Семейни драми: "Майка", "Дъщеря ми", "Детето", "Великите Селджуци" и актьорският екип след това...

• 62 159
  • 742
  •   1
Отговори
# 615
  • София
С риск да ме замеряте с камъни ще споделя моето мнение. Насилих се да гледам 1,2 епизода от Селджуците, ама...сори. Първо гледам 11-12 други сериала от предни години и месеци, второ - имам лични причини да не гледам "исторически сериали"...вече. Е можех да го сместя някакси между другите, но не ме грабна. За сметка на това пък "Детство" ме заинтригува още от 1ви епизод и отиде напред в класацията ми от гледаните за момента. Е да той започна малко по късно от "Селджуците", но според мен е логично да присъства в темата , защото е в една тематика с първите три. А и участва Берен. Разгледах другите теми, никъде не се обсъжда, или поне аз не знам. Държа да подчертая, че нищо против нямам Буура той е перфектен актьор, за Лейля съм пас, макар, че малко ми се вдигна в очите играейки ТУК без грим. Някой ден , може би през новогодишните почивки на сериалите може да наваксам с гледането на "Селджуците". Но сега отивам да гледам последния епизод на "Детство" Hug
Привет!
pipilota65, ние обсъждахме и решихме, че за "Селджуците" да пишем тук, а  за да не се натоварва темата  за "Детство"  ще е добре да се пише в темата за "Жена". Една от участничките в "Детство"  Мози  /Кюбра/участваше в "Жена" ката Нисан. Сериалът "Детство" аз много харесвам и за сега май само аз пиша там.  Това не ме разочарова и продължавам да гледам и пиша, може би защото имам слабост към сериали с действащи лица деца, които са малки-големи артисти. Освен това "Детстгво" за мен е много стойностен и проблематичен сериал за деца останали без семейство и техните съдби, които  бодят в сърцето.   Радвам се, че и ти го оценяваш подобаващо.

# 616
Здравейте, момичета Hug
Рокси, благодаря за вълнувашия разказ за 10 епизод, наистина ме върна в нето. Hug

pipilota65, аз съм отскоро в темата, откакто започнахме да пишем за Селджуците, но не съм видяла досега да замерват някого с каквото и да е. Smiley Няма проблем в това кой какво харесва и какво не. И аз не харесвам много неща, ако говорим за турските дизита- повечето от тях, особено напоследък не харесвам, харесваните от мен се броят на пръсти. Blush
За сериала "Детство"- предполагам, че е стойностен, също планирам да го гледам, не знам кога, но имам намерение.  Нина вече е обяснила защо предлага да се пише в темата за "Жена". Но отново ще кажа- за мен няма никакъв проблем където и да се пише, стига да не се объркат търсещите информация. Както решите, аз съм ОК с всичко. Blush

Сега да кажа какво разбрах от 11 серия. Не слагам в скрит текст, Юлето нали писа, че така или иначе, и зад девет катинара да се скрие, ще го почете. Grinning

Първо, да кажа, че серията е много обсъждана- на 2 място сме в тренда на турския Туитър.

За 11 серия.
Имаше много диалози. С нетърпение чакам превод на разбираем език, много мъдри и красиви неща се казаха, съдейки по реакцията на зрителите в социалните мрежи.

Както се предполагаше, серията продължи с арестуването на Сенджер. Имаше щастливи, имаше и не особено доволни от това. Срещата с баба му бе наистина вълнуваща, особено когато каза" За мен е чест , че приличам на Арп Аслан, но аз съм само специален войник на султана" Какво е било в душата на Сенджер, казвайки това... Disappointed Relieved
В тази сцена ми хареса Елчин. Както и предполагах, тя вярва в Сенджер. Не разбрах какво точно каза, нямаше и на друг език написано, но  общия смисъл бе, че е сигурна , че справедливостта ще възтържествува и че вярва в невинността му. Очертава се Елчин да е в добри отношения и с двамата сина на Меликшах.
И лицето на Махмелек също като че ли показваше разбиране, така ми се стори.

Турна, разбира се, хукна да спасява Сенджер.
Видяха се в килията, сцената отново бе много красива между тях.

Междувременно Омар Хаям посети Сенджер в тъмницата и му каза, че везирът е тръгнал да търси детето на Дукас. Да не забравя да кажа, че Сенджер бе с Арсланташ затвоен и той му  разказа подобно тъжната история на отвличането на майка му и братчето му. Бащата май са го убили.

И Тапар посети Сенджер. Доколкото схванах, в думите му имаше думата "брат". Показа му подкрепата и доверието си. След това отиде да посети Башолу, да я успокои малко и тогава бе тази мила сцена. Много бяха сладки, Башолу му сипа супа, а той си припомни супата, която майка му е готвила на баща му...

И батанитите, и Везирът търсят детето на Дукас. А то избяга от пазачите в къщата.

Не помня в кой момент, но имаше сцена между Гевхер, Елчин и Теркен- Гевхер се похвали с бременността, а Теркен просто не можа да си сдържи яда. Елчин я попита дали все пак няма да честити. Grinning Честити анакондата, но не ми се мисли какво пак ще направи. После я показаха при някаква магьосница, вероятно някаква гадост пак приготвяше. Scream

Хасан Сабах откри кой е  Арсланташ. Не знам как ,трябва с превод, но разбра. Ровеше в стаята на везира и намери нещо. И сега идва изненадата- братът на Арсланташ е Рустем! Dizzy Face

Сцената на Меликшах, който дойде при Елчин, която свиреше на този средновековен музикален инструмент бе много красива.

