Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 9

• 52 203
  • 745
  •   1
Отговори
# 315
И какво сега  newsm78 Да тичам за Б12? Вие в каква форма го приемате и по колко.
Май е по-добре първо да се измери. От това зависи дали може да се мине с подезични таблетки, или ще трябва нещо по- сериозно. Не знам в кой град си (пиша от телефона), но още има ваучери на Кандиларов на 50%. Защото от това зависи дозировката.
Днес ми източиха куп кръв от вената за "скромната" сума от 200 лв. (заедно с три ваучера, без тях щеше да е още по-солено).
За сега е излезнал само липидния профил, резултатите са зле, но по-добри от преди. Дори HDL-а е вече в нормите! И гликирания хемоглобин е паднал.
Като излезнат всичките, ще ги пусна тук и се надявам да се похваля с по-нисък инсулин.

# 316
  • Paris, France
Галактическа, ако Б12 ти е в норма без да пиеш добавки, ядеш доста вътрешни органи, яйца няма смисъл, никакъв, от добавки. Аз вече отдавна не пия. Ама........... надали. Трябва да го изследваш месец след като не си го пила и да изследваш и клетъчния.

За мене мозъчната мъгла е повишена глюкоза + авитаминоза + гликация. Сладката кръв е по-гъста и високият инсулин предизвиква отлагане на плаки в артериите. Помните за грешката на учения, в която инжектирал инсулин в артерия на куче по грешка и артерията се запушила. През запушена артерия минава по-малко кръв и мозъкът получава по-малко оросяване. В кръвта липсват нужните витамини и минерали и така.

И аз имах замъглено виждане и може пък и не можех да стана от леглото. Всичко това изчезна още с изчезването на първите 5 кила и оттогава, да чукам на дърво, не се е появявало.

Здравите хора остаряват нормално без значителни щети. Баба ми до смъртта си беше висока, слаба и имаше талия на оса. До смъртта си смяташе Наум и вадеше точна дума в магазина преди касиерът да е сметнал на машината. Умря по време на сън. Не ядеше боклуци и не пиеше газирано. Ядеше и доста хляб. Ген, може би? Ако аз изям хляба, който ядеше тя ежедневно в продължение на 2-3 месеца ще ми трябва Метформин. Обаче ходеше пеша навсякъде.

Свекърва ми и свекъра ядат като прасета. Пълни с ориз и месо или риба чинии на обяд и вечеря. Не са слаби. Всеки ден плуват сутрин и ходят по гости и танцуват. Живеят на тропически остров и събират манго, папая, авокадо, кокосови орехи. Закуската им е кокосов сок от пресен кокос, кафе и плодове. Обяда е ямс, сладък картоф, ориз с месо или риба и салата от моркови домати или каквото има. Десерт плод. Същото за вечеря, но вечер там не ядат плодове. Което има смисъл за да не пикаят и да не си лягат с висока захар. Щото комарите не прошават. След вечеря ходят из градината. Преди 3-4 години, на около 80г, се заседяха известно време. Взеха да се повтарят, да мърморят и да се обаждат по 3-4 пъти на ден. И да забравят. Заведението без плуване е било 5-6 месеца максимум. Резултат - свекървата с преддиабет а свекъра с лош холестерол. Дотогава нищо. Те се изследват като гламави всяка година и имат сериозна база за сравнение. По телефона беше ад. Аз обяснявам, че не може ориз а тя пита и бял ориз ли не може. Аз повтарям за 10ти път, че не може плодове а тя пита не може ли ябълки, а круши, а ананас, а на вас, а и денем ли не може. Ужас беше. И двамата стигнаха до болница, като свекърва ми прекара и нещо като денге или шукунгуня, предавано от комари. Започнаха да ги хапят комари. Махнаха ориза и ямса и плодовете и стана работата. И двамата, на около 85 са здрави и край с кръвно, захар и болести. Пак плуват всеки ден.

