Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 9

• 52 151
  • 745
  •   1
Отговори
# 375
Бледолилава, може и да се запишеш на някакъв курс. Йога, танци, бойно изкуство.
Аз също зимата не излизам толкова, защото не понасям студа. Добре че имам кростренажор да разгрея  Laughing

# 376
  • Варна
.......................

г-це Д, прочети внимателно дискусията. Във втория или третия пост има резултати от проучване, в което 86% от себорейни имали витД под норма, под 30, а трима имали под 10. Другите 14% сигурно имат Вит Д в норма, но нисък.

https://rosaceagroup.org/The_Rosacea_Forum/showthread.php?29389- … -Facial-Seborrhea

Който се е тествал от тукашните съфорумци се е оказал с нисък Вит Д и това са над 100 души. Не винаги е под норма, но винаги под 40-50. Над 40 със себорейни дерматит не съм видяла. Имаше момче, на което джипито отказваше да даде ампула, защото бил в норма и било лято. 34 му беше витамина. Купи си го сам и го изпи. Една ампула от 100 000 единици. До седмица, като се намаза с оцет и ексфолира спря да се бели.

https://rosaceagroup.org/The_Rosacea_Forum/showthread.php?29389- … -Facial-Seborrhea

Сериозна съм и чакам да ми кажеш какво е станало.
Невена, благодаря за коментара и линка, винаги имаш под ръка отговор на въпросите ми Blush

Мога да потвърдя, че януари 2018, когато изследвах за първи път Вит Д беше 7ng/mmol, при норма 20-50. Тогава имах себореен дерматит в косата , спасявах се временно с медицински шампоани. За 3 месеца успях да вдигна от 7 до 23ng/mmol с ежедневно пиене на 5000 ед. Вигантол. И да -изчезна "пърхута", сърбежа , зачервяването в корените...

Сега съм пак в недостиг, следя се внимателно и записвам кое -как се променя. Тогава имах и много проблемен сън, доспиваше ми се в 21ч, а цялата нощ се будех на час-два, с трудно заспиване. С наваксването на вит Д сънят ми се стабилизира, и имам почти 6 часа непрестанен сън, без събуждане.

Сърбежа затихна, розовото също, останаха само люспичките. Не мажа с нищо, само морската хиалурн.вода , която си ползвам регулярно.

Бледолилава, какъв успех ! Поздравления...Simple Smile
Относно" нискоквалифицираната" работа ...това е най-хубавия начин да докажеш на теб, и хората, че живота е твой и ще правиш каквото искаш.

Относно активността през зимата-има ли наоколо стълби, които да катериш, или по-обиколен път до работа, до у вас, или да пазаруваш от по-далечните магазини продукти-тук е добре да имаш удобна раница да си ги носиш на гръб, домашните тренировки на Руми Илиева са много удобни за лошо време

# 377
  • Ню Йорк
Не мога, не издъжвам, идва ми да се гръмна направо  Sad  От снощи пак съм с болки и тази сутрин продължават. Не знам как ще оцелявам с това възпаление неспирно, направо съм отчаяна. Sad

# 378
  • София
Принцесо, какво възпаление?
Извинявай ако си споделила и не съм запомнила Flushed

# 379
  • Paris, France
г-це Д, сега поне знаеш по какво да познаваш нисък ли ти е витамин Д или направо обидно нисък. Проучването е българско, между другото, от Варна. От всички пърхутясали себорейни нямало нито един с Вит Д над 35 и тоя, дето бил с Вит Д 34 бил в ремисия.

Галактическа, вземи се сложи на противовъзпалително диета и вземи противовъзпалителни добавки! Няма да стане иначе. Възпалението също предизвиква ИР, диабет, рак. Когато се вземат бактерии от черва на хора с диабет и се сложат в черва на мишки, мишките се разболяват от диабет. MAMA GALQ разбира от паразити, бактерии и изтребването им. Чай от джоджен пробвала ли си? Много успокоява.

Бледолилава, аз бих отишла в ресторанта. Срамна работа няма. Работила съм доста като сервитьорка и бях много доволна. Като млада, след офисна работа ходех да работя като сервитьорка. Заплащането е добро, има бакшиш, срещаш хора. И не, кростренажор не е същото. В сервитьорката работа има носене, ходене, с тежко, без тежко. Има ги и запознанствата с хора, разговорите, които карат мозъка да работи. Не е изморително и отговорно като работа с деца, примерно.

