Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 9

• 52 136
  • 745
  •   1
Отговори
# 390
Понеже съм много "боса" в темата, бихте ли ми обяснили защо КЗ е ок, а инсулина висок? Не би ли трябвало и двете да са завишени при прием на въглехидрати и захари? Колко трябва на глюкомер да е КЗ на гладно и след хранене. Зная, че има  разлика венозна и от пръста кръв.

Прочети първия пост барабар с всички линкове за да ти стане ясно.
Нормално е кз да е ниска, а инсулина висок. Ролята на инсулина е да смъкне кз.
Обратното също е още по-лошо. Да нямаш инсулин и да имаш висока кз.

# 391
Да споделя нещо, което сигурно ще е интересно за всички от нашата група. Член съм на една немско говоряща група за ВМ и НВХ. Те имат много силно присъствие на треньори и лекари. Та, наскоро организираха и проведоха в Залцбург първия конгрес на новосформираното Европейско научно общество по кетогенно и нисковъглехидратно хранене ESSKLA (The European Scientific Society of Ketogenic and Low Carb Alimentation) . Във форума участваха много сериозни и известни медици, учени и нутриционисти. Темите бяха изключително интересни. Кратко представяне на темите можете да видите тук:
https://salzburg.orf.at/news/stories/2940206/?fbclid=IwAR2xquJfK … x6E3LwAOhaQ7hcXf0

Тъй като регистрацията в официалния им сайт е с такса 30 евро/год. засега още не съм се регистрирала, но следя отзивите за тях във фейсбук.

Prof. Kämmerer, Herr Prof. Schiavo, Dr. Bock und Dr. Heilmeyer

Понеже снощи бяхме на вечеря с приятелско семейство (съпругът е лекар), и той категорично не ми повярва, че съм отслабнала по този "варварски и ненаучен" начин. В тази връзка и публикувах горното. Като гледам, доста сериозни варвари-професори твърдят, че не само може така, но и трябва (за такива като мен).

# 392
И защо да е варварски и ненаучен.
Кое е хуманния и научен начин.
Набиване само  на В + хапове. Защото те хаповете учените са ги правили, нали?  Laughing

# 393
  • Ню Йорк
Невенче, каква е тази противовъзпалителна диета? Аз днес цял ден пия чай от лайка, за друго не се сетих.

# 394
Невена, тук често сме спорили за плодове и зеленчуци. Примерно моркова, че имал висок ГИ.
Ти ги препоръчваш да се хрупат. Аз от седмица и нещо съм почнала. Пък и ми омръзнаха доматите и краставиците. И да ти кажа добре се чувствам с морковите. Засищат ме повече.

# 395
И защо да е варварски и ненаучен.
Кое е хуманния и научен начин.
Набиване само  на В + хапове. Защото те хаповете учените са ги правили, нали?  Laughing

Елора, честно, не знам. Говоря ти за лекар на моите години с твърде тежко затлъстяване. Цитирах ти само думите му. Не влязох в полемика с него, щото, нали, той е авторитетът. Аз какво разбирам, нищо... Тя жена му ми е приятелка, с него просто се познаваме. Тя се почувства много неудобно от категоричното му мнение.

# 396
Няма как лекар и то с тежко затлъстяване да има право да лекува дебели хора.
Че това е оксиморон.
И друг път съм срещала затлъстяли ендокринолози. Познай какво са ми казвали. Пий си хапчето и яж хляб и торти спокойно.

# 397
  • Sofia
Невена, захарта беше само веднъж, когато ми беше страшно лошо, кз ми беше 3.5 и щях да припадна. Знам че няма място в нашето хранене.
А иначе няма как кз след ядене да ми е под 6, при положение, че на гладно е 7-8. Правя каквото мога, спазвам диета, пия метформин, тренирам всеки ден, отслабвам с доста прилично темпо (12 кг за последните 3 мес), но КЗ не пада. Падна мъничко (беше 8 на гладно, сега е 6-7), но толкова.

# 398
Цитирам отговора на Невена:
"галя, първо включете много зелении - сутрин, обед и вечер! Доказано е, че липсата на витамини и фибри води до ИР. Поне 2 супени лъжици магданоз на ден за Вит К1. Магнезий и цитрат ще и помогнат."