В България хората са дебели и изглеждат стари. В една тема наскоро ме питаха няма ли да се кротна и не ми ли е време за внуци и защо още искам да танцувам. Още нямам 50г. Нищо чудно авторката на запитването скоро да пропише тук, хаха. Бръчките са гликация. Пердетата на очите са гликация. Хубавото е, че има вещества, които спомагат за отгликиране - пиридоксаминът, Метформин. Обратимо е, ама на никого не му се чака. Въглехидратите трябва да се изгарят. Или да не се ядат.

Недоволна, важното е, че има подобрение. Няма да стане от първия ден. Успех ти желая.

# 317
  • София
Сега разбрах защо не ме ядат комарите. А аз си мислех, че е заради Хашимото-то и по-ниската телесна температура.

# 318
  • София
Писала съм и в други теми по въпроса. От началото на година допреди 2 месеца имах топли вълни, но не обикновените, а с изпотяване на челото. Пих Ремифемин, - не ги премахна. Прочетох, че може да се дължи на ИР и отидох при ЛЛ за изследване, но той ми даде само за глюкоза - излезе 5,2. Въпреки че съм в норма, като му казах за оплакванията си - заговори за диета и повече движение, но ми изписа Глюкофаж. Пих 1 месец и.... вълните почти спряха, само ако се ядосам нещо много. Но не отслабнах, а така ми се щеше... Mr. Green Не съм ходила повторно при ЛЛ, не зная защо спомена, че изследванията за ИР в голяма степен били "фалшиви" и затова не ми давал направление.
Отпреди година имам изследвания FT4 - 15,83 и TSH - 3,56, на тази основа във ВМА заключиха, че нямам метаболитен синдром. ТАТ и МАТ не са изследвани.
Все още наблюдавам 2 неща, които ме тормозят - 1. мозъчна мъгла, както я описват и 2. замъглено зрение. Отидох на очен - явно съм си имала и преди диоптър, но съм компенсирала до момента, та сложих 1,5 за далекогледство (само като чета, и то вечер, денем си виждам)
Въпросът ми е - след като изпотяването на челото и вълните изчезнаха, да правя ли изследване за ИР и необходим ли е преглед на ЩЖ?
Шарки, не съм забравила че ми писа за координати на шефа на Ендокринологията

Последна редакция: чт, 11 окт 2018, 15:52 от Cuckoo

# 319
  • Ню Йорк
Другата седмица ще отида да си пусна едни пълни изследвания в Кандиларов, включително и Б12 и после ще решавам какво да добавя.

# 320
Недоволна, важното е, че има подобрение. Няма да стане от първия ден. Успех ти желая.
Уф, подобрението се оказа само в липидния профил Sad
Още някои резултати излезнаха, не особено добри:
ТАТ над горната граница - 119 при мах 115. За пръв път ги изследвам хормоните на ЩЗ.
По-зле е инсулина...
На 30 април е бил 13,7, днес - 25!
В една и съща лаборатория.
Може ли да е от стрес, че от две седмици направо съм луднала?
Или глупавият ми панкреас съвсем се е бъгнал?
Естествено, и НОМА-та е отлетяла на 6,2...

# 321
  • Paris, France
Недоволна, не, не е само от стрес. Виж си липсите на витамини и минерали, бикарбонат и и разни такива. Не съм видяла човек без недостиг на елементарни неща с ИР. ТАТ това Хашимото ли беше?  25 на гладно ли е инсулина или след глюкоза? От 30 април да си била болна? Теглото ти същото ли е или е нагоре? Спортуваш ли? Животински мазнини?

Куку, да пиеш Метформин без изследвания инсулин е като да караш по тесен път с превръзка на очите и със 100км в час. В краткосрочен план Метформинът ще помогне, но триглицеридите, които избиват като пот на челото ще идат в черния дроб да го доомазнят. Ако не си добре заради липса на Вит Д, и не ми казвай, моля те, че и него не сте изследвали, или липса на Б12 няма да се подобриш и даже ще се влошило много скоро. Метформинът не е бонбон и не се пие без нужда. Ако имаш висок инсулин след ядене, но на гладно е нисък, диета би ти помогнала много повече. Вечерното невиждани е един от признаците на липса на Вит А. Пусни night blindness в търсачка и чети. Плюс че без Вит А ти е вързана в кърпа ИР. Ако лабораторните изследвания бяха толкова неточни никой нямаше да си играе да ги прави. Свидело му се е направлението и му е било по-лесно да драсне рецепта за евтин Метформин. Можеш да го помолиш за направление за Вит Д, фолат и Б12. Те поне са точни и важни за ИР. Интересно ми е кака ще реагира. Чернодробните ти ензими как са?

