Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 9

• 52 216
  • 745
  •   1
Отговори
# 300
На 1.7 км. За час 5 км.

# 301
Здравейте момичета искам да попитам на някой от вас случвало ли му се е да му прескача сърцето? И на какво може да се дължи това?  Не съм започнала да пия още сиофора, прочетох страничните реакции и не мога да се престраша. Исках да Ви попитам възможно ли е да ми прескача сърцето заради инсулиновата резистентност или ТСХ? Беше ми  0.6 при норма 0.3, като според ендото е наред. Благодаря. Относно ходенето аз за 40 мин минавам 8 километра, но бързичко ходене. Wink

# 302
На мен ми прескача, но няма връзка с ИР.

# 303
  • Paris, France
Искам да помоля К.Лера, ако може да сподели какво е казала нейната приятелка- диетоложка за живата и другата храна. Каква храна препоръчва тя?
А също ще помоля и Невена да сподели за нейния режим на растителна основа, понеже аз съм вегетарианка и имам проблем с щитовидната жлеза, по- скоро хипотиреоидизъм. Виждам, че не си в БГ и явно на френски има доста информация по различни здравословни проблеми.

Тук са обяснени най-разнообразни предимствата и недостатъците на кетогенна и веганска нискомазнинна, с цели храни диета. Има и непрекъснато нервна захар на двата режима.

http://livingvertical.org/2015/08/24/ketogenic-vs-vegan/

Много интересно е и особено полезно за хора, които поради морални, религиозни и други причини желаят да се хранят по вегански начин. Авторът е мъж, диабетик, с диабет 1, на инсулин и спортува активно. Кривата на захарта при дебела, заседнала лелка или на баба с диабет при нискомазнинно хранене първоначално няма да изглежда толкова добре, но с времето ще изглежда още по-добре. За съжаление не намирам графики на жена с ИР, но без диабет 1. Интересно е. И така:

1) При ниско мазнината диета няма никакви добавени мазнини. Нито се пържи, нито се маже тиган. Нормалните хора могат да ядат ядки, но при спазване на диетата с цел подобряване на ИЧ те се изключват напълно в началото.

2) Въглехидратите трябва да се изгарят. Не може да се спазва такава диета ако лежим по цял ден. Колкото се изядат, толкова се изгарят. Затова се предпочитат нискокалорични храни когато се цели отслабване. Черният боб е идеален - 20гр протеин на 100гр и още толкова въглехидрати. 20гр въглехидрати трябва да се изгорят. След ядене се става и се ходи, тича, скача или плува. Много хора мислят, че това ще ги утрепе. Няма. Чела съм, че плуване след обилен обяд предизвиквало инфаркт. Да, ако се яде и мазно, пие се алкохол Итн. До 10мин след нахранване се става и се ходи. Идеално е в обедна почивка или след вечеря. Ако няма възможност за ходене не се яде много въглехидрати.

3) Нищо от консерва или преработено. Боб, леща се киснат 12-24 часа за да не се губят витамини в дълго готвене. Аз кисна и черен ориз. От нахут и черен боб без проблем набавям протеините за деня. Трябват 1-2грама протеин на ден, а за много тежък човек това е трудно на тази диета.

4) Плодове по принцип може и колкото искате. Аз не ги ям извън плодов ден. Не е проблем да се натъпчете с малини, киви, ягоди, хинап - някой питаше за хинапа - супер е. Не е сладък и е полезен. Докато инсулинът не влезе в норма е по-добре да не се ядат. Може и сушени плодове, но само ако не са намазани с мазнина за да не слепват. Аз такива ям, особено сливи. Може да се накиснат. Кисна фирмите за една нощ.

5) Хляб и зърнени - по принцип може, стига да се ядат без мазнина, но само ако са от цяло зърно със заходиш и трици. Ръжен хляб може, например. Идеалното е да се ядат кълнове, но мене не ме засищат.

Важно е храната да е цяла. С обелките. Картофи за нас може, ама само ако са от сортове с малко въглехидрати, с обелките и без мазнина. Което мене не ме устройва и не ги ям.

6) подсладители - мед не може, сушен сок от тръстика и даже меласа може. Меласата е пълна с витамини. В захарта няма никакъв. Аз не употребявам.

7) сокове от зеленчук или плод не може а за нас не е добре. Там няма фибри.

Sunglasses много салати и зелении, пресни и сурови. Там има ензими и витамини.

9) за отслабване се яде често. За слагане на мускул се яде веднъж дневно или 2 пъти, след тренировка.

