Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 9

• 52 111
  • 745
  •   1
Отговори
# 465
Вече съм горд притежател на това рибено масло. Това, което пише, е прилично,както и цената. Имаше и едно от тези, които предложи Невена, но на цена 96 лв. ме отказа...
https://remedium.bg/product/144104/wiley-s-finest-wild-alaskan-f … imon-h125-ml.html

# 466
Единствения проблем е, че мога да ям само хлебни изделия, от всичко различно от хляб ме заболява Sad За момента компенсирам с количеството, ям много малко, но няма да изкарам дълго така.

Галактическа принцеса, преди 2г. имах много сериозни проблеми в работата си, голям стрес, изживях го много тежко. В резултат на това ме почна един корем, големи болки, спазми, разстройство, сред него запек, после пак разстройство. Чудо голямо беше. Обиколих сума доктори, нищо ми нямало, пих на своя глава ентерол, спазмалгон, бусколизин, абе какво ли не. Комшийките ми даваха акъли, и техните идеи реализирах и нищо. Посред нощ се събуждах със зверски колики и това си е. Само на сухари карах близо 3 месеца. Накрая четох в интернет за чай от джоджен. Пиеш го вместо вода. АЗ си правех сутрин по една голяма кана и си го пиех така. Само той ми действаше наистина добре и дали от него, дали от това, че проблемите с работата се разрешиха, но около 5 месеца след началото, болката си отшумя сама. Обаче още потрепервам като се сетя.

# 467

Подозирам аз, че има някаква друга причина. Взех си час за петък за зъболекар, напоследък нещо ме наболява под една коронка, уж с мъртъв зъб. Четох, че и от проблеми със зъбите може да се повиши. Други болести уж нямам, макар че това пушене си е достатъчен тормоз и то за тялото. Много се говори напоследък и за тези хронични, скрити възпаления. Та в тази посока ще търся причините. Някъде явно има проблем и затова се бълва този холестерол.

Бледолилава, а каква е утайката в кръвта, т.нар. СУЕ? То не е добър индикатор къде в организма има възпалителен процес, просто показва, че има такъв. Питам, защото при мен СУЕ отначало беше 68, после се закрепи на 38 и чак като си извадих един супер проблемен зъб (с гранулом), СУЕ падна на 6. Питам, защото него не си го цитирала.

И аз се чудя какво да ти кажа за тоя холестерол. При мен почти влезе в норма. При съпруга ми, който е с идеално тегло и много активен спортист, не пуши изобщо, пие по един напръстник ракия вечер, колкото да не е без хич, неговият холестерол е в небесата. Лекарите винаги казват, че не е възможно, ама факт. Дъщеря ми, 43кг на ръст 156см е също като него. Все едно олио им тече по вените. Ген ли е, какво е, не знам. Не мисля, че цигарите са причината, щото у нас никой не пуши, пък ей на.

# 468

MAMA GALQ, благодаря, ще разгледам . Аз имам изписан Силимарин по 450 мг/ дневно, но ми се искаше някой пил нещо, да ми каже, кое е имало реален ефект . Пих известно време и добавка с артишок. Затова попитах Невена, а вчера и друга потребителка / Samt / , те какво са правили за този проблем. И аз чета от месец и нещо и се лутам, освен този силимарин, какво друго би ме подпомогнало и холестерола и триглицеридите са ми високи също .  Взимам и витамин Е , омега 3 и чай от куркума с джинджифил.

