Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 9

• 52 223
  • 745
  •   1
Отговори
# 285
  • София
И ТСХ и Т3 и Т4 говорят за хипофункция на жлезата.

Благодаря! Според вас, трябва ли при тези стойности да изследвам още нещо, да хуквам при ендо, да се пият хормони?

FT 3 (свободен Т3) - 3.81  реф. 3.20 - 6.80
FT 4 (свободен Т4) - 15.56  реф. 12.00 - 22.00
TSH   -  3.320  реф. 0.300 - 4.200

# 286
  • София
Моля ви кажете, какъв ФОЛАТ пиете (или кой е хубав)? Този става ли https://www.iherb.com/pr/Now-Foods-Methyl-Folate-1-000-mcg-90-Tablets/70964?
Повечето са Methyl Folate - ако е ок, ще си избера по-евтин  Peace

# 287
Ако се цели забременяване хормонът е задължителен,ако не е така зависи от оплакванията и сиптомиъе,ако имате такива.Ендокринолога най-вероятно няма да изпише хормон и ще препоръча жлезата да се наблюдава.Аз лично при тези стойностти бих пила малко хормон,особено като се има предвид,че идва зима и жлезата ще работи по-бавно.При повечето пациенти има зимна и лятна доза.
А гледана ли е жлезата на ехограф и изследвани ли са ТАТ и МАТ?По какъв повод са пуснати изследванията?

И ТСХ и Т3 и Т4 говорят за хипофункция на жлезата.

Благодаря! Според вас, трябва ли при тези стойности да изследвам още нещо, да хуквам при ендо, да се пият хормони?

FT 3 (свободен Т3) - 3.81  реф. 3.20 - 6.80
FT 4 (свободен Т4) - 15.56  реф. 12.00 - 22.00
TSH   -  3.320  реф. 0.300 - 4.200

# 288
Аз имам подобна стойност на ТСХ  след раждането и кърменето. Докато бях бременна и кърмех пих хормон ,но след това го спрях по препоръка на Начев.Аз нямам симптоми (освен , че нещо не мога да си сваля кг след раждането , но не знам дали е от това или възрастта и лакомията ми) и затова не виждам смисъл при тази стойност да се тровя с лекарства. Ако има симптоми , които пречат на качеството на живот - да. Но е важно да се следи поне веднъж годишно и да се пуснат и ТАТ и МАТ , за да се изключи Хашимото. При плануване на бременност - задължително консулт с ендокринолог.
Межу другото имам и лично мнение , че железата спира да работи ако се доставя хормон отвън , не знам до колко е меродавно , но ме е страх да не стане ленива и да започне още повече да скача ТСХ .За сега, три години след раждането, стойността ми се запазва една и съща и не се е покачила. Но пак повтарям , че това е мое мнение и Начев , каза, че не е вярно.

# 289
Здравейте, някой може ли да коментира тези резултати?

# 290
  • Варна
..........................
Межу другото имам и лично мнение , че железата спира да работи ако се доставя хормон отвън , не знам до колко е меродавно , но ме е страх да не стане ленива и да започне още повече да скача ТСХ .За сега, три години след раждането, стойността ми се запазва една и съща и не се е покачила. Но пак повтарям , че това е мое мнение и Начев , каза, че не е вярно.
...а според мен това е погрешно. Без хормон, жлезата се бъхти много повече да осигури нормално функциониране на целия организъм, в следствие на което се изтощава много повече. А тя като не работи добре, започват проблемите.

...............
И как си мерите грамажите /някак ми е странно да вървя с кантарче /
Мама Галя, аз също нямам кантарче и никога не съм мерила с такова. От времената на Спайдърспорт ме бяха научили да си меря с нож , лъжица, или слагам с маркер линии на бурканите.
Ако едно краве масло е 250гр , отварям го и с нож отмервам 5 равни резки по повърхността. Така знам, че всяко едно отрязано правоъгълниче ще е с грамаж 50гр.
Същото може да се получи с кашкавал и сирене.

При  зеленчуците -около 12 пиперки са 1кг, просто си разделям грамажа на тях.Обикновено запомням кое колко тежи още в магазина и си го разделям на броя на зеленчуците

Ако нещо е течно - с линии по буркана, използвам маркер

Ще отчета и вчерашното хранене в цифри М76%, Б 15%, В 10% (65,9гр, от които 16,9фибри) , калории 2400
6км бърз ход пеша, до задъхване , 20мин тренировка вкъщи

Днес имах дупка през деня и слязох до плажа, по сметките в гугъл съм извъряла близо 2км по пясъка, и още 4.5км на асфалта. Сериозно се уморих, сутринта пак започнах с 20мин тренировка вкъщи, но този път на земя. Не ми е комфортно с учестения пулс да подскачам, като се нормализира ще променя малко активността

Да попитам за авокадото ? Него повече като мазнина или въглехидрат да го броя ? Понеже често го ползвам за различни пастетчета, за яйцата, или към пържолата . Ако не е ОК -така и така нямам в момента, да не се зареждам Simple Smile

# 291
  • Paris, France
Да кажат жените с опит - вреди ли Глюкофажа на Б 12, хемоглобина, желязото и витамините като цяло.

