Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 9

• 52 111
  • 745
  •   1
Отговори
# 540
Здравейте искам да попитам, някой от Вас пие ли ябълков пектин? Ендокриноложката ми каза да го пия. Как го приемате?

# 541
Скрит текст:
Чета днес в моята ФБ група https://www.facebook.com/groups/286345271825768/?hc_ref=ARRBiE6I … amp;__tn__=C-RH-R една тема, поставена на обсъждане. И аз се питам какво настина  кара иначе разумни хора да се хранят самоубийствено, загърбили всякакъв здрав смисъл.  

Ето и темата:

" Ich bin krank und wüsste ja eigentlich, was mir gut täte. Aber ich will auf das, was mich krank macht nicht verzichten." Kann es tatsächlich sein das Leute lieber sterben als zu verzichten?"

"Болен съм и всъщност знам, кое би ми подействало добре. Но не искам да се откажа от това, което ме разболява"
Може ли наистина да е вярно, че хората по-скоро ще умрат, отколкото да се откажат от нещо?[/i][/b]

Скрит текст:
Ще е интересно да сравним нашите коментари с тези на немци, швейцарци и австрийци. Аз ще се постарая да преведа и да добавя тук най-интересните. Разбира се, ще споделя още веднъж и своите "причини" толкова дълго да отлагам (цели 10г.!) да се погрижа за себе си. Ще е интересно и кой как е успял да надвие своето вътрешно "Schweinehund" (непреводимо, букв. на български е "свинско куче").
Може, и още как...най-пресен пример ми е Ваня Цветкова, дето е в ВБ.С диабет, по нейни думи с КЗ все около 10 последните години, яде на корем хляб, пие сокове, яде торти....
Мъжът ми има няколко приятели/познати с диабет, всичките ядат всичко и си пият хаповете.Не им дреме, не се интересуват, щом доктора е казал така, те слушат и изпълняват.А знаем какво казват докторите...
Една позната имам, която засега е здрава (само защото не си е правила изследвания последните 5-6 години), но е около 90кг на 165см.Не е дебела отскоро, та съмнявам се да е съвсем здрава.На 49 години е.Яде си баничките и бозата...."Не мога без банички, кифлички и толумбички."-явно това са нейните "убийци".
Друга позната, на 53 години, слаба, но:обездвижена, с две дискови хернии, ошипяване по целия гръбнак, поне 4-5 пъти годишно получава кризи/схващания и не може да стане от леглото, на реплика, че й трябва движение/йога/спорт някакъв, чувам само "А, цял живот не съм се мръднала, сега тепърва ще почвам, не е за мен тая работа!" и си пие обезболяващите, бие си някакви кортизонови инжекции и си пъшка и охка перманентно от болки.
За себе си съм писала неведнъж...."преобърнах" живота си именно заради здравето.Почнах да вдигам кръвно, а от дън душа мразя лекари, болници, лекарства, изобщо всичко свързано с медицината.И мисълта, че от тук насетне ще трябва да се "влея" в редиците на болните, дето всеки месец висят по кабинетите с рецептурна книжка в ръка, ме доведе почти до истерия.  Smiley  Не е за мен тая работа.Както ме бъзика мъжа ми "И живи змии ще проядеш, ако това ти гарантира оздравяване!" -изпитвам ужас от змии, като цяло от студенокръвни.

# 542
Здравейте искам да попитам, някой от Вас пие ли ябълков пектин? Ендокриноложката ми каза да го пия. Как го приемате?

Доколкото знам се пие сутрин на гладно ябълковия пектин. Взимала съм Пективит Ц на д-р Тошков и го пиех сутрин на гладно по 2 т.

# 543
Katerin*, много искам да мотивирам мой близък, ама не знам как. Никога не е бил дебел, нито е прекалявал с храната, покрай него някак се убедих, че диабетът може и да е от стрес. Такъв изглежда случаят му. От 3-4 години го има, тотално е отчаян и не вярва, че нещата са обратими. Живее си с мисълта за предстоящите увреждания и просто си ги чака, все едно е в реда на нещата. 46-47 годишен мъж. Казвам му, това как остаряваме не е просто съдба или програма, въпрос на избор е. Могат да се променят много неща. Ето аз вчера направих 5 лицеви опори Shocked Изумих се от себе си, не вярвах, че го мога. Сега вярвам, че след време ще направя и 10, и 20. Почти на същата възраст съм, а като по-млада не го можех. Значи има начини, бе човек. Не вярва. Към края на месеца ще им ходим на гости за няколко дни. Ще го мисля как да подходя. Вярва на лекарите и той, това е проблемът. Не вярва в себе си, подценява се. Не бил като мен. Дрън-дрън, казвам, въпрос на приоритети, не си си поставил правилните Wink Та така...