10) Б12, Д3 и други, които липсват дшсе добавят. Пие се омега 3 ако не се яде брашно от лен.

11) никакви животински продукти, нито мазнини, нито протеини докато пазите диетата. Никакви яйца и млечни. Омесите ли режимите инсулинът хвръква.

Ето малко за това, какво се яде:

https://www.myfooddata.com/articles/beans-legumes-highest-protein.php

https://nutritionstudies.org/whole-food-plant-based-diet-guide/

Ям боб и кафяв басмати ориз за протеин и много небелени краставици, домати, магданоз, копър, маруля. Нарязваме салатата на ситно и ям с лъжица. Малко ми липсва зехтина. Вече слагам маслини вътре. Целина, моркови, ряпа, карфиол, броколи, зеле на пара, но да са малко твърди. Слагам зеле в боба. Вече не ми липсва олио в манджата. Много чесън, лук, джинджифил и други подправки.

Аз не съм стриктна и не ям само такава диета, но въпреки всичко ми сваляше инсулина наполовина всяка година без промяна в теглото. Тогава вече бях отслабнала. Ако ходех повече щях да имам по-добър резултат.

Баронес. Не пия фолат. Пиех комбинирани Б витамини и вътре имаше метилфолат.

Отивам да я чета

# 304
Невена, благодаря за инфото. Аз наблягам на яйца и гъби в масло. Ще пробвам да изключа изцяло животински и мазнини. Да попитам как се справяте с нитратите в зелените зеленчуци. Кисна ги по 3-4 часа в вода , след това мия здраво , но пак остава горчив вкус чак до сутринта на следващия ден. Слагате ли нещо в водата. Напоследък найстина ги хапвам в голямо количество, но са ми много нитратни. В БГ био марили и спанак трудно се намират.

# 305
Не мога да не се похваля, тая сутрин ми скимна да се премеря и талията ми е с 10 санта надолу откакто съм на НВ ВМ хранене. Хем не съм особено стриктна, не меря и не смятам, просто гледам да ям проста храна - месо/яйца/млечни и зеленчуци и маслини. Че и по 2 до 3 пъти в месеца криввам от пътя с по някоя бира или нещо друго, еднократно. Това от май-юни насам някъде, бавно и полекичка. Други мерки не съм сваляла и не съм се теглила, отслабнала съм видимо но талията ми беше най-интересна и меря чат-пат. Коремчето дето  бях завъдила почти нормално взе да става, а преди направо висеше напред. Пак си е впечатляващо число обиколката де, но е много по-добре отколкото беше. Дупча си дупки по всички колани наред и им се радвам Grinning
Трябва да се наканя да проверя как е в момента инсулинът на гладно, тия месеци минаха неусетно ама не са малко, със сигурност ще има разлика.

# 306
  • Paris, France
натка, честито.

елица, в гореописаната високовъглехидратна диета няма никакви добавени мазнини и нищо животинско. Ако искаш да ядеш мазнини, макар и растителни си стой на ВМ НВ! Само гледай да са омега 3 и да няма много наситени и омега 6. При ВМ е супер важно качеството на мазнините. Тази, която описах е доста пипкава и по-трудно от ВМ. На нея е трудно да се набавят достатъчно протеини без да се спортува, защото въглехидратите е задължително да се изгарят. В този смисъл не е особено подходяща за много дебели и трудноподвижни хора. То за тях кое ли е подходящо?

Елора, за 20мин бързичко ходене изминавам около 2-2.5км ако теренът е равен. Мерси за преписването на резултатите. В тая тема такива май не е имало. Супер са. Само инсулинът на гладно може да е под 5 за да са идеални. Спорт и добър сън и готово.

Деве, ужас! Направо не знам как се занимаваш с всичките тези кукута и кукувиците. Не ти завиждам. Значи майка ти е слаба, но с мазен черен дроб. Той ако дробът и не беше мазен нямаше да е с диабет. А не и ли казаха да не яде мазно и да спортува? Заради Метформинът дробът няма хептен да се празни от мас. Не си права, че и няма нищо. А показа ли и работата на проф. Тейлър? Не ще диета, така ли? Ако не иска твоята няма ли да пробва моята нискомазнинна?

Да, слабеенето на плодове е супер вредно, защото в тях няма протеин а има много фруктоза. Гладната диета е в пъти по-добра. Или зеленчукова. А сестра ти защо я правила тази плодова диета като не иска да слабее. Вярно е, че много кила се свалят, но това е, защото се губи мускул. А за слабите хора това е много зле. Още по-зле за ИР, защото с ИР без това не се слага лесно мускул.

