МОН - промените продължават (2)

• 60 257
  • 755
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Аз виждам проблем в това, че в началното/основното училище, броят на децата, изучаващи АЕ е в пъти по-голям, от изучаващите друг език, при това без право на избор. В гимназиите отново паралелките с АЕ е в пъти по-голям. Ако предположим, че детето е изучавало АЕ само в училище, без школи, пак няма много голям избор, предвид числеността на другоезичните паралелки. Ако все пак започне да учи нов език и остави АЕ за втори, пак започва от ниво трети клас. Наистина няма съвсем последователност, в програмите на МОН. Вероятно има начин това да се отработи, но на никой не му се занимава. В МОН си имат доста проблеми и без езиците! Joy

# 406
Родителите сами са решили да си запишат децата на английски извън училище. Няма смисъл да се учудват и/или оплакват, че после им е скучно в клас. Това си е лично решение и с него общата програма не може да се съобразява.
Това е истината и важи не само за английския, а и за всеки друг предмет, по който учениците имат допълнителна подготовка на ниво, по-високо от това, което дава ООП.
Ако се върнем на английския, с какво ниво се предполага да завършват отличниците: а) от АЕГ, б) от СМГ английска паралелка и с) училище без разширено изучаване на английски? А тези, които са посредата като успех? Ако не вземат допълнителни уроци имам предвид.
Благодаря предварително!

Има на предходна страница, но става въпрос за усреднено някакво ниво. Никой не гарантира, че завършвайки съответната паралелка в съответното училище всеки ученик ще е на това ниво. Може да е на по-високо, при положени допълнителни усилия, а може и на по-ниско да е.
Образователната ни система не поставя оценки А1, А 2 и т.н., все пак.Съответно и не гарантира сертификат за съответна степен.

Цитат
И като следствие, въпрос към Дидева и Джуди: Как родителите, компенсиращи пропуските на МОН за собствена сметка би следвало да приемат констатацията, че "сами са си виновни"? Те са виновни затова, че губят времето на децата им в ДУ ?!?
Всъщност такава констатация няма.
Просто си има родители, които решават сами, че желаят децата им да учат изпреварващо спрямо общата програма за училищата по някои предмети /езици, математика, физика и т.н./. Не иде реч за вина, а за лично тяхно решение. Което, обаче, не може и не следва да води до изменения в тази обща програма.
Никой не ги насилва в гимназия да записват, например, вече изучаван от тях език като първи чужд. Вече го писах ясно - щом не им се почва вече изучаван от начало, ми да си запишат друг. Но е редно да се даде възможност за еднакъв старт на всички в осми клас. В крайна сметка да, не всеки е учил в основното си училище английски. А и да е учил, често си преценява, че предпочита това да е основният му и записвайки от 8-ми клас пак него ще си изчисти пропуски и неясноти и ще има шанс да го научи добре реално и без частни уроци.
Пак иде реч за лично решение.

Аз виждам проблем в това, че в началното/основното училище, броят на децата, изучаващи АЕ е в пъти по-голям, от изучаващите друг език, при това без право на избор. В гимназиите отново паралелките с АЕ е в пъти по-голям. Ако предположим, че детето е изучавало АЕ само в училище, без школи, пак няма много голям избор, предвид числеността на другоезичните паралелки. Ако все пак започне да учи нов език и остави АЕ за втори, пак започва от ниво трети клас. Наистина няма съвсем последователност, в програмите на МОН. Вероятно има начин това да се отработи, но на никой не му се занимава. В МОН си имат доста проблеми и без езиците! Joy
Да, аз също намирам липсата на право на реален избор за съществен проблем. Не само в основната степен. И не само при чуждите езици.
Ако бяхме довели докрай решението за профилиране в гимназия, нямаше да имаме точно фиксирани класове с програми, еднакви за всички, а щяхме да имаме клас по математика за ниво А, за ниво Б, клас по английски за ниво А, за ниво В и т.н.
То МОН сами създават проблеми - и на себе си, и на всички, които без да щем сме завлечени в процеса.

