За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 45 592
  • 758
  •   1
Отговори
# 75
Привет. До сега само ви четях, но сега влизам с въпрос: Сдобих се с голямо количество домашно пуешко месо. Чудя се как да го приготвя, мислех си за печено с ориз. Да сваря ли пуйката предварително? Сварявам пуешкото, запържвам ориза, и пека заедно с бульона от варенето? Също така ми се иска да направя дълго печено пуешко в гювечката. Как, с какво и колко време не знам, предложения? Simple Smile

# 76
  • София
Имам 3 прасковки и 1 ябълка, които така си стоят - в какво мога да ги превърна?
Пробвай този сладкиш, той е универсален откъм плодове. Убедена съм , че прасковите ти вече не са така сочни, а отвътре са сухи и няма да имаш проблеми, като течности.

http://recepti.gotvach.bg/r-106502-Линцер_с_есенни_плодове

# 77
Не знам дали ще ви хареса нещо,което съм правила и предстои тези дни.
Кофа от 5 л с чушки върхари ,почитстени от опашките.
Чаша от 250мл захар
 2 супени лъжици сол
Олио за пържене ,където чушките придобиват друг цвят ,бързо става в дълбочък съд и се обръщат.Изваждат се  и поръсват със смесените захар и  сол.
Заливат се с бутилка 750мл оцет.
Магданоз или целина листа
Кафена чашка счукан чесън или лъжица на прах
Като престоят  няколко часа,през които леко обръщам  да се овкусят всичките чушки си пускат течност ,ако не достига-добавям няколко лъжици оцет на буркан,та разпределям предварително маринатата без да пълня догоре в случай че не стига.
Нареждат се в компотени буркани с два асперина на буркан и  заливат.В рецептата се добавя олиото, но не и от мен,достатъчно е поетото при пърженето.
Извинявам се ,че не ме бива в писането на рецепти.

# 78
Привет. До сега само ви четях, но сега влизам с въпрос: Сдобих се с голямо количество домашно пуешко месо. Чудя се как да го приготвя, мислех си за печено с ориз. Да сваря ли пуйката предварително? Сварявам пуешкото, запържвам ориза, и пека заедно с бульона от варенето? Също така ми се иска да направя дълго печено пуешко в гювечката. Как, с какво и колко време не знам, предложения? Simple Smile

така Simple Smile за ориза си свари част от месото - може бутче и плешката, защото са по-сочни, не сухи, като бялото месо. Както си написала - сварено месото, апържваш ориз, прибавяш ако искаш вякой наситнен зеленчук, заливаш с врял бульон , прибавяш месото и печеш.
За гювеч - можеш да го сложиш с картофи, моркови, пащърнак, повече лук, глави чесън и печеш в гювеча.
И тъй като пуйките са големи, предлагам ти и това да видиш с бяло месо е https://pep-4o.blogspot.com/2018/07/blog-post_18.html точно пуешко. Като нашата кавърма, но малко по-различно - и по-вкусно Simple Smile

# 79
  • зад кестените
Не знам дали ще ви хареса нещо,което съм правила и предстои тези дни.
Кофа от 5 л с чушки върхари ,почитстени от опашките.
Чаша от 250мл захар
 2 супени лъжици сол
Олио за пържене ,където чушките придобиват друг цвят ,бързо става в дълбочък съд и се обръщат.Изваждат се  и поръсват със смесените захар и  сол.
Заливат се с бутилка 750мл оцет.
Магданоз или целина листа
Кафена чашка счукан чесън или лъжица на прах
Като престоят  няколко часа,през които леко обръщам  да се овкусят всичките чушки си пускат течност ,ако не достига-добавям няколко лъжици оцет на буркан,та разпределям предварително маринатата без да пълня догоре в случай че не стига.
Нареждат се в компотени буркани с два асперина на буркан и  заливат.В рецептата се добавя олиото, но не и от мен,достатъчно е поетото при пърженето.
Извинявам се ,че не ме бива в писането на рецепти.

Благодаря, нещо подобно сме правили преди време . Ще пробвам да я направя.