# 544
Здравейте,мили момичета!   Миналата седмица бях на гинеколог,назначими изледвания-цитонамазка,микробиология и няколко хормона. Цитонамазката и микробиологията са ми перфектни,проблем имам със последното изследване, според  гинеколожката трябва да пия 6 мес. глюкофаж 3 х 500 мг, и РИХТЕР САЙКЪЛ БАЛАНС САШЕ  х 2 на ден.  Според Вас-как са ми изледванията,дали има нещо притеснително,защото вече доста време бебеправим,но не се получава.Разбира се,че си записах час при ендокринолог,но ще е след 1 седмица и ще се побъркам до тогава.
Глюкоза на гладно 5,2 ммол/л   реф. 2,8-6,1
Гл. на 60 мин- 9,5      реф до 8,9
гл. на 120 мин- 3,5  реф до 7,8

Инсулин- 21,27
Инсулин на 60 мин- 289,2
Инсулин на 120 мин 28,15

DHEA-s 17,11 ref. 2.68-9.34
Prolactin 593   ref. 102-493
Testosterone 2,5 ref.  0,22-2,9
  ASAT- 25,4  ref  < 31
ALAT  42,7  ref , 34

Благодаря ! Simple Smile

# 545
Здравейте,мили момичета! 
Скрит текст:
 Миналата седмица бях на гинеколог,назначими изледвания-цитонамазка,микробиология и няколко хормона. Цитонамазката и микробиологията са ми перфектни,проблем имам със последното изследване, според  гинеколожката трябва да пия 6 мес. глюкофаж 3 х 500 мг, и РИХТЕР САЙКЪЛ БАЛАНС САШЕ  х 2 на ден.  Според Вас-как са ми изледванията,дали има нещо притеснително,защото вече доста време бебеправим,но не се получава.Разбира се,че си записах час при ендокринолог,но ще е след 1 седмица и ще се побъркам до тогава.

Инсулин- 21,27
Инсулин на 60 мин- 289,2
Инсулин на 120 мин 28,15

Скрит текст:
  ASAT- 25,4  ref  < 31
ALAT  42,7  ref , 34

Благодаря ! Simple Smile
Според това, си с ИР.И лекарката е права за глюкофажа.

Katerin*, много искам да мотивирам мой близък, ама не знам как.
Скрит текст:
Никога не е бил дебел, нито е прекалявал с храната, покрай него някак се убедих, че диабетът може и да е от стрес. Такъв изглежда случаят му. От 3-4 години го има, тотално е отчаян и не вярва, че нещата са обратими. Живее си с мисълта за предстоящите увреждания и просто си ги чака, все едно е в реда на нещата. 46-47 годишен мъж. Казвам му, това как остаряваме не е просто съдба или програма, въпрос на избор е. Могат да се променят много неща. Ето аз вчера направих 5 лицеви опори Shocked Изумих се от себе си, не вярвах, че го мога. Сега вярвам, че след време ще направя и 10, и 20. Почти на същата възраст съм, а като по-млада не го можех. Значи има начини, бе човек. Не вярва. Към края на месеца ще им ходим на гости за няколко дни. Ще го мисля как да подходя. Вярва на лекарите и той, това е проблемът. Не вярва в себе си, подценява се. Не бил като мен. Дрън-дрън, казвам, въпрос на приоритети, не си си поставил правилните Wink Та така...
Честно казано, не знам как се мотивира друг човек....ако той сам не намира нужната мотивация да промени себе си/живота си/ежедневието си, не знам как може да му се "налее" мотивация отвън.
Освен това, има си такива хора, инертни, знаят какво трябва да направят, но просто не им се занимава, не искат да полагат усилие никакво, по-лесно е просто да си карат по "наклона"...оправданието е точно такова "Ами аз не мога....нямам воля....и да опитам, нищо няма да стане!".

# 546
Здравейте,мили момичета!   Миналата седмица бях на гинеколог,назначими изледвания-цитонамазка,микробиология и няколко хормона. Цитонамазката и микробиологията са ми перфектни,проблем имам със последното изследване, според  гинеколожката трябва да пия 6 мес. глюкофаж 3 х 500 мг, и РИХТЕР САЙКЪЛ БАЛАНС САШЕ  х 2 на ден.  Според Вас-как са ми изледванията,дали има нещо притеснително,защото вече доста време бебеправим,но не се получава.Разбира се,че си записах час при ендокринолог,но ще е след 1 седмица и ще се побъркам до тогава.

