МОН - промените продължават (2)

• 60 139
  • 755
  •   1
Отговори
# 195
Да, но пък отпаднаха от българския едни без друго сложни и излишни нещица.

# 196
Не разбирам защо ми даваш линк за НВО за тазгодишните седмокласници след като съм писала за набор 2007 и дискусията тръгна от там, че две майки на петокласници се притесняват какъв ще е форматът на НВО за нашия набор. Какво ме интересува 2018 след като все още няма яснота дали ще остане само трансформиращ преразказ, теза или ще има характеристика на герой, сбит преразказ и т.н.
След като материалът от тази година се включва смятам за редно тези неща да са обявени и  ясни с началото на учебната година за петокласниците. Дали някой ще седне да ги учи или не по формата на НВО, няма никакво значение.  

# 197
Тук не сме на лични. Пишем в тема. И тя не е само за децата от този или онзи набор. Един е с петокласници, друг - с шестокласници, трети тази година има деца, които държат НВО или ДЗИ.
Ако се обръщаш към мен - не съм дала линк на никого, персонално. Поствам го в темата и той Е по темата. На втори модул НВО по БЕЛ на практика може да се даде всичко, което е било заложено в учебната програма. Поствам я за яснота. Не всеки рови в сайта на МОН. Не е и нужно. Теми, като тази, са за това.
Тази година това е изпитът. За догодина наистина не е сигурно. За още по-догодина - съвсем. Според трима учители по БЕЛ, с които съм разговаряла тази учебна година. И тримата са ми казали, че не е сигурно, дали ще е преразказ. Дали някой ще си отчете тази информация като ЕЖК не ме вълнува. Това са хора, които присъстват на обучения и информационни събирания. И това, което и на мен са казали, си съответства на програмата по предмета за прогимназиален етап, поради което не виждам да е нещо невъзможно. Те също ми казаха, че може да е характеристика на герой или отговор на литературен въпрос. Затова и в личните си програми си залягат над всички теми за съответната година.

# 198
Ами, постваш нещо след въпроса ми коя е точната информация за НВО.
Линкът може да е по темата, но е извън дискусията от последните постове.
И да не си го постнала за мен, е все тази.

# 199
Дискусията не беше само за петокласниците, беше какво влиза или не влиза по настоящия учебен план и съответно в изпита НВО. Т.е. пак си касае директно и 5токласниците, а какво конкретно ще се падне на изпита от тези няколко формата на писмена работа, ще стане ясно в деня на изпита, кое точно е изтеглено... И за нашите преди 2 години също не беше сигурно...
По настоящия учебен план са децата в 5-6-7 клас, както и тези в 8-9 които ги касае ДЗИ, като и тези 1-4 които очакват НВО за 4ти клас... (Всъщност 3ти започнаха в друга програма обучението си, спрямо 4ти в момента, но 5ти са по новия учебен план за тази си образователна степен)

# 200
Ами, постваш нещо след въпроса ми коя е точната информация за НВО.
Линкът може да е по темата, но е извън дискусията от последните постове.
И да не си го постнала за мен, е все тази.
Нищо извън дискусията няма. Ако вас ви интересува пети клас, то други се интересуват от шести и седми.
Моля ако желаете да ограничите дискусията за промените в НВО до определен клас или випуск, то да направите това в темите по класове. Тази не е такава.
До тук лично аз приключвам със спама.
Отговорих конкретно на питане от последните страници за кой какво бил чул за съдържанието на НВО втори модул, като въобще не е задължително промяната да касае само настоящите петокласници. Аз споделих какво лично са ми казали не един, а няколко учителя в същата връзка, както и друг го направи и се мотивирах защо, ако има такава промяна, то тя би била съвсем резонна.
Дискусията не беше само за петокласниците, беше какво влиза или не влиза по настоящия учебен план и съответно в изпита НВО. Т.е. пак си касае директно и 5токласниците, а какво конкретно ще се падне на изпита от тези няколко формата на писмена работа, ще стане ясно в деня на изпита, кое точно е изтеглено... И за нашите преди 2 години също не беше сигурно...
По настоящия учебен план са децата в 5-6-7 клас, както и тези в 8-9 които ги касае ДЗИ, като и тези 1-4 които очакват НВО за 4ти клас... (Всъщност 3ти започнаха в друга програма обучението си, спрямо 4ти в момента, но 5ти са по новия учебен план за тази си образователна степен)
Peace

