МОН - промените продължават (2)

• 59 697
  • 755
  •   1
Отговори
# 315
Без завършен 12 клас нямаш професия, ни си стругар, ни си програмист..защото за съответната професия се изисква диплома и свидетелство за професионална квалификация
Не вярвам някой да пусне 16 г пишлемета да бачкат по стругове и далекопроводи..
Така, че изкаран 10 клас не върши никаква работа и за професионалните паралелки

# 316
  • София
Mama Taz, това е ясно. Никой не си го е и помислял. Със завършен 10 клас ставаш общ бачкатор, мъкнеш разни неща, чистиш, миеш чинии и т.н. За професионална квалификация и степен ще ти трябва диплома, а в 10 клас ще ти издадат свидетелство.

# 317
Имате ли представа защо някои училища предварително обявяват 3,4 профил, а други-не. Това го имаше и миналата година, и тази, като тази става въпрос все още за проект, но за някои училища проектът вече е обявен на места като реалност.

Това състояние още повече обърква значението но НВО10 за евентуално преразпределяне след 10 клас.

# 318
  • Ямбол
Защо да обърква?
На мен като родител на седмокласник ми е важно какво планува дадена гимназия за профили след десети клас.
Преди беше задължително да се правят учебните планове до 12 клас и не можеше да се променя. Сега се правят година за година и някои са планували всички, като е възможно да търпят промени и го обявяват, други - не. Въпрос на политика на гимназията.

# 319
Проект на Постановление за изменение на Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование
Проект
Мотиви

Бележки, становища и предложения по проекта могат да бъдат изпращани към дирекция „Финанси” на e-mail: k.yordanov@mon.bg  до 04.04.2019 включително

# 320
МОН разясни промените в средното образование, намаляват  и приема в университетите
https://dnes.dir.bg/obshtestvo/mon-razyasni-promenite-v-srednoto … -v-universitetite

Дидева, пак са те цитирали "Удостоверението за първия гимназиален етап е абсолютно легитимен документ"  Twisted Evil

"По повод на притеснения на родители, дали трябва да местят децата си след десети клас, за да имат оценка в дипломата, министър Вълчев коментира, че "не трябва, защото независимо кога са приключили - в десети, 11-и или в 12-и клас, с изучаването на един предмет, ще имат оценка за кандидатстване във висше училище"."

"заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, цитирана от БТА.

Тя каза, че вчера се е състояла среща със Съвета на ректорите и е станало ясно, че при кандидатстването на учениците в университет могат да бъдат използвани и оценките от първия гимназиален етап, вписани в удостоверението за завършен първи гимназиален етап."

# 321
  • Русе

Тя каза, че вчера се е състояла среща със Съвета на ректорите и е станало ясно, че при кандидатстването на учениците в университет могат да бъдат използвани и оценките от първия гимназиален етап, вписани в удостоверението за завършен първи гимназиален етап."

Подреждат се нещата значи. Този министър има разумни решения според мен.

# 322
A m b e r, това беше очаквано...Нали искат да си останат тук децата.
54 хил. места. Наборите нямат толкова..
Вярно, че включва и магистратура, аспирантура, докторантура, etc.

# 323
Добре, нека имаме следния случай:
Дете А, профил: мат. и физика. Има оценка по Б и Х за първи гимназиален етап.
Дете Б, профил Б и Х. Има оценка по Б и Х и в първи, и във втори гимназиален етап.

И двете деца кандидатстват медицина. На първото за определяне на бала взимат оценката от първи гимназиален етап. А на второто?

# 324
  • Русе

И двете деца кандидатстват медицина. На първото за определяне на бала взимат оценката от първи гимназиален етап. А на второто?
  Така както аз го разбирам и е логично да се вземе оценката от втори гимназиален етап, въпреки че  учебният материал не е еквивалентен, нито пък хорариумът. Обаче това е по-малката злина. Все пак сериозните вузове си имат приемен изпит, който е с по-голяма тежест То и навремето кандидатствахме с оценките си от дипломата и с оценката си по математика наравно МГ и останалите училища, нищо че МГ бяха напред с материала поне за един семестър по някои дисциплини

# 325
Чакай малко, още не са го измислили дотам, "когато му дойде времето"  Smiling Imp на следващата стъпка, догодина някъде по това време, малко преди да завършат първи гимназиален етап първия набор по тази система Wink

# 326
Точно, има си изпити у нас.
Все още.
Може да поставят тегло на оценка по предмет от свидетелството и от дипломата.

# 327
МОН разясни промените в средното образование, намаляват  и приема в университетите
https://dnes.dir.bg/obshtestvo/mon-razyasni-promenite-v-srednoto … -v-universitetite

Дидева, пак са те цитирали "Удостоверението за първия гимназиален етап е абсолютно легитимен документ"  Twisted Evil
Като ви казвам, че ни четат... Joy

Добре, нека имаме следния случай:
Дете А, профил: мат. и физика. Има оценка по Б и Х за първи гимназиален етап.
Дете Б, профил Б и Х. Има оценка по Б и Х и в първи, и във втори гимназиален етап.

Аз бих умножила резултатите с различен коефициент. Първата оценка е от ООП и влиза примерно х1, втората оценка е от ПП и влиза примерно по 2.

# 328
И по този начин всички с профил "чуждоезиков" отпадат от класирането (колко броя деца от езиковите гимназии имат едновременно математика и физика, биология и химия...). Говоря за първия набор, почнаха да се усещат училищата и да комбинират и така профилите... А за учене в чужбина не ми се мисли, как изобщо ще ни "разчетат" дипломите Rolling Eyes Явно набор 2003 целокупно ще учи в България Wink

# 329
  Така както аз го разбирам и е логично да се вземе оценката от втори гимназиален етап, въпреки че  учебният материал не е еквивалентен, нито пък хорариумът. Обаче това е по-малката злина. Все пак сериозните вузове си имат приемен изпит, който е с по-голяма тежест То и навремето кандидатствахме с оценките си от дипломата и с оценката си по математика наравно МГ и останалите училища, нищо че МГ бяха напред с материала поне за един семестър по някои дисциплини
Ми не е баш така. И тогава имаше оценки от задължителна подготовка и ЗИП. МГ-тата бяха напред с материала, но в ЗИП-а. Аз съм завършила ЕГ, а брат ми СМГ в една и съща година. Ми и двамата се явихме на приемни изпити по математика без допълнителни уроци и изкарахме сходни оценки (аз го "бих" в МЕИ, а той мен в УАСГ). Та колко толкова да са били напред Simple Smile
Когато става въпрос за бал, който се сформира с изпит и оценка от дипломата трябва да има равнопоставеност. Нито е честно, че не съм учил профил Б и Х, а после съм решил, че медицината е моето нещо и да не мога да си умножа оценката с коеф.2 (по предложението на Дидева); нито е честно, че съм учил 2 години повече Б и Х при някой цербер и ми е писал 5, а Пенчо има 6 в 10-ти клас на съвсем друг материал и ме бие по бал. Ще чакаме да го доизмислят.

Общи условия

Активация на акаунт