# 407
Ezhko, надявам се, че си изпратил въпросите си към МОН, където е трябвало, когато учебните планове и програми бяха подложени на обществено обсъждане.
Аз квалификации като отличници, редови ученици и виновни родители не съм използвала, както не съм коментирала и извънучилищното наваксване на пропуски. Изпреварващото обучение по чужд език или друг учебен предмет в школи  и курсове е избор на родителя и/или детето. Общото образование, което се предоставя на всички деца, не може да бъде съобразено с него.

# 408
Е, в 12 клас ви се струват незрели, за да се стремят към ниво с1?
Това споменато дете и ние навремето, които сме правили и упражнения от с2,  сме били ядрени физици на езиците.
Относно това, че всичко можело да се научи самостоятелно и знания не се наливали с фуния, да, така е, но все пак има образоват.програми и човек се опитва да избира според тях.
Аз не го намирам за ок в ЕГ заложеното ниво да е Б2.1 и това вече съвсем не е лично решение на родителите, защото просто не се предлага друго (ще видим всъщност. Споделеното от Амбър дава някаква надежда). Това, че не всички щели да завършат със С1 не е аргумент, защото и с Б2 няма да завършат всички, но поне тези, които имат желание и потенциал, ще имат възможност да го направят в училище, а не в школи, ако  в програмата е заложено С1.
Вътрешен тест по езика като в АК, особено английския, според мен е достатъчен за определяне на няколко нива. Главно за СМГ ми се струва удачно. За ЕГ се предполага, че който избира първи чужд език няма да избере такъв, който му е на ниво Б2 да речем. Нивата А1,А2 се наваксват бързо от гимназисти.
То е ясно какво има предвид Ежко под отличници-такива, които биха имали желание да положат усилия за максималното предлагано ниво.

# 409
  • Русе
 Това с езиците е трудно да се уеднакви на ниво начално образование. Като се започне от избора, който е трудно да се направи на такава възраст и липсата на обоснована мотивировка на детето. Английският език е по-застъпен съвсем обосновано, защото малко или много се превръща в международен език. Децата, които изучават друг чужд език учат английския като втори. Скоро надникнах в резултатите на местния областен кръг по чужди езици.Дете, което изучаваше немски от 8 клас изпреварва деца изучаващи езика от 1 клас. Детето не посещава допълнително уроци, обаче е много мотивирано. До 8 клас е учило английски и руски. В случая програмата му е осигурила възможности и доста добро нива на английски и немски, както и не лошо на руски, доколкото учеше в класа на сина ми до 8 клас и знам с какво се справяха

# 410
Имам следните въпроси към МОН:
- Защо няма друг вариант за изучаване на пръв западен език след 7-ми клас, освен започването му от нулата? Следва ли това да се приема като признание, че часовете от 5-ти до 10-ти клас са били загубено време?
 Защото ще има дискриминация и невъзможност на свободен избор на училище след 7 клас. Истерията за избор на училища ще започне от най-ранна възраст и на практика частните уроци ще достигнат невъобразим ръст.
Ами тогава да не им губят времето с часове по езици преди 7-ми клас? Да плюем на Лисабонската стратегия, която казва да почнем от първи и да почнем 7 години по-късно? Така никой няма да е дискриминиран, защото всички ще са еднакво не(до)образовани!
Истерията за избор на училища от ПУК и ходенето на частни уроци отдавна вече е под пълна пара. И причините за нея са дефицитите в държавното образование, а не "дискриминацията".
Всъщност, въпросът за дискриминацията е изкуствен. Решението е елементарно: блоковете за чужди езици да са по едно и също време. Училите немски продължават с немски. Училите английски - с него.

- Защо, при над 900 часа за ИИЧЕ, се предполага да се постигне ниво В2.1, когато според изследванията на съответните комисии от ЕС, за постигане на С1 са необходими между 700 и 800 часа средно? Последният извод
   Ниво С изисква и някаква зрялост, което не виждам причина да е приоритет още по време на средното образование.

Някои деца изпреварват нивото на възрастта си. Ниво С се постига и в ДУ, доколкото както посочих доста деца си вземат сертификатите,покриващи ниво C в 11 клас без допълнителни уроци,
Учениците от езиковите гимназии нямат зрелостта за С1 при завършване? А аз си мислех, че навършват пълнолетие?

