Осми клас 2018/2019 - 2 Есенно минорно мажорно

• 47 755
  • 754
  •   1
Отговори
# 585
Може да прочетеш съответното ПМС 328 от 21.12. 2017г. и правилата, разработени от всяко училище, въз основа на него. Но едва ли ще имаш достатъчно информация, за да изчислиш каква точно ще е стипендията и колко ученици ще я получават в конкретно училище. Границите, в които се определя размерът на месечните стипендии, ще откриеш в същото ПМС.

Здравейте, може ли да попитам за стипендиите за дете с един родител. Синът ми е 9ти клас тази година. Миналата година 1ви срок получаваше стипендия за успех, защото била по-висока от тази за дете с един родител. Втори срок успехът му падна под 5.50 и взимаше другата стипендия за един родител. Тази година първия срок ще получава стипендия за успех, но класната каза, че ще провери дали не може да получава и половината от другата стипендия.(Класната му тази година е нова.) Когато обаче синът ми е отишъл при нея с акта за раждане, тя му обяснила, че стипендия за дете с един родител се отпуска само срещу смъртен акт на родителя, а нашият случай е, че синът ми не е припознат и в акта за раждане баща не фигурира. Та тя твърди, че няма право на такава стипендия, въпреки че миналата година е получавал същата. Имало промяна в закона. Въпросът ми е къде мога да проверя дали има промяна и какво точно пише в нея. И много ми е странно, че ако баща му беше починал - има права, а ако изобщо не съществува - тогава се оказва, че няма.
Извинявам се, ако съм в страни от темата ви, но наистина ми се струва грубо отношение към детето. Не че ми пука за 20те лева.

# 586
ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 328  ОТ 21 ДЕКЕМВРИ 2017 Г. за условията и реда за получаване на стипендии от учениците след завършено основно образование
ПМС № 328
Доколкото схващам е обратното. Ако получава стипендия по чл. 4 ал. 1 т. 3 и 4 може да получава 50% от стипендията за постигнати образователни резултати.
Иначе какви документи се изискват, определя комисията по чл. 8.
4. „Ученик без родители“ е ученик, чиито родители са починали, лишени от родителски права или поставени под пълно запрещение.

# 587
ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 328  ОТ 21 ДЕКЕМВРИ 2017 Г. за условията и реда за получаване на стипендии от учениците след завършено основно образование
ПМС № 328
Доколкото схващам е обратното. Ако получава стипендия по чл. 4 ал. 1 т. 3 и 4 може да получава 50% от стипендията за постигнати образователни резултати.
Иначе какви документи се изискват, определя комисията по чл. 8.
4. „Ученик без родители“ е ученик, чиито родители са починали, лишени от родителски права или поставени под пълно запрещение.

Да, това го прочетох. И виждам, че е от 2017г. и според това постановление той до юни тази година получаваше такава стипендия. Въпросът е дали има промяна и къде да я видя, защото класната му твърди, че вече няма право на стипендия.

# 588
  • София
Условията и редът за отпускане на стипендии се определят от посоченото ПМС и се конкретизират с правилата на всяко едно училище. В частта за децата без родители, няма промяна - нормите в ПМС от 2013г. и нормите на ПМС от 2017г. /действащото в момента/ са идентични, включително по отношение на дефиницията за деца без родители, цитирана от Дидева. Промяна в закона, съответно в подзаконовите нормативни актове няма. Вижте дали няма някаква промяна  правилата на самото училище. В ПМС-то /и сегашното и предишното/ не е упомената хипотеза на дете само с един родител, а е посочено "ученик без родители". Ако досега е получавал стипендия, вероятно има някакви вътрешни указания /от МОН, РУО/, че и децата с един родител имат право на такава стипендия. Също така, и в двете ПМС не е посочена Вашата конкретна хипотеза, но тя би следвало да се приравни на хипотезата "родител, лишен от родителски права", тъй като бащата, независимо дали е известен и не е припознал детето или е неизвестен, никога не е придобивал родителски права. И самият акт за раждане без вписан баща удостоверява този факт. Входирайте писмено запитване до директора на училището, излагайки тези факти.

# 589
  • София
Здравейте,

Как се формира средния успех, на база на който се получават стипендиите за успех в 8 клас?
Влизат ли ЗИП-овете или само общообразователните?

# 590
Влизат и зипове (РП) в средния успех за срока/годината. И съответно по тях има срочна оценка, нищо ,че са един час седмично.

# 591
  • В светлината на слънцето
По повод новия клас - и при нас положението е цветя, чатове и песни. Последното - буквално. Голям кеф, че пеят по музика. Училището ще има юбилей тази година и са се писали няколко девойки да пеят на концерта. Щели да репетират в един от часовете по... немски. Хм. Директорката знаела, учителките подкрепяли. Много са сплотени. И с момчетата вече взеха да се сработват. С част от момичетата се прибират донякъде заедно. Вечер тече един безкраен чат. Но в интерес на истината още не са се събирали или излизали някъде специално. Излиза с приятелката си от старото училище, когато има възможност, или с други момичета.

# 592
  • София
Моята последните дни излиза заедно с много от децата от новия клас, след училище, по градинките. Нали е хубаво времето сега. Добре са си.🤗😎 Голям купон пада.

# 593
Моят си епилирал краката  #Crazyooooh!

# 594
  • София
Е, че какво?!

# 595
Съчувствия Joy

# 596
Докато сестра му била на маникюр, да не скучае, щото. Изненадаха ме.

# 597
  • В светлината на слънцето
Ох, ще ме уморите. Joy

# 598
  • София
Мента, цепиш мрака! Joy Само краката ли е епилирал?

# 599
Моят си епилирал краката  #Crazyooooh!

Не виждам нищо лошо в това. Моят маха де що има косми, той е и спортист и почти всички го правят в тези среди.

Общи условия

Активация на акаунт