Инсулин- 21,27
Инсулин на 60 мин- 289,2
Инсулин на 120 мин 28,15

ASAT- 25,4  ref  < 31
ALAT  42,7  ref , 34

Благодаря ! Simple Smile

Инсулина е висок дори и на гладно, пролактина също е висок, тестостерона е на горна граница,  eдиня чернодробен показател е завишен,  Необходимо е да Ви види добър ендокринолог и гастроентеролог. Дехидроепиандростерон сулфат-DHЕA-s -също е завишен. Извинявам се са въпроса-имате ли повече окосмяване? Това пречи за забременяване....

# 547
И аз имам една колежка, която е 130 килограма, с диабет, много мазен черен дроб, кръвно, сърце, абе каквото се сетите.......... Пие една шепа лекарства, за да живее буквално, но всеки ден си яде Бял хляб, сандвичи, соленки, бисквитки..........и оправданието е .....оооо аз от тези хапчета пълнея и няма отслабване ..................

# 548

Инсулин- 21,27
Инсулин на 60 мин- 289,2
Инсулин на 120 мин 28,15

ASAT- 25,4  ref  < 31
ALAT  42,7  ref , 34

Благодаря ! Simple Smile

Имам повече окосмяване- по лицето,по корема и др.Преди 3 години забременях случайно като се има предвид,че направих аборт.Сега след 3 години качих някой кг,появи ми се окосмяване дори и по лицето-брадичката единични косъмчета и така... вече нз какво да правя?!

[/quote]

# 549
Еve_kz / DHEA-s 17,11 ref. 2.68-9.34 ти е доста завишен и този хормон се произежда от надбъбречните жлези. Зотава имаш това окосмяване по корема и лицето. Бих те посъветвала да се обърнеш към репродуктивен специалист и добър гинеколог, ендокринолог и гастроентеролог.
Тези показатели, които имаш в момента- трябва да се подобрят.
Ако теглото е наднормено и имаш затлъстяване около корема, Глюкофажа ще ти помогне в известен смисъл да намалиш инсулина. Ако решищ да го приемаш започни с ниски дози/ момичетата  тук в групата бяха писали точно прием на този тип медикаменти/. Ако почнеш да го взимаш 3 по 500 от раз, този медикамент има страничен ефект, като доста разхлабва стомаха. Може да започнеш вечер с 250 няколко дни, след това до го включиш и сутрин 250 няколко дни, след това идва дозата на обяд. Момичетата тук в групата, които го пият- достигат предписаната доза за 1 м.
Не се отчайвай-всичко е обратимо, с постоянство и желание нещата ще се наредят.
ВМ-НВ диета също помага за намаляване на телесното тегло и намаляване високите нива на инсулина, но не бих дала съвет как да приемаш Глюкофажа заедно с диетата.

# 550
  • Sofia
Бледолилава, никого не можеш да мотивираш насила. Каквото и да му кажеш. Дори да те послуша формално от неудобдство да не те обиди, ще спазва 1-2 седмици и ще се откаже. Човек не се ли мотивира сам нищо не става. А това става само от вътре, не отвън. И за всеки мотивът е различен. Това го казвам от опита на повече от 30 год наднормено тегло. Баща ми едно време много ми говореше, после и други хора... нищо не става докато не го поискаш сам. За това аз вече на никого нищо не говоря. Виж ако човекът е мотивиран, да му дам информация, да му обяснявам, да го водя с мен на фитнес, да му помогна.... това да. Но ако не е нищо не можеш да направиш.

# 551
  • Paris, France
Eve kz, имах подобни, но доста по-ниски показатели на инсулина. Положението при тебе с инсулина е много, много зле. Вече са ти писали как да започнеш Метформин. Състоянието ти е обратимо, но със строга, в началото диета, много спорт и доста добавки, не само това, което са ти изписали.

На твое място бих спряла с бебеправенето за да си спестя проблеми. Не зная дали можеш да забременееш с толкова висок пролактин, но изходът няма да е никак добър. В началото на бременността се получава допълнителна инсулинова резистентност, а твоята и без бременност е много тежка.

Тестостеронът ти е в норма. Моят винаги е бил висок и по време на първата бременност беше 2.8 или 2.9. Питах и може казаха, че няма проблем. Родих 3 месеца преждевременно и досега се питам дали не е от това. Всичко друго ми беше в норма тогава, включая 100 вида витамини, минерали, хормони и каквото се сетиш. През втората бременност беше като твоя, 2.5 и си родих нормално. Не е проблем по принцип, защото предпазва от диабет и ако го свалиш ще влошиш ИР. 