Елора, в друга тема пусках линкове от английски вестник с история и снимка на слаб диабетик след Нюкасълската диета. Това, че човек е слаб, не означава, че няма излишна мазнина в черен дроб и панкреаса. Един или два грама мазнина на неправилното място, не повече, могат да разболеят слаб човек. Механизмите са:

1) слабият човек може да има доста по-малко мускули от дебел и да изгаря по-малко глюкоза, особено ако не се движи достатъчно или яде малко повечко захар, дори под форма на плод.

2) Ако е ял повече транс и наситени мазнини под формата на готови сладкиши, кучешка баница с маргарин итн и недостатъчно витамини, за да ги обработи, ги е складирал в шкембето някъде.

Слабите, привидно хора, също трябва да се подложат на диета за да свалят мазнината в органи. При тях диетата е още по-ниско калорична, но е много по-кратка. При човека от статията диетата е продължила 11 дни, при това не е било кето, нисковъглехидратна или пълен глад. 11 дни на около 800 кал са го направили недиабетик. Е, след това ИР остава, защото липсват витамини, но с движение и добавки след 2-3 години няма да е ИР.

https://www.google.fr/amp/s/www.dailymail.co.uk/health/article-2 … rvation-diet.html

Слабите с ИР ги е страх да отслабнат. А при тях е лесно после да върнат тегло, но само като мускулна маса:

1) глад до махане на мас във вътрешните засегнати органи. Задължително добавките за нюкасълска и цитрат и под лекарско наблюдение.
2) добавки и много спорт и ако решат да се хранят високовъглехидратно трябва след всяко хранене да тичат или ходят бързо.
3) живеят както преди, но ядат две трети от ядреното преди. Маха се едно хранене или се пости 2-3 пъти седмично или през ден се яде едно ядене.
4) качва се мускулна маса с тежести, но допълнителните калории са от протеин за да не се омазнил пак някой орган. Мускулът гори глюкоза и по време на почивка.

Слабият човек, ако свърши запасите на някой витамин почва да дебелее и той. Има вируси, които ни заповядват да вкарваме мазнина в мастни клетки.

# 380
Мерси Невена за обяснението.
А като видя линк на английски и не го чета.
А трябва, нали все мрънкам, че трябва да си подобря английския  Laughing

# 381
  • Paris, France
Елора, преразказах го на български накратко. Проф. Тейлър е професор по образна диагностика в Нюкасълския университет. Хората, които се оперират за да си намаляват стомаси и черва и да отслабнат са понякога слагани на гладна диета за да може хирургът да получи достъп до карантиите им. Забелязва се, че много от тях обръщат диабета и спират лекарствата още по време на глада преди операцията. Професорът решава да провери дали няма да може, само с удърен глад, да обърне диабета. Слагат диабетици на 800 калории на ден и ежедневно следят панкреас или черен дроб или и двете с ехограф. При слабите хора много бързо се получава махане на мазнините. След като ехографът покаже нормален орган диетата спира. Инструктирани са по време на диетата да не се притесняват от висока захар. Повечето спират Метформина през първите дни на диетата. Над 80%, 86%, май беше се излекуват. Останалите се подобряват значително и махат всички или поне няколко лекарства. С упорство и добавки всички се подобряват. След година 46% остават Недиабетици, макар и с ИР, но 40% регресират и стават пак диабетици. През тази година участниците са правили само диетата с добавки по време на гладуването. След това не са добавяли спорт и добавки. Това е за да се види действието на диетата, сама по себе си и да се изключи ефект от спорт и добавки. Диетата е продължила 8 седмици максимум. Ако беше пълен глад и по-дълго може би 100% щяха да се излекуват. Ако след това бяха хукнали да тичат и скачат и вдигат тежести, да си пият витамините и протеините съм сигурна, че процентът ще клони към 100.

Но, както виждаме от статията, бившият диабетик е отпразнувал излекуването с парче торта. Каквато и да е, в нея има наситени мазнини и захар. Ако продължи с торти, вафли и кифли след време ще се върне там, откъдето са го измъкнали. Но ако тръгне да тича и яде разумно, пък било и високовъглехидратно и след това намали тичането и почне да вдига щанги ще качи мускулна и ще стана по-здрав от уж здравите хора.

Само удърна, много нискокалорична диета сваля тези упорити мазнини в органите. Това дори и да е високовъглехидратна. Първите шейкове на Нюкасълската диета съдържаха глюкоза. Сегашните Optimax не съдържат глюкоза а само протеин май. Ако диетата се направи и нисковъглехидратна и се извади ефекта глад след глюкоза шейк ефектът е още по-бърз и добър. В нея има и 200-250 калории от зелени листа, което е за фибри и витамини.