Обаче анакондата пак намери тераса, от която да гледа. Как пък все се оказва на подходящата тераса! Сигурно прави кросове из двореца, иначе как ще следи всичко. Joy

Не по-малко красива бе и сцената с розите. Интересен паралел видях тук- нали в една предишна серия Теркен хвърли една роза, сега, в тази сцена султанът и Елчин грижовно посадиха и поляха роза.

След това обаче анакондата не можа да сдържи гнева си и просто показа яростта си пред Елчин- зашлеви и плесница! Hushed  Войната май вече е съвсем открита.

През това време  се случи битката за детето на Дукас, ще видите подробностите.

В двореца започна процесът. Съдия- Газали. Много текст има, ще трябва да го чуем. Основното- византийския посланик обвинява за всичко Сенджер. Дадоха думата на Турна, тя обясни за смъртта на Дукас. Може свидетелстването и да е хванало дикиш, та май за Дукас го оправдаха, но за смъртта на жената на Дукас твърдо обвиниха Сенджер.
И точно когато имам Газали произнасяше присъдата, Башолу бе готова да каже всичко и вече си го представяше, точно в този момент се появи везирът с детето и медальона

Оправдаха Сенджер. Теркен и нейният везир злобно гледаха към Хаджи. Сцената между Сенджер и Хаджи бе много хубава, само с очи и стискане на ръце показаха огромна близост и доверие.

След това нещо се съветваха султанът, Хаджи и Сенджер. Тъй като детето разпозна Рустем по рисунка /много ми стана интересна тази средновековна криминалистика Sunglasses/, Сенджер получи нова задача- да хване Рустем.

Тогава стана ясно, че батанитите замислят капан- да прикоткат Арсланташ с информация за брат му. Писмото, което феновете разчетоха, е точно това, указания за брат му. Та хванаха Арсланташ, казаха му кой е брат му и... стана каквато стана. Tired Face
Сенджер точно беше заклещил Рустем, Арсланташ стреля и го улучи в гърба. Така завърши серията.

Наистина бомба! Bowling
Както винаги, оставиха ни със зейнала уста с този финал! Grinning
Няма фрагман, но продуцентът обеща 2 фрагмана и 2 откъса. Grinning

Това е засега.
А, само да кажа, че имаше нова чудесна музика, но сега нямам време да я търся, в друг пост ще е. Все повече ми харесва саундтрака на сериала! Heart

Последна редакция: вт, 08 дек 2020, 01:04 от oncee

# 617
Здравейте и от мен! Толкова много красота ни показаха в новия епизод ... Heart Heart Heart А тези 2 сцени са направо уникални - вече няколко пъти ги гледах Revolving HeartsRevolving HeartsRevolving Hearts Меликшах и Елчин ми пълнят душата - изразяват своите чувства по прекрасен начин - това е любов ...Sparkling HeartKissAnimal Heart Eyes Cat

Рокси, благодаря за вълнувашия разказ за 10 епизод, наистина ме върна в нето. Hug Сега да кажа какво разбрах от 11 серия. Първо, да кажа, че серията е много обсъждана- на 2 място сме в тренда на турския Туитър.

Скрит текст:
Както се предполагаше, серията продължи с арестуването на Сенджер. Имаше щастливи, имаше и не особено доволни от това. Срещата с баба му бе наистина вълнуваща, особено когато каза" За мен е чест , че приличам на Арп Аслан, но аз съм само специален войник на султана" Какво е било в душата на Сенджер, казвайки това... Disappointed Relieved
В тази сцена ми хареса Елчин. Както и предполагах, тя вярва в Сенджер. Не разбрах какво точно каза, нямаше и на друг език написано, но  общия смисъл бе, че е сигурна , че справедливостта ще възтържествува и че вярва в невинността му. Очертава се Елчин да е в добри отношения и с двамата сина на Меликшах.
И лицето на Махмелек също като че ли показваше разбиране, така ми се стори.

Турна, разбира се, хукна да спасява Сенджер.
Видяха се в килията, сцената отново бе много красива между тях.

Сцената на Меликшах, който дойде при Елчин, която свиреше на този средновековен музикален инструмент бе много красива.

Обаче анакондата пак намери тераса, от която да гледа. Как пък все се оказва на подходящата тераса! Сигурно прави кросове из двореца, иначе как ще следи всичко. Joy

Не по-малко красива бе и сцената с розите. Интересен паралел видях тук- нали в една предишна серия Теркен хвърли една роза, сега, в тази сцена султанът и Елчин грижовно посадиха и поляха роза.

След това обаче анакондата не можа да сдържи гнева си и просто показа яростта си пред Елчин- зашлеви и плесница! Hushed  Войната май вече е съвсем открита.

Онче - страхотен разказ си направила на 11-ти епизод на Селджуците! Прочетох те с огромно удоволствие ... HugTwo HeartsHeart Аз гледах епизода онлайн и направо се възхитих - нито за секунда не ми беше скучно - напротив - поредния уникален епизод ... Hands ClapHands ClapHands Clap Ще разкажа всичко по-подробно, когато излязат и цитати - но сега не се въздържах и реших и аз да кажа колко съм доволна от сцените между Меликшах и Елчин! Stuck Out Tongue Winking Eye Heart EyesSparkling Heart Двамата заедно са уникални - такава красива любавна история се заформя, че направо нямам думи. Вече им личи и на двамата, че изпитват силни чувства един към друг - че те непрекъснато се гледат - дори не мигат. Такива горещи погледи си хвърлят, че просто уаууу Heart YumKiss И доколкото разбрах и в двете сцени индиректно вече си говорят за любов ... Sparkling HeartFlowers Four Leaf CloverHands Pray