Ezhko, надявам се, че си изпратил въпросите си към МОН, където е трябвало, когато учебните планове и програми бяха подложени на обществено обсъждане.
Изпреварващото обучение по чужд език или друг учебен предмет в школи  и курсове е избор на родителя и/или детето. Общото образование, което се предоставя на всички деца, не може да бъде съобразено с него.
Аз пък се надявах МОН да не чакат на мен за да си поставят въпроси, изискващи елементарен интелект. Все пак се предполага да са специалисти и да се занимават професионално с въпроса?
Общото образование обаче следва да се съобразява със стратегиите на Европейския Съюз, изложени в съответните документи. Както и с обществения интерес. Както и следва да бъде ефективно в изразходването на бюджетните средства, а не да постига резултатите (и то на документи) за три пъти повече часове от нормалното.
ПС Да, поставил съм тези (и не само тези) въпроси, заедно с родителите и учителите от СМГ, членове на Обществения Съвет. Вместо отговор смениха директора и ръководството.

Последна редакция: пн, 01 апр 2019, 11:28 от Ezhko

# 411
...
То е ясно какво има предвид Ежко под отличници-такива, които биха имали желание да положат усилия за максималното предлагано ниво.
Това не са "отличници", а желаещи да постигнат по-високо ниво по съответния предмет за определени лични цели.
Нека се въздържаме от квалифициращи обобщения. Те изкривяват реалността.
Специално по английски разликата между В2 и С1 е основно и предимно лексикална. Лексика се трупа най-добре не с подготовка за С1, а с изучаване на предмети на съответния език, писане, четене и разговор на езика. Ако училището прецени, може да си включи факултативна дисциплина такава. Бих предпочела малко повече свобода в програмите. За да можем да говорим за реален избор.

Цитат
Ами тогава да не им губят времето с часове по езици преди 7-ми клас? Да плюем на Лисабонската стратегия, която казва да почнем от първи и да почнем 7 години по-късно? Така никой няма да е дискриминиран, защото всички ще са еднакво не(до)образовани!
Чак пък толкоз!
Просто като сте толкова добре с английския в основното училище, запишете в осми клас друг език. Като в цяла Европа. Там за никого не е проблем и не съм чувала в държавно училище да се предоставя специална подготовка за ниво С2 по английски по програма, задължително за всеки. Карат си английския, почват си втори чужд по някое време и толкоз.
Няма драми.
Който иска да се образова в повече е ясно - за негова сметка си е.
Моите деца също си се готвеха отделно и допълнително. Не очаквам общото училище да ги образова в повече от средно необходимото.
Единственото, което ми се иска, е да могат поне СИП и ЗИП /или както им е там поредното наименование/ да се избира реално, както и да могат поне след 10-ти клас сами да си наредят програмата с желани дисциплини. Ама това не е изгодно на училищата. Понеже у нас се мислят часове за наличните учители, а не обратното. И понеже иде по-гъвкаво за консервативната ни система.

# 412
  • Русе

Ако четеш, ще видиш че не това казвам. Дадох пример с последния си пост, в който наблягам на възможността на избор и на положителното за учене на езици преди 7 клас. Но ако искаш да си говориш сам и да се убеждаваш, няма да ти преча. И вече няколко пъти пиша, че децата от ДУ защитават без усилия сертификати с C ниво без допълнителни курсове

# 413
И вече няколко пъти пиша, че децата от ДУ защитават без усилия сертификати с C ниво без допълнителни курсове
Това, въпреки заложеното в програмата ниво от В2.1? Или просто още не сме видели ефекта от новите програми?