Скрит текст:
Няколко пъти чета  тук в тази тема ,че първо трябва да се изчисти черния дроб от мазнини и тогава да се пие Метформина. Аз започнах диета с намалени въглехидрати / основно от листни и кореноплодни зеленчуци / ,  съвсем малко протеини / основно риба и извара/ ,  + мазнини  от растителен произход / маслини, зехтин, авокадо и тахан / , също ям по 1 филия пълнозърнест хляб и 1 плод на ден . Със стеатоза съм 3-та степен + имам заболяване и на бъбреците , та абсурд да ям черен дроб на каквото и да било, за да си осигуря добавки. Затова попитах това ,което е изброено по-горе като добавки,  подпомага ли изчистването на черния дроб от мазнини . Отделно ,че не мога да отслабна от доста време , от 12 години се въртя в някакви режими, поне да не дебелея драстично , но последната година и нещо, ситуацията стана неконтролируема, качих 16 кг.. И други здравословни проблеми имам , а като се включих в началото ,писах че КЗ на гладно ми е  5.33, а инсулина 11.91 / резултати от лабораторията/.  За последните 2 месеца още 3 пъти си мерих КЗ на гладно в лаборатория и няколко пъти в къщи , показание под 4.7 не съм видяла. Заради черния дроб и стеатозата не смея да си направя глюкозно обременяване.  Затова и няколко пъти попитах, какво да го правя този черен дроб първо и тогава да включвам метформина. Една лекарка тука , ми изписа метформин заради дебелеенето и кистите в яйчниците , обаче с оглед и другите неща , незнам да го почвам ли или не или да се опитам първо да оправя дроба малко. За тази лекарка аз проблем с КЗ и инсулина нямам. А , аз съм със стеатоза , висок холестерол и триглицериди , кисти, болки в стъпалата, наднормено тегло, огромна талия и какво ли още не , което като чета са симптоми дори на диабет, не само ИР.  Отскоро съм и в менопауза. Май само щитовидната ми е наред / засега/ . И не пуша изобщо , а пиех, по малко бяло вино от време на време, по поводи ,

после ще изтрия това в скрития текст

K.Lera, благодаря , ще го потърся и в този вариант , силимарина ,който пия всъщност е точно веществото ,съдържащо се в магарешкия бодил Flowers Hibiscus
Съпруга ми е с омазнен и уголемен черен дроб(не е пълен и никога не е пушил и пиел..и двамата не пием и гладка алкохол).Открихме го при случаен преглед във България.Направихме консултация при двама специалисти и двамата ме попитаха да не е скрит алкохолик,което е невъзможна. Проблема при него мисля,че е още от зародиш.Свекър ми(Бог да го прости!) е бил алкохолик..Предписаха му прием на бял трън(магарешки бодил),артишок,пие си чая от глухарче и от куркума+черен пипер,1 суп.лъжица от олиото което показах и на последната ехография дроба му беше в норми с много минимални количества масти.
Това също е за първа страница. След половин година пак ще се боря с ИР, която ще е много зле. Важните постове на Невена и другите да седят там за да не се загубят.

# 469

А, да, Samt , четох в някоя от старите теми , че си имала високи стойности на АСАТ и АЛАТ в началото и се е наложило да ги понижиш и да си полекуваш черния дроб преди започване на Метформин. Можеш ли да ми кажеш с какво лекарство и след колко време е имало подобрение ?

Лечението ми беше единствено и само с ВМ и НВХ. Преди съм пила Карсил, Легалон, (все силимарин), но файда - йок. Сега ходих в Токуда и там ми изписаха вит.Е и Ливурон форте. Пия ги едва от месец, ще си правя изследване като станат три месеца и ще споделя имало ли е полза. АСАТ и АЛАТ ми влязоха в норма още на 2 месец след началото на режима. На мен проблемът ми е ГГТ. Той беше последно 244, а трябва да е до 38. Ще видим след още 2 месеца дали е тръгнал да пада.

# 470
Самт, нямам такова СУЕ в изследванията. Явно трябва допълнително да го поръчам следващия път, не влиза в пакета.

Аз пия CoQ10 с витамин Е, бях го прекъснала, сега пак ще го почна. Поръчах си и масло от чесън. Засега с тези двете добавки ще пробвам за холестерола, имам и още някои предвид, но предпочитам да потърся причината и да лекувам нея. Ако има такава де, ако не е от самото отслабване. Макар че за месец и половина 3 кг не е кой знае какво, ама знам ли... Все пак като процент от общата телесна маса са колкото в началото, когато свалях по 5 кг месечно. Горе-долу де, но да речем и в двата случая по около 5% от теглото, само че сега не е за месец, а за месец и половина.

