МОН - промените продължават (2)

• 60 101
  • 755
  •   1
Отговори
# 150
  • София
От тук го чувам, от познати с деца на моята възраст го чувам, по медиите го чувам. Не е като да съм си го измислила.

Много ще се радвам да не се случи.

# 151
Ами сина ми е от първия набор с промените, дето дойдоха на заварено положение... до средата на седми клас са по един учебен план, после се вкарва друг и едни притурки и едни чудесии... Информация ползвам директно и само от наредбите, щото и зам.директорката едни прелести ни разказваше, "с точности до наоборот"!

Дидева ни ги предоставяше за запознаване пресни, пресни... Flowers Hibiscus
Налични са на първа страница тук, да не ги търсим Wink

# 152
  • София
А, сигурно ги има наредбите тук. Но нали и това е медия, защо да е по-различно от другите такива?

А и може МОН да тълкуват наредбата по друг начин.

Тази вечер поне ще се запозная с произведенията в пети клас от български автори. Може и да сте прави, че са малко.

# 153
А, сигурно ги има наредбите тук. Но нали и това е медия, защо да е по-различно от другите такива?
А и може МОН да тълкуват наредбата по друг начин.
Въпросът с оценките от трите години и балообразуването многократно е бил обсъждан в доста теми  във форума още от публикуването на Наредби 10 и 11 през септември 2016. Дори е публикувано писмо с тълкованието на МОН.

# 154
Е, ако искаме да вярваме повече на казано от някой, отколкото на написано в нормативен документ, си е лично решение на всеки!
Не във форума, в държавен вестник се публикуват наредбите, както и на сайтовете на съответните министерства.
Аз лично държа да не ми ги преразказва някой (често полуграмотен по темата) журналист, а да си ги прочета сама, неколкократно. Заедно с евентуални тълкувателни писма, но само от органа издател на нормативния документ (другите тълкувания са си свободни съчинения) Hands V

# 155
Преди да всявате или да изпадате в паника не е лошо наистина да прочетете първо нормативният документ за балообразуването при кандидатстване след 7ми клас. А това е наредба 10 от 01.09.2016г. (можете да си я намерите в лекс.бг или в сайта на мон). ЕЖК не е официална информация. От такива изказвания на някои им се изтъркаха клавиатурите да обясняват едно и също нещо вече трета година.
Произведението от 5 клас е само Хайдути на Ботев. Заради него не е нужно на школа да се ходи. В шести клас са малко повече новите произведения, които ще се включат в нво. Но много странно никой не се оплаква, че има отпаднал материал за нво.

# 156
  • София
Извинявам се, че се намесих в темата ви.

# 157
Темата е на всички, но да се казва "ситуацията е ..." (страшна, драматична, апокалиптична) защото някой е казал, а не защото го пише в нормативен документ... и то нервно-истерично, все едно изискването се отнася само за едно дете, а не  всички от набора, с които ще се конкурира след НВО.  Няма никакъв смисъл от напрежение, просто четете информацията, налична е Hands V

# 158
  • Ямбол
Извинена.

В последно време стана много популярно родителите да се месят и то не всички, но достатъчно "вресливи"(както казваше един екс министър), че да изглежда, че всички са застанали зад техните идеи. Накрая обаче не винаги излиза добро решение и в резултат наблюдаваме постоянни корекции на нормативната база.

# 159
През 2016 жената не се е вълнувала от тези неща. Твърде далечни са й били. Не й се сърдете и не я нападайте.

В последно време стана много популярно родителите да се месят и то не всички, но достатъчно "вресливи"(както казваше един екс министър), че да изглежда, че всички са застанали зад техните идеи. Накрая обаче не винаги излиза добро решение и в резултат наблюдаваме постоянни корекции на нормативната база.
Съгласна съм напълно.

Какво стана с преразказите в НВО за седми клас? Нали щяха да ги заменят с интерпретативно нещо си ....

# 160
През 2016 жената не се е вълнувала от тези неща. Твърде далечни са й били. Не й се сърдете и не я нападайте.
Какво стана с преразказите в НВО за седми клас? Нали щяха да ги заменят с интерпретативно нещо си ....
Не е нужно да се е интересувала тогава. Достатъчно е да се върне назад в първото издание на темата. Обсъждано е многократно и в други теми. Има лесни начини за търсене.
Обсъжданията по отношение на преразказа бяха дали да се редуват трансформиращ и сбит. Интепретативно нещо си не е било на дневен ред.

# 161
Едно е да чуеш някакви неща в кафене...или на седянка...но да се съобщават промените от учители, и то в училище, е вече съвсем друго! Нали трябва да им се доверяваме. На това учим и децата! Моят въпрос за промените в НВО за 10 клас беше свързан точно с информация, дадена от учители. Явно те тълкуват наредбите по друг начин Simple Smile Така че не бива да се сърдим на родителите, че задават въпроси. Все пак темата е и за това.

# 162
  • Русе
 Учителите в по-голямата си част изобщо не четат наредбите. От инспектората правят инструктажи периодично на избрана информация, която често даже и не е разбрана. Изключение правят учителите пишещи във форума

# 163
Учителите в по-голямата си част изобщо не четат наредбите. От инспектората правят инструктажи периодично на избрана информация, която често даже и не е разбрана. Изключение правят учителите пишещи във форума
Убеждавам се, че е така - никой нищо не разбрал, обаче стресират децата, а оттам и родителите.

# 164
Моят въпрос за промените в НВО за 10 клас беше свързан точно с информация, дадена от учители. Явно те тълкуват наредбите по друг начин Simple Smile
Върнах се да прочета внимателно въпроса.
Аз ще повторя пак въпроса си от началните страници - матурите от 12 клас се изместват в 10 - вярно ли е? Т. е. в 12 вече няма да има такива! Това са обяснили на детето ми  и госпожите от частните уроци, и учителите в училище.
Твърдението, че в 12 клас няма да има матури и че те се изместват в десети клас не е въпрос на тълкуване.  При положение, че ЗПУО и прилежащите наредби съдържат толкова много текстове, както за задължителните ДЗИ, така и за тези по желание, човек, който твърди цитираното или изобщо не ги е чел, или нищо не е разбрал..

Общи условия

Активация на акаунт