Онче направо ме разби с коментара си за Теркен, която правела кросове по терасите. Смях се от сърце с теб, но си е напълно вярно. JoyJoyJoy Това е едното занимание на Теркен - другото е да прави гадории ... Angry

Мен много ме заинтигуваха думите на онази вещица или гадателка при която ходи Теркен - от коментарите на феновете в нета разбрах, че тя й казала и предрекла, че ще се появи жена в живота на Султана, която да го заинтригува и която ще му роди син. HeartHeart EyesPeople Baby Теркен каза, че това е Елчин - сега затова още повече се е наострила срещу нея и крои нови планове. Rolling Eyes Чудя се дали онази вещица ще познае - ще е хубаво и Елчин да роди едно дете на Меликшах... Hands PrayHands PrayHands Pray

Все пак ще почакам по-точни цитати и превода, за да сме съвсем убедени в това, което казват. Има толкова сцени, които просто трябва да се гледат с превод. Hug Иначе Теркен определено не се зарадва на новината за бебето на Гевхер - и май и за нея ще измисли някоя подлост. Пак взе някаква течност от вещицата. Disappointed

Намерих и откъслечни цитати за сцените на Меликшах и Елчин - много ми харесаха и реших да ги споделя. На сцената, в която Елчин свиреше на копус, а Меликшах я гледаше и после отиде при нея - той започна да й обяснява нещо за този инструмент и в един момент казва: "Здраве на сърцето ти, Елчин Хатун .. Дори да го държиш така (инструмента), той ще каже това, което влюбените не могат да кажат, той ще бъде тълкувател на чувствата." Sparkling HeartSparkling HeartSparkling Heart И след тези думи двамата потънаха в очите на другия - Великолепни Буура и Лейля Лидия Hands ClapTwo HeartsHeart

При розите също бяха уникално сладки - как заедно засадиха и поляха розата! Revolving Hearts Revolving Hearts Revolving Hearts И отново си говореха нежни думи и си хвърляха влюбени погледи. Тя Елчин вече сияе около него и след среща с него - усмивката озарява лицето й. Flowers RoseKissing HeartCupid Много хубав паралел си направила Онче - браво. HugHugHug И тук имаше цитат, но нещо не го разбрах и няма да го пускам. Като го намеря с превод тогава ще разкажа всичко по-подробно, както за Султан Меликшах и Елчин Хатун, така и за Сенджер, Турна и компания ... Kissing HeartKissing HeartKissing Heart

И за финал да кажа, че намерих точните думи на Елчин към Теркен преди онази харпия да й удари шамар. В общи линии Теркен обвинява Елчин, че се върти около Султана - била като трън. И ето отговора на Елчин - направо я затъпи. Много ми хареса: - "Истинският трън е в сърцето ти! Поради тази причина нашият Султан намери в мен както розата, така и водата на живота!" ' Hands ClapWear CrownAnimal Racehorse Велика е Елчин - ще видим в другата серия дали и тя няма да фрасне един на Теркен - а Гевхер ги видя и чу. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 618
  • София
Здравейте, мили момичета!
Прекрасни сте!
Чета по няколко пъти постовете ви и съм възхитена от умните, интелигентни преразкази и прогнози. От много време чета и пиша в някой теми, но сега за първи път ми се случва да съм много впечатлена от пишещите и да научавам много и много за сериала, който гледаме. Благодаря ви! Ончето ми е любимка от други теми в които се срещаме, Рокси и Юлето също.  Много ме радвате!
Сериалът е върха и ето рейтинга се е покачил:

И от мен една прекрасна снимка на любимците ми:

Хубав ден, мили момичета и бъдете здрави.

Последна редакция: вт, 08 дек 2020, 20:59 от Nina NN

# 619
  • Плевен / София
Здравейте момичета
Следя кариерата на Хатидже и започнах да гледам ПВС...Това е колаж на МАМА-АН...

# 620
Здравейте момичета!

Гостче, радвам се да те видя най- накрая в темата Hug
Включвай се с коментари, ако имаш желание, много ще ми е приятно да си лафим и тук Kissing Heart

Поредния страхотен епизод Heart Eyes С всеки следващ става все по- интересно и заплетено, а рейтингите са красноречиви Hands V Очевидно Селджуците печелят все повече фенове и това много ме радва.

Първия ми пост след нов епизод винаги е посветен на героите, които най- много са ме развълнували в него. В този са тримата големи- Меликшах, Хаджи, Сенджер HeartHeartHeart

Беден ми е речника да изкажа, колко високо са и тримата в очите ми.
В момента, в който Меликшах от Мелик стана Султан е принуден да взема тежки решения, които са в пълен разрез със сърдечните му желания. Хамедани веднъж му каза, че щом тези решения са взети осланяйки се на силна вяра и велика кауза, като мирът и благополучието в ислямския свят, то те са правилни.