Определено вреди. Колкото по-дълго се пие, толкова е по-голяма вероятността да се развие анемия и това е независимо от статуса на Б12, който също се влияе много негативно от Метформина. Ефектът е кумулативен (събирателен). С всяка година прием вероятността от анемия се покачва с 6%. Тоест, за 10-15г прием е в кърпа вързана.

https://www.mdedge.com/clinicalendocrinologynews/article/148450/ … inked-anemia-risk

Влияе отрицателно и на Б12 и затова ни го изписват винаги заедно с Метформин. Понеже при липса на Б12 в ролите му влизат Б6 и Б9 след време дори при нормално хранене почват да липсват и те. За тази връзка линкове са пускани в предишни теми доста пъти.

Приемът на големи количества магнезий също влияе негативно на желязото. Магнезият ни е важен, защото при ИР се изпикава.

След години употреба Метформинът удря диабетиците в мозъка - оглупява се от него.

Преди да захвърлите Метформина - самата ИР и диабет, сами по себе си, също предизвикват анемия и нисък Б12 и 1000 други витамини.

Преценяват се ползите и вредите и тогава се пие ако друго не помага. Преди да се спре трябва да се включат агресивни диетични методи, които да свалят КЗ и инсулина до норма и като се спре Метформина да се продължи упорито с диета, добавки и спорт. 2-3 години на добавки и спорт вкарват всичко в норма след диетата. Метформин не се спира изведнъж, защото последиците са жестоки. Може, при нужда, да се пие отвреме навреме. Обезателно говорете с лекуващия лекар!

Деве, хм, нервни кризи ме хващат като чета за твоята майка. Ако бях наблизо щях да се самопоканя у вас да и дудна. Честно. И така всеки ден. Пристигам с пакет бразилски орехи и торба чушки и почвам. Като чуя за диабетици с неизследван Б12 или им вида изследванията, като онези, дето Монтесума ги беше качила, ми идва нанагорнище. Не и ли говориш? Брат или сестра нямаш ли да мелят и те? Егати!

Ядосах се.

Имам кухненски кантар и в началото теглех. Една пиперка (чушка) е 100-120гр без дръжката и без семките. Вече почти не тегля освен ако не е за кекс или торта, хахахаха.

г-ца Д, авокадото е мазнина, наситена. Отчиташ и мазнини и въглехидрати. Всичко, защото се натрупва. Аз броях и наситени мазнини заради черния дроб. Морковите съдържат доста въглехидрати и затова един морков го комбинирах с чушка, целина, магданоз. Никога 2 моркова заедно и още от закуска. Като разбереш колко за полезни магданоза и копъра ще ги заобичаш, хихи. То се свиква.

# 292
Аз само в началото теглех, вече всичко на око. Освен това в кронометер има опция за бройки, примерно за чушка можеш да избереш малка, средна, голяма. За яйцата също и за много други. Докато теглех в началото си правех експеримент да отгатна теглото на продукта преди да го сложа на кантара. Установих, че имам много точен окомер и затова вече си спестявам тегленето. Внимавам само с висококалоричните, примерно с ядките, но то там като вземеш едно пакетче от 100 грама и отсипеш една четвърт и ето ти 25 грама. Не можеш с много да сбъркаш, за 4 приема пак ще са си 100 грама, няма как да станат повече или по-малко.

# 293
  • Ню Йорк

С удоволствие ще коментиррам. Тук в темата всички си мечтаем за такива резултати Simple Smile

# 294
  • Paris, France
Савич, аз имах обратния проблем на кето диета и затова не разбирам от разхлабен стомах. При мене на WFPB го има проблема. Ако изям 2 кила червено цвекло съм в тоалетната по няколко пъти и това ми харесва. Всичко това е свързано с микробиома в червата и стомаха. Мисли се, че успехите на кето диетата за епилептици се дължат отчасти на промяната на съотношението бактерии в червата. Интересно е, но не съм задълбавала. Да опиташ да намалиш мазнините? Хуск помагал, както писаха доста хора. Всъщност ходене след ядене било нормално, обаче на стандартната диета сме свикнали да ходим веднъж на ден и затова мислим, че нещо не е наред. Пиене на повече вода, на по-малко вода също помага. Признавам, че не съм спец и не съм разучеала възможностите. Липаза?

ловперрътс, може ли да напишеш резултатите, че не ги виждам на снимката, ако обичаш, та да се порадваме и аз?