Шарки, да, от това е. Затова в черна Африка нямат много диабет. Комарите не им прощават и набързо си отиват от малария. Можеш да потърсиш статистиката. Бременни и залежали са в риск от малария. Бебетата които сучат комари почти не ги хапят. Затова на маларични дават Метформин.

# 322
Невена, писах ти на лични, само забравих да уточня, че инсулинът е на гладно.
А, още малко инфо - в София съм.

# 323
  • Ню Йорк
Невенче, какво да изследвам? Искам с едно ходене на направя максимален брой неща.

# 324
  • Paris, France
Холестеролът е, електролитите в кръвта, киселинност на урина - много важно. Забелязах, че това е подводен камък за доста ИР и песто се влошава при неправилна ВМ НВ диета без пресни зеленчуци. Щитовидната хормони с ТАТ и МАТ и Вит Д, Вит Б12 и селен. Липса на селен качва ТАТ и МАТ. Желязо и хемоглобин няма да е зле, защото и те могат да те закопаят.

Недоволна, би ли метнала резултатите на Галактическа за да види какво да изследва?

# 325
За Галактическа
Ето какво изследвах днес в Кандиларов. Ваучерите са от Грабо, трябва да се побързва, че някои свършват тези дни.
В12 - ваучер,
вит. D - ваучер,
Щит. жлеза - TSH, FT4, TAT, MAT - ваучер,
допълнително
FT3, фолиева киселина (фолат), хомоцистеин, калий, натрий, калций, магнезий,
пакет Захарен диабет,
пакет Липиден профил.
Селен не видях да мерят в Кандиларов.
Аз нямам проблем с анемия, по-скоро с хемоглобин над нормата, за това не съм го гледала, както и желязото.

# 326
Ще взема и аз да се изследвам, че последното изледване ми е юли.
Невана, да вземем да те наемем за 1 консултант, ти много повече ни помагаш от който и да е ендокринолог. Чак вече ми е неудобно, да те питам разни работи. Аз към Франция трудно ще дойда, но ако идваш към БГ пиши ми искам да ти направя един подарък от сърце за безценните съвети който ни даваш.  С риск да стана досадна , днес съм изцяло на растителни- с минимално количество мазнини. Ето менюто 11 ч.- Обяд  1 буркан зелен боб,  с лъжица брашно в него- без мазнина, 16ч-следобедна закуска овесени ядки с половин чаена лъжица мед + 2 ореха+ канела. Вечеря -20ч салата от марули + 1/3 авокадо + 2 маслини+ 1 филия черен хляб.
 Можех да мина без авокадо, но без хляб щеше да ми е трудно.  С две думи доста въглехидрати и малко белтъчини. Утре ще продължа в същия дух , но без авокадото и маслините. Ще пробвам 2 седмици да видя как ще ми се отрази. Пиши ми ако бъркам за хляба, но на вечеря бях доста гладна.

# 327
И аз се присъединявам към мнението на Elitsa. Невена наистина е като консултант и нутриционист.
Много ценна информация дава по доста въпроси и проблеми.
Аз също мисля да експериментирам с растително хранене.
Относно изследване на селен, в Бодимед правят и пращат пробата в Германия. Аз днес точно това изследване си направих.

# 328
Ако на някой от София му излезе недостиг на В12, да се обади. Моя се оказа почти на горната граница без външен прием и имам почти цяла опаковка подезичен метилкобаламин на Natural Factors, която ми е жал да изхвърля и я подарявам на някой нуждаещ се.

# 329
Браво за В12,  значи все пак се храниш правилно. Аз съм в долната граница и трябва скоро пак да проверя как са ми показателите.

Общи условия

Активация на акаунт