На твое място бих изследвала Вит Д, Б12, фолат, магнезий. Свързани са с ИР и инсулин и с твоите стойности просто ще е чудо да нямаш дефицит. Липсата ще се отрази много зле на плода ако случайно забременееш. Ако имаш мазен черен дроб може и да не оживееш. Изследването за дроба!

Обезателно отиди и се консултирайте с ендокринолог!

Разгледай диетите и добавките за ИР, но и за другите проблеми, изчисти си храненето и се ориентирай към диета! След това и към подходящ спорт, защото резултатите са типични за заседнал живот. Зареди се с търпение, защото вкарването в норма ще отнеме години. Първите резултати след диета са много добри и бързи, но след това трудно мърда инсулина. Отне ми 3 години да слезе от 190 на под 25 на първи час. За година се сваля стабилно наполовина.

Космите може да ги махаш с кола маска. Лазер е безсмислен, защото порастват други. Като се оправят хормоните космите опадват. Успех ти желая.

За бягането след ядене - бавното гребане и средно бързото ходене горят глюкоза. При хора, при които КЗ се качва след ядене ставането от масата и хукването помагат да се намалят епизодите от висока кръвна захар, защото я изгарят, преди инсулинът да се е вдигнал за да я вкарва в клетки. Захарта е нашето гориво. Ако не се изгори се натрупва като мазнина. Ако след ядене човек, който има проблем с ИР седне или легне захарта се вдига и инсулинът също. Затова при ОГТТ ни карат да седим. Ако хукнем няма да е показателен, защото захарта ще бъде изгорена

Смисълът от ходене преди ядене е да се вкара КЗ в норма ако е висока. Постоянно висока захар над 5.5 се лепи по артерии, не позволява на антиоксиданти да влязат в клетката и храни бактерии и вируси. Единственият смислен начин да я изгорим е да извършим някакво усилие за достатъчно дълъг за нас период. Едно и също количество един човек го гори за 5 минути, друг за 55, трети за 155. Един и същ, заседнал диабетик, в началото гори дадено количество захар за 200 Мин, след време типане, за сто, за 50, за 30 и в един момент може да яде въглехидрати и да ги изгаря за 20-30 минути и с времето да стане Недиабетик и никога да не качи захарта. Е, пият си добавките известно време и ходят след ядене, но всеки нормален човек ходи.

Ох, мотивацията. Емиииии, слаби са ми ангелите и пуша. Говорене и мелене не помагат. Трябват обяснения и ако човекът повярва нещата се случват бързо. Ей Монтесума как махна хляба. Често се сещам за нея и се чудя докъде е стигнала.

# 552
Eve kz, имах подобни, но доста по-ниски показатели на инсулина. Положението при тебе с инсулина е много, много зле. Вече са ти писали как да започнеш Метформин. Състоянието ти е обратимо, но със строга, в началото диета, много спорт и доста добавки, не само това, което са ти изписали.

На твое място бих спряла с бебеправенето за да си спестя проблеми. Не зная дали можеш да забременееш с толкова висок пролактин, но изходът няма да е никак добър. В началото на бременността се получава допълнителна инсулинова резистентност, а твоята и без бременност е много тежка.

Тестостеронът ти е в норма. Моят винаги е бил висок и по време на първата бременност беше 2.8 или 2.9. Питах и може казаха, че няма проблем. Родих 3 месеца преждевременно и досега се питам дали не е от това. Всичко друго ми беше в норма тогава, включая 100 вида витамини, минерали, хормони и каквото се сетиш. През втората бременност беше като твоя, 2.5 и си родих нормално. Не е проблем по принцип, защото предпазва от диабет и ако го свалиш ще влошиш ИР. 

На твое място бих изследвала Вит Д, Б12, фолат, магнезий. Свързани са с ИР и инсулин и с твоите стойности просто ще е чудо да нямаш дефицит. Липсата ще се отрази много зле на плода ако случайно забременееш. Ако имаш мазен черен дроб може и да не оживееш. Изследването за дроба!

Обезателно отиди и се консултирайте с ендокринолог!

Разгледай диетите и добавките за ИР, но и за другите проблеми, изчисти си храненето и се ориентирай към диета! След това и към подходящ спорт, защото резултатите са типични за заседнал живот. Зареди се с търпение, защото вкарването в норма ще отнеме години. Първите резултати след диета са много добри и бързи, но след това трудно мърда инсулина. Отне ми 3 години да слезе от 190 на под 25 на първи час. За година се сваля стабилно наполовина.