Последна редакция: вт, 16 окт 2018, 18:51 от Бледолилава

# 471
  • Варна
Samt, благодаря за отговора , надявах се да пишеш . А , едновременно с диетата пиеше ли метформин ?
Сега си погледнах резултатите , последното ГГТ - 12.88 и мисля ,че и то е добре. Ще чакам да пишеш и след следващата контрола. На мен доктора ми каза, 3-4 месеца да пия силимарина и пак на ехограф , та може би декември  или януари ще ходя  да видя какво става.
Скрит текст:
Аз не мога да прекалявам с месото, особено с мазното, че и с бъбреците имам проблем, не трябва да ми е киселинна урината , а тя е  , отделно високите нива на пикочна киселина ме удря и в ставите  , Та класическата ВМ - НВХ не е за мен точно в този момент.

# 472
Samt, благодаря за отговора , надявах се да пишеш . А , едновременно с диетата пиеше ли метформин ?
Сега си погледнах резултатите , последното ГГТ - 12.88 и мисля ,че и то е добре. Ще чакам да пишеш и след следващата контрола. На мен доктора ми каза, 3-4 месеца да пия силимарина и пак на ехограф , та може би декември  или януари ще ходя  да видя какво става.
Скрит текст:
Аз не мога да прекалявам с месото, особено с мазното, че и с бъбреците имам проблем, не трябва да ми е киселинна урината , а тя е  , отделно високите нива на пикочна киселина ме удря и в ставите  , Та класическата ВМ - НВХ не е за мен точно в този момент.

Сребърна паричка, не, отначало не пиех метформин, защото имах ужасни странични ефекти от него - виене на свят, прималяване, разстройство, коремни спазми. Като ми пуснаха АСАТ, АЛАТ и ГГТ и видяха супер високите стойности, направо ми забраниха метформинато (защото се метаболизирал в ч.дроб) и вместо него ми изписаха диапрел. Това за диабета. Обаче диапрел е смъртоносен за панкреаса. Той изсмуква и последните запаси от собствен инсулин и оттам насетне - до гроб инжекционен инсулин. Това исках да избягна (или поне да отложа) доколкото мога. Затова първо диета за отслабване и редовно мерене всеки месец  на АСАТ, АЛАТ и ГГТ. В първия момент, в който АСАТ и АЛАТ влязоха в норма, веднага спрях диапрела, изчаках 10 дни и почнах метформин 2х500мг. Понеже черният дроб беше значително по-добре, нямах този път никакви странични ефекти още от самото начало и до днес.

Не знам какво съветват другите лекари, но аз от начало и до ден днешен се придържам към ВМ и НВХ. АСАТ и АЛАТ влязоха още на 2 месец в норма. ГГТ отначало падна, после тръгна да се качва. Уплаших се, ходих на преглед във Токуда заради апарата им фиброскан. Това не е ехограф! Апаратът мери не само омазняването на ч.дроб, но и фиброзата (образуването на твърда тъкан, като решетка, която убива бавно дроба). Та, оказа се че от 4 степен (измерена с ехограф), сега имам 2 степен, на границата с 1 степен  омазняване и най-важното - никаква фиброза! За запознатите казвам, че омазняването(стеатозата) ако продължи твърде дълго без да се вземат мерки, постепенно може да прерасне във фиброза. 4 степен фиброза означава цироза (рак на черния дроб).

Докторът, който ме прегледа в Токуда, беше запознат с ВМ и НВХ и не само запознат, но и ме посъветва да продъла по същия начин до напълно изчистване на дроба от мазнините. Каза ми, че посоката е правилна и съм се справила отлично. На 1 февруари тежах 103кг. Сега съм малко под 73. Докторът иска да стана 62 и да отида пак при него.

Ето ми доктора, много, много сърдечен и усмихнат човек.
https://www.24chasa.bg/novini/article/5462337

# 473
  • Варна
Благодаря , Samt  , ще обмисля нещата които пишеш . Ще пробвам 2-3 месеца с препоръките на моя доктор, пък ако няма подобрение ще търся вече и лекари в София Flowers Hibiscus

# 474
  • Ню Йорк
Единствения проблем е, че мога да ям само хлебни изделия, от всичко различно от хляб ме заболява Sad За момента компенсирам с количеството, ям много малко, но няма да изкарам дълго така.

