За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 45 552
  • 758
  •   1
Отговори
# 720
  • София
Здравейте! Един бърз въпрос. Нарязах доста зеленчуци за гювеч,но не успях да ги събера всичките в гювеча, Чудя се как да замразя останалата част-директно или да ги бланширам?
Не, недей да ги бланшираш, а слагаш направо  в найлоново пликче и замразяваш. Така замразявам нарязани чушки, патладжан и тиквичка точно за гювеч, да са ми готови, да не се мотам.

# 721
  • София-Младост
Здравейте! Един бърз въпрос. Нарязах доста зеленчуци за гювеч,но не успях да ги събера всичките в гювеча, Чудя се как да замразя останалата част-директно или да ги бланширам?
Зависи от зеленчуците, аз бих ги замразила сурови.

# 722
Може ли да ми предложите изпитана рецепта за сладко-кисела туршия със зеле, моркови и карфиол? Вчера търсих из книгите в нас, но не намерих подходяща, повечето са без захар или мед.

# 723
  • София
Може ли да ми предложите изпитана рецепта за сладко-кисела туршия със зеле, моркови и карфиол? Вчера търсих из книгите в нас, но не намерих подходяща, повечето са без захар или мед.
Елементарна е за приготвяне, на вкус е прекрасна.

https://recepti.gotvach.bg/r-82440-Лесна_туршия_Златанова_(със_зеленчуци_по_избор)

# 724

https://recepti.gotvach.bg/r-82440-Лесна_туршия_Златанова_(със_зеленчуци_по_избор)

Благодаря! Значи това е марината за 5 кг. зеленчук и да разбирам, че след като се затворят бурканите не се разклащат повече и не се възваряват?

# 725
  • София

Благодаря! Значи това е марината за 5 кг. зеленчук и да разбирам, че след като се затворят бурканите не се разклащат повече и не се възваряват?
Общо са 5 кг зеленчук, ако искаш повече карфиол, ако искаш повече чушки/камби, но в границите на 5 кг. Но спази тези часове на престой в тенджера ли ти е/ кофичка, ти си знаеш, тя ще пусне много сок и често я разбърквай, така както съм описала. По-лесна туршийка и много вкусна - няма. Може и преди да я сложиш в бурканите вече да я опиташ, ще ти хареса. Туршии които са много солени , кисели ей такива аз не обичам, тази е точната! Не се вари, не се разклаща, но има аспирин, без него не може, но аз не се притеснявам и  се държи на хладно все пак, нали.. Wink

# 726
Туршийката може ли без аспирин?

# 727

Общо са 5 кг зеленчук, ако искаш повече карфиол, ако искаш повече чушки/камби, но в границите на 5 кг. Но спази тези часове на престой в тенджера ли ти е/ кофичка, ти си знаеш, тя ще пусне много сок и често я разбърквай, така както съм описала. По-лесна туршийка и много вкусна - няма. Може и преди да я сложиш в бурканите вече да я опиташ, ще ти хареса. Туршии които са много солени , кисели ей такива аз не обичам, тази е точната! Не се вари, не се разклаща, но има аспирин, без него не може, но аз не се притеснявам и  се държи на хладно все пак, нали.. Wink
Още веднъж благодаря за подробното обяснение! Flowers Hibiscus Записах си я и ще я пробвам, но вместо камби ще сложа зеле.

# 728
ММ заяви - искам печена тиква с кора като на баба Joy
Та кажете ми сега, режа на едри парчета с кората и слагам в тавата /ще сложа хартия за печене/, обаче - вода слага ли се, колко, захар нужна ли е?

# 729
Сипваш вода в тавата слагаш нарязаните парчета с кората нагоре ако искаш можеш да сложиш и захар във водата така Тикваа остава сочна

# 730
  • София
Туршийката може ли без аспирин?
Няма да издържи без аспирин, няма стерилизация.

Та кажете ми сега, режа на едри парчета с кората и слагам в тавата /ще сложа хартия за печене/, обаче - вода слага ли се, колко, захар нужна ли е?
В/у хартия за печене на големи парчета под ъгъл нарязани, посипвам със захар и вода не слагам никаква.

Авалон в аптеката кажи, че искаш аспирин за туршия, те си знаят

# 731
Майка ми я пече с кората надолу,нейната майка е правила така.Подрежда се в тавичка,сипва се чаша вода и се поръсва обилно (или на вкус със захар),пече се на умерена фурна до омекване.
Втори вариант пак с кората надолу,пак се сипва водичка,но не се слага захар.Или към края на печенето върху парченцетата се посипва по избор-орехи,захар, канела ,ванилия,може и локум или стафиди.Или само се изпича и след това се гарнира с мед например и ядки.
Но щом иска тиква като на баба си,предполагам е била със захар.

# 732
Аз тиква пека без захар и без вода с кората надолу. То си зависи от тиквата де, ако е купешка, а не домашна, бих сложила захар.

# 733
  • Русе

Парчетата тиква нарязани на едро. Пече се в тава, налива се вода на дъното, слага се захар и са захлупва тиквата / с кората нагоре/. Времето за печене е различно, зависи от вида на тиквата, но ориентировъчно около 35-40 мин. на силна фурна. После се обръща, облива с течността, посипва се със захар. Аз слагам и по 1-2 лъжици мед и пече вече с кората надолу. Като боднеш с вилица, тя трябва свободно да влиза в тиквата. Вече е готова. Това е резултата. Ммммммммммм................................

# 734
А моята баба печеше тиква направо във фурната на стара печка на дърва, без тава, вода, захар и други екстри. Големи парчета, с кората отдолу, по-вкусна тиква не съм яла. Иначе и аз пека с малко вода и захар в тавата, добре става, но е далече от оная в спомените ми! Heart Eyes Peace

Общи условия

Активация на акаунт