Космите може да ги махаш с кола маска. Лазер е безсмислен, защото порастват други. Като се оправят хормоните космите опадват. Успех ти желая.

За бягането след ядене - бавното гребане и средно бързото ходене горят глюкоза. При хора, при които КЗ се качва след ядене ставането от масата и хукването помагат да се намалят епизодите от висока кръвна захар, защото я изгарят, преди инсулинът да се е вдигнал за да я вкарва в клетки. Захарта е нашето гориво. Ако не се изгори се натрупва като мазнина. Ако след ядене човек, който има проблем с ИР седне или легне захарта се вдига и инсулинът също. Затова при ОГТТ ни карат да седим. Ако хукнем няма да е показателен, защото захарта ще бъде изгорена

Смисълът от ходене преди ядене е да се вкара КЗ в норма ако е висока. Постоянно висока захар над 5.5 се лепи по артерии, не позволява на антиоксиданти да влязат в клетката и храни бактерии и вируси. Единственият смислен начин да я изгорим е да извършим някакво усилие за достатъчно дълъг за нас период. Едно и също количество един човек го гори за 5 минути, друг за 55, трети за 155. Един и същ, заседнал диабетик, в началото гори дадено количество захар за 200 Мин, след време типане, за сто, за 50, за 30 и в един момент може да яде въглехидрати и да ги изгаря за 20-30 минути и с времето да стане Недиабетик и никога да не качи захарта. Е, пият си добавките известно време и ходят след ядене, но всеки нормален човек ходи.

Ох, мотивацията. Емиииии, слаби са ми ангелите и пуша. Говорене и мелене не помагат. Трябват обяснения и ако човекът повярва нещата се случват бързо. Ей Монтесума как махна хляба. Често се сещам за нея и се чудя докъде е стигнала.

Имам омазнен черен дроб,искарала съм на крак хепатит Б без да разбера, от  почти 3 седмици съм на  НВ-ВМ диета и се чувствам добре, все още не съм започнала с глюкофажа,чакам консултация с ендокринолог. Какво означава                                                                                                                ''
На твое място бих изследвала Вит Д, Б12, фолат, магнезий. Свързани са с ИР и инсулин и с твоите стойности просто ще е чудо да нямаш дефицит. Липсата ще се отрази много зле на плода ако случайно забременееш. Ако имаш мазен черен дроб може и да не оживееш. Изследването за дроба!" ??  В какъв смисъл да не оживея-доста  стряскащо звучи ??

Последна редакция: чт, 18 окт 2018, 15:48 от eve_kz

# 553
Еve_kz/ Неви ти е писала, да пуснеш изследвания на Вит. Д, Витамин Б 12, фолат и магнезии. Ако са в ниски стойности е необходимо да ги набавяш с добавки. Черния дроб трябва да се пречисти от мазнини, защото при бременност се натоварва и това е искала да напише. Може да си направиш изследване на черния дроб, добър гастроентеролог ще види дали е омазнен. Момичетата бяха писали тук в темата, че това изследване се прави в Токуда, /апарата се казва Фиброскан-неинвазивна диагностика на черния дроб/.
Доста спорт-дори ходенето пеша след храна е полезно.

# 554
  • Paris, France
https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-1-59259-786-4_12

http://ispub.com/IJEICM/13/1/14519

По време на бременност мазният черен дроб и ИР правят ужасни бели. Вдига се кръвно понякога, изпикава се албумин. В някои случаи мазният черен дроб се пръсва, образно казано. Къса се сам. Изходът от еклампсия и мазен черен дроб често е фатален за майката. Затова трябва да се изчисти дроба, да се вкара всичко внорма, защото няма как да е в норма при такива болежки и чак тогава да се забременява. Незабременяването и безплодието при такива условия са естествен механизъм за защитените на организма.

Вит Б12, Вит Д са особено важни за плода. Липса на фолат предизвиква увреждания на плода, които често са несъвместими със живота или дават спина бифида. Липса на Вит К1 разваля първата фаза на инсулина. При дефицитна на този витамин бременна плодът може да направи кръвоизливи в мозъка след раждането. Затова е важно да си оправиш храненето и лабораторните резултати да са идеални преди да забременееш.

Черният дроб лесно ще го отмазниш. Недей да почваш ВМ НВ диета преди да си свалила инсулина на гладно, защото може да е пагубно и да доомазнят дроба. Високомазнинна, ако е с неправилните мазнини, не е полезна за мазния дроб. Първо свали инсулина на гладно и разкарай въглехидратите и чак тогава може да ядеш малко мазнини, но не и наситени.

Общи условия

Активация на акаунт