Осми клас 2018/2019 - 2 Есенно минорно мажорно

• 47 824
  • 754
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Антонина, това е образецът на декларация от сайта на МВнР, така че би трявало да свърши работа. Grinning Аз бих написала "самостоятелно и непридружено от нас, в периода ...................". Декларацията трябва да е и от двамата родители. Посочва се документът на детето, с който ще пътува - ако ще пътува с международен паспорт, се описва паспорта, а ако ще е с лична карта - пишат се данните от нея.
Нотариалната такса не зависи от периода на валидност на декларацията.

# 391
  • Варна
Благодаря ви момичета! Безкрайно полезни както винаги! 😍
Видях, че има дребни неща за корекции. Ще видя и образеца в предложения от Биби сайт. И да, знам че с бланка от нотариус ще е най-сигурният, но това ще ни забави, а ще се опитаме да свършим работата в обедната почивка. 😏

# 392
Да ви следя

# 393
Сега погледнах, в декларацията на моето за негови данни са посочени ЕГН, номер на акт за раждане и номер на удостоверение към акта за раждане. Пише, че важи до навършване на пълнолетие. Вадили сме нова декларация при смяна на нашите лични карти. И най-долу болдвано и подчертано е записано изречението, добавено от Санака. Имам спомен, че нотариусът ни каза, че декларацията за еднократно пътуване е 6 лв,  а на безсрочната пише 20.40 лв събрана такса. Може и да греша, че зависи от срока.

# 394
Изпуснах ви.
Моята декларация е от 2011 г. и е до навършване на пълнолетие. Детето тогава бе 1 клас. Таксата бе 6 лв., текстът на декларацията го взех от форума, нотариусът го разгледа и одобри без поправки. Все още пътуваме с тази декларация. Но от скоро вече има и лична карта.

# 395
  • София
за еднократно пътуване е 6 лв,  а на безсрочната пише 20.40 лв събрана такса.
Той този нотариус е бил като преводачите - цака на брой думи Joy

Съни, сериозно ли те изненадва такъв избор Grinning Мен пък хич. Има доста съученици и от СМГ, и от ПЧМГ. Някои хора избират такива училища, защото образованието там е добро във всички аспекти, не само заради математиката, даже изобщо не заради нея.

# 396
  • София
Съни, сериозно ли те изненадва такъв избор Grinning Мен пък хич. Има доста съученици и от СМГ, и от ПЧМГ. Някои хора избират такива училища, защото образованието там е добро във всички аспекти, не само заради математиката, даже изобщо не заради нея.
Мдам, нашият бивш клас също се отчете сериозно в немската, 5 / 26 деца...
След 4ти клас родителите натискат за добро училище, след 7ми може и децата да имат думата. Bowtie

# 397

Защо така мислиш? На едната пише "до навършване на пълнолетие", а на другата - "от 01.09.2018 до 30.09.2018". Другият текст е еднакъв. Даже обикновено в срочната се упоменава и с кого ще пътува. Та става по-дълго Simple Smile

# 398
  • София

Защо така мислиш? На едната пише "до навършване на пълнолетие", а на другата - "от 01.09.2018 до 30.09.2018". Другият текст е еднакъв. Даже обикновено в срочната се упоменава и с кого ще пътува. Та става по-дълго Simple Smile
Joy
Това са прости /обикновени/ такси - удостоверява се подпис и таксата винаги е 5 лв. за първи подпис и по 2 лева за всеки следващ /без ДДС/, независимо от съдържанието. Пропорционални такси се събират само за сделки с материален интерес /паричната стойност на сделката/. И ако нотариус ви е казал, че за такава декларация се събира различна такса, в зависимост от периода, направо си плаче за жалба.

# 399
  • София
Не мисля, шегувам се Hug
А, Санака вече е обяснила смешното вместо мен Grinning
Да не би единия път да сте плащали и за изготвяне, а втория да е било само заверка? Няма никакво основание иначе да е различна таксата Grinning

# 400
Никога не съм носила собствени бланки. Ползваме един и същи нотариус. Възможно е когато отидохме да подменим старата декларация, която беше срочна, заради изтекла лична карта, да не ни е искал пари втори път за текста. Спомням си, че каза, че ще ни струва 6 лв. Но ни предложи да ни изготви безсрочна, която вече е с нов текст и затова да ни е таксувал 20 лв. Аз като чуя, че мога с едно ходене да свърша работа за години напред, спирам да се интересувам от цената и съм решила, че е заради срока Simple Smile Сигурно това ще да е обяснението.

# 401
  • София
Съни, сериозно ли те изненадва такъв избор Grinning Мен пък хич. Има доста съученици и от СМГ, и от ПЧМГ.

След 4ти клас родителите натискат за добро училище, след 7ми може и децата да имат думата. Bowtie
Ако добре познавам детето си и знам, че има заложби на математик, аз бих настоявала да продължи в математическа гимназия. При положение, че не му стига бала за СМГ, естествено е да избере НПМГ. А език да учи в школа.
От друга страна, както каза Слънчевата, след 7 клас детето вече само може да направи съзнателен избор. И съответно той да се различава от избора на неговите родители. Но ми е странно как родителите не са определили правилно заложбите на детето си още в 4 клас.  
Не ми е някак логично да се избере заради добро общо образование точно ПЧМГ.

# 402
Има деца, на които всички предмети им вървят добре, и всичко им харесва. Има и такива на обратно, както е наборът. Учи момчето, хубави оценки има, но е абсолютно апатичен. При щерката сме изключили само история и география. Информатиката също, но на входното е с 6, каза случеяйност било.

# 403
  • София
Ама аз точно това казвам - че може да няма заложби точно на математик или въобще да няма някакви кой знае какви заложби, просто да се търси добро училище за 5-7-ми клас.
Аз на моя седмокласник още не съм му открила заложбите, та камо ли на 4-токласника Rolling Eyes

# 404
  • София
Малеее, Белинда, ти и седмокласник ли имаш? Joy

Съни, на мен ми бяха неразбираеми случаите на деца, които са се насочили/насочени към СМГ и след промяната на паралелките от ИИЧЕ на РИЧЕ се пренасочиха към НЕГ. Някак, след 7ми клас ми е странно да замениш с лекота интереса към науката математика ( предполага се, че детето има такъв интерес, щом иска СМГ) с ЕГ, заради изучаването на езика...
Но Ментата е прав този път, че има всестранно развити деца... И все пак... Rolling Eyes

Последна редакция: сб, 06 окт 2018, 20:37 от Слънчевата

Общи условия

Активация на акаунт