Решението да прати Сенджер зад решетките, както и неговите другари, а после да ги изправи пред съда беше едно от тези решения. Но видяхме ли, дори и за миг колебание? Аз не видях.
Остана твърд, като скала! Дори прекалено, та чак се стъписах от думите му в отговор на думите на Сенджер, че късно ще разбере какво е загубил... Коментарът на Меликшах беше непоколебим, даже безчувствен Sunglasses, нещо от сорта- "Нека първо справедливостта възтържествува, а после да видим кой, какво е изгубил, и кой, за какво е закъснял" Честно казано сякаш ме шамароса с тези думи Joy
А после отпрати всички с едно кимване, дори и Хаджи, с когото обикновено обсъждат нещо в повече след подобни срещи на високо равнище Smirk
Това, което най- много ме учуди бе привидното спокойствие, което демонстрираше през цялото време. Дори между другото намери време да се влюби Sweat Smile
Чудя се, от къде дойде това негово самообладание, защото сме го виждали и далеч по- емоционален...
Освен, че вярваше в невинността на Сенджер, в което съм сигурна, мисля че той знаеше, също така, че и Хаджи няма да стои със скръстени ръце. А, ако той не знае, на какво е способен Великия Везир, когато трябва да извади "магарето от калта", то кой? Smirk
Самият Султан е предприел мерки за гарантиране на възможно най- справедлив процес призовавайки точно Газали да го води, с което се видя, че си навлече неодобрението на другите от бранша Sweat Smile
Чак при появата на Хаджи с детето в залата и представянето на всички доказателства, Меликшах си позволи да изрази емоция. Усмивка, която казваше всичко Heart Eyes

Хаджи- човекът скала! Абсолютно брилянтен Sunglasses
Пазителят на тайните на Империята, бащата на войните, дясната ръка на Султана...
Човекът подава ръка на момчета изпаднали в беда, вдъхновява ги, учи ги да вярват в своите идеали, да следват обща кауза, да бъдат принципни и достойни. Да споделят битките си, хляба си, глъдката вода, болките си със своите другари. Да бъдат братя. Абсолютно респектиращ!
Мисля, че днес в редиците на най- новото поколение на специалната войска на Везира се присъедини още един младеж- синът на Дукас Simple Smile

Сенджер, каквото и да кажа за него ще е малко SmileСигурна съм, че бурята от чувства в сърцето му през тези два дни е била разрушителна. Но и той подобно на баща си не го показа по никакъв начин и запази нечовешко хладнокръвие... Отгоре на всичко намери сили да сподели болката и на приятеля си, докато бяха зад решетките. За какво говорим изобщо Sunglasses, А, като прибавим и това, че не каза и дума против решението на Султана да го арестува, а напротив защити го пред Арсланташ и Турна... Колко голямо сърце има това момче? Thinking

А, по- късно такава реч дръпна пред Меликшах, за да го убеди, че именно батанитите са техните най- коварни врагове в момента, сякаш цял живот се е занимавал с политика Joy или просто е роден лидер Heart
Султана остана впечатлен Smirk, а накрая когато го изпрати с думите- "направи го както ти си знаеш..." говори за друго ниво на доверие между тях Smirk

Рокси, врачката каза на Теркен, че тя ще роди здраво и силно момче на Султана, но в двореца има новодошла бяла жена, която може да му роди син преди нея, ако не я държи далеч от него. Каза и също, че трябва да направи всичко по силите си, за да остане Главна Хатун, защото това и дава сила, от която се нуждае, за да се бори с враговете си. Накрая и даде течност, която доколкото разбрах придворната на Теркен отново изсипа в свещника на Сеферие по препоръка на врачката.
Много врагове насъбра Теркен за отрицателно време- Гевхер, която ако роди ще засили позициите си сред жените в двореца, а Тапар ще се бетонира като сигурен бъдещ Султан. Елчин, която все повече омайва мъжът и под носа и Smirk Сеферие, Башулу и евентуалния и син..., Хаджи... С кого да се разправи първо Smirk

Меликшах и Елчин направо си се обясниха в любов Simple Smile Само дето не директно. Предвид положението и на двамата, просто напипваха почвата и мисля, че и за двамата е ясно, че чувствата са взаимни.

Любовта им беше визоализирана първо от музикалния инструмент, мелодията на който е докоснала Султана повече от всяка друга Smirk
Инструмент, който разказва за чувства, които иначе не могат да бъдат изречени.
Те просто си говореха за тяхната ситуация без да уточняват, а накрая украсиха хубавата сцена с лек флирт.
Точно, когато Елчин се беше пренесла в романтичен свят, в който са само тя и Меликшах Stuck Out Tongue, се усети и реши да се стегне, като каза, че е впечатлена от музикалните познания на Султана. Тойи отвърна, че от своя страна също е впечатлен от бойните умения на Елчин, и че е нетърпелив да разбере, какви са другите и таланти Heart EyesHeart EyesHeart EyesHeart EyesHeart Eyes Аууууу, романтика Smirk

Цветето също беше олицетворение на тяхната любов. Двамата говорят за цветето, колко е слабо сега, но как ще го посадят, то ще обикне земята, слабите му корени ще станат силни, ще го поливат с живителна вода и то ще ги дари с прекрасни цветове. Но всички знаем, че те всъщност имат предвид новите, още плахи и неустойчиви чувства, които се зараждат в тях, и които и двамата не смеят да изкажат на глас, все още. Въпреки, че според мен няма смисъл, защото в очите им всичко се чете Smirk
Ще има фойерверки там... Stuck Out Tongue Closed Eyes

Това накрая беше малък шок със Сенджер и Арсланташ!
Но вярвам, че там всичко ще си дойде на мястото, а може да привлекат и Рустем на светлата страна... Знае ли човек. Ще е трудно, но много вярвам в това приятелство Smirk

Спирам, че станах досадна и на себе си Sweat Smile

Последна редакция: вт, 08 дек 2020, 20:10 от Juliya07

# 621
  • Плевен / София
Здравейте момичета!

Гостче, радвам се да те видя най- накрая в темата Hug
Включвай се с коментари, ако имаш желание, много ще ми е приятно да си лафим и тук Kissing Heart

Аз го гледам и ви чета редовно...но ми е трудно с толкова много  имена...да пиша ...Stuck Out Tongue Winking Eye Но си имам любима двойка -Турна и Сенджер...На Теркен бих и дала да опита от собствените и илачи/лекарства/