# 201
Какво точно ще се падне от няколкото формата зависи първо от това кои формати изобщо ще се включват и кога това ще бъде обявено от МОН.
За сегашния набор например се знае, че няма да се падне сбит преразказ или характеристика на герой. Няма нужда да чакат деня на изпита, за да го разберат.
Както и децата, кандидатстващи в АК, няма нужда да чакат деня на изпита, за да разберат, че ще им се падне есе, а не трансформиращ преразказ.
В деня на изпита конкретно се разбира само темата, а не какви са изискванията-есе, преразказ, отговор на лит. въпрос и пр. Съвсем нормално е да има недоволство и притеснения. Това, че преди две години също не е било сигурно, трябва да е някакво успокоение и оправдание за МОН ли?
Преди пишеха теза на 25 въпрос. Сега ще е в пъти по-лесно - характеристика на герой. Като не може да я направи самостоятелно, но пък точките му трябват, назубря за десетина основни герои и готово. 
Това за характеристиката на герой сигурно ли е? Моята информация за 25-ти въпрос е друга.
Имаше обучение за оценители на нво по бел. Там друго са им казали. Поне на едната група, където е била моя позната.
Един срок мина, но за МОН е нормално набор 2006 още да не знае каква ще е последната задача.

Последна редакция: пн, 17 дек 2018, 12:10 от Дъждец

# 202
Проект на Заповед за утвърждаване на учебно-изпитни програми във връзка с приемане на ученици в VIII клас на местата по държавен план-прием за учебната 2019 – 2020 година в неспециализираните държавни и общински училища
ПРОЕКТ
Изобразително изкуство
Музика
Физическо възпитание и спорт

Заповед № РД09 – 3506/03.12.2018 г. на министъра на образованието и науката с утвърдени изисквания за провеждане на Националното външно оценяване, както следва:

Изисквания за провеждане на национално външно оценяване на учениците от IV клас през учебната 2018/2019 година  (Приложение 1).
Изисквания за провеждане на онлайн оценяване на дигиталните компетентности на учениците от Х клас през учебната 2018/2019 година  (Приложение 2).
Номенклатура за учениците със специални образователни потребности (Приложение 3).
Инструктаж за учителите консултанти на ученици със специални образователни потребности (Приложение 4).

ИЗТОЧНИК

Последна редакция: пн, 17 дек 2018, 16:56 от Анонимен

# 203
Проект на Постановление за изменение и допълнение на Постановление № 328 на МС от 2017 г. за условията и реда за получаване на стипендии от учениците след завършено основно образование
ПРОЕКТ
Мотиви
Накратко.
Предлагат се нови месечни стипендии:  за ученици, които се обучават в дуална система на обучение в класовете от първи гимназиален етап и ученици, които са приети за обучение в Ⅷ клас по защитeните от държавата специалности от професии или специалности от професии, по които е налице очакван недостиг от специалисти на пазара на труда, и се обучават по тези специалности през учебната година. Тези стипендии не се изплащат на ученици, допуснали над пет отсъствия по неуважителни причини през месеца, за който се полага стипендията.
Чл. 8. (1) Директорът на училището определя комисия за стипендиите, в чийто състав задължително се включват и педагогически специалисти, предложени от педагогическия съвет.
(2) Комисията по ал. 1:
1. предлага на директора:
................................................
в) размера на всеки вид стипендия и периода, за който се отпуска – за учебен срок или за учебна година;

Болднатият тест се премахва.
Има и други дребни промени. Ще ги намерите в проекта.

# 204
  • Ямбол
Дидева, а знаеш ли кои са тези професии, по които е налице очакван недостиг от специалисти на пазара на труда, и само професионалните гимназии ли могат да откриват такива паралелки?
Защото дочух, че щели да подкрепят/препоръчат на математическите гимназии да правят професионални паралелки свързани с компютърни специалности. Та, освен за тях дали има и други специалности, които са определени като такива, за които има недостиг на специалисти.

# 205
# 206
  • Ямбол
Благодаря. Интересен списък.

# 207
  • София
Даам, понеже вече години наред, знайни и незнайни университети неконтролируемо произвеждат несметно количество висшисти, дефицитът на подготвени технически кадри вече добива застрашителни размери. И сега, когато конят е вече у рЯката, ще го спасяваме от удавяне с палиативни мерки. Rolling Eyes

# 208
Защото дочух, че щели да подкрепят/препоръчат на математическите гимназии да правят професионални паралелки свързани с компютърни специалности.
Намерих нещо за преструктурирането на приема, ще цитирам началото.
1.   Преструктуриране на приема по профили и професии в посока на STEM профили и технически и ИТ професии, съгласно прогнозни целеви стойности за 2019-2020 учебна година на областно ниво (Приложение 1).
2.   Повишаване процентното съотношение на приетите ученици в VIII клас в професионални гимназии и паралелки с професионална подготовка – с минимум 2 процентни пункта за учебна година (базова стойност – октомври 2018 г.)

Правила за планиране и реализиране на държавния план-прием в VIII клас в неспециализираните профилирани и професионални гимназии, средните и обединените училища.
ПРАВИЛА

Последна редакция: чт, 20 дек 2018, 01:00 от Анонимен

# 209
  • Ямбол
О, това е много важен документ. Точно сега през януари ще се прави план прием за гимназиите.

Общи условия

Активация на акаунт