# 295
Здравейте!
Много ми е полезна информацията, която получавам в тази тема, затова благодаря на всички, които споделят опита си!
С много наднормени килограми съм и вероятно в преддиабетно състояние. Ориентирам се към НВ хранене, но имам само 1/2 щитовидна жлеза и тя е с 4-5 възела,  с нормални стойности на TSH. Боя се от ВМ хранене, защото имам камъни в жлъчката.
Днес си пуснах изследвания, за да видя как са нещата. Без обременяване, сутрин на гладно. Резултатите са:
Глюкоза 5.56  (3.0-6.0)
Инсулин 6.43 (2.6-24.9)
Гликиран хемоглобин 5.5% (4.3-6.1)
Изчислена средна глюкоза 6.15 - този показател няма посочени референтни стойности.
Има ли някой представа какво показва последния показател?
Ще съм благодарна ако ме посъветвате какъв режим да спазвам. От всичко почетено си мисля, че ще ми е подходящо по-либерално НВХ, но без ВМ. Дали ще е добре да вкарвам по някой ден на чай и вода?

# 296
  • Paris, France
Нанами, последният показател, средна захар 6.1 показва, че захарта ти е висока честичко. Гликираният хемоглобин 5.5 е преддиабет, но ако вземеш мерки бързо може да се подобри.

Аз пия доста кафе а то е полезно за жлъчката. Не може ли да ти дадат хапове да разтвориш камъните? Чела съм, че куркума с чер пипер помага. К.Лера го беше обяснила. Почва се с малки дози.

От щитовидна жлеза също не разбирам. При положение, че половината липсва, а другата половина е с възли не зная дали може ВМ диета. С пълна с камъни жлъчка и болна щитовидна няма да ти е лесно на ВМ диета.

Можеш да разгледаш нискомазнинно високовъглехидратно диети. Малко са по-трудно за спазване, защото се изпитва по-често глад, но свалят инсулина и подобряват ИР толкова добре, колкото ВМ НВХ. Това е веганска диета с храни с нисък гликемичен индекс. Пак има добавки и спорт и доста пресни салати. При доста жени с проблеми на щитовидната, които не толерират кето тази диета помага. Аз ям по този начин половината месец и с тази диета свалям инсулина наполовина всяка година, с колкото го свалях с ВМ НВХ. В нея няма хляб, брашно, картофи, ориз, Бобови в началото. Само зелени салати без мазнина и малко зеленчуци на пара - цвекло, ряпа, сладки картофи, гъби. Мазнините идват от много малко цели, сурови ядки. Потърси в Гугъл WFPB diet и се информирай! Аз в началото подскочих от ужас, но погледнах графики на инсулин на такава диета и се уверих, че инсулинът не скача изобщо при нея. Успокоих се и я почнах. Доволна съм. Не дава спокойствието и липсата на глад на кетозна диета, но сваля инсулина. Това ти го пиша, за да не се отчайваш ако ВМ се окаже неподходяща за тебе.

При мене по-либералните диети не диети не действат никак. Затова гледам да правя или кето или нискомазнинно. При ИР с наднормено тегло нисковъглехидратно диети, особено в началото, са в пъти по-ефективни от нискомазнинно + спорт.

# 297
Искам да помоля К.Лера, ако може да сподели какво е казала нейната приятелка- диетоложка за живата и другата храна. Каква храна препоръчва тя?
А също ще помоля и Невена да сподели за нейния режим на растителна основа, понеже аз съм вегетарианка и имам проблем с щитовидната жлеза, по- скоро хипотиреоидизъм. Виждам, че не си в БГ и явно на френски има доста информация по различни здравословни проблеми.

# 298
Вени, имам сестра, нали писах за нейната плодова диета, по Лидия Ковачева. Ама и тя хич не слуша какво ѝ говоря, та как да ми съдейства? Свалила 5 кг, сега трябвало да си ги върне, че била много кльощава? Пък тя тъкмо влезе в норма. Така ѝ казала една дебелана, нейна колежка, със 100 болести.
Майка ми и тя трепери да не отслабне, че това е признак за умиране. Абе луда работа! ooooh! Нали скоро бяхме по болници, точно че била отслабнала. Ами освен хемороиди, нищо друго ѝ няма. Ама защо тази ендо, дето ѝ изписа глюкофажа, не я предупреди, че се отслабва от него? Аз ли трябва да обяснявам всичко? Нито беше ѝ казала, че не се комбинира с алкохол?! Тя не че пие, но все пак на някой празник, трябва да знае да не си пие хапчето тогава.
Отделно и братовчедката днес ме ядоса. Тази, дето майка ѝ беше диабетичка. Напълняла е много, а още преди 2 години имаше КЗ  6+. Щеше да се изследва за диабет, нищо не е направила, а има и наследствена обремененост.
Не могат повечето хора да разберат колко е опасна нарушената В обмяна. Rolling Eyes
И майка ми, и братовчедката са с омазнен черен дроб. Но треперят ако свалят някой грам, камо ли да се лишат от хляб?! ooooh!

# 299

Прекрасни резултати. Всички завиждаме  Laughing Браво.

Невенче, резултатите и са
кз
5,4
4,8
5,1
инсулин
5,70
13,9
6,9

И един въпрос.
Горе долу според вас 20 минути ходене на колко километра се равняват?

Общи условия

Активация на акаунт