# 622
Здравейте, момичета! Hug
Гостенка68, добре дошла! Hug Тук се чувствай не като гостенка! Blush
Не се притеснявай за имената, всички сме така, не е лесно. Blush Затова и оня, дето вече го занулиха, така и не му запомних името, го бях кръстила Жениха. Grinning На Низам ал Мулк си му казвам Везира.  От флората и фауната използваме думички също. Grinning
Много се радвам, че твоята любима двойка са Турна и Сенджер! Heart Eyes И моята, както вече е ясно Heart
Всички герои са ми интересни, но към ТурСен изпитвам особена нежност, много са ми чисти, красиви, искрени, топли, едновременно с това силни и смели. Heart

Екин Коч отдавна го харесвам, но Севда за мен е откритие, никога не я бях гледала. Hands Clap

Серията наистина беше много силна, все по-силни са и все повече ме интригуват. И на финала все ме оставят без дъх. Grinning И все на Сенджер нещо му се случва, с малки изключения.Satisfied Не знам вече за кой път го раняват.Head Band

За изненадата с Арсланташ- четох някои мнения в социалните мрежи. Феновете се надяват това което сме видели на финала да не е съвсем така. Все пак не може да завърши по този начин едно истинско братство. И наистина- Арсланташ можеше да уцели Сенджер на по-опасно място, не в плешката, където няма жизнено важни органи. Той го елиминира, но явно нямаше намерение да го убива. Направо не знам как ще завъртят нещата, в момента е патова ситуацията. Не ми се вярва много Рюстем да премине на светлата страна, той е закърмен с отровата на асасините от ранно детство. Но ще видим.

Възхитена съм от Хаджи. Винаги верен, винаги готов да препуска за помощ, винаги мисли напред. И се видя, че е простил на  Сенджер острите думи. Обича си го той, обича всички свои възпитаници. На това се надявам- да измисли нещо и за Арсланташ. Феновете също се надяват на някаква игра на Арсланташ и везира, но къде остава спасението на новопоявилия се брат... Ето затова ми харесва сериалът-  иска мислене, има вълнение, не те оставя спокоен. Blush

И другото, което мен ме привлича като запален фен на историческите проекти- кара ме да търся информация. Попрочетох нещичко за Омар Хаям, бях ви казала, и си мисля, че не случайно и неговото име бе намесено в разговора на онези недоволните от Газали.
Омар Хаям е бил наистина голям учен- лекар, математик, астроном. Създава обсерватория в Исфахан, ние я виждаме редовно в сериала. В резултат на работата си Омар Хаям създава карта на звездното небе, която днес е изгубена. Изчислява дължината на годината на 365,24 дни. Философията на Омар Хаям често се отклонява от официалните догми на исляма  Смята, че природните закони обясняват всички явления в наблюдаемия свят. Отклоненията на възгледите на Хаям от ортодоксалността са причина многократно да дава обяснения за отношението си към исляма. Той е принуден да направи поклонение в Мека, за да докаже привързаността си към религията.  Много интересна личност, бих казала ренесансова. И в сериала има чудесно присъствие- винаги в подкрепа на светлата страна, освен това- помагач в любовта на Сенджер и Турна. Blush

Стана ми много интересен държавническия разговор след оправдаването на Сенджер. Ама как гордо го гледаше везирът, докато Сенджер убедително обясняваше концепцията си, нали! Heart Eyes Да, Сенджер в тази сцена бе държавник. Разсъжденията му- за стремежа на враговете към отслабване икономически и духовно на държавата им бяха  много сериозни. И че най-важният им враг са асасините- също задълбочена позиция.

И аз за какво се замислих, след като гледах тази сцена- той нали спомена, че Византия търси съюзници сред други християнски държави и са свикани на събор свещеници от различни европейски страни /така  разбрах от озвучката/.  Това ме наведе на мисъла, че ще видим май кръстоносци по- рано от реалното им появяване в селджукската държава. Първият кръстоносен поход е през 1096 г, като преди това, през 1095 г.  византийският император е поискал помощ в противопоставянето му на селджуците и през същата 1095 папа Урбан II на църковен събор призовава за въоръжен поход към Йерусалим.
Според мен точно за това свикване на свещеници става въпрос- подготовката за събора в Пиаченца. Това е разбрал Сенджер.  Ще има разминаване с историята, което е още по-интересно. Grinning Тъй де, историята може и да я четем- ето аз хукнах да проверявам, има и документални филми. Е, основните развития на периода ще ги видим, но ще има доста художествени изменения.

Да питам нещо-тези недоволните от Газали и от  Омар Хаям какви бяха? Пишеше, че са от някакво медресе, ама какъв им беше зорът? Защо да не е съдия Газали. Не разбрах патоса им нещо...

Малко разбъркано, но още нещо да напиша- хареса ми Тапар. Много, ама много искам да продължат да развиват братските отношения! И също- израза на Махмелек /дъщерята на султана и Теркен/ и при срещата, когато бяха с бабата, и по време на процеса като че също показваше съчувствие  към Сенджер. Вие така ли го видяхте?
Поведението на Башолу също го приемам и разбирам- и аз да бях, и аз щях да сложа на първо място детето си, никакви тайни нямаше да ме интересуват повече в тази критична ситуация.