Защо не ги докараш тук и трите на първо време? После може и роднината доктор да дойде ако иска.

Такива хора имат някакъв проблем с храната. Трябва да е м се намери някаква диета и да им се каже, че тя е временна. Ако положат малко усилия след време ще може гат да ядат (почти) каквото и колкото си искат. Както правя аз сега. Но дотогава не може. Ако се лишат от хляб, алкохол и още няколко неща до месеци ще са почти здрави, ще могат да ядат някакви вх и до 3-4 години няма да имат ИР. Да обърнат преддиабет и диабет е въпрос на седмици. Много ме е яд за такива.

А като видяха твоите резултати и подобрението не се ли мотивираха? Не искат ли да пробват поне? В смисъл за няколко седмици, примерно. Аз се ядосвам, че с доста хора говорих, описваха се как съм отслабнала толкова бързо, цъкаха с език, но нищо не направиха.

# 307
  • Милано
Невена, благодаря за инфото. Аз наблягам на яйца и гъби в масло. Ще пробвам да изключа изцяло животински и мазнини. Да попитам как се справяте с нитратите в зелените зеленчуци. Кисна ги по 3-4 часа в вода , след това мия здраво , но пак остава горчив вкус чак до сутринта на следващия ден. Слагате ли нещо в водата. Напоследък найстина ги хапвам в голямо количество, но са ми много нитратни. В БГ био марили и спанак трудно се намират.
Кисна и аз,но добавям сода бикарбонат.Тя извлича всички отрови.

# 308
Невена, какво мислиш за мозъчната мъгла (brain fog) и връзката ѝ с ИР? Аз имам чувството, че има връзка. И други момичета в темата са споменавали. При мен беше почнала в някаква степен и изчезна когато минах на кето режим. След излизането от кетоза леко взех да се разсейвам пак на моменти, но в рамките на нормалното. Прави ми впечатление обаче, че забелязвам признаците ѝ при всички жени около и над 60, с които общувам напоследък. Страшно е направо. Виждам, как се опитват да се съсредоточат, а не могат. Често изпадат в лека паника от неща, които не са плашещи, но очевидно не асимилират правилно нещата, трудно възприемат. Чак и аз се паникьосвам. Все пак не съм далеч от 60-те, някакви си 15 години ме делят. Как ми се иска някой да каже, че всичко е от неправилното хранене, а не просто от възрастта, и може да се избегне... Така ли е, какво мислиш по въпроса?

# 309
Скрит текст:
Кисна и аз,но добавям сода бикарбонат.Тя извлича всички отрови.
[/quote]

Това не го знаех. Колко сода слагаш? И колко време ги киснеш?Аз си кисна малко марулята, за да измия всичката пръст.
А важи ли това със содата за всички плодове и зеленчуци? newsm78

# 310
  • Варна
Натка, честито и от мен . Супер мотивиращ резултат и то за по-малко от 6 месеца Blush

Аз минавам за отчет...
Не виждам да пишете менюта, може би сте го минали тоя етап в старите теми, и аз ще пропусна, само споменавам храните - пилешко , яйца-много яйца, домати, краставици, лук, зелени пиперки, зелени люти чушлета, зехтин, краве масло, цедено мляко 10%, сметана 30%, ядки -бадеми, сусам, чия, орехи,  телешка+свинска кайма -мляно месо, моркови, лимонов сок.

Вчера успях да финиширам под 2000кал .
1805кал, М75% Б 13% В 13% (60,7гр от които 20,5фибри)

Днес махнах ядките и сметаната от закуска, направих си палачинка с кокосово брашно+2 яйца+прясно мляко. Залепна на тигана , но я изядох. Намазах я с малко кокосово масло.
Само от нея си докарах около 16гр въглехидрат, но след нея имах кардио тренировка 20мин

Невена, благодаря за инфото за авокадо, купих си, много ме спасява за следобедните закуски -идват почивни дни и мога да съм по-разчупена в яденето

# 311
  • Ню Йорк
Невена, какво мислиш за мозъчната мъгла (brain fog) и връзката ѝ с ИР? Аз имам чувството, че има връзка. И други момичета в темата са споменавали. При мен беше почнала в някаква степен и изчезна когато минах на кето режим. След излизането от кетоза леко взех да се разсейвам пак на моменти, но в рамките на нормалното. Прави ми впечатление обаче, че забелязвам признаците ѝ при всички жени около и над 60, с които общувам напоследък. Страшно е направо. Виждам, как се опитват да се съсредоточат, а не могат. Често изпадат в лека паника от неща, които не са плашещи, но очевидно не асимилират правилно нещата, трудно възприемат. Чак и аз се паникьосвам. Все пак не съм далеч от 60-те, някакви си 15 години ме делят. Как ми се иска някой да каже, че всичко е от неправилното хранене, а не просто от възрастта, и може да се избегне... Така ли е, какво мислиш по въпроса?