Галактическа принцеса, преди 2г. имах много сериозни проблеми в работата си, голям стрес, изживях го много тежко. В резултат на това ме почна един корем, големи болки, спазми, разстройство, сред него запек, после пак разстройство. Чудо голямо беше. Обиколих сума доктори, нищо ми нямало, пих на своя глава ентерол, спазмалгон, бусколизин, абе какво ли не. Комшийките ми даваха акъли, и техните идеи реализирах и нищо. Посред нощ се събуждах със зверски колики и това си е. Само на сухари карах близо 3 месеца. Накрая четох в интернет за чай от джоджен. Пиеш го вместо вода. АЗ си правех сутрин по една голяма кана и си го пиех така. Само той ми действаше наистина добре и дали от него, дали от това, че проблемите с работата се разрешиха, но около 5 месеца след началото, болката си отшумя сама. Обаче още потрепервам като се сетя.

Аз редувам 2 чая - лайка и гастро, който е анасон, мента, лайка и още 2-3 билки. За чай от джоджен помня, че давах на малкия като бебе Wink

# 475
  • София
Здравейте. Записвам се във вашата тема, ако позволите. Изчетох нещата, макар че доста коментари и доста задълбочени разсъждения, имам чувството че не запомних и 1/10 от цялото.

Относно лекарства и добавки. Пия Метфогама 3х500, магензии с б комплекс по 1табл преди лягане, когато сетя пия Златен корен и Ашваганда. Но съм такъв безподобен шемет, че и Метфогамата забравям.

# 476
  • Paris, France
Отговарям на един пост, че имам малко време. За мазен черен дроб става дума.

Метформин - не знам някой тук да си е махнал мазнините от дроба и да е пил Метформин. Махнат ли се мазнините се започва спорт и силови упражнения за мускули на корем, гръб, бедра, задник. Метформинът помага да се влезе по-бързо в кетоза. След това е излишен за Недиабетици. Вчера пуснах линк с графики по време на водна диета на силно затлъстели хора. Ясно се вижда, че след третия ден КЗ и инсулинът падат на дъното и седят ниски до края на диетата. Почти същото е при кетогенна диета и тогава смисъл от Метформин няма никакъв. Метформинът прави тежкия период на махане на въглехидрати по-лек. Гладна диета прави същото, но малко хора сме способни да постим в началото. При висок ,обаче, инсулин на гладно трудно се влиза в кетоза. За кетоза трябва нисък инсулин, а нашият е перманентно над 5. Разбира се, може и без Метформин, но тогава не знаех това, което зная сега. Бледолилава е успяла да го свали само с диета, а нейният е бил много, много висок на гладно, около 47.

Не съм попадала на проучване, в което Метформинът, сам по себе си, да успява да махне мазни ите за кратко време. А времето с Метформин е ограничено. След време той спира да действа. Затова го спряхме. Така рецепторите възвръщат чувствителността си и ако се наложи мога да го пия пак и в ниски дози.

NAC - не съм пила. Не ацетил цистеинът, при липса на фолат, Б12 и Вит Ц не е особено добра добавка за дроба. В смисъл, че не е безвредна. Увеличих чесън, лук  и витамини, така че тялото да си направи каквото му трябва. Селен е важно да ядем. НАЦ и без Метформин помага, но ..........

https://www.livestrong.com/article/531520-food-sources-of-n-acetyl-cysteine/

Силимарин ми изписаха, но даже не го купих. Нямам опит с него.

кето диета - не разбирам от болни бъбреци, но д-р Бернщайн си е излекувал неговите с LCHF диета. Даже четох, че на мишки или плъхове бъбреците регенерирали с тази диета. Чета, че пиридоксаминът също помагал. Препоръчвам горещо книгата на d-r Bernstein The diabetes solution. Той е тип 1 от дете и е бил почти умрял. Тръгва против течението и тества върху себе си кето диетата. На 80+ години е жив и здрав и с идеални показатели. От 1973г не е вкусвал хляб или сладкиш.

Киселинността  - не понасяш калий заради бъбреците ли? Някакъв друг цитрат не може ли? Не може да не може. Аз бих питала. Киселинността не е голяма, защото протеинът не е много. Вх също окисляват. На мене ми дадоха калиев цитрат.

Нюкасълската диета - с това свалих мазнотии от дроба. 10 дена и край. Като новичък стана. След това не бива да се допуска напълняване от мазнини или въглехидрати и без спорт, защото отива директно в черния дроб. Сумистите са ужасно тлъсти, но нямат ИР и мазен дроб докато тренират активно а ядат като прасета. Спрат ли да тренират става лошо.