Още нещо, мислейки за Теркен. Съвсем я повлече тъмната страна.Trollface Всъщност ако не беше толкова алчна и зла и ако не използваше такива средства, можех и да и съчувствам- просто като жена.  Ако се поставим на нейно място- тя вижда мъжа си да ухажва друга жена пред очите и и другата жена е благосклонна към това ухажване. Та бих я разбрала и бих проявила съчувствие, но цялото и поведение е силно отровно, та затова- няма сачувствие. Sunglasses
Да ви питам още нещо- знаете ли как са стояли брачните отношения на висшата класа в Селджукската държава? Различават се по много неща от османците, може би и в това. Т.е. - многоженство имало ли е- официално или неофициално? Бракът бил ли е институция? Или султанът, принцовете и т.н. просто са живеели с избрани жени? Ще потърся информация, макар че за тези времена е доста оскъдна.

За моите мили млади любимци какво повече... Юлето е писала похвално слово за Сенджер,   присъединявам се. Heart. Турна, макар и с не много сцени успя да ни покаже силата на любовта. Изобщо не се церемони да пита баща си, хукна при Сенджер и застана като свидетел. Бих искала да я видим по-нататък и като лекар,  т.е. не само като любима на Сенджер. Може би не случайно стана ясно, че Омар Хаям и помогна за срещата в килията със Сенджер, възможно е по-нататък да си сътрудничат като лекари и изобщо като интересуващи се от наука хора.  

За Меликшах. Иска ми се да го видя по-деен.  Не само да стои в двореца, повече екшън искам за него. Владетел на огомна империя е все пак! Hands Muscle
Елчин. Много ми хареса, че показа безусловна подкрепа на Сенджер и го окуражи. Честен и достоен човек е. Приема ухажването на султана, но го прави по един достолепен начин, не е тя, която търси внимание, по-скоро приема неговото. Радва се, влюбена е, но не воюва със съперници. Е, до плесницата, ще видим по-нататък как ще е.

Ето този малък симпатяга може да не видим повече, но ми беше много сладък с това ангелско лице и смело сърце.

Завършвам този поразбъркан пост с малко снимки зад кадър.

Омар Хаям.

От режисьора.

И за настроение- ето тази снимка зад кадър публикува Екин. Grinning

Последна редакция: ср, 09 дек 2020, 00:02 от oncee

# 623
  • Плевен / София
Оnсее,  благодаря за приема.
Севда съм я гледала в първите два сезона на "Забранената ябълка",  Буура го следя още от " Незабравима", а за Хатидже вече писах...от " Черни планини" та до последният и сериал Йозджан Дениз преди да излезе по майчинство.
Избягвам историческите сериали, но този ме плени още с постера си😀😉
------------------------------------------
Още един колаж от МАМА-АН

Може за по кратко Гости

Последна редакция: ср, 09 дек 2020, 16:35 от gostenka68

# 624
  • София
Здравейте, мили момичета!
Много ви благодаря за великолепните и изчерпателни постове.
Поради това, че  нищо не мога да добавя за разнообразие отново ще ви покажа малкия сладур Джем и неповторимия му баща. Пиша неповторим, защото когато Джем се роди, Беренка / Ойкю - дъщерята от "Дъщеря ми" сподели, че това е най-прекрасния баща, който е неповторим на екрана, а вероятно така ще бъде и в действителност и благородно му "завижда".

Така ли ми се вижда, но май са с еднакви обувки.
И  неповторимия,  изразителен поглед на Буура:
И Лейля Лидия вече се е "пременила" в празнично шапо:

И селджушките красавици:
Хубава вечер и бъдете здрави.

Последна редакция: ср, 09 дек 2020, 17:52 от Nina NN

# 625
Нинка, да, с еднакви обувки са Blush
Момичетата какво ли са снимали днес, та са почти целия женски каст заедно, само от поселището на племето Канък липсват. Blush

Нося ви фрагман. Nature Boom

# 626
"Прости ми братко!- Арсланташ

Последна редакция: ср, 09 дек 2020, 20:48 от Juliya07

# 627
Уаууу, рейтинга на 11-ти епизод на нашия сериал е уникален и много се е покачил - отново сме лидери и сме на 1-во място във всички групи! Супер щастлива съм Hands ClapRevolving HeartsAnimal Racehorse Сериала ни наистина е върха - историята е невероятна, актьорите са великолепни, диалозите са страхотни. HeartHeartHeart Поздравления за целият екип - всички заслужават този успех. Kissing HeartFlowers Four Leaf CloverSparkling Heart Това стана един от най-най-най любимите ми епизоди от сериала - пускам си сцени и моменти отново и отново. Нямам търпение да излезе и бг превод. Hands PrayPurple HeartAnimal Heart Eyes Cat

Нина - много ти благодаря за хубавите думи относно постовете ни. Супер щастлива съм, че твоята любима двойка също като и на мен са Буура и Лейля Лидия/ Меликшах и Елчин! HeartHeartHeart Аз харесвам много и Турна и Сенджер, но Меликшах и Елчин са ми любимци - слабост са ми както се казва. Stuck Out Tongue Winking Eye Two HeartsAnimal Heart Eyes Cat Много ще се радвам да чуя твоето мнение за сцените между Меликшах и Елчин от епизод 11 и по-специално за играта им с очи. Ти винаги пускаш страхотни коментари ... HugHugHug Благодаря ти и за хубавите снимки. Sparkling HeartYumHorse Racing

Снимката зад кадър на жените в сериала е страхотна - аз ви нося още 2 подобни зад кадър от днес от едно видео, което Хатидже/ Теркен пусна! HugTwo HeartsFlowers Four Leaf Clover Всички тук са много усмихнати и лъчезарни - много се радвам на снимките, които актьорите ни пускат зад кадър. Flowers HibiscusRevolving HeartsAnimal Horse Личи си, че се разбират добре и атмосферата на снимачната площадка е страхотна, а това е супер важно за успеха на сериала. Hands ClapKissing HeartBlue Heart Ето ви видеото и 2 снимки от него на жените в сериала - за първи път да видим на общо селфи Елчин, Турна, Теркен, Гевхер, Махмелек, Буршак и Фирдевс. HugNature StarHeart

https://www.instagram.com/p/CIlNNYEjNc4/

Поредния страхотен епизод Heart Eyes С всеки следващ става все по- интересно и заплетено, а рейтингите са красноречиви Hands V Очевидно Селджуците печелят все повече фенове и това много ме радва.