В резюме - слабите хора с диабет и ИР също трябва да гладуват усърдно ако искат бързо да подобрят ИР. За тях е вредно да отслабват бавно, защото тогава се махат мазнини отвсякъде. За много слабаци 7-10дена глад са достатъчни.

Това направих аз. Доста хора в предишни теми рипнаха, че такова усърдно гладуване е вредно. Сигурно, но за друга диета с подобен бърз ефект не знам. Понеже ядях гъби и яйца и всъщност се хранех кетогенно можех и нищо да не ям, защото глад не изпитвах.

Моята грешка след диетата беше, че мислех, че само с нея всичко ще се оправи и спрях да пия изписаните витамини и минерали, въпреки, че виждах, че са ми нужни. След 2 ОГТТта, силно подобрени, но не в норма почнах да пия малко витамини и стана работата. Ако спортувах сигурно щеше да е още по-добре. Е, ходя пеша.

# 382
Цитирам отговора на Невена:
"галя, първо включете много зелении - сутрин, обед и вечер! Доказано е, че липсата на витамини и фибри води до ИР. Поне 2 супени лъжици магданоз на ден за Вит К1. Магнезий и цитрат ще и помогнат."

И с риск да ми се ядосате питам: Цитрат - нещо различно лие от магнезиев цитрат.  Посочете ми какъв да взема.
БЛАГОДАРЯ!!!!

# 383
  • София
Бледолилава, поздравления за постигнатото!
Не искай позволение от Другите да експериментираш и да правиш каквото искаш.

Но има и нещо друго- работата може да е тежка и да те използват като евтина работна ръка, след което да нямаш енергия за качествена тренировка и живот.
През зимата можеш да правиш толкова много супер неща ако не си притиснат финансово- плуване, фитнес, йога, всякакви групови тренировки...
Проверила ли си как стоят нещата? Какъв е смисълът да се продадеш евтино, ако не умираш от глад?
Може би това са имали предвид близките ти...Времето е ценно, не си го давай на някой тарикат за жълти стотинки.
Но пък може и да плащат ок, знам ли....Успех!

На същото мнение съм. От сервитьорски труд може да се изгърбиш, не да се поддържаш във форма.
Ако нямаш финансова нужда не си струва.

# 384
  • Sofia
Да споделя нещо интересно. От 3,5 мес от кокто си следя редовно КЗ никога не ми е била повече от 9 (след хранене). Хем веднъж ядох бял хляб, а въднъж много ми прилоша и изядох 2 с.л. захар. И пак ми беше под 9. Вчера обаче изядох 2 с.л. лютеница (купешка). По принцип не ям, но сега много ми се прияде и реших че няма да е фатално. 1ч след това ми прилоша зверски и кз ми беше 11! Сами си направете извод какви чудеса има в лютеницата.

Между другото изследвах си вит. Д. 70 ми е, при норма от 50 до 150.

# 385
savina, основната съставка на купешката лютеница е нишесте, така че не се учудвам от скока на КЗ.
Аз за това (и от факта че преди много години като студентка бях на бригада в консервна фабрика), не купувам никакви консерви. Правя домашна, само от чушки и домати, със сол и олио (вече зехтин). И въпреки купените по цени на дребно зеленчуци, излиза доста по-евтино. Да не говорим за качеството.
Интересно четиво по въпроса за състава на промишлените и домашни лютеници:
https://m.offnews.bg/news/Obshtestvo_4/Kakvo-ima-v-liutenitcite- … hanie_643731.html

Последна редакция: нд, 14 окт 2018, 18:51 от Недоволна

# 386
Бледолилава, браво за постигнатото! То ясно че очевидно си свалила много, ама като се навърти кръгло число и някакси по-друго се възприема като постижение. Аз като видях 10 сантиметра разлика, не че е станало за един ден ама все едно лента прерязах тържествено Grinning Представям си 30 килограма надолу какво чувство са ти докарали.
За работата като сервитьорка се присъединявам към писаното по-горе. Ако финансово не ти е нужна, аз бих я пропуснала на твое място и бих потърсила друг начин да се движа достатъчно. Не вярвам че сервитьорска работа вкарва човек във форма, освен че в нея има и стрес, и стоене до късно та... колко пък да ти е полезно?
Някакъв уред вкъщи (примерно кростренажор) и там чифте гирички и/или ластици или пък фитнес или групови тренировки някъде - което би работило по-добре при теб, всичките ми звучат по-добре поне на мен.