Добавките - от хапове канела, чесън, оцет аз не виждам смисъл. Пиех каквото нямах.

Омега 3 са супер важни, защото нагъваме доста омега 6.

транс и наситени мазнини се спират по време на диетата. После може наситени в малко количество. Ако са от цяла, непреработена храна като яйце може, защото там има холин да ги тържище течни. Кисело мляко може също и сурово прясно, но с маслото трябва да се внимава ако омега 3 не са наред, а те обикновено не са.

Зелени листа - винаги са полезни за черния дроб. Те съдържат вода, фибри и витамини.

плодове - с тях се внимава дълго, защото фруктозата е вредна за омазняване на дроба. Все още не ги ям редовно, а само един ден месечно и само плодове.

алкохол - не, мерси. Май е по-добре да не пием ако сме имали мазен дроб.

менопауза - негативно влияе и ми казаха да внимавам. Спадът на тестостерона ни прави като дебели чичковци, а спадът на естрогена не позволява на мазнините да идат в бедра и задник. Затова се внимава. ХЗТ е някакво решение, но има и рискове и аз не бих се подложила.

ИР остава след диетата. Може да седите на ВМ НВ, но само ако ядете правилните мазнини. Иначе няма смисъл. След това се продължава с добавки и спорт. Това е.

# 477
  • Sofia
Невена, благодаря за подробния отговор. Явно греша някъде в храненето, ще коригирам още.  До сега си позволявах 3-4 ябълки седмично, ще ги спра, макар че ще ми е много трудно. Ще махна кокосовото масло и сметаната. Друго не знам какво още да махна. Ще увелича метформина. Днес на гладно пак беше 7.1.  ooooh! След 90 мин тренировка снощи и вечеря от 200 гр кисело мляко. Не е да речеш безкрайно много за диабетик при положение, че цял живот съм била с КЗ 6, но все пак очаквах да падне по-бързо.
За днес съм предвидила 200 гр кисело мляко за закуска, 3 варени яйца и домат за обяд и зелена салата с варено пиле за вечеря. Така добре ли е?  newsm78
Смутито беше без плодове. Кисело мляко, ленено семе, сусам, чия, малко тахан, спирулина, какао и грахов протеин.

# 478
Киселото мляко също е инсулиногенно.....

# 479

Нюкасълската диета - с това свалих мазнотии от дроба. 10 дена и край. Като новичък стана. След това не бива да се допуска напълняване от мазнини или въглехидрати и без спорт, защото отива директно в черния дроб. Сумистите са ужасно тлъсти, но нямат ИР и мазен дроб докато тренират активно а ядат като прасета. Спрат ли да тренират става лошо.

Невена, остават ми едни 9кг за преборване, а забелязвам нещо не особено приятно. Обиколката на талията ми стои на едни и същи сантиматри вече трети месец. Килограмите падат надолу, талията не помръдва. Това ще рече, че отвсякъде другаде отслабвам, освен оттам, където ми е най-важно - черния дроб. Та, четох те много внимателно и май съм решена да направя Нюкясълската диета. Все 10 дена ще устискам. Обаче четох в интернет, че я правят за 8 седмици. Ще успея ли за 10 дни? И, не е ли много драстично това 600ккал на ден? Аз съм падала докъм 700 и то не всеки ден, ама чак 600?

Искам да направя всичко точно по правилата, за да не стане някой зянлък. Спомняш ли си как точно прави ти диетата и какво точно яде през тези 10 дни? Движение, сън, всичко, което се сетиш ще ми бъде от полза.

Започвам да чета ето това, надявам се да получа повече яснота, но твоето лично изживяване с диетата ще ми бъде най-полезно.
https://www.ncl.ac.uk/magres/research/diabetes/reversal/#publicinformation

Дописвам се. На същия сайт от по-горе има линк към примерни рецепти и дневен план за хранене. Започва с обяснения и инструкции кое как се прави. Обаче...там има някакви готови протеинови шейкове и супи, съобразени точно с режима. Дали ги продават и в България или да търся да си ги доставям от Англия?

Последна редакция: ср, 17 окт 2018, 10:14 от Samt

Общи условия

Активация на акаунт