Скрит текст:
Първия ми пост след нов епизод винаги е посветен на героите, които най- много са ме развълнували в него. В този са тримата големи- Меликшах, Хаджи, Сенджер HeartHeartHeart

Беден ми е речника да изкажа, колко високо са и тримата в очите ми.
В момента, в който Меликшах от Мелик стана Султан е принуден да взема тежки решения, които са в пълен разрез със сърдечните му желания. Хамедани веднъж му каза, че щом тези решения са взети осланяйки се на силна вяра и велика кауза, като мирът и благополучието в ислямския свят, то те са правилни.

Решението да прати Сенджер зад решетките, както и неговите другари, а после да ги изправи пред съда беше едно от тези решения. Но видяхме ли, дори и за миг колебание? Аз не видях.
Остана твърд, като скала! Дори прекалено, та чак се стъписах от думите му в отговор на думите на Сенджер, че късно ще разбере какво е загубил... Коментарът на Меликшах беше непоколебим, даже безчувствен Sunglasses, нещо от сорта- "Нека първо справедливостта възтържествува, а после да видим кой, какво е изгубил, и кой, за какво е закъснял" Честно казано сякаш ме шамароса с тези думи Joy
А после отпрати всички с едно кимване, дори и Хаджи, с когото обикновено обсъждат нещо в повече след подобни срещи на високо равнище Smirk
Това, което най- много ме учуди бе привидното спокойствие, което демонстрираше през цялото време. Дори между другото намери време да се влюби Sweat Smile
Чудя се, от къде дойде това негово самообладание, защото сме го виждали и далеч по- емоционален...
Освен, че вярваше в невинността на Сенджер, в което съм сигурна, мисля че той знаеше, също така, че и Хаджи няма да стои със скръстени ръце. А, ако той не знае, на какво е способен Великия Везир, когато трябва да извади "магарето от калта", то кой? Smirk
Самият Султан е предприел мерки за гарантиране на възможно най- справедлив процес призовавайки точно Газали да го води, с което се видя, че си навлече неодобрението на другите от бранша Sweat Smile
Чак при появата на Хаджи с детето в залата и представянето на всички доказателства, Меликшах си позволи да изрази емоция. Усмивка, която казваше всичко Heart Eyes

Хаджи- човекът скала! Абсолютно брилянтен Sunglasses
Пазителят на тайните на Империята, бащата на войните, дясната ръка на Султана...
Човекът подава ръка на момчета изпаднали в беда, вдъхновява ги, учи ги да вярват в своите идеали, да следват обща кауза, да бъдат принципни и достойни. Да споделят битките си, хляба си, глъдката вода, болките си със своите другари. Да бъдат братя. Абсолютно респектиращ!
Мисля, че днес в редиците на най- новото поколение на специалната войска на Везира се присъедини още един младеж- синът на Дукас Simple Smile

Сенджер, каквото и да кажа за него ще е малко SmileСигурна съм, че бурята от чувства в сърцето му през тези два дни е била разрушителна. Но и той подобно на баща си не го показа по никакъв начин и запази нечовешко хладнокръвие... Отгоре на всичко намери сили да сподели болката и на приятеля си, докато бяха зад решетките. За какво говорим изобщо Sunglasses, А, като прибавим и това, че не каза и дума против решението на Султана да го арестува, а напротив защити го пред Арсланташ и Турна... Колко голямо сърце има това момче? Thinking

А, по- късно такава реч дръпна пред Меликшах, за да го убеди, че именно батанитите са техните най- коварни врагове в момента, сякаш цял живот се е занимавал с политика Joy или просто е роден лидер Heart
Султана остана впечатлен Smirk, а накрая когато го изпрати с думите- "направи го както ти си знаеш..." говори за друго ниво на доверие между тях Smirk

Рокси, врачката каза на Теркен, че тя ще роди здраво и силно момче на Султана, но в двореца има новодошла бяла жена, която може да му роди син преди нея, ако не я държи далеч от него. Каза и също, че трябва да направи всичко по силите си, за да остане Главна Хатун, защото това и дава сила, от която се нуждае, за да се бори с враговете си. Накрая и даде течност, която доколкото разбрах придворната на Теркен отново изсипа в свещника на Сеферие по препоръка на врачката.
Много врагове насъбра Теркен за отрицателно време- Гевхер, която ако роди ще засили позициите си сред жените в двореца, а Тапар ще се бетонира като сигурен бъдещ Султан. Елчин, която все повече омайва мъжът и под носа и Smirk Сеферие, Башулу и евентуалния и син..., Хаджи... С кого да се разправи първо Smirk
Меликшах и Елчин направо си се обясниха в любов Simple Smile Само дето не директно. Предвид положението и на двамата, просто напипваха почвата и мисля, че и за двамата е ясно, че чувствата са взаимни.