Аз затова ли не мога да ги науча тия листовки  newsm78

# 312
  • Пловдив

и аз се интересувам от темата
Преди да започна Метформина често бях така плюс замъглено виждане , неспокойна и нервна

Тук има 6 възможни причини
https://www.healthline.com/health/brain-fog

чета с преводача
Скрит текст:
6 Възможни причини за мозъчна мъгла
Причини
диагноза
лечение
перспектива
Какво представлява мозъчната мъгла?
Мозъчната мъгла не е сама по себе си медицинско състояние, а по-скоро симптом на други медицински състояния. Това е вид когнитивна дисфункция, включваща:

проблеми с паметта
липса на умствена яснота
лоша концентрация
неспособност за фокусиране
Някои хора го описват като умствена умора. В зависимост от тежестта на мозъчната мъгла, тя може да се намесва в работата или училището. Но това не трябва да бъде постоянна фигура в живота ви.

Какви са причините за мозъчната мъгла?
Има многобройни обяснения защо се случва мозъчната мъгла. След като идентифицирате основната причина, можете да започнете да отстранявате проблема. Ето шест възможни причини.

1. Стрес
Хроничният стрес може да увеличи кръвното налягане, да отслаби имунната система и да предизвика депресия. Това също може да причини умствена умора. Когато мозъкът ви е изтощен, става по-трудно да се мисли, разсъждава и се съсредоточава.

Ефектите от стреса върху тялото »

2. Липса на сън
Лошото качество на съня може също да повлияе на това колко добре функционира вашият мозък. Цел за 8 до 9 часа сън на вечер. Спянето твърде малко може да доведе до лоша концентрация и мрачни мисли.

Причини и рискови фактори за безсъние »

3. Хормонални промени
Хормоналните промени също могат да предизвикат мозъчна мъгла. Нивата на хормоните прогестерон и естроген се увеличават по време на бременност. Тази промяна може да повлияе на паметта и да причини краткосрочно когнитивно увреждане.

По същия начин, спадът в нивото на естроген по време на менопаузата може да причини забравяне, лоша концентрация и мътно мислене.

Научете връзката: Загуба на памет и менопауза »

4. Диета
Диетата също може да играе роля в мозъчната мъгла. Витамин В-12 поддържа здравословна мозъчна функция, а дефицитът на витамин В-12 може да доведе до мозъчна мъгла.

Ако имате хранителни алергии или чувствителност, мозъчната мъгла може да се развие след като яде определени храни. Възможните виновници включват:

MSG
аспартам
фъстъци
мандра
Премахването на задействаните храни от вашата диета може да подобри симптомите.

5. Лекарства
Ако забележите мозъчна мъгла, докато приемате лекарства, говорете с Вашия лекар. Мозъчната мъгла може да бъде известен страничен ефект на лекарството. Намаляването на дозировката или преминаването към друго лекарство може да подобри симптомите Ви.

Мозъчна мъгла може да възникне и след лечение на рак. Това се нарича химио мозък.

6. Медицински условия
Медицинските състояния, свързани с възпаление, умора или промени в нивото на кръвната захар, могат също да причинят умствена умора. Например, мозъчната мъгла е симптом на синдрома на хроничната умора, който включва персистираща умора за повече от шест месеца.

Хората, които имат фибромиалгия, могат да изпитат подобно замъгляване на дневна база.

Други състояния, които могат да причинят мозъчна мъгла, включват:

анемия
депресия
диабет
Синдром на Sjogren
мигрена
Болест на Алцхаймер
хипотиреоидизъм
автоимунни заболявания като лупус, артрит и множествена склероза
дехидрация

Как е диагностициран
Посъветвайте се с Вашия лекар, ако имате постоянна липса на яснота, която се влошава или не се подобрява. Само един тест не може да диагностицира мозъчната мъгла. Мозъчната мъгла може да сигнализира за основен проблем, така че Вашият лекар ще проведе физически преглед и ще ви попита:

душевно здраве
диета
ниво на физическа активност
настоящи лекарства или добавки
Трябва да уведомите Вашия лекар за други симптоми, които може да имате. Например, някой с хипотиреоидизъм може да има мозъчна мъгла заедно с загуба на коса, суха кожа, наддаване на тегло или крехки нокти.