# 80
  • под тепетата
Въпрос за киноата - накисвате и тогава я варите или само я варите?

# 81
Здравейте,правих хляб с кокосово брашно,сода,зехтин,сол и 7 яйца.Изпече се перфектно,но е зелен?Имате ли представа какво се обърка?Не съм го опитвала,дори не смея.Благодаря предварително  Hug

# 82
Киноата се сварява за 10 минути.Когато пръстенчетата ѝ се отделят е готова.

# 83
  • под тепетата
Благодаря, mariat ! Така ще действам .

# 84
Здравейте,правих хляб с кокосово брашно,сода,зехтин,сол и 7 яйца.Изпече се перфектно,но е зелен?Имате ли представа какво се обърка?Не съм го опитвала,дори не смея.Благодаря предварително  Hug
питай там,където си прочела рецептата Simple Smile   може от зехтина да е и тези 7 яйца..? Нямаш неядливи продукти вътре, така че защо да не го ядеш

# 85
пеп-4o благодаря  Hug

# 86

така Simple Smile за ориза си свари част от месото - може бутче и плешката, защото са по-сочни, не сухи, като бялото месо. Както си написала - сварено месото, апържваш ориз, прибавяш ако искаш вякой наситнен зеленчук, заливаш с врял бульон , прибавяш месото и печеш.
За гювеч - можеш да го сложиш с картофи, моркови, пащърнак, повече лук, глави чесън и печеш в гювеча.
И тъй като пуйките са големи, предлагам ти и това да видиш с бяло месо е https://pep-4o.blogspot.com/2018/07/blog-post_18.html точно пуешко. Като нашата кавърма, но малко по-различно - и по-вкусно Simple Smile
Мерси Пепчо. А за колко време се сварява пуешкото месо и на какви градуси се пече (за гювеча)? Ясно че зависи според много неща, но ориентировъчно някакво време? Много ми допадна твоята рецепта и със сигурност ще я пробвам, ще пробвам и да намеря подправката в Берьозка, дано я има.

# 87
отзад напред Simple Smile Подправката със сигурност я има в Берьозка Simple Smile Купувам я от там  откакто имаме Берьозка в СЗ, преди това си поръчвах от Сф. Можеш да си я и направиш, ще е съвсем близка.
Пуйката се вари до омекване на месото Simple Smile Това означава, като боднеш с вилицата в месото, тя да влиза леко, без съпротивление.  Или дръпнеш месо от парче, което е с кокал и то се отделя лесно.  Времето е различно, според възрастта на птицата - в нормална тенджера, ако е съвсем млада, може и час да и стига (от времето на завирането на водата) . Сигурно повече ще вариш, но няма да е по-малко. Да я отпениш Simple Smile
 Градусите за гювеча - когато сложиш всичко вътре, го поставяш в студена фурна и включваш на 200* (при. може и 220) Зависи колко е пълне, но след 30 мин започваш да го наслушваш Simple Smile открехваш леко вратата на  фурната, чуваш дали вътре ври, или не. Ако се чува къкрене, намаляваш на 150-160* и го готвиш 2,5-3ч. Дори да му е в повече на месото, няма как да се разкъса вътре, като не го бъркаш. Но пробвай пак, защото ако е дърта пуйка, може да иска повече време.

# 88
  • Русе
отзад напред Simple Smile Подправката със сигурност я има в Берьозка Simple Smile Купувам я от там  откакто имаме Берьозка в СЗ, преди това си поръчвах от Сф. Можеш да си я и направиш, ще е съвсем близка.
Пуйката се вари до омекване на месото Simple Smile Това означава, като боднеш с вилицата в месото, тя да влиза леко, без съпротивление.  Или дръпнеш месо от парче, което е с кокал и то се отделя лесно.  Времето е различно, според възрастта на птицата - в нормална тенджера, ако е съвсем млада, може и час да и стига (от времето на завирането на водата) . Сигурно повече ще вариш, но няма да е по-малко. Да я отпениш Simple Smile
 Градусите за гювеча - когато сложиш всичко вътре, го поставяш в студена фурна и включваш на 200* (при. може и 220) Зависи колко е пълне, но след 30 мин започваш да го наслушваш Simple Smile открехваш леко вратата на  фурната, чуваш дали вътре ври, или не. Ако се чува къкрене, намаляваш на 150-160* и го готвиш 2,5-3ч. Дори да му е в повече на месото, няма как да се разкъса вътре, като не го бъркаш. Но пробвай пак, защото ако е дърта пуйка, може да иска повече време.

Ако няма случайно "Хмели сунели" в Берьозка, вземи Грузинска или кавказка подправка. Те са близки по състав. Можеш да добавиш и аджика.
Ето още една рецепта, в която пилешкото можеш да замениш с пуешко, като времето за печене се увеличава, поне двойно.

Това е руска рецепта за цяла пуйка. Печенето е не по-малко от 3.5часа.
https://povar.ru/recipes/indeika_v_duhovke_celikom-53693.html

# 89
Какво може да се направи от изцеден гроздов сок?
Някъде прочетох,че може нещо като локум да се получи,като се добави захар и нишесте...

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/11/blog-post_4.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2015/09/blog-post_24.html
Кремчето ме върна в детството, много мили спомени. Баба ми го правеше по това време на годината. Правеше го с препечено брашно винаги, много вкусно става с него.
Някои го правят с нишесте, но за мен не е същият вкус който помня от малка.

Общи условия

Активация на акаунт