Любовта им беше визоализирана първо от музикалния инструмент, мелодията на който е докоснала Султана повече от всяка друга Smirk
Инструмент, който разказва за чувства, които иначе не могат да бъдат изречени.
Те просто си говореха за тяхната ситуация без да уточняват, а накрая украсиха хубавата сцена с лек флирт.
Точно, когато Елчин се беше пренесла в романтичен свят, в който са само тя и Меликшах Stuck Out Tongue, се усети и реши да се стегне, като каза, че е впечатлена от музикалните познания на Султана. Тойи отвърна, че от своя страна също е впечатлен от бойните умения на Елчин, и че е нетърпелив да разбере, какви са другите и таланти Heart EyesHeart EyesHeart EyesHeart EyesHeart Eyes Аууууу, романтика Smirk

Цветето също беше олицетворение на тяхната любов. Двамата говорят за цветето, колко е слабо сега, но как ще го посадят, то ще обикне земята, слабите му корени ще станат силни, ще го поливат с живителна вода и то ще ги дари с прекрасни цветове. Но всички знаем, че те всъщност имат предвид новите, още плахи и неустойчиви чувства, които се зараждат в тях, и които и двамата не смеят да изкажат на глас, все още. Въпреки, че според мен няма смисъл, защото в очите им всичко се чете Smirk
Ще има фойерверки там... Stuck Out Tongue Closed Eyes

Скрит текст:
Това накрая беше малък шок със Сенджер и Арсланташ!
Но вярвам, че там всичко ще си дойде на мястото, а може да привлекат и Рустем на светлата страна... Знае ли човек. Ще е трудно, но много вярвам в това приятелство Smirk

Юле - хиляди благодарности за уточненията и за страхотния разказ и анализ на 11-ти епизод! HugHugHug Прочетох те с огромно удоволствие - не се сдържах и те копирах, но понеже няма как всичко една част е в скрит текст, другата за Меликшах и Елчин реших да я оставя да се вижда - много ми хареса мнението ти относно сцените им. Two HeartsTwo HeartsTwo Hearts Така хубаво си го описала, че се пренесох отново там ... HeartHeartHeart Определено и при двете сцени се вижда ясно, че двамата са влюбени един в друг - очите им ги издават и чрез музикалния инструмент и посаденото цвете макар и индиректно говореха за своите чувства един към друг. Sparkling Heart Sparkling HeartSparkling Heart Надявам се Елчин да роди дете на Султана - а плановете на Теркен да се провалят. Тя не спря с нейните злини. Hands Pray Hands Pray Hands Pray

Онче - с голям интерес прочетох поредното ти историческо проучване относно Омар Хаям и епохата. Страхотен човек е той - интересно ми беше да разбера, че именно той е създал карта на звездното небе, изчислил е и дължината на годината на 365 дни - уаууу! Чудесно е, че и в сериала го виждаме да говори за астрономия, да помага на Хаджи, на Сенджур и Турна!!! Hands ClapHands ClapHands Clap Относно дъщерята на Меликшах - Махмелек - и аз мисля като теб. И на мен ми се стори, че гледаше към Сенджер с уважение и доверие. Определено мисля, че го харесва HeartFlowers Four Leaf CloverHands Clap За реакцията на Елчин нямам думи - за пореден път показа, че е невероятна. Тя също вярва в Сенджер безрезервно. Харесва ми, че се разбира и с двамата сина на Меликшах Revolving HeartsHeart EyesHands Pray Определено и Меликшах вярва в Сенджер - според мен беше спокоен защото знаеше, че Хаджи ще намери навреме доказателствата за невинността му. Blue Heart TadaAnimal Racehorse Когато мога ще си кажа мнението и по-подробно - стига да не ви досаждам де ... Stuck Out Tongue Winking Eye

Благодаря ти и за новото промо! Отново много неща не са ми ясни, но едно е сигурно - както винги ни очаква много интересен епизод. Animal HorseDartHands Clap

Гости - добре дошла при нас! Много се радвам, че се включи с коментари за любимия ни сериал ... Hug Hug Hug

Специално за всички фенове на Сенджер и Турна нося 2 прекрасни колажа!!! Много са сладки двамата - любовната им история е много красива HeartHeartHeart

Един красив и смел Сенджер!!! Heart EyesTwo HeartsKiss

И за финал на поста ми - още една снимка зад кадър на Севда/ Турна с нейната помощница и приятелка в сериала - не й знам името! Stuck Out Tongue Winking EyeFlowers HibiscusKissing Heart

# 628
Дааа, Юле, както предполагахме, няма просто така да се разруши това братство! Heart Eyes

Момичета, предлагам ви един превод на трейлъра, който направих през английски. Със сигурност не е съвършен, но дава обща представа.Blush

Сабах- Време е за апокалипсис!
Арсланташ- Прости ми, братко!
Андреас- Това е хубава печалба.
Ефруз- Раната му е в дълбока, Турна Хатун.
Арсланташ- Те са тези, които разделиха нашето семейство.
Бехрам- Арсланташ е твоят брат.
Меликшах - Ние сме на ръба на трудна стъпка /начало на труден път, трудно решение/.  
По този път аз няма да толерирам  нито  предателство, нито небрежност!
Незабавно ми доведете Сенджер!
Сабах -Ще бъдеш вестител на истината, моя прекрасна птичке.
Сенджер- Нашето поведение, което смятате за самонадеяно/ своенравно/, е по-полезно за държавата ни, отколкото постъпките на някои, които гледат всичко от двореца.
Меликшах- Знай мястото си! Как смееш ?
Ще се справим както с предателите, така и с врага.

Рокси, сега видях, че си писала, преди да публикувам, връщам се да чета.Blush

Последна редакция: ср, 09 дек 2020, 22:09 от oncee

# 629
  • Плевен / София
Здравейте момичета
Помолих МАМА-АН за още колажи....ето един от тях...

Общи условия

Активация на акаунт