# 387
  • Paris, France
Да споделя нещо интересно. От 3,5 мес от кокто си следя редовно КЗ никога не ми е била повече от 9 (след хранене). Хем веднъж ядох бял хляб, а въднъж много ми прилоша и изядох 2 с.л. захар. И пак ми беше под 9. Вчера обаче изядох 2 с.л. лютеница (купешка). По принцип не ям, но сега много ми се прияде и реших че няма да е фатално. 1ч след това ми прилоша зверски и кз ми беше 11! Сами си направете извод какви чудеса има в лютеницата.

Между другото изследвах си вит. Д. 70 ми е, при норма от 50 до 150.

Малко може да вдигнеш витамин Д.

КЗ 9 след ядене при диета за ИР е ужасно много. Над 5.5 почват проблемите. Трябва да се храниш така, че КЗ никога да не надскача 6. На английски се казва eating to Your meter - ядене според глюкомера. Захарта ти, ако седи еднакво висока, колкото и много или малко вх да ядеш, показва някаква инфекция - вирус, бактерия, гъба, която обича захар и е еволюирала да кара черния дроб да я бълва. Не съм имала този проблем и не съм задълбавала.

Дори във високовъглехидратна диета за КЗ бял хляб, захар и лютеница, дори домашна, място нямат. Във ВМ още по-малко. Ако освен мазнините от храната в кръвта циркулират и огромно количество собствени мастни киселини няма никакъв начин приетата захар да излезе от кръвта. Самата ВМ диета предизвиква ИР, но в условия на липса на въглехидрати и изпразнени от глюкоза и гликоген мускули и черен дроб тази ИР не пречи организмът да функционира. Добавиш ли глюкоза, че и фруктоза в такъв момент влошаващ значително положението с дни. При по-слаби, по-здрави, по-мускулести и по-активни хора, хора, които са кетоадаптирани номерът с лъжици захар и мед или лютеница минава. При обезитет и/или ИР не става. Избираш как да се храниш известно време. Дали предимно сурова, веганска или кето с много зелени листа няма никакво значение в дългосрочен план. Избираш един от тези два режима и го следваш стриктно няколко месеца. Обаче не трябва да мърдаш от избраното. Лесно е, фасулско е. Изборът е твой. После си сравнително свободна да смесваш.

Не съм съгласна, че сервитьорката работа е стресираща, защото съм я работила. За мене е по-лесно да ходя редовно на платена работа отколкото да се назлъндисвам да хвана гири или да тичам. Самият факт, че трябва да иде на работа мотивира. Не е без значение и заплащането. С парите може да си купи добавки, нови дрешки, хубави маратонки. У дома за вдигане на гири никой стотинка няма да и даде а кростренажор заема излишно място.

# 388
Savina_33, отговорих ти в другата тема. За ябълките, дето си признах, че ги хрупам този месец, ще ти кажа, че една ябълка от моето си дърво тежи средно 250г. По 21,5г въглехидрат на всеки 100г, прави 53,75г ! Еми, с една ябълка само си изяждам полагаемото за деня, че и отгоре. Да не говорим, ако хапна червена пиперка, зеле, домат... То затова КЗ ми е напоследък все 6.1-6.5. Затова казвам, че тази вакханалия ще трае още две седмици и край!

Да се похваля нещо. Вчера ходихме на ресторант с приятели. Поръчах си  мешана скара, от която да съм хапнала не повече от 1/3. Имаше народна музика и хора. Та си поиграх доволно и тадаааам - тази сутрин КЗ 4.7! Голям кеф! И понеже всичко друго си беше напълно обичайно, вкл. и изядената ябълка, само хорото беше нещо ново, реших, че е от него.

От понеделник си търся клуб да се запиша. Не знам това може ли да се причисли към спортуването, вие ще кажете.

Бледолилава, ти си моята пътеводна светлина, знаеш! Simple Smile Аз ги направих също наскоро 30кг минус, но понеже имам още 9, ще се похваля чак тогава. В народна носия, как тропам ситно влашко Simple Smile

# 389
  • Перник
Понеже съм много "боса" в темата, бихте ли ми обяснили защо КЗ е ок, а инсулина висок? Не би ли трябвало и двете да са завишени при прием на въглехидрати и захари? Колко трябва на глюкомер да е КЗ на гладно и след хранене. Зная, че има  разлика венозна и от пръста кръв.

Общи условия

Активация на акаунт