Осми клас 2018/2019 - 2 Есенно минорно мажорно

• 47 807
  • 754
  •   1
Отговори
# 420
  • В светлината на слънцето
На нас на родителската среща ни казаха, че по решение на училището всякакви екскурзии с преспиване са преустановени, само еднодневните остават. Не знам дали това засяга и езиковите лагери или гостувания на разменни начала. До този момент не е повдиган въпроса. Аз обаче обмислям дали да не я натиря поне за седмица в немско при наши приятели. Имаме варианти.

# 421
  • София
И в Испанската няма екскурзии, има дружно ходене на Витоша един ден, всички випуски. Това е.
Поне аз така разбрах от директорката на организационната среща.
Смятам да пращаме момата на езикови ваканции лятото, ако имаме възможност (€). 😁

# 422
  • Варна
Хубавото е, че при нас в 1 ЕГ (Варна)  екскурзии има. За почивните дни около 1.11 имаше даже две - до Румъния и до Истанбул, но колкото и да го карах, детето ми не поиска да се включи в тях. Чака си обаче традиционната екскурзия до Лондон - подробностите ще ни кажат на следващата РС. И също като в 91 НЕ, за лайстунг класовете има непрекъснато обмени на деца между БГ и Германия. При английските възможностите са за спечелени проекти към ЕС, разни състезания и конкурси. На мен това също много ми допада, защото за да отидеш, трябва да се потрудиш.

Колкото до това как и къде се учи език и математика, мога да само да дам за пример АК, където състезателната математика май е електив, но те винаги имат член в отбора на България за МОМ. СМГ е by default. С много редки изключения тук таке се включват Бургаската, Варненската и Пловдивската МГ, а останалите МГта и мат училища просто липсват. И съм далеч от мисълта, че там не учат математика или че нямат талантливи деца, но други неща за съжаление липсват.

Последна редакция: нд, 07 окт 2018, 09:48 от Manzhelka

# 423
  • София
Движението на децата даже е малко, ако се замислим колко деца не са си  на мястото - било по родителски амбиции (къде насочени, къде набутани), било защото не са си избрали мястото правилно или са влезли там където им е стигнал бала.
Това че едно дете е математик, не означава, че съдбата ще му е пряко свързана или иска да се занимава с нея, или родителите трябва задължително да го насочат към математиката. Не трябва да се пренебрегва и че много родителите да насочват децата си към МГ, не защото децата им са математици, а заради добрите училища, концентрацията на добри учители и по други предмети. Тази година повече от 50 СМГ 7класника се класираха за обл.кръг на олимпиадата по химия, факт е, че в нац. отбори по предмети различни от математиката задължутелно има ученици от МГ (даже са мнозинството) . Също така и завършването на ЕГ не означава, че ще научи добре езика.

# 424
  • Cobrs
Родителите, които познавам, насочиха децата си към математиката от 3 клас. Според мен, ако детето има афинитет към математиката, разходите за подготовката му за матурите в 7 клас са по-малки. Ако детето във 2 или 3 клас предпочита математиката пред литературата, записваш го на курсове в СМГ или ПЧМГ. След 4 клас кандидатства в СМГ, ПЧМГ, 107 и 125 училище, приемат го и от там насетне не е нужно да се инвестира в частни уроци по математика. В посочените училища (имам впечатления от три) има добри преподаватели и по БЕЛ. Ако изкара един курс в 6 клас, ще може да си гарантира поне 80 точки по БЕЛ на матурата. При нея се изисква основно добра граматика, не се пишат съчинения/ есета, не се развиват теми като едно време. Ако детето иска да учи в АК, то там тежестта на есето в общата оценка е малка, за разлика от тежестта на математиката и логиката. За мен проблематично от финансова и логистична гледна точка би било детето да предпочита литературата ....

# 425
  • Варна
Родителите, които познавам, насочиха децата си към математиката от 3 клас. Според мен, ако детето има афинитет към математиката, разходите за подготовката му за матурите в 7 клас са по-малки. Ако детето във 2 или 3 клас предпочита математиката пред литературата, записваш го на курсове в СМГ или ПЧМГ. След 4 клас кандидатства в СМГ, ПЧМГ, 107 и 125 училище, приемат го и от там насетне не е нужно да се инвестира в частни уроци по математика. В посочените училища (имам впечатления от три) има добри преподаватели и по БЕЛ. Ако изкара един курс в 6 клас, ще може да си гарантира поне 80 точки по БЕЛ на матурата. При нея се изисква основно добра граматика, не се пишат съчинения/ есета, не се развиват теми като едно време. Ако детето иска да учи в АК, то там тежестта на есето в общата оценка е малка, за разлика от тежестта на математиката и логиката. За мен проблематично от финансова и логистична гледна точка би било детето да предпочита литературата ....

А, то щот частните уроци по математика в 4 клас сигурно са без пари. Да не говорим и че масово децата в 7 клас дори от МГ пак ходят на курс/учител по мат. Аз бих казала тъкмо обратното - пари не се спестяват, защото децата искат да се презастраховат, че ще са сред най-добрите.