И с риск да ми се ядосате питам: Цитрат - нещо различно лие от магнезиев цитрат.  Посочете ми какъв да взема.
БЛАГОДАРЯ!!!!
[/quote

Ако може да ме ориентирате.

# 399
Няма как лекар и то с тежко затлъстяване да има право да лекува дебели хора.
Че това е оксиморон.
И друг път съм срещала затлъстяли ендокринолози. Познай какво са ми казвали. Пий си хапчето и яж хляб и торти спокойно.

Права си на 100%.

Ти да видиш диабетоложка, която минава странично през вратата, защото не я побира фронтално. И какво, изписва си инсулин като бонбонки "детска радост" на всеки пациент. За какво ти е метформин, като така или иначе един ден пак ще стигнеш до инсулин. Поне ще ти спести мъките  от привикването с метформина. И, знаеш ли какви хубави и лесни за употреба са днешните инсулини? Амииии....

# 400
  • Paris, France
Галактическа, нямам опит с такива диети. Ето тук са разгледани някакви.

https://www.dietvsdisease.org/ulcerative-colitis-diet/

Най-добре намери тема за такива проблеми. Знам, че се махат фибрите и мазнините, но повече от това не мога да ти кажа. Омега 3 ти пиеш и за друго не се сещам. Сок от алое и сок от нони много помагат, обаче нямам личен опит. Свекърите това пият като ги заболи корем, но мене ме започват още повече. Аз съм обратното на тебе. Не мога да помогна, съжалявам.

галя23, цитратите е цитрат - сол на лимонена киселина. 20 пъти съм го обяснила в стари теми. Магнезиевият цитрат е цитрат, какво друго да е? Калиевия цитрат го дават при тежки което диети, защото тогава се губи много калий а той също е важен и защото калият алкализира по-силно от магнезия.

Савинка, захарта ти пада и това е прекрасно. На каква диета си, че седи толкова висока? 9 захар не се допуска. При ВМ НВ захарта пада и седи ниска без хипогликемии и хипергликемии. Гордън пишеше, че след като Нюкасълската не го излекувала започнал да ходи след всяко хранене. Ходел докато свали захарта и още малко. С времето е ходел все по-малко. Самт става с ниска захар като потанцува вечер. Да опиташ същото? Да вечеряш по-рано и да подходим бързо след вечеря. И след това пак преди да си легнеш. Да попиеш добавките за диабет и разни канели и оцети? Да постиш от обяд до закуска? Аз ядях от 15 до 21ч и нищо в останалото време.

3.5 захар не е ниска. Ние не усещаме ниската или висока захар. Прилошава ни от бързото падане на захарта. Имала съм и по-ниска и се чувствах прекрасно. Пуснах ти линкове с графики. Ако искаш стабилна захар си изпразваш с глад черния дроб от гликоген и мускулите и почваш кето. Или ядеш много често, но без мазнина, без животински и с нисък ГИ. Средно положение няма.

Спортът също вдига захарта при някои хора.

Ако ядеш без фибри въглехидратите нахлуват бързо. Аз не пиех вода след ядене и сега, все още не пия. Пия вода преди да ям. Ако ядеш без сол после няма да си жадна.

В момента приоритет ти е стабилизирането на захарта.

Това, че сваляш кила не означава, че ги сваляш от вътрешни органи. Ако сваляш от подкожна мазнина или, не дай Боже, мускул захарта ще си седи висока. 3 месеца е много време а още даже не си махнала лекарствата. Имай предвид, че като махнеш Метформина, който без това не действа особено след толкова време ще се качи пак захарта за известно време. А с Метформин мазнините от дроба не излизат. Затова Метформинът е неефективен при мазен черен дроб.

Наситени мазнини? Да пробваш да ги спреш? Или поне намалиш значително. Като махнеш собствените ще можеш да ги ядеш.