# 414
  • София
Нашият опит с английски език до момента (6 клас) - детето е учило само един чужд език и в двете училища - А именно английски. В първи и втори клас не случи на учителка и им губеха времето. В трети започна да им преподава друга учителка, доста по-добра, която очакваше вече да имат знанията за предните две години - съответно децата, които не посещават школи, закъсаха рязко. В пети клас след смяна на училището започнаха пак от някакво ниско ниво, като преподаването по този предмет е най-слабо от всички предмети в училището - непоследователно, често нямат часове. Моят извод - добре, че не разчитаме на училище за английски, защото с честата смяна на учители, не всички, от които добри, както и с нелогичната промяна - какво в кой клас се учи, до тук детето щеше да има откъслечни знания и много пропуски.
Предпочетохме да заложим на езикова школа. Вече е на ниво B1.2 с все по-солидни и последователни знания.
Проблемът, пред който се изправяме - иска да продължи в СМГ с немски след 7 клас или поне с друг език, различен от английски. Има само 2 такива паралелки и 4 английски, който се започва от нула.
Поне в тези 4 паралелки да разделят децата по ниво на владеене на езика и да почнат от различно ниво или половината (две) от тях да продължат с ниво осми, а не първи клас.
Английският е най-масово изучаваните език до 7 клас и няма логика после да има отново толкова паралелки (не само в СМГ) с английски, който пак да стартира от азбуката и да завършва с B2.1., което не е особено високо ниво за първи чужд език.

# 415
Като чета, вкл. поста преди моя, се убеждавам, че не това, какви цели за покриване на ниво от сертификат се целят, а нивото и качествата на преподавателя е определящо. Но това от програмите не зависи. И В2, и С 1 да се постави - като го няма "работникът", нищо не се случва.
Преподаватели, които нищо не правят, ги има и в езиковите училища и там се налага доучване, но не защото имаме проблем с програмата, а защото имаме проблеми с личния състав, което е вече не по тази тема.
Другият проблем са, отново на болната ми тема, предварително определени паралелки, за които има прием, с фиксирани програми. И когато всичко е английски първи чужд и 1-2 паралелки максимум друг чужд език става така. 

# 416
...не това, какви цели за покриване на ниво от сертификат се целят, а нивото и качествата на преподавателя е определящо. Но това от програмите не зависи. И В2, и С 1 да се постави - като го няма "работникът", нищо не се случва.
Ако преподава по програма за В2, ако ще преподавателят да е слънце, няма да постигне повече от В2 ниво.
А най-вероятно средното ниво ще е В1.

# 417
По какво отличавате "програма за В2" и "програма за С1"?
Пак напомням, по нашата образователна система такова оценяване няма.

# 418
По какво отличавате "програма за В2" и "програма за С1"?
Пак напомням, по нашата образователна система такова оценяване няма.
Не е съвсем вярно. В новите образователни програми ясно е написано, какво ниво е заложено за постигане. Дали В1.1 или В2.1 например. А липсата на механизъм за оценка на изпълнението на заложеното е един от многото проблеми в тези програми.

# 419
  • Майничка
Ezhko, вероятно най-най-лесното нещо е да се сложи програмно на изхода на ЕГ една рамка С1, но това ще означава всички възпитаници на училището да я покрият. Което пък, от своя страна, води до 3 варианта:
1. приемаме на доверие, че всички, завършили поне с 3,  покриват С,
2. правим контролно изходно ниво и който мине 3 завършва, който не - повтаря или завършва с удостоверение за завършен първи етап на  гимназиално образование и се явява на изпити докато хване заветната тройка,та да докара диплома,
3. разполагаме с достатъчно ресурси и не правим драма от това, че след 10 клас ще има м/у 20 и 40% от учениците във випуска, които ще мигрират в други училища с РИЧЕ, не защото са тъпи и не могат да покрият нивото, а защото в момента имат други приоритети и готвят изпити, други сертификати, вече бачкат нещо добре платено и т.н.

Писах вече по-горе, но пак ще повторя - В1 покрива пълната граматична рамка и базова лексика за смислена комуникация. В2 и С изискват по-високо ниво на обработка на информацията, на изразяване, на познания, свързани с ежедневието, културата, терминологиите, изобщо - не само познание и практика на лексиката, а и обща култура, и чисто житейски опит.

Специално по френски, изпитите за С1 и С2 нямат "ученически" вариант, т.е., темите са изцяло от света на възрастните - от типа на безработица, изхранване на населението, подбор на информацията, оценка на труда, преработка на отпадъците, работна среда, старт ъп компании ... не са точно в зоната на комфорта на повечето тийнове.

Общи условия

Активация на акаунт