# 426
  • София
По въпроса за екскурзиите. На РС обсъдихме екскурзия до Лондон с интересна програма, която си заслужава. Говорихме и за няколко дни на ски в Банско, нещо като тиймбилдинг, нещо като "бяло" училище. На следващият ден, синът ми още от вратата ми заяви, че щели с Х, Y и Z да бъдат в една стая и по кои писти, ще се спускат и ...... голям ентусиазъм. Към Лондон не прояви особен интерес / толкова е и наясно за какво иде реч, ама... /, но за ските е пръв на пистата от желаещи.
Мисля си, че тези, дори и свръх натоварващи финансово екскурзии, са полезни. Ама, щяли да изгубят материал. Мда, нима с разните грипни, дървени и незнамкакви си ваканции, не губят ли? Пропуснатото за 2-3 дни може да бъде наваксано. Ползите - посещаваш нови места, разширяваш познанията си за обща култура, спортуваш и не на последно място, създаваш приятелства и опознаваш съучениците си извън училището. Понякога, можеш да се изненадаш, че "двойкаджията" разпознава безпогрешно голяма част от фигурите в музея на Мадам Тюсо и разказвайки тяхната биография или нещо от времето в което са живяли, те кара да го слушаш с интерес. Или, пък, "задръстенячката" от първия чин, може да бъде страшно забавна и одухотворена по време на купона. Ей, такива ми ти неща! Всъщност, от личен опит знам, че половината от познанията за заобикалящия ни свят, човек получава извън училище. Поне, що се отнася до общата култура, хоби, изкуство и спорт.

# 427
  • София
А, то щот частните уроци по математика в 4 клас сигурно са без пари.
И ПЧМГ-то и то Laughing

Това училище, между другото все повече ми се издига в очите. Дали да не пратя дребчо да се пробва на края на годината Thinking А споменаваните 125 и 107 как приемат деца - с изпит ли? Нали вече има райониране в София или то е за първи клас само?

# 428
  • София
Районирането е за 1-ви клас само. В 125 и в 107 има изпит, под формата на състезание.
Биби да каже за 125 то.
Иначе, аз, Yana и ТМ сме с възпитаници на 107мо.

# 429
  • София
За ПЧМГ, т.е. за Питагор мога достоверно да кажа, че математиката в начален курс се води от математици, не от начални учители. Спирам, да не стане реклама.

За родното училище - приемат с Еврика за всеки клас след първи при наличие на свободни места.

# 430
  • София
Преди 3 г., когато моите кандидатстваха изпитът в 125-то беше близък до формата на СМГ, но с по-малко задачи и една идея по-лесни. В 107- мо (Еврика) беше по- лесен тогава. Бяха приети и на двете места, но 125- то натежа заради по- близкото местоположение, а и Димитров заби последното пиронче в думите: "В София между 5 и 7 клас математика се учи на 3 места: СМГ, ПЧМГ и 125-то. Факт е, че доста деца т.г. след 7 клас влязоха или имаха бал за СМГ. Като гледам и от 107- мо са доста. Аз съм много доволна от 125-то, като не визирам само математиката. Сериозни учители имат, както и успехи по физика, химия, биология, БЕЛ, информатик. Говоря за 2- те математически паралелки. В другите нивото не ми е много ясно, но май е по- ниско.

# 431
  • София
А, то щот частните уроци по математика в 4 клас сигурно са без пари.
И ПЧМГ-то и то Laughing

То и в Света София ако учи детето, в 7 клас няма нужда да инвестираш в уроци ни по МАТ, ни по БЕЛ, ама и то не е безплатно. Joy

Иначе, аз, Yana и ТМ сме с възпитаници на 107мо.

Слънчева, ти кога го завърши? Joy Hug

# 432
  • София
Уф,  и 107-мо, и 125-то са ми супер неудобни като местоположение. Света София и ПЧМГ са ми ок. От друга страна, такси да плащам да го води и взима всеки ден, ще ми е по-евтино от таксата на частните, особено на Света София Laughing Ама имам съмнения относно успеваемостта на изпитите, особено в СС, както има и БЕЛ Joy Карай, може да се пробваме, пък току виж ни изненадал малчо Hug

# 433
  • София
Санака, аз още не съм. Joy
Писала съм, че сме С възпитаници на това училище. Wink

# 434
  • София
belinda, ако училището, което детето посещава е добро, с добра атмосфера и климат, не е толкова важно да се мести малчо, според мен.
Аз имах жизнено важна цел, обаче. Трябваше да го изкарам от люлинското училище, може би едно от най-слабите в големия квартал. Единственото, което ме поведе в тази посока беше, че решава задачите в клас 15 мин. преди останалите, както и че първо пишеше домашните по Мат, а стигнеше ли до БЕЛ, корема го заболяваше. Joy
След НВО, въпреки огромният пуберски мързел, се оказа, че това е едно от малкото ми правилни решения Joy

Общи условия

Активация на акаунт