Елора, морковите са ВВ храна, да, сами по себе си. Но ако се изяде само един суров морков заедно с две чушки, три големи стръка целина или доста краставица не е фатално. Аз си позволявах един морков дневно и един домат, но никога заедно. Препоръчах ги защото са лесно преносима храна, която може лесно да се яде цяла и без нож и вилица. Не е лесно да си носиш краставици, примерно. Тук са огромни, в България по може. 4 дълги чушки като капки, не камби и 2 моркова и ето 6 зеленчука със сравнително нисък ГИ. Това е логиката ми. А в къщи да режем магданоз и марули.

Самт, аз затова не занимавам странични хора с тези неща, особено дърти, дебели докторя. Тях са ги учили, че диабетът прогресира и не може да регресира и бъркат кетоза с кетоацидоза. Някои се развикват даже. Някои от по-старите не знаят, че при диабет 2 инсулинът може да е висок.

# 401
Невена, принципно по два моркова хапвам на ден. На работа примерно ще си взема парче краставица, един морков, 2 яйца и парче сирене. Или вместо сирене и яйца, взимам пилешко месо.

# 402
  • Sofia
Невенка, зави ми се свят. Simple Smile На ВМНВХ съм. Не ям захар, тестени, ориз, картофи, варива, бобови, олио, колбаси, консерви, мед....  и ако махна животинските храни, наситените мазнини....ми какво остава да ям, че не се сещам? Само на марули и спанак няма как да живея. Ако знаеш как кажи. Ти какво ядеш?

# 403
Благодаря, ти Невена!

# 404
  • Paris, France
Елора, ти вече не си инсулинорезистентни или съвсем малко. Можеш да ядеш колкото си искаш моркови и домати, особено след като спортуваш. Обаче за начинаещ и зле със захарта трябва да се окастри и най-безобидния, на пръв поглед, въглехидрати ако се цели добър и бърз резултат.

Савина, ясно. Захарта е убийствено висока за ВМ НВ диета, при това с Метформин. При правилно подбрани храни на тази диета КЗ пада от самото начало и не мърда, нито нагоре, нито надолу, освен за кратко като се спре лекарство. Точно за това е първия избор при възможност. След три месеца на такъв режим би имало значително по-добри резултати, според мене. Самт има повече опит с КЗ. Аз ям сега каквото си искам, но като слабеех започнах:
1) закуска - препълнена чиния за супа Дуралекс с маруля, сол, зехтин, лимон. 3 пържени в масло яйца със сол и червен пипер изядени с лъжичка (течния жълтък)
2) няколко стръка целина с морков в 10-11ч
3) една филия сьомга или толстолоб пържени с чушка, домат и целина
4) 3 зелени чушки в 15-16ч.
5) голяма Овчарска салата с червен лук, чушка, краставица, домат, маслини, сирене и остатъка от рибата от обяда в 20-21ч.

Като влязох в хубава кетоза махнах закуската и ядях зеленчуците в 4, после 3 и накрая 2 хранения.

Или готвех месо или риба за вечеря и го дояждах на обяд на другия ден или го готвех на обяд и го дояждах на вечеря. Идеи за месото:

1) агнешки дроб, около 750гр, на кубчета задушен в зехтин, с чер пипер, сол, връзка магданоз и накрая смлян чесън

2) телешки език, сварен, обелен и нарязан на филийки с масло, чесън, магданоз, чер пипер и цял ден това със салати.

3) сърца под налягане и нарязани на филии

4) толстолоб, дива сьомга, сардини, мазни риби на пара или пържени

6) агнешки или кози ребра на пара

7) бьоф Строганоф, Бургиньон ни си сипвах без готвени моркови.

Като се разбра, че не махам от черния дроб заместих маслото със зехтин и махнах мляко, сметана, масло, кокосово масло, кисело мляко, сирене, кашкавал и подобни. Ядях гореизброените ястия, като гледах да не надвишават 500-600кал дневно и много зелена салата.

Не забравяй, че цялата хамалогия е максимум 2-3 месеца. За домашните готвех кускус, ориз, пържени картофи, но аз не ги ядях. Ако сготвяш месото от вечерта или поне го нарязваме и маринован е лесно на другия ден.

Казвай си, че не ядеш масло, кисело мляко, сирене временно. После, като си опразниш шкембората ще си ги ядеш.

Яденето трябва да е еднообразно и колкото да те засити. Честото ядене е до влизането в кетоза.

Общи условия

Активация на акаунт