Кръвната работа може да помогне на Вашия лекар да идентифицира причината за мозъчната мъгла. Кръвният тест може да открие следното:

абнормни нива на глюкоза
лоша функция на черния дроб, бъбреците и щитовидната жлеза
хранителни недостатъци
инфекции
възпалителни заболявания
Въз основа на резултатите, Вашият лекар ще реши дали да разследва по-нататък. Други диагностични инструменти могат да включват тестове за изображения, които да изглеждат вътре в тялото, като рентгенови снимки, MRI или CT сканирания. Лекарят може също да проведе алергично изследване или изследване на съня, за да провери за нарушение на съня.

Поддържането на списание за храните може да ви помогне да определите дали вашата диета допринася за мозъчната мъгла.

Как да го лекуваме
Лечението на мозъчната мъгла зависи от причината.

Например, ако сте анемични, желязните добавки могат да увеличат производството на червени кръвни клетки и да намалят мозъчната мъгла. Ако сте диагностицирани с автоимунно заболяване, Вашият лекар може да препоръча кортикостероид или друго лекарство за намаляване на възпалението или потискане на имунната система.

Понякога облекчаването на мозъчната мъгла е въпрос на коригиране на хранителния дефицит, превключването на лекарства или подобряването на качеството на съня ви.

Начало средства за подобряване на мозъка мъгла включват:

спи от 8 до 9 часа на вечер
управление на стреса, като познавате ограниченията си и избягвате прекомерния алкохол и кофеин
упражняване
укрепване на мозъчната си сила (опитайте се доброволчески или решаване на пъзели с мозъци)
намиране на приятни дейности
увеличавайки приема на протеини, плодове, зеленчуци и здравословни мазнини

Какви са перспективите за мозъчна мъгла?
Мозъчната мъгла може да е разочароващо, но е възможно облекчение. Не пренебрегвайте симптомите си. Ако не се лекува, мозъчната мъгла може да повлияе на качеството на живота ви. Веднъж базовият в...........

явно причните може да не са само една

Тук като основна причнина изтъкват стреса

https://www.anxietycentre.com/anxiety-symptoms/brain-fog.shtml

и аз се чудя

Факт е че наскоро имах доста стрес и пак се отключи това със замъгленото зрение /при положение че пия метформин/но мина бързо

Да добавя че преди доста осезаемо се случваше след нахранване - а съм хапнала на обед и следобеда едвам виждам цифрите на екрана........
Като гоних срокове направо ме беше  страх да ям в офиса

Последна редакция: чт, 11 окт 2018, 13:31 от MAMA GALQ

# 313

Ех, тази мозъчна мъгла. Аз мислех, че ми е наследствено, защото майка ми откак излезе в пенсия (тогава на времето жените се пенсионираха на 55г.) и започна да се оплаква, че всичко й е като замаяно и че нищо вече не може да помни, че живее наистина като в мъгла и едва успява да се съсредоточи дори за най-прости дейности. Да кажа, че майка беше със сериозно наднормено тегло, около 100кг при ръст 155см и най-любимата й храна беше тестяно и сладичко. Аз, на нейната възраст, т.е. миналата година, имах абсолютно същите като нейните оплаквания, при същия ИТМ и същия начин на хранене. И ми откриха брутален диабет, знаете.

Сега, откак от 1 февруари се взех в ръце и почнах диета, мъглата изчезна още на втория месец. НАПЪЛНО! Така че това не е възрастово изменение, а вероятно е в резултат на нездравословния начин на живот, вкл. неправилното хранене, наднорменото тегло, високото кръвно, отлагането на плаки по кръвоносните съдове и тяхното склерозиране, постоянните възпалителни процеси в органите и още, и още...

Не знам дали съм споделяла с вас, но съм учила геронтология (наука за стареенето) с акцент върху медицинските и психосоциални въпроси на третата възраст. Та, естественото износване на организма с възрастта няма нищо общо с болестите на цивилизацията, които си лепваме рано-рано поради преяждане и обездвижване. Тъжно ми е да го кажа, но малко са българите които умеят да остаряват. В Германия се нагледах на хора над 70г., които нямат нито една болест, енергични, дейни и изпълнени с живот. Разбира се, има и от другия тип, като у нас, самоизяждащи се. Но като цяло превес има процентът на здравите и енергичните. Там културата на стареенето е национална стратегия и се работи много в тази насока. Хората на 55+ са си младежи - и визуално, и емоционално.

# 314
  • Ню Йорк
И какво сега  newsm78 Да тичам за Б12? Вие в каква форма го приемате и по колко.

Общи условия

Активация на акаунт