и пак ще ти направят 40% отстъпка. Но няма да ти дадат тази отстъпка при покупка на 2 кожени якета или при някаква комбинация на кожено яке - например с обувки или с чанта, защото на етикетите на самите якета вече са направили отстъпка. Така ми обясниха в магазина.

Общи условия

Активация на акаунт